Przychodzę do Was z kolejnym innowacyjnym pomysłem. Dzisiaj podaję jajecznicę, ale bez jajek – z kalafiorem! Przyrządzenie jest banalne – zobaczysz to w poniższym filmiku, zapraszam
Via Gustojest szyta na miarę - pod moje dzieci, ale mam nadzieję, że u innych też się sprawdzi. W składzie mają tylko 4 składniki, wszystkie odżywcze, pełne witamin i minerałów. Są wegańskie i nie zawierają kakao, bo moja córka ma nie nie uczulenie. Doskonałe na słodką przekąskę do szkoły, albo do pracy. Zapakowane w ładne papilotki i eleganckie pudełko będą miłym prezentem
Kulinarne InspiracjePo przygodzie z ksylitolem dochodzę do siebie, więc tradycyjnie w sobotę upiekłam, a w sumie nie ja, a Miśka ciasto typu duża blacha z makiem i
greenscarfwierzchu są cudownie chrupiące. Do tego egzotyczny lekko pikantny relish z ananasa, który idealnie się z nimi komponuje, grillowany ciągnący się ser halloumi i świeże warzywa. W wersji wegańskiej ser halloumi można zastąpić tempehem i również ugrillować go na patelni. To jak, Piszecie się na takiego burgera? * SKŁADNIKI na 6 burgerów Burgery z ciecierzycy: 2 puszki ciecierzycy 3 łyżki polenty
Food Squareinnym okresie kaszotto wzbogaciłabym smakiem wina, ale w sierpniu nie spożywam alkoholu, więc inny składnik musiał wyregulować słodki smak podstawowych warzyw. Kaszotto (w zasadzie pęczakotto) przygotowałam w wersji wegańskiej. Mięsożercom polecam dodanie np. kiełbasy, by danie utrzymało swój swój charakter. Składniki (na 4 porcje): 250 ml pęczaku 3 łyżki oleju ok. 1,5 l wrzątku burak ze skórką (użyłam bardzo
Weekendy w domu i ogrodzieWegański deser prosto z nieba. To pyszny mus czekoladowy. Oto przepis na mus czekoladowy Jego podstawą jest tofu jedwabiste. Najlepiej kupić dwa opakowania (zwykle 350 lub 450 gramów) oraz dużą tabliczkę gorzkiej czekolady, takiej dobrej jakości, czyli bez oleju palmowego. Do tego można dodać dwie czubate łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej i odrobinę syropu klonowego. Tofu ubijamy mikserem na jednolitą masę
Królestwo DeserówZdania na temat tych ciastek były w mojej Rodzinie podzielone... Jedni stwierdzili, że są pyszne, inni poczęstowali się tylko jednym 😁 Te wegańskie ciasteczka są bardzo proste i szybciutkie do zrobienia i zawierają dużo zdrowych składników. Na pewno można je jeść bez wyrzutów sumienia 😛 Przepis znalazłam na stronie Wegepedia (i odrobinkę go zmieniałam). Dla podkręcenia kakaowego smaku dodałam więcej
Słodko-Słony Świat Ilonyzębów delektując się nieziemskim smakiem naturalnie nawożonych pomidorów... Czynność tą powtarzamy przy innych, kolejnych krzaczkach pomidorów aż do znudzenia... lub najedzenia... 😀 Praktyczne zastosowanie od śniadania, przez obiad wegański po kolację wegetariańską, a jak mało to można zrobić wypad do ogródka w ramach przekąski... Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieCzasami mamy ochotę na słodką przekąskę – najlepszym rozwiązaniem są zdrowe słodycze. Czekoladowe batony musli, mimo że kaloryczne, są bardzo dobrą propozycją na zdrową słodką przekąskę
Via Gustoelement drugiego dania, samodzielne danie wegetariańskie - ryż z warzywami. Jeśli nadal nam mało urozmaiceń proponujemy w postaci kotletów. Szereg pomysłów, które Agnieszka proponuje, jako kotlety wegetariańskie lub wegańskie zamiast mięsnych, śmiało przebija smakiem klasyczne kotlety schabowe lub mielone... Warto eksperymentować... ! Składniki: 200g ryżu 250g pieczarek 1 duża cebula 3-4 kopiaste łyżki mąki ryżowej lub innej sól pieprz
Dieta Rozdzielna i Zdrowieawokado: 2 średnie, dojrzałe awokado (tj. około 200 g miąższu) 40 g oleju kokosowego 40 g kakao (najlepiej surowego) 2 – 3 łyżki syropu klonowego lub miodu w wersji niewegańskiej (do smaku) 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) szczypta nierafinowanej soli, szczypta chilli dodatkowo: świeże owoce, np. maliny, borówki, pestki granatu lub owoce suszone, np. jagody goji czy acai (opcjonalnie) Wszystkie
Even Better Foodwspólnego z Grecją co nie zmienia faktu że jest pyszna. Kalafior po grecku to jakby takie samo danie tylko rybę zastępujemy kalafiorem, mamy w ten sposób pyszne wegańskie danie. To dla tych którzy chcieliby zjeść na wigilię rybę po grecku ale są weganami i to danie zastąpi im tradycyjne. Bardzo treściwe i pożywne, polecam na ciepło i na zimno. Zajadamy
Moje Małe Czarowaniedeser a’la Snickers – kasza jaglana połączona z chrupiącymi orzechami, daktylowym karmelem oraz czekoladą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Smakuje genialnie! Deser jest bezglutenowy,wegański i bez laktozy. Zajadajcie! SKŁADNIKI : * kasza jaglana sucha – 0,5 szkl * mleko roślinne – 2 szkl * cukier trzcinowy – do smaku -ok. 3-4 lyżki * orzeszki ziemne ( śmiało mogą
Ostra na Słodkobardzo dojrzałych bananów (waga bez skóry; tj. mniej więcej trzy średnie owoce) 75 ml oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) 125 g jogurtu roślinnego (lub zwierzęcego dla wypieku niewegańskiego) 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 lekko czubata łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów szczypta soli 150 g borówek Piekarnik nagrzać do 175°C, formę
Even Better Foodprzez 18-20 minut. Po wystudzeniu ciasteczka jeszcze ciut twardnieją. Z własnego doświadczenia wiem, że tego typu ciastka wytrzymają minimum tydzień w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! Artykuł Bezglutenowe wegańskie ciasteczka digestive pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf