Ryba marynowana to moja propozycja, gdy po Wigilii pozostaję usmażony karp i nie ma na niego chętnych dnia następnego. Można też od razu zamarynować smażoną rybę i podawać razem z cebulką. Polecam również marynowaną solę w przepisie Ryba marynowana, do którego można użyć każdej innej ryby. Składniki: – 2 płaty karpia bez skóry – sól do smaku – pieprz cytrynowy
To co kochamRyba po grecku tak naprawdę nie pochodzi z Grecji, ale o tym pewnie wszyscy już wiedzą. W polskich domach gości tak często, szczególnie na Wigilię, że powinna nazywać się… rybą po polsku. W mojej rodzinie do warzyw dodaje się ser żółty, co znacznie wzbogaca smak farszu. Polecam spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: – 1 kg filetów z morszczuka, może
To co kochammoja, gdzieś natknęłam się na ten przepis. Moja jest innowacja – mniej cebuli, więcej ananasa i kurkumy. Jest to bardzo dobre połączenie farszu cebulowo-ananasowego z panierowaną rybą. Na Wigilię i na każdą inną uroczystość. Składniki: – 5 filetów z morszczuka – sól, pieprz do smaku – sok z 1/2 cytryny – olej do smażenia Panierka – 2 łyżki mąki
To co kochamŚledzik w sosie tatarskim smakuje pysznie. To wyśmienita przekąska na domową imprezę, wigilię czy wielkanocny stół. Śledzie są bogatym źródłem … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Śledzik w sosie tatarskim</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwielu domach tradycyjnie pojawia się w wigilię, ma swoich zwolenników, ale też znamy mnóstwo osób, które niezbyt za nim przepadają. Jeśli tylko ugotujecie wędzone owoce w wodzie z cukrem, taki kompot rzeczywiście trafia tylko do niektórych. My doprawiamy go jak grzane wino, podajemy schłodzony, wtedy wszyscy proszą o dolewkę. Przepis na kompot z suszu Składniki: 250 gramów wędzonych owoców
Kulinarna PolskaJeśli nie macie jeszcze sprecyzowanych planów co do zupy na wigilijnym stole, to polecam kresową zupę migdałową. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a w wigilię to istotny szczegół 😉 Przepis ma ponad 100 lat. W oryginale używa się mleka krowiego, które można spokojnie zamienić napojami roślinnymi. Mnie najbardziej smakuje na bazie napoju owsianego. Obecnie łatwo dostać zmielone migdały, więc warto
Weekendy w domu i ogrodziePostny żur wigilijny z grzybami na aromatycznym bulionie warzywnym. To bardzo prosta zupa, którą przygotujesz na Wigilię oraz Święta. Smaczny żur wigilijny podany z kawałkami ziemniaków z wody. Do przepisu wykorzystałam mój przepis na zakwas na żurek . Zapraszam po przepis na domowy żur wigilijny. Żur wigilijny SKŁADNIKI: 40 g suszonych grzybów 2 szklanki wody (do moczenia grzybów) 300 ml zakwasu
Zasmakuj Kuchnitłuszczu, co docenią wszyscy liczący kalorie. Kliknij, aby przejść do przepisu . Świąteczny karp pieczony Płat z karpia można również upiec w całości. To przepis, który świetnie sprawdzi podczas przygotowywania wigilii. Rybę po doprawieniu kładziemy na „łóżeczku” z cytrusów (świetnie pasują) i cebuli, wkładamy do pieca i już po 20 minutach mamy pięknie wyglądające i pyszne danie. Kliknij
Kulinarna Polskazimno. W gorące dni idealnie bowiem gasi pragnienie. Natomiast w okresie zimowym oraz jesiennym podstawą kompotu są w dużej mierze suszone owoce . Kompot z suszu jest nieodzownym elementem Wigilii i nie może go zabraknąć w tym okresie na wigilijnym stole. Do przygotowania kompotu z suszonych owoców wykorzystać można mieszankę suszonych owoców bądź postawić na jeden konkretny owoc. Ja lubię robić
MeCooksMakowiec zwijany to pyszne tradycyjne i znane ciasto. To bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię. MASA MAKOWA : 200 g mielonego maku garść rodzynek 2 szklanki mleka 3/2 % 1/2 szklanka cukru 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 3 łyżeczki powideł 4 łyżki kaszy manny 1 olejek rumowy CIASTO
Kulinarne Fantazje Mariolinajwyższa pora. Świąteczne śledzie z borówką to śledzie zaprawione w zalewie octowej, które następnie mieszam z crème fraiche, czerwoną borówką i czerwoną cebulą. Robię to na dwa dni przez wigilią. Śledzie są wtedy najsmaczniejsze. Do tego przepisu można wykorzystać mrożone borówki lub dżem z borówek. Ja akurat miałam mrożone borówki, więc je lekko obgotowałam w cukrze. Smak domowego dżemu
codojedzeniaKarp w galarecie to popularna potrawa serwowana w okresie Wigilii oraz Świąt Bożego Narodzenia. Danie to przygotować można nie tylko z karpia, użyć można także innych ryb. Robiąc to danie sięgnąć można po wypatroszoną rybę, filety bądź dzwonki. Ja najczęściej wykorzystuję filety, gdyż mają one najmniej ości. Przed ugotowaniem rybę bardzo dobrze i dość długo moczę w zimnej wodzie, zmieniając
MeCookswigilijnego barszczu, ale też można pić go samodzielnie. Szklaneczka zakwasu dziennie wzmacnia odporność i krew. Domowy zakwas z buraków przygotowuję co roku na około 10-11 dni przed Wigilią. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a potem wystarczy odstawić go w ciepłe, zaciemnione miejsce. Pamiętajcie też o tym, że zakwas z buraków nie jest gotowym barszczem, a dodatkiem do niego
Zrób to smaczniesię zupa grzybowa. Zupa ta była jedyną zupą na świątecznym stole podczas Bożego Narodzenia w moim rodzinnym domu. Barszcz jadało się w ciągu roku, ale zupę grzybową tylko podczas Wigilii. Taka nasza świąteczna tradycja. Podawano ją z łazankami, a grzyby były mielone w maszynce do mielenia mięsa i podawane jako dodatek do zupy. Ja grzybów nie mielę, podaję
Kulinarne przygody Gatitykluczem do smacznego karpia jest dobrze wypłukana ryba, która nie będzie smakowała mułem. Nasz pochodził z Roztocza. Karp po grecku, to danie które spokojnie można przygotować chwilę przed Wigilią, wtedy smaki się fajnie przegryzą. Niewątpliwie ułatwi nam to życie w tym świątecznym zabieganym czasie. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatity