wielkanoc - 15663 przepisów (strona:58/1045)

Sos chrzanowy na ciepło 41

chrzanowy na ciepło Chrzan to produkt, który najbardziej kojarzy mi się z Wielkanocą. Nie może go zabraknąć na naszym świątecznym stole. Pojawia się zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Tym razem mam dla Ciebie przepis na sos chrzanowy na ciepło. Idealnie pasuje do białej kiełbasy czy do jajek na twardo. Do takiego zestawu można podać biały barszcz

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek chałwowy 42

wskazuje Turcję jako kraj, z którego się wywodzi, a do Polski trafił koło XVII wieku, kiedy to zaczęto wypiekać go dość powszechnie, ale jako ciasto spożywane podczas postu, poprzedzającego Wielkanoc Moje mazurki za każdym razem są nieco inne. Lubię eksperymentować z nadzieniami i dodatkami, co roku tworząc coś nowego. Dziś mam dla Was nowy bardzo prosty w przygotowaniu przepis, który

nietylkopasta.pl
Kremowa zupa chrzanowa 44

Kremowa zupa chrzanowa Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć myśleć o świątecznym menu. Na naszym stole oprócz żurku od jakiegoś czasu zaczęła się pojawiać kremowa zupa chrzanowa. Według mnie ten przepis idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat. Możemy ją podać z białą kiełbasą i jajkiem, ale pyszna jest też sama bez żadnych dodatków. Można również sobie samemu regulować

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek z paloną białą czekoladą i malinami 284

ogóle nie przypomina tradycyjnej białej czekolady. Pod wpływem karmelizacji jej smak staję się unikalny i bardziej szlachetny, nabiera karmelowego koloru oraz smaku z nutką kawowej goryczki. Idealna propozycja na Wielkanoc! P.S. Przepis pochodzi z mojego Ebooka  →  "Mazurki Wielkanocne" Składniki: Spód: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 150 g zimnego masła 2 żółtka szczypta soli

Kuchnia MagdaLeny
Mazurek z paloną białą czekoladą i malinami 284

ogóle nie przypomina tradycyjnej białej czekolady. Pod wpływem karmelizacji jej smak staję się unikalny i bardziej szlachetny, nabiera karmelowego koloru oraz smaku z nutką kawowej goryczki. Idealna propozycja na Wielkanoc! P.S. Przepis pochodzi z mojego Ebooka  →  "Mazurki Wielkanocne" Składniki: Spód: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 150 g zimnego masła 2 żółtka szczypta soli

Kuchnia MagdaLeny
Babka krówkowa 28

Coś słodkiego do popołudniowej kawusi. Wprawdzie babka raczej kojarzy się z Wielkanocą, ale nie mogłam się oprzeć. Składniki: ? 200 g masła ? 3/4 szklanki cukru ? 1,5 szklanki mąki ? 5 jajek ? 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ? 1/2 szklanki ajerkoniaku ? 100 g krówek ? masa kajmakowa – mała puszka Wykonanie: ? Krówki pokroić na małe kawałki, oprószyć mąką. ? Masło utrzeć z cukrem, dodawać

To co kocham
Koszyczki z jajkiem 36

Bardzo proste do wykonania koszyczki z ciasta francuskiego. W sam raz na nadchodzącą Wielkanoc. Jest jajko, jest szynka i koszyczek! Przy okazji bardzo, bardzo smaczne! Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 4 jajka ? 4 plastry okrągłej szynki ? 4 mini kulki mozzarelli Wykonanie: ? Z ciasta francuskiego wyciąć 4 kółka o średnicy 10 cm. Jeśli płat ciasta jest prostokątny, to złożyć

To co kocham
Roladki biszkoptowe a la jajko 39

Ciastka świąteczne pod tytułem „jajko sadzone”! Gdzieś głęboko w pamięci mignęło mi zdjęcie takich ciasteczek widziane dawno temu. Mając obraz stworzyłam przepis i tegoroczna Wielkanoc w naszym domu zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt ? 4 jajka ? 4 łyżki cukru ? 4 łyżki mąki pszennej Masa ? 250 g sera mascarpone ? 1 biała

To co kocham
Babeczki z pianą 26

białek zaparzonej gorącym syropem z przepisu mojej Mamy. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam po świętach. Składniki: Ciasto kruche ? 300 g maki pszennej ? 150 g masła ? 100 g cukru ? 3 żółtka ? masło do smarowania foremek Nadzienie ? 1 słoik żurawiny ? 2 gorzkie

To co kocham
Ślimak z białej pieczonej kiełbasy 29

Biała kiełbasa nierozłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Oczywiście najlepsza jest taka zrobiona własnoręcznie od początku do końca, ale bez przesady. Kupiona w sklepie dobrej jakości surowa kiełbasa również jest smaczna. W moim rodzinnym domu biała kiełbasa nie była popularna, wszyscy woleli wędzoną swojską, pachnącą dymem i czosnkiem. Ja od paru lat kupuję białą kiełbasę i przyrządzam ją na różne sposoby

To co kocham
Warkocz z białej kiełbasy w cieście 33

Następna świąteczna propozycja z białej kiełbasy i ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: ? Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę i złożyć ciasto na pół. ? Docisnąć ciasto do kiełbasy

To co kocham
Babka czekoladowa 39

babce cytrynowej przedstawiam Wam babkę mocno czekoladową, która ma jeszcze polewę z czekolady! Babka jest bardzo smaczna, miękka i aromatyczna. Polecam nie tylko na Wielkanoc. Składniki: ? 125 g masła ? 3/4 szklanki cukru ? 2 jajka ? 1 czekolada gorzka ? 2 łyżki kakao ? 1,5 szklanki mąki ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 3/4 szklanki mleka Polewa ? 1 czekolada gorzka ? 1/2 szklanki śmietanki

To co kocham
Śledzie po japońsku 35

czasów PRL-u, chociaż nigdy ich nie jadłam, tym bardziej wódki z nimi nie piłam. Nie wiem też dlaczego nazywają się po japońsku . Miałam śledzie w lodówce, a że Wielkanoc to czas jajek, więc postanowiłam odtworzyć, a raczej stworzyć od nowa tę przekąskę. Okazało się, że jajko, śledź i sałatka cebulowo-jabłkowo-groszkowa z majonezem to idealne połączenie. Nawet Monika

To co kocham
Wykwintny sos chrzanowy 32

wyobrażacie sobie Wielkanoc bez chrzanu? Chyba raczej nie, bo chrzan zgodnie z tradycją symbolizuje siłę fizyczną, którą powinien nam zapewnić przez cały rok. Wkładamy więc go do koszyczka ze święconką, stawiamy na wielkanocnym stole i przyrządzamy z nim różne potrawy. Ja zrobiłam sos chrzanowy, bardzo delikatny, aksamitny i aromatyczny. Ten sos można przygotować wcześniej, wstawić w słoiczkach do lodówki

To co kocham
Ptasie gniazdka 25

pięknej babki, dostojnego mazurka i pachnącego sernika. Życzymy również tej samej wagi i tego samego obwodu pasa po świętach, chociaż umiar w jedzeniu i piciu jest raczej niemożliwy! W Wielkanoc witam Was ptasimi gniazdkami z paluszków w czekoladzie i cukierkowymi jajeczkami. Składniki: ? 1 duże opakowanie niesłonych paluszków Junior 250 g ? 2 mleczne czekolady ? cukierki w fornie pisanek Wykonanie: ? Paluszki pokruszyć

To co kocham

Proponowane wyszukiwania