Późna godzina. Sen ciśnie się na powieki. Jeszcze troszkę. I wpadnę w objęcia swojej poduszki. Nie wiem, co mnie podkusiło, aby jeszcze o tej porze zabierać
My simple kitchenTym razem zatrzymujemy się na obiad w Grecji. Przedstawiam Wam pyszną Moussake, czyli tradycyjne greckie danie z bakłażanem, mielonym mięsem wieprzowym, dużą ilością sera i
Mango PapajaUwielbiam wynajdować w sklepach makarony o ciekawym kształcie bądź składzie. A z tym w UK nie ma żadnego problemu, bo półki uginają się od oryginalnych włoskich
Walijskie PichcenieBolognese – to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs- używa się wieprzowiny i wołowiny, kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać(...)należy dodać pomidory do zawartości patelni i znowu dokładnie wymieszać. Można dorzuć liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu. Następnie należy zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum, nałożyć pokrywkę i dusić sos przez przynajmniej 2 godziny od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarł do dna. W trakcie gotowania można dodawać cukier, aby uzyskać optymalną kwaśność sosu. Na koniec należy posolić
Z Kuchni Do KuchniFaszerowane roladki z mięsa mielonego Bardzo smaczne i proste w przygotowani, zawijańce wieprzowe z mięsno-warzywnym farszem, polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako niedzielny obiad
Blog z ApetytemProsta i wyjątkowa potrawa, nie tylko na niedzielny obiad :). Syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łącząc się z wysokogatunkowym polskim mięsem a
SzczyptaSmaQKotlet schabowy nie jest specjalnie wyszukaną potrawą. To biedniejszy kuzyn sznycla po wiedeńsku, cienko utłuczonego kawałka cielęciny w panierce. Schabowy nie jest typowo polską potrawą, bo w identyczny sposób wieprzowinę przyrządzają Japończycy. Tonkatsu to wypisz-wymaluj nasz kotlet schabowy nieco tylko inaczej podawany, bo pokrojony w plastry. Kotlety parmigiana, czyli danie jakie dzisiaj Wam polecamy, to właściwie nic innego(...)posiekane ząbki czosnku i 1/2 łyżeczki oregano. Smaż jeszcze minutę. Wylej na patelnię pomidory z puszki z sosem (pomidory zmiażdż wcześniej widelcem albo przesiekaj nożem na małe kawałki). Duś na wolnym ogniu do momentu aż pozostałe składniki zapiekanki będą gotowe. Krok 2 Polędwiczki pokrój w poprzek na plastry grubości około 1 cm, a następnie rozbij tłuczkiem do mięsa na cieknie
Niedzielny kucharzWyglądają jak gołąbki … smakują lepiej … ale gołąbkami nie są ;) Na pomysł wpadłam zupełnie spontanicznie kilka dni temu , a wszystkie produkty za sprawą bdsklep.pl miałam
Ostra na SłodkoTo jedno z tych dań, które zna każdy i każdy robi na swój sposób. Nie wiem czemu, ale rzadko ją przygotowuję, a gdy już to robię
Fabryka pomysłówProsty przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym, papryką i natką pietruszki pod warstwą ciągnącego parmezanu. Pycha! Danie jest pyszne i sycące, polecam na obiad lub ciepłą
Oryginalny smakWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki na szynkę: 350 g szynki wieprzowej, 1/4 małej papryki
JejKuchniaBigos z młodej kapusty gotuję obowiązkowo kilka razy w sezonie, bo kocham młodą kapustę miłością niezmienną od wielu, wielu lat ... Niestety już później nie smakuje
Walijskie PichcenieW jednym daniu tak olbrzymia ilość smaków i aromatów możliwa jest tylko w chinach. Coś wspaniałego! Szparagówka sama w sobie słodka, mięso z dodatkiem świeżego imbiru
sierotka maRysia w kuchniskładniki* 500 g mielonego mięsa z szynki* 2 marchewki* 1 mała pietruszka* 1 saszetka (100 g) ryżu parboiled* 5 łyżek płatków ryżowych* 1 jajko* 1 kostka
Mix smakuGulasz wieprzowy z kaszą Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy z papryką. Pyszny węgierski gulasz z papryką, cebulą i koncentratem pomidorowym. Prawdziwy i prosty przepis na gulasz
Moja Książka Kucharska