wigilia - 5847 przepisów (strona:36/390)

Karp marynowany 52

Ryba marynowana to moja propozycja, gdy po Wigilii pozostaję usmażony karp i nie ma na niego chętnych dnia następnego. Można też od razu zamarynować smażoną rybę i podawać razem z cebulką. Polecam również marynowaną solę w przepisie Ryba marynowana, do którego można użyć każdej innej ryby. Składniki: – 2 płaty karpia bez skóry – sól do smaku – pieprz cytrynowy

To co kocham
Ryba po grecku 45

Ryba po grecku tak naprawdę nie pochodzi z Grecji, ale o tym pewnie wszyscy już wiedzą. W polskich domach gości tak często, szczególnie na Wigilię, że powinna nazywać się… rybą po polsku. W mojej rodzinie do warzyw dodaje się ser żółty, co znacznie wzbogaca smak farszu. Polecam spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: – 1 kg filetów z morszczuka, może

To co kocham
Ryba pod pierzynką ananasowo-cebulową 51

moja, gdzieś natknęłam się na ten przepis. Moja jest innowacja – mniej cebuli, więcej ananasa i kurkumy. Jest to bardzo dobre połączenie farszu cebulowo-ananasowego z panierowaną rybą. Na Wigilię i na każdą inną uroczystość. Składniki: – 5 filetów z morszczuka – sól, pieprz do smaku – sok z 1/2 cytryny – olej do smażenia Panierka – 2 łyżki mąki

To co kocham
Śledzik w sosie tatarskim 51

Śledzik w sosie tatarskim smakuje pysznie. To wyśmienita przekąska na domową imprezę, wigilię czy wielkanocny stół. Śledzie są bogatym źródłem … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Śledzik w sosie tatarskim</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kompot z suszu. Jak doprawić, żeby wszyscy prosili o dolewkę? Mamy na to sprawdzony sposób 62

wielu domach tradycyjnie pojawia się w wigilię, ma swoich zwolenników, ale też znamy mnóstwo osób, które niezbyt za nim przepadają. Jeśli tylko ugotujecie wędzone owoce w wodzie z cukrem, taki kompot rzeczywiście trafia tylko do niektórych. My doprawiamy go jak grzane wino, podajemy schłodzony, wtedy wszyscy proszą o dolewkę. Przepis na kompot z suszu Składniki: 250 gramów wędzonych owoców

Kulinarna Polska
Wigilijna zupa migdałowa z Kresów 63

Jeśli nie macie jeszcze sprecyzowanych planów co do zupy na wigilijnym stole, to polecam kresową zupę migdałową. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a w wigilię to istotny szczegół 😉 Przepis ma ponad 100 lat. W oryginale używa się mleka krowiego, które można spokojnie zamienić napojami roślinnymi. Mnie najbardziej smakuje na bazie napoju owsianego. Obecnie łatwo dostać zmielone migdały, więc warto

Weekendy w domu i ogrodzie
Żur wigilijny 46

Postny żur wigilijny z grzybami na aromatycznym bulionie warzywnym. To bardzo prosta zupa, którą przygotujesz na Wigilię oraz Święta. Smaczny żur wigilijny podany z kawałkami ziemniaków z wody. Do przepisu wykorzystałam mój przepis na zakwas na żurek . Zapraszam po przepis na domowy żur wigilijny. Żur wigilijny SKŁADNIKI: 40 g suszonych grzybów 2 szklanki wody (do moczenia grzybów) 300 ml zakwasu

Zasmakuj Kuchni
Karp nie tylko w panierce. 5 przepisów, które pysznie zaskoczą wszystkich przy świątecznym stole 60

tłuszczu, co docenią wszyscy liczący kalorie. Kliknij, aby przejść do przepisu . Świąteczny karp pieczony Płat z karpia można również upiec w całości. To przepis, który świetnie sprawdzi podczas przygotowywania wigilii. Rybę po doprawieniu kładziemy na „łóżeczku” z cytrusów (świetnie pasują) i cebuli, wkładamy do pieca i już po 20 minutach mamy pięknie wyglądające i pyszne danie. Kliknij

Kulinarna Polska
Kompot z suszu 113

zimno. W gorące dni idealnie bowiem gasi pragnienie. Natomiast w okresie zimowym oraz jesiennym podstawą kompotu są w dużej mierze suszone owoce . Kompot z suszu jest nieodzownym elementem Wigilii i nie może go zabraknąć w tym okresie na wigilijnym stole. Do przygotowania kompotu z suszonych owoców wykorzystać można mieszankę suszonych owoców bądź postawić na jeden konkretny owoc. Ja lubię robić

MeCooks
MAKOWIEC ZWIJANY + FILMIK 63

Makowiec zwijany to pyszne tradycyjne i znane ciasto. To bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.  MASA  MAKOWA :  200 g mielonego maku  garść rodzynek 2 szklanki mleka 3/2 % 1/2 szklanka cukru  1 łyżka masła  2 łyżki miodu  3 łyżeczki powideł 4 łyżki kaszy manny  1 olejek rumowy  CIASTO

Kulinarne Fantazje Marioli
Świąteczne śledzie z borówką 61

najwyższa pora. Świąteczne śledzie z borówką to śledzie zaprawione w zalewie octowej, które następnie mieszam z crème fraiche, czerwoną borówką i czerwoną cebulą. Robię to na dwa dni przez wigilią. Śledzie są wtedy najsmaczniejsze. Do tego przepisu można wykorzystać mrożone borówki lub dżem z borówek. Ja akurat miałam mrożone borówki, więc je lekko obgotowałam w cukrze. Smak domowego dżemu

codojedzenia
Karp w galarecie 65

Karp w galarecie to popularna potrawa serwowana w okresie Wigilii oraz Świąt Bożego Narodzenia. Danie to przygotować można nie tylko z karpia, użyć można także innych ryb. Robiąc to danie sięgnąć można po wypatroszoną rybę, filety bądź dzwonki. Ja najczęściej wykorzystuję filety, gdyż mają one najmniej ości. Przed ugotowaniem rybę bardzo dobrze i dość długo moczę w zimnej wodzie, zmieniając

MeCooks
DOMOWY ZAKWAS Z BURAKÓW 696

wigilijnego barszczu, ale też można pić go samodzielnie. Szklaneczka zakwasu dziennie wzmacnia odporność i krew. Domowy zakwas z buraków przygotowuję co roku na około 10-11 dni przed Wigilią. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a potem wystarczy odstawić go w ciepłe, zaciemnione miejsce. Pamiętajcie też o tym, że zakwas z buraków nie jest gotowym barszczem, a dodatkiem do niego

Zrób to smacznie
Zupa grzybowa wigilijna z makaronem 174

się zupa grzybowa. Zupa ta była jedyną zupą na świątecznym stole podczas Bożego Narodzenia w moim rodzinnym domu. Barszcz jadało się w ciągu roku, ale zupę grzybową tylko podczas Wigilii. Taka nasza świąteczna tradycja. Podawano ją z łazankami, a grzyby były mielone w maszynce do mielenia mięsa i podawane jako dodatek do zupy. Ja grzybów nie mielę, podaję

Kulinarne przygody Gatity
Karp po grecku 49

kluczem do smacznego karpia jest dobrze wypłukana ryba, która nie będzie smakowała mułem. Nasz pochodził z Roztocza. Karp po grecku, to danie które spokojnie można przygotować chwilę przed Wigilią, wtedy smaki się fajnie przegryzą. Niewątpliwie ułatwi nam to życie w tym świątecznym zabieganym czasie. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania