śledzie. Przygotowujemy je na różne sposoby, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W tym roku wypróbowałam dwa nowe przepisy, które z pewnością zagoszczą na naszym stole w Wigilię. Pierwszym z nich i tym, którym podzielę się z Wami są śledzie z suszonymi pomidorami i orzeszkami. Na ubiegłe Święta przygotowałam śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą francuską , które bardzo
Życie ze smakiempierogów i komponowania wigilijnego menu. To w końcu moment kiedy przy wspaniałej atmosferze spędza się wspólnie czas. Od lat znacznie bardziej cenię sobie magię czasu poprzedzającego święta aniżeli samą Wigilię. Świąteczne menu kompletuję z dużym wyprzedzeniem, w ten sposób przygotowując się do tego pięknego czasu. W tym roku postanowiłam rozpocząć od przygotowania pysznego torciku korzennego z kremem pomarańczowym
Mango PapajaŚledzie pojawiają się na moim stole raczej na wyjątkowe okazje ale na Wigilię z pewnością nie mogłoby ich zabraknąć. Dziś proponuję Wam prosty przepis na śledzie w oleju z dodatkiem żurawiny i czerwonej cebuli. Może okażą się rarytasem na świątecznym stole? składniki: 4-5 filetów śledziowych typu matias 5-6 łyżek suszonej żurawiny 1 duża czerwona cebula olej rzepakowy
babka w formiektórą cała moja rodzina czeka cały rok. Przygotowuje go moja babcia i zawsze jest pyszny, ciemny i kwaśny. Więc jeśli ktokolwiek zapytałby mnie z jakimi potrawami kojarzy mi się Wigilia ja bez wachania postawiłabym na zupy. Żur i barszcz czerwony to zdecydowanie moje ukochane potrawy świąteczne Żur wigilijny z suszonymi grzybami Składniki: około 500 ml zakwasu na żur 2 marchewki
PatiGotujePuszysta chałka drożdżowa to ciasto, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie wigilii. U mnie w domu nie było takiej tradycji, ale myślę że warto poznać tajniki na przygotowanie chałki drożdżowej, ponieważ jest ona tak pyszna, że trudno jej się oprzeć, a nawet gdy nie uda Wam się jej zjeść świeżej to później taka chałka maczana w mleku i jajkach, usmażona
MamaOskarkaZbliża się Wigilia i odwieczna „wojna” na zupy ;) Ma być barszcz czerwony czy grzybowa? Owszem inne zupy również się zdarzają, ale do pominięcia ;) Są zagorzali zwolennicy barszczu z buraków lub barszczu z grzybów . Niektórzy dla pogodzenia „zwaśnionych” stron, przygotowują obie zupy do wyboru :) To może do barszczu czerwonego kluski grzybowe? Kto przystaje na taki kompromis? ;) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki
królestwo garówpołączonego z oliwą. Karpia należy smażyć powoli, na małym ogniu, by nie spalił się na zewnątrz, a w środku pozostał surowy. Można go usmażyć szybciej, a na chwilę przed Wigilią tylko odgrzać w piekarniku. Jeśli kupujecie karpia w całości, to najpierw trzeba go wypatroszyć, potem ostrym nożem pozbawić łusek (usuwając w kierunku od ogona do głowy), kolejno odciąć wszystkie płetwy
Kulinarne Przebojeśledzie. Przygotowujemy je na różne sposoby, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W tym roku wypróbowałam dwa nowe przepisy, które z pewnością zagoszczą na naszym stole w Wigilię. Pierwszym z nich i tym, którym podzielę się z Wami są śledzie z suszonymi pomidorami i orzeszkami. Na ubiegłe Święta przygotowałam śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą francuską , które bardzo
Życie ze smakiemjesiennymi i zimowymi dniami, kiedy to nasz organizm domaga się od nas tłustszych i bardziej sycących dań. Tak więc w moim domu jadamy śledzia, nie tylko przy okazji Wigilii, Sylwestra, Karnawału czy Wielkiej Nocy, ale także tak po prostu bez specjalnej okazji. Dlatego na moim blogu znajdziecie sporo różnych przepisów na śledzia , dziś dołączy do nich kolejna bardzo smakowita propozycja
Kulinarne przygody GatityWigilię idealny będzie bigos bez mięsa, równie dobry co i z mięsem. Grzyby nadadzą cały aromat potrawie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldWigilię idealny będzie bigos bez mięsa, równie dobry co i z mięsem. Grzyby nadadzą cały aromat potrawie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldpodać na wigilijną kolację lub świąteczny obiad . Mogą być też przekąską podczas jakiejś imprezy. Krokiety z ziemniaków są bardzo smaczne. Na pewno zasmakują Waszym domownikom i gościom. W Wigilię popijcie je barszczem, podczas świątecznego obiadu będą doskonałym dodatkiem do pieczonego drobiu czy pieczeni, a na imprezie podajcie je z dipem czosnkowym lub ziołowym. Zawsze będą pyszne! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapierogi ze słodką kapustą i pieczarkami. Pyszne, tradycyjne pierogi ze słodkiej kapusty, pieczarkami, cebulką i jajkiem na twardo, doprawione koprem, wędzoną papryką i ziołowym pieprzem. Postne pierogi na wigilię. W dawnej kuchni polskiej do pierogów ze świeżej kapusty dodawano posiekane jajka ugotowane na twardo oraz świeży koperek. Smak pierogów uszlachetniano niekiedy dodatkiem z wędzonych śliwek. Dzisiaj powszechnym dodatkiem do pierogów
Moja Książka Kucharskapamięci pewne smaki i zapachy, które zawsze kojarzą się nam z określonym miejscem, osobą czy okolicznościami. Pamiętam kiedy moja mama i babci przygotowywały dania na Wigilię w domu, pachniało tak wieloma potrawami, że czasem nawet nie do końca potrafiłam je rozróżnić. Najlepiej pamiętam jednak dwa zapachy – pierwszy to kapusta z grochem, a drugi to roznoszący się wszędzie zapach suszonych
Życie ze smakiemRolada szpinakowa z łososiem to znakomita przystawka, która sprawdzi się na świątecznym stole. U nas pojawia się zawsze na Boże Narodzenie, gdzie w Wigilię serwujemy postne dania rybne. Pasuje jednak doskonale także do wielkanocnego menu oraz innych uroczystości. Jest banalna i szybka w przygotowaniu a do tego wspaniale wygląda i oczywiście, co najważniejsze doskonale smakuje. Składniki – rolada szpinakowa
Ola la LCHF