trzeba dużo zjeść, aby dobrze poczuć jej smak. Robi się ją błyskawicznie, wystarczy tylko ubić jajka i wymieszać resztę składników. Idealna do kawy jako szybkie ciasto lub na Wielkanoc. Ma delikatny smak kawy, ale możną ją pominąć w przepisie. Składniki: – 4 jajka – 3/4 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1 szklanka mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku
To co kochamroku. Kiedyś już wspominałam, że u mnie w domu nie było tradycji pieczenia mazurków, bo traktowano je jako ciasta mało smaczne i gorszego sortu. Piekę je więc na Wielkanoc od niedawna i teraz nie wyobrażam sobie, aby ich nie było. Tegoroczny mazurek ma lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatną masę z serka mascarpone, co w połączeniu z kruchym ciastem
To co kochamSałatka, która wyglądem i smakiem zawojowała nasz tegoroczny stół wielkanocny. Prawdziwa królowa wśród sałatek! Intryguje i przyciąga wzrok. Myślę, że to nie była jej ostatnia Wielkanoc! Smażone ziemniaczki sprawiają wrażenie prawdziwego ptasiego gniazda. Wizualizację sałatki znalazłam na rosyjskojęzycznej stronie, a przepis jak zwykle zmodyfikowałam. Sami przyznajcie, że efekt jest niesamowity! Występuje pod różnymi nazwami: gniazdo kukułki, głuszca, jaskółki, przepiórki. Moja
To co kochamKruche babeczki w mojej rodzinie są pieczone na Wielkanoc, odkąd sięgam pamięcią. Występują w różnych odsłonach, z pianą parzoną, z owocami czy z galaretką. Zawsze mają wielu zwolenników i dość szybko zostają po nich tylko okruszki. Moje tegoroczne babeczki są na bazie delikatnego kremu z serka mascarpone, śmietany i owoców. Owoce można dodać dowolne, najlepiej takie sezonowe. U mnie
To co kochamWesołego Alleluja! Wielkanoc to radość! Radość to przyjemność! Przyjemność to kruche ciasteczka! Bardzo łatwy przepis na bardzo kruche ciasteczka z wielkanocnym motywem zajączków, pisanek, kurczaczków, kaczuszek i baranków. Upiekłam aż 4 porcje, każda w innym kolorze. Resztki ciasta zmieszałam i powstała mozaika kolorów. Ciasteczka są bez sody i proszku do pieczenia przez co równomiernie rosną, bez wybrzuszeń. Takie płaskie ciasteczka
To co kochamproste rozwiązania. Roladki z szynki i sałatka jarzynowa, idealny duet. A jeszcze prościej będzie na liściach sałaty. Obok przekąsek na ciepło roladki z szynki na zimno będą idealne na Wielkanoc. Jak zrobić roladki z szynki? Imprezowe roladki z szynki Roladki z szynką i sałatką jarzynową to zaraz po roladkach z tortilli najpopularniejsza przekąska imprezowa. Rolowane plasterki szynki to doskonały pomysł
Dieta moja pasjaBabka czekoladowa to bardzo efektowne ciasto, które warto przygotować na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i pięknie prezentuje się na stole. Goście z przyjemnością będą się nią zajadać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na babkę czekoladową nie jest skomplikowany i nie wymaga dużego nakładu pracy. Nawet osoba początkująca z łatwością poradzi sobie z jej przygotowaniem. Babka ma głęboki czekoladowy
Przepiski.plocen) Biała kiełbasa to niewątpliwie jedno z tych dań, które gości na Wielkanoc w większości polskich domów. Jeśli do tej pory podawaliście ją po prostu gotowaną z wody lub z barszczem, to zdecydowanie tym razem polecam spróbować czegoś niebanalnego. Biała kiełbasa w sosie czosnkowym! Kluczem do sukcesu jest oczywiście dobrej jakości wyrób mięsny. Niewątpliwie jest to zapewne największe wyzwanie
Ola la LCHFwielkanocna, która do dziś króluje w Wielką Niedzielę na świątecznych stołach w całej wschodniej Polsce. Jej nazwa wzięła się od słowa Pascha, które w chrześcijaństwie obrządku wschodniego jest synonimem Wielkanocy - to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie. Tradycyjna pascha przygotowywana jest z twarogu ucieranego z żółtkami i cukrem z dodatkiem innych składników, np. bakalii, czekolady czy wanilii. Są dwa podstawowe sposoby
Z notatnika dietetykaShare Pinterest Print Wspaniała babka budyniowa , idealna na Wielkanoc. Jest mięciutka, przepyszna i pięknie pachnie budyniem waniliowym. Obok innych wielkanocnych ciast na pewno będzie zdobić świąteczny stół. Zdecydowanie polecam! Składniki: 1 szklanka mąki 3 budynie waniliowe bez cukru (3 x 40 g) 1 szklanka cukru 5 jajek 230 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Jajka
Oryginalny smakbiałej czekolady, foremki silikonowej , oraz żółtego barwnika (patrz film) |TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne wypieki wielkanocne. Kliknij w zdjęcie i zobacz więcej przepisów na Wielkanoc. Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube . W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz
Rita creativeRewelacyjny pomysł na pasztet, Zapiekany w cieście francuskim, wygląda jak baba wielkanocna. Zaskoczcie gości i przygotujcie im taką pyszną niespodziankę. Na pewno się zdziwią jak ją rozkroicie.... Idealna na Wielkanoc. Pysznie smakuje z sosem chrzanowym lub tatarskim. Polecam .... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkoBabka Wielkanocna to niesamowicie prosty i smaczny wypiek, który na Wielkanoc powinien znaleźć się w każdym domu. To nasza świąteczna tradycja, którą należy podtrzymywać, przekazując ją z pokolenia na pokolenie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Co roku zapewne w większości domów jest dylemat, jaka babka na święta będzie idealnym wyborem? Na moim blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na babki Wielkanocne: Babka zebra
Przepiski.plbabkę zebrę jest bardzo prosty, a składniki, które są potrzebne do jej wykonania zazwyczaj mamy w domu. Nawet największy amator wypieków z łatwością upiecze to pyszne ciasto na Wielkanoc . Gotową babkę przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą, która nada jej jeszcze lepszego smaku. BABKA ZEBRA PRZEPIS Czas przygotowania: 15 min. | Czas pieczenia: 50 min. | Liczba porcji
Przepiski.plJajka faszerowane to świetna przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas świąt Wielkanocnych. Te święta kojarzą nam się z zajączkami, jajkami i kurczaczkami, dlatego też na żadnym stole w Wielkanoc nie powinno zabraknąć jajek faszerowanych. Tym razem przygotowałam pyszne brokułowe jajka faszerowane, które pięknie wyglądają i są pyszne. Robi się je bardzo łatwo, dlatego zapraszam Was do zapoznania się
Alle Dobre!