Pity z mięsem i warzywami Od kilku dni w radiu ciągle pity, pity, pity. Pomimo, że rozliczyłam się już w marcu, doszło do tego, że przyśnił
Pełny talerzBakłażan był mi warzywem (?) do niedawna zupełnie obcym. Kiedyś robiłam z nim musakę, i tyle... Ostatnio Ania - koleżanka z pracy, przyniosła mi na spróbowanie potrawkę na
sierotka maRysia w kuchniKarkówka z pieczarkami to przepysznie przygotowane mięso, które doskonale komponuje się z ziemniakami oraz kaszą. Jest to taki przepis, który możecie przygotować jeden dzień przed uroczystą
Kuchnia BazyliiDzisiaj zdecydowanie mięsny przepis. Do niedawna byłam zwolenniczką tradycyjnych gołąbków . Kapusta w gołąbku była dla mnie podstawą i generalnie jego najsmaczniejszą częścią. Ale ponieważ moja siostra
PatiGotujePodstawą pasztetu jest jak najświeższe, jak najlepszej jakości mięso – u mnie to mieszane mięso wołowe i wieprzowe, każde o innej zawartości tłuszczu, innej długości i twardości
Karo in the KitchenDzień dobry! Niedziela to dla mnie taki dzień, między innymi na rozmyślanie nad obiadami na następny tydzień, często analizując nadchodzące dni, okazuje się że
Życie zaczyna się w kuchniDzień dobry :-) Dziś bardziej męskie danie, choć nie powiem, też zjadłam ze smakiem. Mąż chodził od kilku dni i pojękiwał, że ma ochotę na gulasz. Mimo
kruche babeczkiPieczona karkówka z kremowym sosem pieczarkowym Karkówka jest pysznym kawałkiem mięsa, naszej rodzimej ” blondyny ” , czyli świnki Moja rodzinka uwielbia ją zgodnie i solidarnie . Pieczona
Ogrodnik w podróżyDziś pomysł na obiad z piekarnika - szybki, nieskomplikowany i pyszny. Przepis znalazłam u Margarytki.Składniki:6-8 średnich ziemniaków250 g mielonego mięsa1 duża cebula1 jajko
Kuchnia domowa Animnóstwo możliwości, jeśli chodzi o wykorzystanie ich w kuchni, dają nam te smaczne owoce. Właściwie pasują do każdego dania – na słodko i wytrawnie. Mięso - czy to drób, dziczyzna, czy wieprzowina - w połączeniu z jabłkami tworzą idealny duet, ale jak to będzie z rybą? Dlatego dziś zapraszam Was po nieco odmienny od tych tradycyjnych połączeń przepis. Z całego serca polecam dorsza(...)nasienne i kroimy w sporą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy jabłka, dodajemy przyprawy. Wszystko dusimy pod przykryciem, aż jabłka będą miękkie. Uduszone jabłka z cebulą dokładnie blendujemy, przekładamy do garnuszka i lekko podgrzewamy. Jeśli jest taka potrzeba przyprawiamy. Filety dorsza oprószamy solą i pieprzem cytrynowym
Kulinarne przygody GatityForszmak to pożywny, zawiesisty gulasz z ogórkami kiszonymi, o smaku lekko winnym i kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego –
To co kochamMój syn orzekł, że to najlepsze klopsiki, jakie jadł. Lepsze od tych z popularnego sklepu i tych które jedliśmy, zwiedzając wrocławskie zoo. I ja mu wierzę
zadanie-gotowanieSkładniki: 500 g cienkich parówek (u mnie Berlinki , z indyka); 2 średnie cebule; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, zielona papryka; 1/2
Gospodyni MiejskaDzisiaj na blogu przepis na szybkie gołąbki z siekaną kapustą, ryżem i mielonym mięsem podane z sosem z borowików. Polecam! Składniki: 400 g ryżu arborio ok
Czerwień i błękitWieprzowina to nie tylko schabowy. Wieprzowina nie musi być nudna.Danie które proponuję, nie jest skomplikowane w wykonaniu, ale bardzo smaczne i zaskakujące przy jedzeniu.Będą to dwa rodzaje roladek,dwa różne smaki. MOCZYMY JEDNĄ GARŚĆ GRZYBÓW SUSZONYCH W PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY.Do wykonania roladek potrzebujesz:- schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów(...)wlej dwie szklanki wody i przykryj pokrywką, a jak nie masz to użyj folii aluminiowej , kładąc świecącą stroną do góry.Włącz piekarnik na 200 ° termoobieg.Włóż naczynie z mięsem.Duś 40 - 50 min.Jeżeli masz roladki nie całkiem zalane sosem, to w połowie czasu wyciągnij naczynie i te z dołu zamień tymi z góry.Po ok. 40 minutach wyciągamy
Pasje Jolki