końcu odważyłam się przygotować znaną wśród wegetarian, wegan i nie tylko - pastę tahini. Osobiście uwielbiam produkty w których jest sezam, więc ta pasta jest dopasowana idealnie dla mnie. Polecam przygotować ją samemu, gdyż wiemy co jemy. Składniki: 1 szklanka (100g) sezamu 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego Sposób przygotowania: Sezam prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia
Truskawkowa Fiestanaszym rynku, kostki do pieczenia Kasia 100% roślinnej bez laktozy. Jest to pierwsza taka kostka do pieczenia przeznaczona dla osób, u których występuje nietolerancja na laktozę, mogą spożywać ją weganie oraz wegetarianie. Tort udał się wspaniale i fantastycznie smakuje. Jest wilgotny, nie za słodki i kremowy. Pachnie makiem, migdałami i orzechami. Zamiast alkoholu możemy dodać więcej wody i delikatnie
Mała Cukierenkamąki (3 szklanki) 250 g kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy ok. 100 g zmielonego maku 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu z agawy (nie-weganie mogą użyć miodu) 3 łyżki mielonych migdałów lub orzechów 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej naturalny ekstrakt lub aromat migdałowy do smaku szczypta soli opcjonalnie: rodzynki, posiekane orzechy lukier: 3/4 szklanki
Poezja smakułyżeczki ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki tapioki (ok. 80g) 2-3 łyżki nasion chia Można także użyć tylko mleka kokosowego. Ja lubię mieszać je z mlekiem krowim, ale weganie mogą zdecydować się na każdy rodzaj mleka roślinnego. Odmierzamy 1/3 szklanki tapioki i przesypujemy ją do garnka, następnie zalewamy ją mlekiem i odstawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie
Cooking Monsterniezbędne do jej przygotowania? Oczywiście majonez. Nie widzę nic złego w jedzeniu majonezu (sama uwielbiam), ale wiem też że nie każdy może sobie pozwolić na jego tradycyjną wersję (np. weganie czy osoby z nietolerancją pokarmową). Dodatkowo jest to produkt wysokokaloryczny, więc odchudzającym się także nie będzie sprzyjał. Dlatego pomyślałam sobie, że fajnie byłoby zebrać kilka przepisów na zamienniki, np. niskokaloryczny
Powiedz dietom nieJeszcze jakiś czas temu temat wegańskiego czy też bezglutenowego jedzenia w ogóle mnie nie interesował. Jednak teraz widzę w tym pewnego rodzaju zagadkę, inspirację i wyzwanie. Podziwiam wegan i chylę czoło! Ja to śniadanie bez mleka i jajek sobie nie wyobrażam ;). Co nie znaczy, że nie lubię ich potraw, wręcz przeciwnie. W szczególności te słodkie przysmaki kradną moje serce
Nastoletnie Wypiekaniegoście, a gdyby go przypadkiem zabrakło, to mogę być pewna, że głośno mi ten brak wypomną. Podawałam już przepis na causę z krewetkami i wielkanocną causę dla wegan, ale najlepsze jest to, że danie można dowolnie modyfikować, byle trzymać się podstawowych zasad i produktów. Oczywiście głównym składnikiem są ziemniaki doprawiane sokiem z limonki, lub innych cytrusów i pikantną papryką
Quinoa Raz!przygotowywaniu zdrowych i bogatych w witaminy potraw. W szybki i łatwy sposób można wyczarować warzywne makarony, spirale, plasterki czy krótkie paski. Z takiego prezentu na pewno ucieszą się weganie i wegetarianie, bezglutenowcy czy fani kolorowych sałatek. Cena: 300 zł Gdzie kupić? drobne-agd.pl Zestaw szklanek do kawy z podwójną ścianką AMO Ten wyjątkowy zestaw szklanek z podwójną ścianką
My Chcemy Jeśćteż by nie przesadzić z ilością majonezu. W wersji wegańskiej dodajemy sojonez, który możemy sobie sami przyrządzić. Znalazłam świetny przepis na sojonez, także serdecznie polecam. Przepis na sojonez Wegan Nerd 5. Gdy wszystkie składniki są wymieszane, chowamy sałatkę do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzona. Poniżej jaglanka w wersji wegańskiej z sojonezem
Kawa z mlekiemprzepis i po prostu jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach, słodzę cukrem, cukrem waniliowym i sypię dużo majonezu. W wersji wegańskiej podsmażam jabłka na oliwie lub oleju kokosowym. Weganie nie używają masła. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i na dno wykładamy połowę ugotowanego ryżu, następnie zalewamy go połową śmietanki. Wersja wegańska: smarujemy naczynie papierem nasączonym oliwą lub olejem kokosowym
Kawa z mlekiemwtedy czas na część składającą się z produktów neutralnych np.: surówki i produktów białkowych, czyli np. kawałka pieczeni, ryby lub w przypadku wegetarian jajka sadzonego... A w przypadku wegan potrawy np. z soi lub fasoli... ☺ Składniki: 140g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1,5l rosołu 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera (średniej wielkości) kawałek pora 1 listek laurowy 4 ziarenka ziela
Dieta Rozdzielna i Zdrowietakie jak kurkuma, curry, kmin rzymski, imbir oraz czosnek, posiadające wyjątkowe właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne, wzmacniające odporność organizmu i wspomagające trawienie. To danie przypadnie również do gustu wegetarianom i weganom. Można je także wzbogacić o pokrojone w kostkę tofu. Bardzo praktyczne akcesoria marki Ambition: obierak i tarka do cytrusów o stylowym designie i ergonomicznym uchwycie o antypoślizgowych właściwościach, które
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaGulasz sojowy to smaczne danie, którego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 min! Szybki obiad, odpowiedni zarówno dla wegan jak i wegetarian. Świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub ryżem, do tego pyszna surówka lub buraczki i obiad gotowy! Składniki (porcja dla 2 osób): kotlety sojowe 6 szt, marchew 2 szt, cebula 0,5 szt, czosnek 1 ząbek, bulion warzywny 2 szklanki
kulinarne odsłony patiudają, choć skład ciasta może Was zaskoczyć. Nie ma w nim mleka oraz jajek, za to jest sporo oliwy z oliwek. Przepis na tiganites powinien więc zainteresować alergików i wegan. A ja polecam każdemu, kto lubi jeść placuszki na śniadanie i poszukuje małej odmiany. Grecy podają tiganites z dodatkiem jogurtu greckiego i miodu, czasem także posypane szczyptą cynamonu i posiekanymi
Chilli Czosnek i Oliwaśrodowisku blogerskim jako Weganon), który po latach spełnił swoje marzenie i napisał, a potem wydał książkę z przepisami kulinarnymi pt. "Pyszności z roślin". Paweł od kilkudziesięciu lat jest weganinem, więc jego przepisy nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego (m. in. nabiału i jajek). Książkę mam od 10 października, ale dopiero dziś udało mi się przygotować słodycz według przepisu z książki
Weekendy w domu i ogrodzie