domowe generują ponad 2 mln ton marnowanej żywności. Nasz kraj jest na 5 miejscu w Unii Europejskiej wśród państw marnujących najwięcej jedzenie za Wielka Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. Przyczyny wyrzucania żywności są rożne. Przeoczenie terminu ważności, złe przechowywanie, za duże zakupy, zbyt duże porcje (raport: Banki Żywności). Statystyczny Polak wyrzuca 52 kg żywności przez rok. Najczęściej wyrzucane produkty: wędliny(...)wody i energii, szacunek do zwierząt i jedzenia. Poszerzajmy naszą świadomość i wiedzę na temat skutków marnowania żywności oraz edukujmy się jak temu zapobiegać. W marnowaniu żywności My - gospodarstwa domowe mamy duży udział. * W publikacji wykorzystałam dane z Banki Żywności ** Materiały MediaMarkt
AZgotuj!PIEROGI CHŁOPSKIE Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ DO BARSZCZU Pierogi chłopskie z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjne, rdzenne danie pochodzące z kuchni podkarpackiej. Przepis na te domowe
Moja Książka Kucharskagospodarstwa domowe (53 proc.), przetwórstwo (19 proc.), gastronomia (12 proc.) i produkcja (11 proc.). Według danych opublikowanych w 2010 roku w Polsce wyrzuca się blisko 9mln ton żywności, czyli statystyczny Polak w ciągu roku marnuje prawie 52kg produktów. Prawie 1/3 Polaków przyznaje się, że czasem zdarza im się wyrzucać żywność. „Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny
Obiad gotowyKażdy, kto słyszy piewszy raz o takiej konfiturze, bardzo się dziwi. No bo jak to, cebula na słodko? Potwierdzam, że na słodko, ale
To co kochamwędlino-podobny, ale jakoś tak wielkopolska "kiszka" (tak nazywała kaszankę moja babcia), czy śląski "krupniok", jeszcze gorzej mi brzmią. Różnica pomiędzy black puddingiem, a naszą kaszanką jest jedna. Ten pierwszy jest na płatkach owsianych, a nasza, no chyba każdy wie na czym. Poddaję się zatem i mamy kaszankę. Dostałem spory kawał świeżej kaszanki, z przedświątecznego świniobicia. Taka domowa
BaRepaspiekarnie i sklepy rzeźnickie trzymają się mocno. Robiłam kiedyś zakupy w dużym markecie raz na 1,5-2 tygodnie, pakując w sklepowy koszyk wszystko według listy – warzywa, mięso, wędliny, nabiał, napoje, chemię. Kończyło się przeładowanym wózkiem, kupowaniem „bo dają taniej to się zamrozi”, wyrzucaniem jedzenia bo się przeterminowało (czego szczerze nienawidzę) i rachunkami przy kasie znacznie wyższymi, niż zakładane(...)tydzień jeszcze mogą mieć sens. Pod warunkiem, że siedzicie nad kartką i układacie sobie menu na cały tydzień. Po pracy możecie jeszcze dokupić pieczywo czy świeżą zieleninę i sprawa domowego zaopatrzenia załatwiona. Ja już nauczyłam się kupować na bieżąco, nie na zapas. I nie wyrzucać. Gotuję sezonowo – nie kupuję nigdy mrożonych warzyw czy ryb, jeśli akurat dostępne są świeże
Karo in the KitchenProste do zrobienia i smaczne.. 3 dkg drożdży 1 jajo 3 szkl.mąki 1 szkl. ciepłego mleka, ewentualnie wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju
Moje domowe kucharzeniedomową konfiturę z czerwonej porzeczki. Przepis bardzo prosty, naturalny, bez użycia żelfiksów. Nie są one tu potrzebne, gdyż porzeczki zawierają sporo pektyn, które sprawiają, że konfitura z nich bardzo łatwo się zagęszcza. Moja konfitura jest w smaku lekko kwaskowa. Taką lubimy. Doskonale nadaje się do dań słodkich typu naleśniki czy placuszki, jak i dodań wytrawnych typu pieczone mięsa, czy wędliny
Kuchnia z widokiem na ogródwędliną drobiową,majonezem light, ogórkiem zielonym,pomidorem, porem, kiełkami+sól,pieprz,przyprawa fit up + zajedzone michą zupy ogórkowej zabielanej jogurtem naturalnym Bułka fitness/bułka z dynią/pszenna bułka grubo posmarowana masłem i miodem, kakao/mleko z kawą Kanapki z chleba razowego z serkiem jak powyżej, wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i przyprawą fit up do sałatek Rogal pszenny z masłem, dżemem domowym
Fiolka w kuchniPrzygotowałam już swoją część potraw wigilijnych na wspólną, rodzinną Wieczerzę (część robi Bratowa, część Mama), dziś jeszcze robię masę makową (pierwszą domową od wielu lat), jutro jeszcze makowiec i sernik. Poza tym już wszystko wyprałam i wyprasowałam i zostaje jeszcze sprzątanie... To ostatnie jakoś najmniej lubię. :) Cieszę się na święta i lubię tę gorączkę przedświątecznego wiru przygotowań(...)jemy teraz? Głównie pizzę i makarony z najróżniejszymi składnikami, bo to bardzo wdzięczne dania, jeśli mamy po trochę warzyw, serów i wędlin do wykorzystania. Kurczak po toskańsku doskonale nadaje się do wykorzystania kilku zbędnych rzeczy, zalegających w lodówce; ja robiłam wg oryginalnego przepisu, ale można dodać dowolne warzywa lub zrezygnować z jakiegoś składnika bez drastycznej zmiany smaku. Jednak ważne
Kuchnia Prezydentowejwkładamy wędlinę, wykładamy nią wszystkie ścianki warzywa, następnie do każdego pomidora wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem, by podczas zapiekania, pomidory nie przywarły do niego.Otwór z widocznym jajkiem wypełniamy tartym serem i tymiankiem.Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut.Podajemy z zieleniną i oliwkami.Wg mnie idealnie do tego pasują domowe grzanki przyrządzone
Taste Of My Dayskładniki: 5 jajek 1/2 czerwonej papryki 100 g sera żółtego 4 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy a następnie rozdrabniamy
Domowy Smak Jedzenianutkę pikantności. Tak, że nawet już po zjedzeniu jeszcze się go czuło i gdzieś tam daleko na kubkach smakowych szukało tego smaku. Rewelacja! Doskonały na kanapki jako alternatywa sklepowych wędlin. A my zrobiliśmy go przy okazji testowania mieszanek przypraw od Dobrej Kiełbasy . Bo wspominałem ostatnio, przy pieczonej szynce, że mieszanki przypraw mają rewelacyjne i stosować je warto. Nie wiem(...)boczku 100 g wątróbki drobiowej 1 sucha kajzerka 1 jajko 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna jałowca 22 g mieszanki przypraw "Pasztet domowy" od Dobrej Kiełbasy do posmarowania / posypania formy: margaryna bułka tarta Mięso myjemy, suszymy i kroimy na kawałki (poza wątróbką, nią zajmiemy się później). Wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi
Marder&Marder ManufactureChleb z oliwkami to chleb który sam w sobie już jest posiłkiem, sycący i treściwy. Dla mnie wystarczy tylko masło do niego i posiłek gotowy, niemniej
Moje Małe CzarowanieMam dzisiaj dla Was propozycję pysznego i prostego w wykonaniu pasztetu. Moje dzieci go uwielbiają i często go robię w większej ilość, potem tylko dzielę na
Sama słodycz i szczypta chili