wegańskie - 10389 przepisów (strona:211/693)

Burgery z buraczków i kaszy jaglanej 174

mięso i nie, nie uważam, że burger zrobiony w domu z dobrej jakości mięsa to zło (oczywiście inne zdanie mam na temat burgerów kupionych w przypadkowych barach), ale lubię wegańskie i wegetariańskie pozycje. Przyznam nawet, że czasami te zamienniki smakują mi bardziej niż oryginalne dania z tradycyjnych receptur. Burgery z buraczków i kaszy jaglanej są tego najlepszym przykładem. Nieprzyzwoicie pyszne

Fitsweet.me
Barszcz Ukraiński 179

Moja, wegańska wersja barszczu ukraińskiego Nie wiem jaka pogoda w Polsce, ale w Danii zrobiło się jesiennie, dlatego to najlepsza pora na sycące, ciepłe i pożywne zupy, barszcz ukraiński na pewno do takich należy. Gęsta zupa z dodatkiem fasoli ''piękny jaś'' napełni wszystkich głodomorków. :) U mnie w sklepie nie mogę dostać suchej fasoli ''piękny jaś'' dlatego kupuję ekologiczną fasolę

Mój pomysł na
ZUPA Z KIEŁBASKAMI BEVEGE 282

Zacznę od ciekawostki, że nigdy nie jadłam mięsnej kiełbasy i znane są mi tylko weg(etari)ańskie odpowiedniki :) Firma BeVege rozsezrzyła niedawno swoją ofertę o produkty wegańskie, a ja miałam okazję ich posmakować. Efektem było stworzenie takiej oto zupy: Czytaj więcej

Kasia Sarna
Curry z ciecierzycy 248

końcu piątek i weekendu początek! Na rozgrzanie polecam super aromatyczne curry z ciecierzycy z dodatkiem cynamonu <3 Ostatnio polubiłam takie smaki indyjskie :) Polecam! Danie jest wegańskie i bardzo smaczne! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Doskonałe kawowe ciasteczka owsiane (z resztek po mleku owsianym) – bez mleka i jajek 275

idealne proporcje. Takie ciasteczka są doskonałe, lekko miękkie w środku i bardzo aromatyczne. Świetnie pasują do popołudniowej kawy (zwykle zbożowej) Są bez mleka i jajek – w 100 proc. wegańskie. resztki po przygotowywaniu mleka owsiano-daktylowego (szklanka płatków zmielona z 8 daktylami i namoczona) 5 łyżek płatków owsianych górskich 5 łyżek mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek

Dieta bez mleka
Belgijskie chrupiące gofry w wersji wegańskiej 175

upieczeniu są miękkie, ale jak tylko lekko przestygną staja się idealnie chrupiące.   OLYMPUS DIGITAL CAMERA Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Belgijskie chrupiące gofry w wersji wegańskiej pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Zupa paprykowo-pomarańczowa. 168

dobrze sprawdzi się w chłodne, jesienne dni jako wstęp do dalszych kulinarnych przyjemności ;) Dla mnie nie ma to aż takiego znaczenia, ale dla zwolenników diety wegetariańskiej czy nawet wegańskiej istotny będzie taki właśnie charakter tego paprykowego kremu. Składniki: 4 czerwone papryki 1 szkl. soku pomarańczowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól oliwa Wykonanie: Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć

zadanie-gotowanie
Zupa krem z żółtych pomidorów i dyni piżmowej z czerwoną quinoą i szczawikiem zajęczym 150

kolor, ale smak też niczego sobie ;) Zupa jest bardzo prosta, z kilku składników z dodatkiem czerwonej quinoy i szczawiku zajęczego z mojego balkonu ;) Danie bez gluten, bez laktozy, wegańskie i bez cukru, a jakie pyszne! Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 nieduża dynia piżmowa (około 750 gram) 350 gram żółtych pomidorów 1 cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Quinoa Raz!
Pęczak z pieczonymi warzywami po włosku 222

wychładzających składników, podane na ciepło i odpowiednio doprawione sprawdzi się także na chłodniejszą porę, racząc smakiem i ujmując prostotą. Zaserwowane samodzielnie posłuży za lekki lunch lub kolację, dopełnione np. wegańskimi kotletami czy klopsikami będzie wartościowym elementem większego posiłku. Składniki na 2 – 4 porcje: 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak 1 nieduży bakłażan 1 czerwona papryka 2 szalotki 1 ząbek czosnku

Even Better Food
Kakaowo-migdałowa vegan pasta z batatów 233

swojej ofercie internetowy sklep- alfa-koszyk ( kliknij tutaj , aby dowiedzieć się więcej o sklepie). Jednak sam mus to tylko połowa sukcesu.  Kochani, z dumą mam zaszczyt przedstawić Wegańską kakaowo-migdałową pastę z batatów. Mogę zagwarantować, że to prawdziwy rarytas. Świetnie sprawdzi się zarówno na kanapki, jak i do gofrów, naleśników, owsianki lub zjedzenia łyżką :). Palce lizać, zapraszam! Składniki: czubata

Smiling Shrimp
Wegańska papryka faszerowana ryżem z dodatkami 202

smaku, zapachu, kolorów i uprawy) i papryki. Dziś przedstawiam kolejny sposób na podanie smacznego dania, które można robić etapami, w tzw. biegu. W rezultacie na stół podaje się bezglutenowe, wegańskie, kolorowe, zdrowe, pachnące i pyszne danie lub przekąskę, po które chętnie sięgną i dorośli, i dzieci. Składniki (na 3 papryki): 3 papryki 100 ml brązowego ryżu 4 łyżki amarantusa ekspandowanego

Weekendy w domu i ogrodzie
Cukiniowe spaghetti z zielonym sosem 137

Zielono mi! Pierwszy raz przygotowałam cugetti kilka dni temu w takiej wersji i to jest petarda. I nie chodzi mi, że zdrowe, wegańskie, raw itp. To po prostu dobrze smakuje i fajowo, pozytywnie wygląda. Ja odkryłam, że w moim nicer-dicer jest taka ostrzałka do robienia takich cudownych rzeczy. Jeżeli takiego czegoś nie macie, nie trzeba od razu kupować spiralizera

Szybko Tanio Smacznie
Tarta bananowa z budyniem (wegańska, bez cukru) 181

składników. Ciasto inspirowane jest przepisami na bananowe babeczki i truskawkową tartę z bloga Kuchnia Via Gusto. Serdecznie zapraszam do odwiedzenia strony Moniki, znajdziecie tam mnóstwo pyszności w bezglutenowej i wegańskiej odsłonie!  ZOBACZ CAŁY PRZEPIS KROK PO KROKU NA FILMIKU  Przepis na tartę : https://youtu.be/0TJJwouzjRg Przepis na bananowe babeczki : https://youtu.be/CfwVp9vgi5s Kanał Moniki: https://www.youtube.com/channel/UCGS4TGrv9JCXFVP26KEN6Hg Blog

Kuchnia Ellie
Jajecznica bez jajek? Czy to możliwe? – jajecznica z kalafiora 163

Przychodzę do Was z kolejnym innowacyjnym pomysłem. Dzisiaj podaję jajecznicę, ale bez jajek – z kalafiorem! Przyrządzenie jest banalne – zobaczysz to w poniższym filmiku, zapraszam

Via Gusto
Kulki daktylowo-orzechowe 190

jest szyta na miarę - pod moje dzieci, ale mam nadzieję, że u innych też się sprawdzi. W składzie mają tylko 4 składniki, wszystkie odżywcze, pełne witamin i minerałów. Są wegańskie i nie zawierają kakao, bo moja córka ma nie nie uczulenie. Doskonałe na słodką przekąskę do szkoły, albo do pracy. Zapakowane w ładne papilotki i eleganckie pudełko będą miłym prezentem

Kulinarne Inspiracje