Puszysta chałka drożdżowa to ciasto, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie wigilii. U mnie w domu nie było takiej tradycji, ale myślę że warto poznać tajniki na przygotowanie chałki drożdżowej, ponieważ jest ona tak pyszna, że trudno jej się oprzeć, a nawet gdy nie uda Wam się jej zjeść świeżej to później taka chałka maczana w mleku i jajkach, usmażona
MamaOskarkaZbliża się Wigilia i odwieczna „wojna” na zupy ;) Ma być barszcz czerwony czy grzybowa? Owszem inne zupy również się zdarzają, ale do pominięcia ;) Są zagorzali zwolennicy barszczu z buraków lub barszczu z grzybów . Niektórzy dla pogodzenia „zwaśnionych” stron, przygotowują obie zupy do wyboru :) To może do barszczu czerwonego kluski grzybowe? Kto przystaje na taki kompromis? ;) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki
królestwo garówpołączonego z oliwą. Karpia należy smażyć powoli, na małym ogniu, by nie spalił się na zewnątrz, a w środku pozostał surowy. Można go usmażyć szybciej, a na chwilę przed Wigilią tylko odgrzać w piekarniku. Jeśli kupujecie karpia w całości, to najpierw trzeba go wypatroszyć, potem ostrym nożem pozbawić łusek (usuwając w kierunku od ogona do głowy), kolejno odciąć wszystkie płetwy
Kulinarne Przebojeśledzie. Przygotowujemy je na różne sposoby, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W tym roku wypróbowałam dwa nowe przepisy, które z pewnością zagoszczą na naszym stole w Wigilię. Pierwszym z nich i tym, którym podzielę się z Wami są śledzie z suszonymi pomidorami i orzeszkami. Na ubiegłe Święta przygotowałam śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą francuską , które bardzo
Życie ze smakiemjesiennymi i zimowymi dniami, kiedy to nasz organizm domaga się od nas tłustszych i bardziej sycących dań. Tak więc w moim domu jadamy śledzia, nie tylko przy okazji Wigilii, Sylwestra, Karnawału czy Wielkiej Nocy, ale także tak po prostu bez specjalnej okazji. Dlatego na moim blogu znajdziecie sporo różnych przepisów na śledzia , dziś dołączy do nich kolejna bardzo smakowita propozycja
Kulinarne przygody GatityWigilię idealny będzie bigos bez mięsa, równie dobry co i z mięsem. Grzyby nadadzą cały aromat potrawie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldWigilię idealny będzie bigos bez mięsa, równie dobry co i z mięsem. Grzyby nadadzą cały aromat potrawie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldpodać na wigilijną kolację lub świąteczny obiad . Mogą być też przekąską podczas jakiejś imprezy. Krokiety z ziemniaków są bardzo smaczne. Na pewno zasmakują Waszym domownikom i gościom. W Wigilię popijcie je barszczem, podczas świątecznego obiadu będą doskonałym dodatkiem do pieczonego drobiu czy pieczeni, a na imprezie podajcie je z dipem czosnkowym lub ziołowym. Zawsze będą pyszne! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapierogi ze słodką kapustą i pieczarkami. Pyszne, tradycyjne pierogi ze słodkiej kapusty, pieczarkami, cebulką i jajkiem na twardo, doprawione koprem, wędzoną papryką i ziołowym pieprzem. Postne pierogi na wigilię. W dawnej kuchni polskiej do pierogów ze świeżej kapusty dodawano posiekane jajka ugotowane na twardo oraz świeży koperek. Smak pierogów uszlachetniano niekiedy dodatkiem z wędzonych śliwek. Dzisiaj powszechnym dodatkiem do pierogów
Moja Książka Kucharskapamięci pewne smaki i zapachy, które zawsze kojarzą się nam z określonym miejscem, osobą czy okolicznościami. Pamiętam kiedy moja mama i babci przygotowywały dania na Wigilię w domu, pachniało tak wieloma potrawami, że czasem nawet nie do końca potrafiłam je rozróżnić. Najlepiej pamiętam jednak dwa zapachy – pierwszy to kapusta z grochem, a drugi to roznoszący się wszędzie zapach suszonych
Życie ze smakiemRolada szpinakowa z łososiem to znakomita przystawka, która sprawdzi się na świątecznym stole. U nas pojawia się zawsze na Boże Narodzenie, gdzie w Wigilię serwujemy postne dania rybne. Pasuje jednak doskonale także do wielkanocnego menu oraz innych uroczystości. Jest banalna i szybka w przygotowaniu a do tego wspaniale wygląda i oczywiście, co najważniejsze doskonale smakuje. Składniki – rolada szpinakowa
Ola la LCHFZakwas z czerwonych buraków jest zazwyczaj polecany w przypadku anemii. Przygotowuje się go też przed Wigilią z myślą o wigilijnym barszczu czerwonym z uszkami. Warto jednak przypomnieć, że wzmacnia organizm i jest skutecznym napojem na odkwaszenie organizmu. Polecam zatem przygotowanie większej jego ilości, by w czasie Świąt i po nich zadbać o żołądek poddany dużym próbom w postaci bigosów, pierogów
Weekendy w domu i ogrodzienasze garnki/miski na duży słoik, dodajemy chleb (opcjonalnie, ja tego nie robię, ponieważ spokojnie dojdzie do siebie do świąt). Po 14 dniach jest już super. Na dzień przed Wigilią przecedzamy go i wlewamy już czysty do butelek lub słoika. Polecam! Smacznego
pichcisztopolskiej tradycji podczas Wigilii spożywa się tylko dania bezmięsne. Na stole królują ryby: karpie , sandacze , szczupaki ... . Wśród (według tradycji) 12 dań obowiązkowo pojawia się śledź . Śledź w wielu odmianach, wariacjach: rolmopsy , śledzie z koperkiem , pod pierzynką , z piernikiem , z kapustą kiszoną i wiele innych. Grzyby suszone też kojarzą się ze smakami świąt, dlatego proponuję śledzie z grzybami. Przepis funkcjonujący
królestwo garówTradycyjne potrawy takie jak kapusta z grzybami podawane podczas Wigilii można przygotować w nieco odmienionej i nowoczesnej formie. Takiej własnie jak ta tarta z kapustą i grzybami, w całości na słono, choć jej wygląd sugeruje słodki smak. Polecam Wam także przepisy na: – wigilijna kapusta z grzybami – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami
nietylkopasta.pl