Wszystkim wielbicielom kaszy jaglanej polecam pyszne wegetariańskie kotlety. Zajadaliśmy się kotletami z kaszy jaglanej z ziemniakami dzisiaj kolejna wersja kotletów na bazie uwielbianej przez nas kaszy. Ta wersja jest zupełnie inna, ale równie smaczna jak poprzednia, albo i nawet bardziej. Pyszne chrupiące kotleciki, mniam... My po prostu lubimy kaszę jaglaną pod każdą postacią. Z podanych składników wyszło mi ok.12
Smaczne Zdrowelodówce zalegało tofu, a w szafce soczewica. Lubię robić takie eksperymenty z takimi produktami. Był to strzał w dziesiątkę! W smaku przypominały mięsne, ale zdrowsze i wegetariańskie. ;) Składniki: Kotlety: (6 sztuk) kostka tofu marynowanego 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki pieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka
Truskawkowa FiestaAjapsandali (czyt. adżapsandali) to narodowa, gruzińska potrawa przypominająca odrobinę nasze leczo czy prowansalską ratatouille. Jest to danie wegetariańskie, a w skrócie można powiedzieć, że są to po prostu smażone warzywa. Ja bardzo polubiłam warzywny gulasz ajapsandali za jego prostotę. Lubię proste, nieprzekombinowane smaki. Potrawkę nauczyłam się robić w gruzińskiej, górskiej wiosce Gobroneti, gdzie gościłam w ramach projektu #blogerzywbatumi (jeśli interesują
Poezja smakubogactwo smaków i aromatów. Podstawą sukcesu jest odpowiednie ugotowanie jarzyn. Pod żadnym pozorem nie mogą być rozgotowane, musza być al dente. Z tych składników możemy przygotować również wersję wegetariańską, zastępując rosół bulionem warzywnym. Łatwość i szybkość przygotowania, to kolejne atuty, dla których warto się pokusić na jej przygotowanie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Zupa jarzynowa z melisą cytrynową appeared first
mojewypiekiinietylkoupalny dzień z zimną maślanką, czy kefirem. Ale mogą też być wspaniałym dodatkiem do jajka sadzonego, czy mięsa. Tu panuje dowolność – według gustu i smaku. Również w wersji wegetariańskiej lub okraszone skwarkami. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkopoczątku miałam zamiar zrobić. Ale moim zdaniem nie jest to konieczne. Smak przypraw, które dodałam nadaje tej zupie wyjątkowego aromatu. Można ją przygotować w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Kapuśniak z czerwoną soczewicą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkochińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Tofu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Tofu sezamowe na boczniakach z dodatkiem porcji ryżu może stanowić pełnowartościowy posiłek. Składniki: - 2 opakowania naturalnego tofu (op. 349g)- 2 łyżki oleju sezamowego ciemnego (do marynaty
mojewypiekiinietylkoaromatów arabskich, w kuchni polskiej niespotykanych. Owszem znamy cynamon, imbir, gałkę… Może mniej kumin i kardamon. Ale chyba nieczęsto je łaczymy. Falafel, to wizytówka kuchni arabskiej, danie wybitnie wegetariańskie. To kolejna potrawa, która w zasadzie nie potrzebuje słów zachwalania. Możecie wierzyć na słowo, ale… najlepiej samemu zrobić. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Falafel w chlebku pita z sosem tahini appeared first
mojewypiekiinietylkoW tym dziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie
Chilli Czosnek i Oliwasposób na wyśmienite placuszki z cukinii z białą fasolą.:) Startą cukinię łączę z gniecioną fasolą i zaostrzam smak czosnkiem. Dodaję trochę soli, pieprzu, odrobinę mąki do zagęszczenia i szybkie, wegetariańskie danie gotowe. Placuszki są pożywne i syte, a z dipem jogurtowo-koperkowym smakują pysznie. Nadają się na szybki obiad albo kolację, bardzo dobrze smakują również odgrzane następnego dnia na śniadanie
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki:2 małe kalafiory2 korzenie pietruszki1/4 bulwy selera1 szalotka2 ząbki czosnkuoliwa2 litry bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowegosól, pieprz biały, szczypta imbiru2 łyżki serka mascarponeDo podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki.Przygotowanie:Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy
Smakowity Blog Kulinarnyprzypraw – w tym przepisie jest ich dużo i rzeczywiście łatwo jest przedobrzyć. Nam tak przygotowana bardzo pasowała, ale takie nasze kubki smakowe:)Pozdrawiam i smacznego!Filed under: Dania wegetariańskie, Ryby
kuchcikowniazmiksować na krem, doprawić solą i dużą ilością białego, mielonego pieprzu.Zupę skropić olejem sezamowym, podawać ze szczypiorkiem i chrupiącymi plastrami szynki szwarcwaldzkiej wysmażonymi na patelni (lub grzankami - wersja wegetariańska
SzczyptaSmaQfety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke, w których miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Przepis znajdziecie również w bardzo ciekawej książce, poświęconej kuchni wegetariańskiej „W malinowym chruśniaku”, napisanej oczywiści przez Piotra :)Z 1 l tłustego mleka można otrzymać ok.160 g sera. Składniki:mlekosok z cytryny (ok. 2 łyżki na szklankę
SzczyptaSmaQsię często na ulicy, w ogromnym woku. Podawane najczęściej w picie, z hummusem lub w papierze (street food).Do czego możemy porównać Falafel? Podany w chlebku pita jest wegetariańską wersją kebabu.Składniki:350 g ciecierzycy "suchej" (Uwaga! Jeśli masz taką w puszce lub już ugotowaną też znajdziemy na to rade :) czytaj do końca! )1 cebula4 łyżki posiekanej natki pietruszki2
Czarnawisienka