Pudding z nasionami chia to pomysł na bardzo smaczny deser bez cukru. Lekko kremowy, a zarazem galaretowaty. Przygotowany na bazie mleka roślinnego jest idealną słodką przekąską dla wegan. Poniższy pudding jest prosty i łatwy do przygotowania :) Wystarczy nasiona chia zalać mlekiem, wymieszać, wstawić do lodówki...i po kilku godzinach podać z pokrojonymi truskawkami. Polecam! Składniki na 2 małe porcje
Ugotowaćjedząc olej z konopi na zimno. Pod wpływem temperatury kwasy tłuszczowe i inne dobroczynne składniki ulegają utlenieniu, dlatego olej konopny stosuje się tylko na zimno. Koniecznie powinni spożywać go weganie, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, którego w diecie bez mięsa i nabiału jest mało. Może być dodatkiem do sałatek, makaronów, kasz czy nawet samego chleba. Olejem konopnym z powodzeniem
My Chcemy Jeśćpyszny deser, który zrobimy w kilka chwil! Pysznie smakują z różnymi kremami, twarożkiem, dżemem, miodem lub nawet same bez żadnego dodatku. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na naleśniki odpowiednie dla wegan, które zrobiłam z mleka kokosowego. Naleśniki były bardzo delikatne w smaku z lekkim aromatem kokosu...pyszności :) Podałam je z galaretką malinową domowej roboty 😋 Składniki (6 szt): ciasto naleśnikowe: mleko kokosowe
kulinarne odsłony patiprzygotowywałam ten majonez użyłam tylko 2 łyżki oliwy, ale kiedy robiłam go po raz drugi użyłam 3. Więc wszystko zależy od awokado. Taki majonez jest idealny dla wegan. Świetnie komponuje się także w kanapkach czy sałatkach. Jeśli tak jak ja lubicie drób to grillowana pierś z kurczaka z takim majonezem to para idealna. Smacznego Artykuł Majonez z awokado pochodzi
PatiGotujebretońsku - które zrobicie niewielkim kosztem w 20 minut. Nie przerażajcie się tylko listą składników, ponieważ połowa z nich to same przyprawy 😉 Ja swoje danie zrobiłam w wersji dla wegan, ale jeśli wolicie, możecie dodać do niego dobrej jakości kiełbaskę, drobno pokrojoną i przesmażoną wcześniej na oleju. Taka soczewica sprawdzi się doskonale jako szybki obiad czy kolacja, ale możecie
Słodko-Słony Świat IlonyDomowe mleko sojowe Napoje roślinne, które są dla uproszczenia nazywane mlekami, to bardzo istotny składnik diety wegan i osób z nietolerancją laktozy. Można je zrobić praktycznie ze wszystkiego. Na blogu znajdziesz już przepis na mleko kokosowe , mleko migdałowe oraz mleko z kaszy jaglanej . Tym razem przyszedł czas na to, co jest dla większości kwintesencją weganizmu, czyli… przepis na mleko
Blendmansubstancji, a poza tym są to puste kalorie. Aby zadbać o swoje zdrowie i figurę polecam domowe batony w zdrowym wydaniu. Są bez dodatku cukru, bezglutenowe i odpowiednie dla wegan. Dostarczą nam cennych mikroelementów i naturalną słodycz. Taki baton możemy zjeść bez wyrzutów sumienia 😃 Składniki na 4 szt : banan bardzo dojrzały 1 szt, orzechy włoskie drobno posiekane pół szklanki, płatki
kulinarne odsłony patiwiele zdrowszą wersje knedli, a mianowicie ciasto zrobione jest z kaszy jaglanej. Knedle z kaszy są bardzo, ale to bardzo syyyte, a smak jest genialny :-) Dodatkowo są odpowiednie dla wegan i osób na diecie bezglutenowej 😊 Składniki na 17 knedli: kasza jaglana 1,5 szklanki, cukier brązowy 3 łyżki, mąka ziemniaczana 3 łyżki + mąka do obtaczania dłoni, mleko sojowe
kulinarne odsłony patiCoraz szerzej znane tofu- twarożek sojowy, często spożywany przez wegetarian i wegan. Jest źródłem cennego białka i wielu składników mineralnych m.in. wapń, żelazo, potas, fosfor. Występują dwa rodzaje tofu – twarde i tzw. silken tofu, czyli delikatne, jedwabiste. Do tego przepisu polecam użyć tego pierwszego typu, ponieważ jest bardziej zwarte. Sos jest na bazie mleka kokosowego. Trzeba pamiętać, aby użyć
JaglusiaTofu to ser produkowany z soi, który doskonale wpływa na kości, nie zawiera cholesterolu, a ponadto jest odpowiedni dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Tofu ma szerokie zastosowanie w kuchni zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Gdy używam ten serek w kuchni do dań słonych to preferuje jego wędzoną wersje, jest naprawdę pyszny! Dla moich czytelników dzisiaj
kulinarne odsłony patiZnalazły się w niej przepisy z jarmużem, pokrzywą, morwą, wegańskim parmezanem i wieloma innymi wspaniałymi składnikami. Dania przygotowane przez Damiana są łatwe a składniki dostępne. Damian stworzył przepisy dla wegan, wegetarian i mięsożerców. Są i moje ukochane ryby!. To świeże spojrzenie na nasz jadłospis. Dziękuję Burda Książki. Gratulacje! Świetna książka. Damiana poznałam na warsztatach kulinarnych. Dlatego byłam bardzo ciekawa
AZgotuj!wegan i amatorów kalafiora. Lekkie curry z kalafiora smakuje wybornie jako samodzielne danie, ale i dla mięsożerców będzie dobrym dodatkiem do mięsa. Na obiad i kolację – wyśmienite! 2-3 porcje 1 mały lub średni kalafior 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka ciecierzycy w zalewie 4 łyżki oleju kokosowego (stała część) 1 łyżka czerwonej pasty curry (można pominąć
Kucharzycajest genialne obchodzenie się z mięsem. A nad wszystkim czuwa pan Jacek, facet, który o mięsie wie wszystko. Nie dostaniecie żeberek z seitanu, burgera z ciecierzycy i bukietu surówek. Weganie dostaną tylko kiszonki z Węgierskich Specjałów. Wnętrza są surowe, wejście mogłoby spokojnie grać w kryminałach. Jednak wchodzicie, zamawiacie i dostajecie coś, co demoluje wam wszystkie smaki, które pamiętacie. Karta jest
ladykitchenlinowego (różne stopnie trudności). Miejsce przyjazne zmotoryzowanym (parking), rowerzystom (obok Lychee przebiega trasa rowerowa Green Velo ), zwierzętom, rodzinom z dziećmi, wegetarianie też coś tu znajdą (nie wiem, jak weganie). W Lychee zamówicie przekąski, piwa kraftowe, kawę (pyszna mrożona), dania z grilla (choć te nie zawsze). Bardzo przyjazna obsługa. Tutaj czas się zatrzymuje J . Warto zajrzeć
Qlinarnie i Qlinarniepieczoną papryką i pulpetami z czerwonej soczewicy. Całość dopełniają płatki drożdżowe i świeża bazylia... Niebanalny obiad, który świetnie smakuje z lampką wytrawnego winka. Danie w pełni odpowiednie dla wegan 💗. Osoby na diecie bezglutenowej, wystarczy że zamienią mój pszenny makaron na bezglutenowy. Obiadek bardzo syty i smakowity... 😋 Kocham eksperymentować z soczewicą i kocham ją jeść. Smak soczewicy jest dla mnie
kulinarne odsłony pati