wedliny domowe - 2196 przepisów (strona:118/147)

wytrawne paluchy francuskie 145

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego gruboziarnista sól żółty ser starty na tarce o grubych oczkach ulubione przyprawy np. słodka lub ostra papryka, zioła prowansalskie… mleko

Domowy Smak Jedzenia
Chroń jedzenie i oszczędzaj 186

Zdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione z zagranicznych wojaży przyprawy i kawa straciły swój cudowny aromat ? W przypadku wielu produktów spożywczych i gotowych już potraw możemy przedłużyć ich świeżość i okres przydatności do spożycia, a dzięki temu uniknąć marnowania jedzenia(...)artykułów spożywczych upowszechniła się dopiero po II wojnie światowej. Od tego czasu udało się osiągnąć ogromne postępy w zakresie efektywności pakowania próżniowego, jako wygodnego i ekonomicznego rozwiązania dla gospodarstw domowych, a na rynku pojawiła się szeroka pakowarek próżniowych. Wśród nich szczególnie wyróżniają się zaprojektowane w 1987 przez niemieckiego wynalazcę Hansa Kristena pakowarki - zgrzewarki próżniowe FoodSaver® - był to pierwszy na świecie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zimne sosy do mięs, wędlin, ryb i jajek 351

Serwując zimną płytę warto wzbogacić ją o majonezowe sosy, które świetnie współgrają z wędlinami, mięsem i rybami. Również tymi z grilla. Polecam! Majonezowy dip do ryb lub jajek Pyszny, wyrazisty sos, który wspaniale podkreśla smak jajek lub ryby. Podałam go w miseczce "Malta" Porcelany Bogucice. 2 dymki lub średnia cebulka 1-2 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego koperku pół słoiczka(...)składniki się przegryzły.Do sosu można dodać pół na pół majonezu i gęstego jogurtu. Majonezowo-warzywny dip do mięs Pyszny, ostry dodatek do pieczonego mięsa lub np. do domowych burgerów. czerwona cebula 2 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki keczupu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej sól świeżo zmielony pieprz majonez Cebulkę i ogórki bardzo drobno posiekać, dodać koperek. Całość

Smakołyki Asi
Mini zapiekanki na śniadanie, prosty przepis 191

Mini zapiekanki na śniadanie, prosty przepis Mini zapiekanki na śniadanie.   Mini zapiekanki na śniadanie – na taki pomysł wpadłam ostatnio w sobotni poranek, gdy przyszedł

Kuchnia na wzgórzu
Bigos według Ewy Wachowicz 2985

Ten bigos robiłam kilka dni przed Świętami...wiadomo...im dłużej go się gotuje,podgrzewa ..tym bardziej jest smaczny...Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne

Moje domowe kucharzenie
boczek na ostro "grill barbecue" do chleba... 198

Składniki: 1,5 kg boczek świeży, 4 łyżki przyprawa grill barbecue Royal Brand, 2 łyżki vegeta, 1 łyżka majeranek, 2 sztuki cebula, 5 ząbków czosnek, 1

W Mojej Kuchni Lubię
Kolorowa sałatka ze schabem i jajkiem 286

pyszna kolorowa sałatka ze schabem i jajkiem to dzieło Piotrka. Taką sałatkę przygotowuje się błyskawicznie. Wykorzystał do przygotowania sałatki: plastry domowego suszonego schabu wieprzowego , (a Wy możecie wykorzystać jakąś inną szynkę np. westfalską, czy serrano ) ćwiartki ugotowanych na twardo jajek, ćwiartki pomidora, oraz siekaną rzodkiewkę, ogórki małosolne , szczypiorek i majonez delikatny Winiary. Nie ma chyba nic łatwiejszego, a jednocześnie pysznego(...)kuchni okazała się najładniejsza, do tego elegancko i czysto podana.Został nagrodzony zestawem soków. Zobaczcie sami: Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami . Potrzebujemy: 10 plasterków suszonego schabu lub innej wedliny 2 ugotowane na twardo jajka 2 pomidory 2 łyżki siekanego szczypiorku 5 rzodkiewek + jedna do dekoracji 2 ogórki małosolne 1 łyżka majonezu delikatnego Winiary sól i pieprz do smaku Ugotowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszka kartoflana pieczona 294

połączyć ze startymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać. Masa będzie dosyć rzadka. Tak przygotowaną masą napełniać jelita - ja robiłam to maszynką elektryczną z końcówką do wędlin.  Jelita napełniamy bardzo luźno aby uniknąć pękania jelit  -  masa podczas pieczenia spęcznieje. Blachę wyłożyć folią aluminiową , polać olejem, ułożyć na niej kiszki. Włożyć do piekarnika nagrzanego(...)winnego  - 1 łyżka na 1 szklankę wody. Ocet zmiękczy osłonkę . Pozostawić jelito w wodzie do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłukać i osuszyć. (opracowane na podstawie książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis

Stare Gary
Oszczędzanie przez gotowanie- 20 sprawdzonych trików jak zaoszczędzić na jedzeniu 130

tłuszczu, ale są zazwyczaj dużo droższe. Kup całego kurczaka i podziel go własnoręcznie, a kości użyj np. jako bazę do zupy. Dotyczy to również innych rodzajów mięs. 8. Domowy zielnik- zasadź własne zioła. Jest wiele odmian, które można z powodzeniem hodować przez cały rok. 9. Nie bój się sklepowych marek!-  Wiele osób myśli, że smakują inaczej albo są gorsze(...)wykorzystywać do przygotowania innych potraw. Ważne, aby pozostałości po niezjedzonym posiłku przełożyć w miarę szybko do umytych i czystych pojemników. Szczelnie zamknąć i przełożyć do lodówki. 13. Pakowane wędliny, sery- cenowo gigantyczna przebitka! Spokojnie można powiedzieć że o ok. 30-50 do 100% ! Poukładane plasterki jeden obok drugiego sprawiają wrażenie dużej ilości. A rzeczywistość jest przerażająca… 70 gram

Tradycyjna Kuchnia
Bułeczki duńskiej babci 161

czas zacząć myśleć o sobotnim śniadanku. Jeśli mam wolny weekend, staram się w piątek wieczorem upiec chleb lub bułeczki - takie aromatyczne śniadanie wprawia mnie zawsze w dobry humor. Do domowego pieczywa nie trzeba wiele - odrobina masła, pyszny dżem albo plasterek pomidora, i jestem w siódmym niebie.Czasem jednak nie mam siły na nic - i wtedy moje wyrzuty sumienia C. ratuje błyskawicznymi(...)takie chwile...Wersję z lukrem też oczywiście wypróbowaliśmy, jednak w wersji śniadaniowej zdecydowanie wolę bez. Mimo braku soli w przepisie, bułeczki są neutralne, nie słodkie, więc pasują też do wędliny i sera. My czasami z połowy ciasta formujemy bagietkę i pieczmy jakieś 10-15 minut dłużej - też jest pyszna.Te bułeczki uwielbiam za szybkość przygotowania - z uwagi na dużą ilość drożdży

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wytrawne drożdżówki- kwiatki 177

Święto Pizzy...jak szaleć to szaleć..Przed chwilą tylko co zrobione...i już zjedzone...Pizza ?..nie do końca....bo to coś w stylu bułeczek.. pięknie

Moje domowe kucharzenie
ogórki faszerowane :) 134

Pomysł przypadkowy ale wyszedł  bardzo smaczny :) Dzieci bardzo się ucieszyły z takiego widoku :) Zaczęło się od Gisi, która po wyprawie do lasu nudziła się w

chleba naszego
Rogaliki śniadaniowe mleczno – maślane 156

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na dzisiejszym śniadaniu zajadaliśmy się rogalami mleczno- maślanymi, które zrobiłam z przepisu Margarytki . Wyszły bardzo smaczne, podałam do nich

Marta Gotuje
Chroń jedzenie i oszczędzaj 121

Zdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione z zagranicznych wojaży przyprawy i kawa straciły swój cudowny aromat ? W przypadku wielu produktów spożywczych i gotowych już potraw możemy przedłużyć ich świeżość i okres przydatności do spożycia, a dzięki temu uniknąć marnowania jedzenia(...)artykułów spożywczych upowszechniła się dopiero po II wojnie światowej. Od tego czasu udało się osiągnąć ogromne postępy w zakresie efektywności pakowania próżniowego, jako wygodnego i ekonomicznego rozwiązania dla gospodarstw domowych, a na rynku pojawiła się szeroka pakowarek próżniowych. Wśród nich szczególnie wyróżniają się zaprojektowane w 1987 przez niemieckiego wynalazcę Hansa Kristena pakowarki - zgrzewarki próżniowe FoodSaver® - był to pierwszy na świecie

Cztery Fajery
Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad 851

fakturze widziałam malutkie, malusieńkie dziurki, takie idealne jak od igły, które sobie od razu wytłumaczyłam nastrzykiwaniem wędliny (tak wiem, to już zboczenie:) Jeśli i Wy macie dość „wędlin”, pora zakasać rękawy, udać się po konkretny kawałek schabu i zrobić coś swojego. Taki schab idealnie komponuje się ze wszystkimi kanapkowymi dodatkami – ogórkami, pomidorami o musztardzie, chrzanie i ćwikle(...)pieczenia. Jeśli lubicie porządnie zrumienione mięso, to możecie ten czas wydłużyć o 10 min. Zachęceni? Zapraszam na pieczony, marynowany a może marynowany, pieczony schab. Drukuj Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg schabu 2 duże cebule Marynata 2 łyżeczki kremu balsamicznego (u mnie o smaku pomarańczy) 2 łyżeczki majeranku

Mieszam w Garnku
Trzy kolory: fioletowy (spaghetti + krem z pieczonych czerwonych buraków) 195

Fioloetowo-różowe spagetti (kolor różni się w zależności od światła). Tym daniem zadziwiłam sama siebie, bo przyszło do mnie nagle i niespecjalnie chciałam wierzyć w jego powodzenie. Wyszła domowa, polska zupa buraczkowa w makaronowej wersji fusion, a smakowała mi o wiele bardziej, niż mogłam sobie to wyobrazić. :D Żurawina złamała mdły akcent, a podanie ze szczypiorkiem i kiszonymi ogórkami było(...)dwie spore porcje) makaron spaghetti (w ilości nam odpowiadającej) 4 niewielkie lub 2 spore czerwone buraki 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki stołowe wytrawnej konfitury żurawinowej kilka plastrów wędliny, najlepiej salami 3 spore ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku świeży szczypiorek oraz natka pietruszki do przybrania Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie

Kuchenna Kontrrewolucya