się coraz bardziej bliska. Jem mięso, ale nie stronię także od strączków i innych wege dań, które przy odpowiednim doprawieniu stają się pyszne. Dzisiejsza propozycja zadowoli przede wszystkim wegan, ale także osoby z nietolerancją laktozy i glutenu. Składniki na 4 porcje: 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g zielonej soczewicy 200g
Fabryka pomysłównadzieję, że zgodzą się ze mną wszyscy weganie i miłośnicy kuchni roślinnej, jeśli zawyrokuję, że odpowiednie doprawienie niemięsnych burgerów to połowa ich ostatecznego sukcesu. A że w swoich ulubionych burgerach przypraw nie żałuję i nieskromnie uznaję je za więcej niż świetne, toteż z radością dzielę się na nie przepisem. Sekretne składniki? Suszona cebulka i śliwki – nadają całości głębokiego, słodkawego smaku
Even Better FoodSkład makaronu: 100% groszku. Byłam zaskoczona kiedy to zobaczyłam. Idealny makaron dla osób, które borykają się z celiakią, wegan lub kogokolwiek kto chciałby zwiększyć ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia. Dodatek sporej ilości czosnku, cebuli oraz suszonych pomidorów nadaje daniu charakter. Osobiście bardzo lubię takie nowinki i myślę, że każdy może chociaż raz spróbować takiej alternatywy. Składniki: 100g makaronu
wysmienityLeczo będzie smakować wszystkim, nie tylko weganom. Składniki : mały kalafior średnia młoda cukinia połowa średniego selera, 2 łodygo selera naciowego 1 pietruszka duża cebula olej do smażenia sól, pieprz, cukier, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30 % ewentualnie mielona, ostra papryka Przygotowanie : Warzywa umyć, kalafior podzielić na małe różyczki, cukinię, cebulę w półkrążki Obraną pietruszkę i selera pokroić w cienkie słupki
Proste PotrawyPrzepis na krem z cukinii jest bardzo prosty. Ta smaczna, aromatyczna zupa przypadnie do gustu nie tylko weganom. SKŁADNIKI: 2-3 cukinie 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm kawałek pora (jasna część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Cebulę i czosnek podsmażamy
Anioły w kuchnitopinambur trzymamy w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny, gdyż szybko ciemnieje. Chipsy z topinamburu są smaczną i bardzo zdrową przekąską dla dzieci, dorosłych, diabetyków, osób ma diecie bezglutenowej, wegetarian, wegan… i nie tylko. Sezon na topinambur trwa od końca lata do lutego, więc przez cały okres zimowy możemy cieszyć się jego walorami. Gorąco polecam, życzę smacznego i… na zdrowie. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkowarstwa kremu o smaku kawowego toffi z bezikami, a na to jeszcze idzie warstwa bitej śmietany- czysta rozpusta. Jest z nim trochę zabawy, nie ukrywam, zwłaszcza, jeżeli ktoś jest weganinem, bo wegetariane będą mieć ułatwione zadanie: bezy mogą kupić gotowe jak i kajmak. Wegus ma pod górkę, ale jaka satysfakcja ps. Upiekłam to ciasto pilotażowo, bo chciałam przetestować przed urodzinami
greenscarfupieczeniu z cukrem smakuje niemalże identycznie jak tradycyjne bezy. Magia! Nie będę kłamać, że są zdrowe i dietetyczne bo to jednak spora dawka cukru, ale sporadycznie u alergików czy wegan na pewno sprawdzą się fajnie. bezy z aquafaby MUS CZEKOLADOWY Z AQUAFABY – również przetestowany i godny polecenia Składniki na 2 porcje: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml aquafaby
Powiedz dietom nieokresie menopauzy. Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, kiełki lucerny polecane są osobom, nietolerującym preparatów żelaza oraz wegetarianom i weganom. Pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Mają one właściwości odtruwające organizm, pomagają zapobiegać nowotworom, wzmacniają mięśnie, kości i zęby, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć. To oczywiście
Smiling ShrimpMasło z awokado...to najzdrowsze masło jakie znam, a do tego szybkie i proste w wykonaniu. Idealne również dla wegan. Podane z domowym chlebkiem z ziaren nie tylko smakuje znakomicie, ale ma również właściwości odżywcze i lecznicze. Awokado należy do najzdrowszych owoców - jest to prawdziwa bomba witaminowa i posiada liczne właściwości prozdrowotne. Zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone: alfa-linolenowy (omega
Kuchnia MagdaLenydodać do niego również orzechy, migdały lub owoce suszone, np. rodzynki, żurawinę... Jest to świetna alternatywa zwykłego chleba dla osób odchudzających się lub dbających o swoją dietę, a także wegan czy wegetarian. Chleb taki jest mega zdrowy bo pełnoziarnisty i zawierający dużą ilość błonnika, witamin i minerałów, a przy tym jest syty. W smaku przypomina tradycyjny chleb razowy. Do tego
Kuchnia MagdaLenynieprawda – dlatego dziś postanowiłem podzielić się moimi porażkami, które poniosłem podczas przygotowywania wegańskiej bezy. Bo jak zrobić bezę bez jajek? Na to pytanie odpowiadało sobie wielu wegan. Do niedawna było to ogromnym problemem, jednak teraz jest dużo łatwiej! Wszystko za sprawą stosunkowo nowego wynalazku, czyli aquafaby, o której wspominałem już we wpisie
Vegan TasteSerniki jaglane rozgłos zdobyły na fali popularności weganizmu. Zakorzeniły się na stałe w Polsce wśród weganów i niemal każdy słyszał o nim pewnie nie raz. Jednak ja weganką nie jestem. Za to lubię zdrowe rzeczy, zwłaszcza kiedy są zarazem pyszne. A ten "sernik" z pewnością taki jest. Zdrowe i słodkie. Brzmi jak coś nierealnego.. Ale oto jest - sernik
Poezja Smaków - blog kulinarnyWegetariańskie leczo to pyszne danie nie tylko dla osób nie jedzących mięso, ale również dla wegan. Leczo składa się jedynie z warzyw! To bardzo pyszne i lekkie danie na chłodniejsze letnie dni. Czas wykonania: 30 – 40 min Ilość porcji: 4 – 6 Składniki: 300 g cukinii 300 g papryki 300 g cebuli
KuchniaWeDwoje.plpytania! Czym jest tofu? Tofu to twarożek sojowy otrzymywany z mleka sojowego. Pochodzi z Chin, jednak aktualnie jest popularny na całym świecie, szczególnie wśród wegan i wegetarian, ze względu na dużą zawartość białka (12 g / 100 g tofu), wapnia i żelaza. Jednocześnie zawiera niewiele węglowodanów i tłuszczu (odpowiednio około
Vegan Taste