Słyszeliście o łupciach? Jeśli nie, to bardzo mocno zachęcam Was do wykonania i spróbowania tych gołąbków na Wigilię. Jest to potrawa regionalna, która powstała w podlubelskiej wsi Dziuchów. U nas te gołąbki królują od zawsze, a smak jest naprawdę świetny. Połączenie kaszy gryczanej, oleju konopnego i liści kiszonej kapusty - bez łupci nie wyobrażam sobie Wigilii. /wybaczcie jakość zdjęcia
Pasja Smakuwędzonego, kilka rodzajów mięs, wino czerwone wytrawne oraz powidła, to tak w skrócie. Składniki na duuuży gar taki ok.8l bo taki mi wyszedł bigosu , miałam dużo kapusty od wigilii z borowikami, stąd taka ilość. Ale nadmiar pokładłam w słoiki i spasteryzowałam, będą na jakąś najbliższą okazję. W końcu bigos przygotowuję tylko kilka razy w roku. Składniki(...)pominąć. W jednym dużym garnku gotujemy pokrojoną grubo białą kapustę ( solimy ją), można do niej dodać grzyby. W drugim mniejszym gotujemy pokrojoną trochę kapustę kiszoną ( ja miałam resztę od wigilii, z dużą ilością borowików), do gotującej się białej kapusty dorzuciłam jeszcze 2 garście suszonych podgrzybków, tego nigdy za wiele. Kapusty gotujemy ok.1/2h. Mięso pokroić na grubsze plastry i usmażyć
Smaczne Zdrowespecjalnie przygotowane ziemniaki pierwszy raz jadłam na Wigilii u mojego męża. I przyznam, że wtedy też po raz pierwszy spotkałam się z ziemniakami na Wigilii:) Od tamtej pory zawsze goszczą na naszym wigilijnym stole. Są bardzo aromatyczne, lekko pikantne, po prostu pyszne! Składniki: 1 kg ziemniaków, 5 kulek ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe, sól, pieprz, 3 łyżki
Z miłości do słodkościWigilijna rybka dla dzieci Chrupiąca, soczysta i co najważniejsze bez ości, taka jest właśnie ta pyszniutka rybka, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim dzieciom. Świetny pomysł na wigilię i nie tylko. Robi się ją naprawdę szybko i łatwo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: ok 350g filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 1 jajko 2 łyżki kaszy
Blog z Apetytemwigilijne pierogi, ale w odsłonie nowej, takiej która będzie dobra dla osób na dietach bezglutenowych lub unikających glutenu. Jest ot też wersja wegańska. Podaje się u was pierogi podczas wigilii? Takie z wody czy takie podsmażane? Ja muszę przyznać, że moją ulubioną wersja jest ta podsmażona na oleju z lekko chrupiącym miejscami ciastem. Pyszności! PRZEPIS BEZGLUTENOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ
Dorota Smakujeciasteczka migdałowe – tort czekoladowy z owocami – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY Składniki: – porcja ciasta z przepisu na piernik staropolski dojrzewający – 600-800 g powideł śliwkowych – 4 x 80 g czekolady minimum
nietylkopasta.plPostny żur wigilijny z grzybami na aromatycznym bulionie warzywnym. To bardzo prosta zupa, którą przygotujesz na Wigilię oraz Święta. Smaczny żur wigilijny podany z kawałkami ziemniaków z wody. Do przepisu wykorzystałam mój przepis na zakwas na żurek . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowy żur wigilijny. Żur wigilijny SKŁADNIKI: 40 g suszonych grzybów 2 szklanki wody (do moczenia grzybów
Zasmakuj KuchniPaszteciki pół na pół ( z farszem mięsnym i grzybowym) Pyszne paszteciki drożdżowe w dwóch wersjach smakowych na raz. Świetna przekąska na zimowy czas, idealna na wigilię i święta. Paszteciki spokojnie można przygotować wcześniej, po wystudzeniu zamrozić, a potem lekko rozmrozić i włożyć na chwilę do piekarnika, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam! Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5kg mąki
Blog z ApetytemFARSZ GRZYBOWY DO USZEK I PIEROGÓW . Farsz do uszek może być z suszonych grzybów, z pieczarek, z grzybów mieszanych, czy grzybów z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu czerwonego i uszek, a jak uszka to muszą być koniecznie z grzybowym farszem. Grzyby na farsz oczywiście sami zbieramy w lesie i potem suszymy. Farszem grzybowym można faszerować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPonieważ już za chwilę Święta powraca zakładka Wigilia i Boże Narodzenie - KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do pieczenia ciast i ciasteczek, a także mięs możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! A TU - KLIK! przepiękne ozdoby świąteczne dla Waszego domu! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie Możecie też
Moje Kuchenne Rewelacjewłaśnie znam. Danie to pojawiało się u moich teściów na wigilijnym stole , mój ś.p. teść był wielkim fanem ryb i sam je przygotowywał. Teraz kiedy ja przygotowuję wigilię u siebie mamy swoje zwyczaje, które tworzymy wraz z dziećmi i tak naprawdę choć staramy się kontynuować tradycje to jednak elastycznie podchodzimy do dań i upodobań. Jednak sentyment zostaje. PRZEPIS RYBA
Dorota Smakujeswojej kruchości i świeżości, a farsz nadal będzie pyszny i odpowiednio wilgotny. Podobnie jak krokiety z kapustą i grzybami lub jak tradycyjna kapusta z grzybami będą idealnym daniem na Wigilię! Zobacz nasz sprawdzony przepis krok po kroku na domowej roboty paszteciki z pieczarkami! Paszteciki z pieczarkami i kapustą Składniki: Na kruche ciasto: masło: 100 g żółtka: 2 szt. kwaśna śmietana
Kuchnia Na WypasiePaszteciki krucho-drożdżowe z serem i pieczarkami Aromatyczna i smakowita przekąska, idealna zarówno na przyjęcia, jak i na wigilie oraz święta. Polecam! Składniki: Ciasto: 200g śmietany 18% 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 0,5kg mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 200g masła po pół łyżeczki soli i pieprzu Farsz: 0,5kg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła
Blog z ApetytemWigilijny karp w galarecie – sprawdzony przepis na przygotowanie tej ryby. Jakie ryby będą u was na wigilię? Czy jest u was zwyczaj podawania karpia właśnie na wieczerzę? Mój ś.p. teść przygotowywał karpia w galarecie oraz karp smażony rok rocznie na świąteczny stół, ale kiedy jego zabrakło jakoś i to danie z nim odeszło. Ja nie jestem wielką amatorką
Dorota Smakuje