Makaronowe gniazdka z klopsikami Smakowite połączenie makaronu z mięsem mielonym, a wszystko to zapieczone w pomidorowym sosie, pod pierzynką z żółtego sera. Ciekawy i oryginalny pomysł
Blog z Apetytem"No, ale co Ty robisz, się pytam! Co Ty robisz?!""Jak to co, obiad.""Miały być schabowe, a Ty mi tu takie piękne mięso marnujesz!""Jakie
W kuchni Karmel-itkiOd kiedy zobaczyłam w książce Nigelli przepis na szynkę w Coli, wiedziałam że kiedyś upichcę coś podobnego. Długo mi zeszło, bo książki już dawno nie mam
Poezja Smaków - blog kulinarnyniejednej przydrożnej chacie. Ale tylko dotychczas udało nam się trafić dosłownie może trzy razy, tak aby chcieć wrócić jeszcze raz na ten posiłek. Zazwyczaj zamiast wołowiny dodawana jest wieprzowina, placki ziemniaczane czyli jedna z najprostszych rzeczy, a tak często restauracje się na nich "wywalają". Dlatego kiedy przychodzi Lubemu ochota na placki po myśliwsku robię je sama w domu(...)smak. Dodaj wino i poczekaj aż alkohol wyparuje, a do sosu przejdzie smak wina. Podlej 2 szklankami wody, dodaj 1/4 świeżej, posiekanej w kosteczkę, papryki czerwonej, przykryj pokrywką i duś godzinę, do miękkości mięsa. Musi być idealnie miękkie. Dodaj wodę z ogórków, zaostrzy ona smak sosu zagotuj. Mąkę pszenną wymieszaj z 1/4 szklanki wody, wlej do sosu i zagotuj, dopraw
SMYKWKUCHNIJakie to musi być fantastyczne uczucie mieć syna, który doradza w wyborze haseł :) Moje dzieciaki nie interesują się tak bardzo działalnością mamy, ale mają za to
zadanie-gotowanieOto wariacja na temat kuchni Śląskiej. Babcina interpretacja rodem z Wielkopolski zgodna z duchem tego regionu czyli „oszczędna”. Zamiast wołowiny – szynka wieprzowa a
Kulinarna Patilogiaskładniki* 4 plastry schabu bez kości* 4 cienkie plastry szynki lub polędwicy* 2 ogórki konserwowe* 1/4 papryki żółtej* 1 papryka czerwona* 2 średnie cebule* sól, pieprz
Mix smaku"Jaki pierwszy wrzesień, taka cała jesień" - jak mówi staropolskie przysłowie. Ponoć dzisiejszy dzień jest zapowiedzią pogody na całą jesień. Może warto dziś trochę poobserwować i potem
Kuchnia domowa AniRobiłam tę szynkę pierwszy raz, ale zaufałam pani z mięsnego :) To od niej dostałam przepis. Było warto poświęcić te 13 zł za kilo szynki :) Tym bardziej
Szczęśliwa kuchniaRobiłam tę szynkę pierwszy raz, ale zaufałam pani z mięsnego :) To od niej dostałam przepis. Było warto poświęcić te 13 zł za kilo szynki :) Tym bardziej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comNa pobliskich łąkach szczawiku nie ma więc zasiałm sobie w warzywniaku. Jest to roślinka wieloletnia więc na wiosnę znowu odbije. Ja siałam w tamtym roku, ale
Monia miesza i gotujeOstatnie dni upływają mi na spacerach po parku i pracach manualnych. Wszystko za sprawą drzewnika, który wraz z Viki szykuje do szkoły. Ona poznaje różne drzewa
Przysmaki KarolkiKtóż z nas nie zna lecza,chyba każdy. Wersje tej potrawy bywają różne w zależności od naszych upodobań smakowych. Klasyczne leczo robi się z papryki,kiełbasy
Kolorowa kuchnia ElkiW ostatni weekend, z Rysiem odwiedziliśmy moją siostrę we Wrocławiu. Siostra nr 1 jest mamą cudownego Maleństwa - Stasia. Jest to chyba najgrzeczniejsze dziecko jakie widziałam - ciągle
sierotka maRysia w kuchniczyli wieprzowina po węgiersku przyrządzona przy pomocy google translate Bardzo lubię kuchnię węgierską, ale chciałam spróbować czegoś nowego. Na polskich i angielskich stronach nie mogłam jednak znaleźć nic o czym bym wcześniej nie słyszała. Postanowiłam zatem poszukać na stronach węgierskich. Tak trafiłam na to danie, które zinterpretował najpierw translator, a później ja jeszcze przerobiłam po swojemu. Nie wiem więc(...)czosnek i przysmażaj minutę. Następnie dodaj paprykę i pomidora i przesmaż kilka minut, po czym dodaj pomidory w puszcze i szklankę wody oraz fasolkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, około 40-60 minut, do miękkości Po tym czasie dodaj śmietanę wymieszaną z jogurtem. Pamiętaj, żeby całość zdjąć z gazu i dodać do śmietany
Bazując na smaku