uzyskać z potrawy i strawić te właściwości, które potrzebujemy. Tych technik i wiedzy trochę nabrałem wdrażając od czasu do czasu dietę wegetariańską, a nieraz nawet wegańską... Nie stałem się jeszcze wegetarianinem lub weganinem w 100%, bo ze względu na treningi siłowe nie dopracowałem odpowiedniego menu tych 2 diet tak by były zgodne z dietą rozdzielną i zapewniły
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedieta -, ale gdy widać efekty od razu ma się lepsze samopoczucie. Do tej pory na naszym stole królowało leczo z kiełbasą lub parówkami, nigdy nie jadłam lecza wegańskiego i muszę przyznać, że jego smak bardzo miło mnie zaskoczył. Zapraszam po przepis i na zdrowie 💗. Leczo według dr. Ewy Dąbrowskiej Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 duże czerwone papryki 2 cebule
Kulinarne przygody Gatityzekolada i suszone śliwki to połączenie doskonałe. Dlatego postanowiłem je wykorzystać do tej prostej wegańskiej tarty bez pieczenia. Delikatny spód z amarantusa, masa z suszonych śliwek i polewa czekoladowa na mleku kokosowym. Sama natura i to bez dodatkowego cukru, nabiału czy glutenu. Z ksylitolu można również zrezygnować, dodając czekoladę o nieco mniejszej zawartości kakao. Korzystając z przepisu, koniecznie wybierzcie śliwki
Food Squareprzyjmijmy że taka jest jego nazwa i już. Smakuje jak najlepszy sernik na zimno więc warto go popełnić i zajadać ze smakiem bez wyrzutów sumienia o wagę. Polecam gorąco. Wegański sernik z awokado na ciemnym spodzie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesosu sojowego tamari 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) 1/2 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron)** Tabasco do smaku 500 ml rosołu/bulionu grzybowego, warzywnego lub mięsnego w wersji niewegańskiej (wołowego w oryginale) 1/2 małego pęczka natki pietruszki nierafinowana sól i pieprz do smaku Połowę pomidorków przełożyć do naczynia do zapiekania lub wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać solą
Even Better Foodniż ten ze słoninki. Także zawiera chrupiące skwareczki i przyznam, że gdy go robię - znika w oka mgnieniu. To propozycja nie tylko dla miłośników fasoli, osób będących na diecie wegańskiej, ale dla wszystkich, którzy uwielbiają smalczyk i smaczne pasty do chleba. Pychota! 1 puszka fasoli białej 1 cebula 2-3 łyżki prażonej cebulki (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku
Di gotujePodczas świąt, na stołach w większości domów nie może zabraknąć kultowej sałatki jarzynowej. W moim domu było podobnie z tym, że ja nigdy nie zaliczyłam się
wegujemyPychotka! Zdrowe pierniczki "last minute". Bez jajek, bez masła, w pełni wegańskie. Przed Wami niepospolita wersja klasycznych świątecznych ciasteczek. Bardzo kruchutkie i korzenne. Jeśli ktoś zapomniał odpowiednio wcześnie upiec pierniczki, to ten przepis jest dla niego! Nie wymagają leżakowania w puszce, bo są to tak naprawdę kruche ciasteczka z dużą ilością korzennych przypraw. Z dnia na dzień coraz smaczniejsze. Polecam
Nastoletnie WypiekanieDziś pyszna szarlotka w wersji wegańskiej. Najpierw trzeba przygotować kruche ciasto tj, tutaj i upiec (bardzo szybkie i bez stolnicy). Następnie pokroić na tarce (w plastry) ok. 15 małych jabłek (koniecznie szara reneta, czasami ciężko ją zdobyć, jeśli kupicie inne jabłka, dodajcie sok z cytryny), wymieszać jabłka z cynamonem i cukrem. Przełożyć nadzienie na upieczone ciasto i piec jeszcze
Qlinarnie i Qlinarnieuszka wigilijne , ale nie z grzybami jak każe tradycja, ale z pieczarkami . Pieczarki odpowiednio zaczarowuję przyprawą oregano i do złudzenia przypominają grzyby leśne . Polecam moją sztuczkę. Przepis jest wegański ze swej natury. Zapraszam do przepisu :-) * * * Składniki (proporcje na około 60 uszek): ciasto według mojego przepisu na idealne ciasto na pierogi 500 g pieczarek sól, pieprz, oregano oliwa do smażenia
Kawa z mlekiemniekoniecznie... Dla wszystkich niejadków, ale także dla łasuchów, błyskawiczna i pyszna jarzyna do obiadu. Polecam bardzo gorąco. Składniki: - 3-4 średnie marchewki - 1-2 łyżki masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej kokosowy) - sól (u mnie himalajska) - czarny sezam do posypania (można pominąć) Marchew dokładnie umyć, obrać, odciąć końcówki. Obieraczką do warzyw pociąć na cienkie paski. Na patelni roztopić masło klarowane
Smaczne Zdrowemięso i nie, nie uważam, że burger zrobiony w domu z dobrej jakości mięsa to zło (oczywiście inne zdanie mam na temat burgerów kupionych w przypadkowych barach), ale lubię wegańskie i wegetariańskie pozycje. Przyznam nawet, że czasami te zamienniki smakują mi bardziej niż oryginalne dania z tradycyjnych receptur. Burgery z buraczków i kaszy jaglanej są tego najlepszym przykładem. Nieprzyzwoicie pyszne
Fitsweet.meroast to warzywne pieczenie z dodatkiem orzechów, które zdobią wegańskie i wegetariańskie stoły szczególnie przy okazji świąt i wyjątkowych okazji. Różnią się od większości pasztetów mniej jednorodną strukturą, przez co świetnie spełniają się w roli dania głównego. Oprócz warzyw i dużej ilości orzechów mogą zawierać zboża (często pod postacią bułki tartej) lub strączki, zwłaszcza soczewicę. Traficie również na przepisy
Even Better Foodtrzeba odkamieniać czajnika). Jeżeli nie macie miękkiej wody, to użyjcie filtrowanej, albo ugotujcie mineralną niegazowaną. Z twardą wodą moja sztuczka się nie uda, będzie trzeba dodać olej. Przepis jest wegański ze swej natury :-) Bardzo polecam :-) * * * Składniki (proporcje na około 60 pierogów): 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka wrzątku (+ trochę więcej, zależy ile wypije mąka) szczypta soli Wykonanie: 1. Mąkę przesiewamy
Kawa z mlekiemobroty wziąłem ziemniaka, zostawiając jego koleżankę na później. Dla części z Was ser z ziemniaka był hiciorem, więc postanowiłem przygotować również majonez z ziemniaka . Jest to już kolejny wegański majonez na blogu! U mnie posłużył jako dodatek do sałatki, ale na kanapce z pomidorkiem sprawdzi się równie dobrze. Od razu ostrzegam, że nie jest on taki jak sojonez czy majonez
Blendman