Kuchnia w kolorach jesieni to dania w rozgrzewających pomarańczowych, czerwonych, bordowych barwach. Kuchnię jesienną, żeby była zdrowa urozmaicam jak największą ilością warzyw, dlatego dzisiaj zaproponuję Wam
Bon appetit mon amiepomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Fasolka po bretońsku Gęsta jarzynowa z brukselką Gulasz(...)czarnuszką i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą
Moja smaczna kuchniapoznaliśmy dzięki węgierskim bratankom, absolutnie nie mogą się obejść bez sporej ilości papryki. Natomiast ja chcę pokazać moją wersję gulaszu, inną niż każe kanon, bo często przygotowuję go używając wieprzowiny. Powinna być wołowina, ale ja jestem zwolenniczką kuchennych podmianek. Powiedzmy, że przepis jest, a ja jestem z nim, ale trochę obok. Jak Marysia Peszek, choć oczywiście ona sięga tematów(...)ustawiam na poziom grzania delikatny, niech płyn ledwie mruga pod pokrywką. I tak godzinę, tylko od czasu do czasu mieszam. Po tym czasie dorzucam posiekany drobniutko czosnek i majeranek. Duszę pod przykryciem kolejne 30 minut. Teraz należy oprószyć całość dania mąką, porządnie zamieszać i jeszcze kilka minut dusić, posolić i popieprzyć według chęci. Mięsko rozpada się delikatnie i pyyyysznie smakuje
I tu będę miała takie teKoniec lata, wrzesień to niestety już chłodne dni i noce w naszej strefie klimatycznej. Potrzebujemy wtedy dania, które nasz rozgrzeją. Proponuję na rozgrzewkę przygotować najlepszą w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLeczo. Ten przepis jest prawie klasyczny, prawie węgierski. Prawie – bo trochę bogatszy niż podstawowy oryginalny przepis, gdzie leczo to po prostu coś na kształt gulaszu
Pociąg Do KuchniPyszności, aż szkoda, że było ich tak mało :) Składniki: 20-25 dag pieczarek mała cebula łyżeczka masła sklarowanego 3 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz suszony
Kuchenne zapiski EdytyTureckie pide to potrawa, którą można porówna z pizzą na grubym cieście o charakterystycznym kształcie. Moja wersja jest z mięsem mielony
KuchniaWeDwoje.plCudowna w smaku. Mięso jest doskonale kruche, pikantne, podbite nutą słodyczy. Dodatek świeżego szczypioru nadaje mu lekkości. Do stworzenia tego dania zainspirowała mnie książka "Wok &
kawawszklanceGołąbki bez zawijania, albo jak ktoś woli golabki ala kotlety, pszyne i znacznie mniej pracochłonne niż te tradycyjne. Polecam zwłaszcza osobom, lubiącym połączenie gołąbków z sosem
Gosia gotujeMakaron z mini mielonymi w sosie grzybowym 3 porcje makaronu, kotleciki : 0,6 kg łopatki wieprzowej, 30 g suchej bułki, 60 g cebuli, tymianek, 1 jajko
królestwo garówCukinia po meksykańsku Cukinia faszerowana mięsem mielonym, fasolką, papryką, ryżem oraz sosem pomidorowym i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera to wspaniały pomysł na smaczny i
Blog z ApetytemDanie w nieco orientalnym stylu. Ryż z klopsikami wieprzowymi w sosie curry z dodatkiem fasolki szparagowej oraz pędów bambusa. Pamiętajcie, że mleczko kokosowe samo w sobie
Smaki Na TalerzuGulasz to narodowe węgierskie danie składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz węgierski w połączeniu z kluskami śląskimi smakuje wyśmienicie tworząc smakowite danie, które
Słodka StronaGulasz to narodowe węgierskie, przepyszne danie składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Smakowite domowe k opytka podane z g ulaszem węgierskim to bardzo smaczna
Słodka StronaAntrykot (franc. entrecôte) czyli międzyżebrze, to część wołowiny - mięsień, który ciągnie się wzdłuż kręgosłupa od kręgów piersiowych, do dołu żeber. Zawiera niewielki fragment
Walijskie PichcenieDomowy pasztet Pyszny pasztet wieprzowy to rewelacyjny przysmak, który warto przygotować nie tylko jako danie świąteczne, ale także na co dzień może stanowić świetną przekąskę. Z
Blog z ApetytemChyba każdy z nas lubi szybkie i proste w wykonaniu nietypowe obiady. Dlatego dzisiaj, chciałabym zaproponować Wam rewelacyjny przepis na zapiekankę mięsno-makaronową z patelni! Bez
Be Fit Be StrongPo raz kolejny zaniedbałam bloga... przepraszam... ale się poprawię... zacznę od dziś... a następnie pewnie znów zasnę na kilka dobrych dni aby się obudzić zapewne już
sierotka maRysia w kuchni