ogóle nie przypomina tradycyjnej białej czekolady. Pod wpływem karmelizacji jej smak staję się unikalny i bardziej szlachetny, nabiera karmelowego koloru oraz smaku z nutką kawowej goryczki. Idealna propozycja na Wielkanoc! P.S. Przepis pochodzi z mojego Ebooka → "Mazurki Wielkanocne" Składniki: Spód: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 150 g zimnego masła 2 żółtka szczypta soli
Kuchnia MagdaLenyCoś słodkiego do popołudniowej kawusi. Wprawdzie babka raczej kojarzy się z Wielkanocą, ale nie mogłam się oprzeć. Składniki: ? 200 g masła ? 3/4 szklanki cukru ? 1,5 szklanki mąki ? 5 jajek ? 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ? 1/2 szklanki ajerkoniaku ? 100 g krówek ? masa kajmakowa – mała puszka Wykonanie: ? Krówki pokroić na małe kawałki, oprószyć mąką. ? Masło utrzeć z cukrem, dodawać
To co kochamBardzo proste do wykonania koszyczki z ciasta francuskiego. W sam raz na nadchodzącą Wielkanoc. Jest jajko, jest szynka i koszyczek! Przy okazji bardzo, bardzo smaczne! Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 4 jajka ? 4 plastry okrągłej szynki ? 4 mini kulki mozzarelli Wykonanie: ? Z ciasta francuskiego wyciąć 4 kółka o średnicy 10 cm. Jeśli płat ciasta jest prostokątny, to złożyć
To co kochamCiastka świąteczne pod tytułem „jajko sadzone”! Gdzieś głęboko w pamięci mignęło mi zdjęcie takich ciasteczek widziane dawno temu. Mając obraz stworzyłam przepis i tegoroczna Wielkanoc w naszym domu zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt ? 4 jajka ? 4 łyżki cukru ? 4 łyżki mąki pszennej Masa ? 250 g sera mascarpone ? 1 biała
To co kochambiałek zaparzonej gorącym syropem z przepisu mojej Mamy. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam po świętach. Składniki: Ciasto kruche ? 300 g maki pszennej ? 150 g masła ? 100 g cukru ? 3 żółtka ? masło do smarowania foremek Nadzienie ? 1 słoik żurawiny ? 2 gorzkie
To co kochamBiała kiełbasa nierozłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Oczywiście najlepsza jest taka zrobiona własnoręcznie od początku do końca, ale bez przesady. Kupiona w sklepie dobrej jakości surowa kiełbasa również jest smaczna. W moim rodzinnym domu biała kiełbasa nie była popularna, wszyscy woleli wędzoną swojską, pachnącą dymem i czosnkiem. Ja od paru lat kupuję białą kiełbasę i przyrządzam ją na różne sposoby
To co kochamNastępna świąteczna propozycja z białej kiełbasy i ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: ? Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę i złożyć ciasto na pół. ? Docisnąć ciasto do kiełbasy
To co kochambabce cytrynowej przedstawiam Wam babkę mocno czekoladową, która ma jeszcze polewę z czekolady! Babka jest bardzo smaczna, miękka i aromatyczna. Polecam nie tylko na Wielkanoc. Składniki: ? 125 g masła ? 3/4 szklanki cukru ? 2 jajka ? 1 czekolada gorzka ? 2 łyżki kakao ? 1,5 szklanki mąki ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 3/4 szklanki mleka Polewa ? 1 czekolada gorzka ? 1/2 szklanki śmietanki
To co kochamczasów PRL-u, chociaż nigdy ich nie jadłam, tym bardziej wódki z nimi nie piłam. Nie wiem też dlaczego nazywają się po japońsku . Miałam śledzie w lodówce, a że Wielkanoc to czas jajek, więc postanowiłam odtworzyć, a raczej stworzyć od nowa tę przekąskę. Okazało się, że jajko, śledź i sałatka cebulowo-jabłkowo-groszkowa z majonezem to idealne połączenie. Nawet Monika
To co kochamwyobrażacie sobie Wielkanoc bez chrzanu? Chyba raczej nie, bo chrzan zgodnie z tradycją symbolizuje siłę fizyczną, którą powinien nam zapewnić przez cały rok. Wkładamy więc go do koszyczka ze święconką, stawiamy na wielkanocnym stole i przyrządzamy z nim różne potrawy. Ja zrobiłam sos chrzanowy, bardzo delikatny, aksamitny i aromatyczny. Ten sos można przygotować wcześniej, wstawić w słoiczkach do lodówki
To co kochampięknej babki, dostojnego mazurka i pachnącego sernika. Życzymy również tej samej wagi i tego samego obwodu pasa po świętach, chociaż umiar w jedzeniu i piciu jest raczej niemożliwy! W Wielkanoc witam Was ptasimi gniazdkami z paluszków w czekoladzie i cukierkowymi jajeczkami. Składniki: ? 1 duże opakowanie niesłonych paluszków Junior 250 g ? 2 mleczne czekolady ? cukierki w fornie pisanek Wykonanie: ? Paluszki pokruszyć
To co kochamBiała kiełbasa kojarzy mi się nierozłącznie z Wielkanocą. W mojej rodzinie nie było tradycji przyrządzania białej kiełbasy, praktycznie w ogóle się jej nie jadło. Dopiero od niedawna doceniłam jej walory smakowe, ale i tak bardziej odpowiada mi cienka, krucha i wędzona. Jednak przyrządzona w ten sposób, z płatkami czosnku i przyprawą, jest bardzo smaczna i powinna zagościć na wielkanocnym stole
To co kochamWielkanoc to mazurek, a jak mazurek to zdrowy, bo i tak od świątecznego menu można dostać niestrawności. Polski mazurek z hiszpańską nutą kokosu i ananasa czyli pina colada jest lekki, nie za słodki, na bazie mąki jaglanej. Jeśli nie macie takiej mąki, można zmielić kaszę jaglaną. Można oczywiście upiec taki sam mazurek też na bazie mąki pszennej. Mazurek pachnie kokosem
To co kochamroku bardzo kiełbasianie na blogu przed wielkanocą. Proponuję różne odsłony białej kiełbasy, którą to dopiero niedawno odkryłam i bardzo mi posmakowała. Taka zapiekana ze śliwkami i jabłkami jest smaczna na ciepło i na zimno. Samo zapiekanie zajmuje mało czasu, można więc przed samym śniadaniem wielkanocnym wstawić do piekarnika wcześniej przygotowaną. Składniki: ? kilka kawałków białej kiełbasy parzonej ? po 1/4 jabłka zielonego
To co kochamKuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy i wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła
To co kocham