Sernik z mango na zimno Wielkanoc to czas serników. Na naszym stole zawsze pojawia się jeden sernik pieczony i jeden sernik na zimno. To ciasta, które zawsze w pierwszej kolejności znikają ze stołu. Sernik wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania. Jeszcze kilkanaście lat temu ser na sernik trzeba było zmielić, potem utrzeć z cukrem i jajkami. Dziś wygląda
Kulinarne przygody Gatityprzygotować nie tylko na święta. Domowy żurek możemy podawać z dodatkiem pieczywa albo w połówce wydrążonego wcześniej chleba. W takiej wersji wygląda super! Polecam szczególnie na Wielkanoc PRZEPIS NA ŻUREK NA ZAKWASIE Składniki 2 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu żytniego do żurku 400 g białej kiełbasy 200 g kiełbasy zwyczajnej 150 g boczku wędzonego surowego 2 łyżeczki
Przepiski.pljajkiem to fajna propozycja na smaczną i kolorową przekąskę. Składa się z prostych składników, które fajnie się ze sobą komponują. Taka sałatka z brokułem to świetna propozycja na Wielkanoc i nie tylko. Idealnie sprawdzi się na kolację, posiłek do pracy czy poczęstunek do rodzinną imprezę. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Poniżej znajdziecie listę składników oraz krótką instrukcję, opisującą cały
Alle Dobre!Domowa ćwikła Ćwikła pojawia się na naszym stole w sumie tylko raz do roku, czyli na Wielkanoc. I chyba czas to zmienić, bo połączenie buraków z chrzanem jest pyszne i bardzo zdrowe. Idealnie pasuje do wszystkich pieczonych mięs, do wędlin, jajek na twardo i również do białej wielkanocnej kiełbasy. Do domowej ćwikły możesz użyć gotowanych buraków, kupionych w sklepie
Kulinarne przygody GatityPszczółka to bardzo proste a jednocześnie efektowne ciasto. Sprawdzi się idealnie na nadchodzącą Wielkanoc. Goście będą zachwyceni
Prosty przepis naShare Pinterest Print Jajka faszerowane wędzonym łososiem to pyszna przekąska nie tylko na Wielkanoc . Farsz to drobniutko pokrojony wędzony łosoś, mielony twaróg, koperek oraz majonez. Prosto i efektownie Składniki: 6 jajek 100 g wędzonego łososia 100 g mielonego twarogu 3 łyżki majonezu 1 pełna łyżka posiekanego koperku sól pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż na pół
Oryginalny smakchrzanowy na ciepło Chrzan to produkt, który najbardziej kojarzy mi się z Wielkanocą. Nie może go zabraknąć na naszym świątecznym stole. Pojawia się zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Tym razem mam dla Ciebie przepis na sos chrzanowy na ciepło. Idealnie pasuje do białej kiełbasy czy do jajek na twardo. Do takiego zestawu można podać biały barszcz
Kulinarne przygody Gatitywskazuje Turcję jako kraj, z którego się wywodzi, a do Polski trafił koło XVII wieku, kiedy to zaczęto wypiekać go dość powszechnie, ale jako ciasto spożywane podczas postu, poprzedzającego Wielkanoc Moje mazurki za każdym razem są nieco inne. Lubię eksperymentować z nadzieniami i dodatkami, co roku tworząc coś nowego. Dziś mam dla Was nowy bardzo prosty w przygotowaniu przepis, który
nietylkopasta.plKremowa zupa chrzanowa Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć myśleć o świątecznym menu. Na naszym stole oprócz żurku od jakiegoś czasu zaczęła się pojawiać kremowa zupa chrzanowa. Według mnie ten przepis idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat. Możemy ją podać z białą kiełbasą i jajkiem, ale pyszna jest też sama bez żadnych dodatków. Można również sobie samemu regulować
Kulinarne przygody Gatityogóle nie przypomina tradycyjnej białej czekolady. Pod wpływem karmelizacji jej smak staję się unikalny i bardziej szlachetny, nabiera karmelowego koloru oraz smaku z nutką kawowej goryczki. Idealna propozycja na Wielkanoc! P.S. Przepis pochodzi z mojego Ebooka → "Mazurki Wielkanocne" Składniki: Spód: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 150 g zimnego masła 2 żółtka szczypta soli
Kuchnia MagdaLenyogóle nie przypomina tradycyjnej białej czekolady. Pod wpływem karmelizacji jej smak staję się unikalny i bardziej szlachetny, nabiera karmelowego koloru oraz smaku z nutką kawowej goryczki. Idealna propozycja na Wielkanoc! P.S. Przepis pochodzi z mojego Ebooka → "Mazurki Wielkanocne" Składniki: Spód: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 150 g zimnego masła 2 żółtka szczypta soli
Kuchnia MagdaLenyCoś słodkiego do popołudniowej kawusi. Wprawdzie babka raczej kojarzy się z Wielkanocą, ale nie mogłam się oprzeć. Składniki: ? 200 g masła ? 3/4 szklanki cukru ? 1,5 szklanki mąki ? 5 jajek ? 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ? 1/2 szklanki ajerkoniaku ? 100 g krówek ? masa kajmakowa – mała puszka Wykonanie: ? Krówki pokroić na małe kawałki, oprószyć mąką. ? Masło utrzeć z cukrem, dodawać
To co kochamBardzo proste do wykonania koszyczki z ciasta francuskiego. W sam raz na nadchodzącą Wielkanoc. Jest jajko, jest szynka i koszyczek! Przy okazji bardzo, bardzo smaczne! Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 4 jajka ? 4 plastry okrągłej szynki ? 4 mini kulki mozzarelli Wykonanie: ? Z ciasta francuskiego wyciąć 4 kółka o średnicy 10 cm. Jeśli płat ciasta jest prostokątny, to złożyć
To co kochamCiastka świąteczne pod tytułem „jajko sadzone”! Gdzieś głęboko w pamięci mignęło mi zdjęcie takich ciasteczek widziane dawno temu. Mając obraz stworzyłam przepis i tegoroczna Wielkanoc w naszym domu zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt ? 4 jajka ? 4 łyżki cukru ? 4 łyżki mąki pszennej Masa ? 250 g sera mascarpone ? 1 biała
To co kochambiałek zaparzonej gorącym syropem z przepisu mojej Mamy. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam po świętach. Składniki: Ciasto kruche ? 300 g maki pszennej ? 150 g masła ? 100 g cukru ? 3 żółtka ? masło do smarowania foremek Nadzienie ? 1 słoik żurawiny ? 2 gorzkie
To co kocham