wedliny domowe - 2196 przepisów (strona:126/147)

Smalec z gęsi z cebulą, jabłkiem i majerankiem 210

zwierzęcego tłuszczu w dietach. Uważam jednak, że nie należy przesadzać w żadną ze stron. Zamiast smarować kanapki "najwspanialszą i najzdrowszą" margaryną przygotujmy czasami pachnący smalec. Jabłuszko, cebulka, drobno posiekana wędlina, która leży zapomniana w kącie lodówki, do tego garść ulubionych przypraw i gotowe. Pyszne smarowidełko na pewno zachwyci. Taki smalec można wykorzystać także to polania ziemniaków czy pierogów. Nie trzeba(...)staram się dodawać jak najwięcej dodatków (cebuli, jabłek etc.), bo więcej dodatków to więcej smaku i zapachu, a mniej czystego tłuszczu :) Kto pamięta ze swojego dzieciństwa domowy smalec

Codzienna kuchnia niecodzienna
wiejska podsuszana kiełbasa 155

jakimś treściwym mięsiwem. A jako że wędzonki nalezą w moim domu do najchętniej konsumowanych  wyrobów, to też mając wreszcie dosyć ciągłych narzekań i biadoleń, odpaliłem w końcu domową wędzarenkę, a poniższy tekst jest rezultatem mych starań. składniki  na pięć kilo wyrobu 1 kg żylastej wołowiny  ( pręga. goleń) 1 kg wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki(...)zadymiamy i nie zamykamy wędzarni).  Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit.  Niestety,  zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem.   Następnie zamykamy wędzarnię podnosimy temperaturę  do 45-55 stopni    i wędzimy nasze kiełbasy przez dalsze trzy, cztery godziny. Oczywiście

Miód i pieprz
baleron długo pieczony czyli domowa wędlina prosto z piekarnika 131

                     baleron długo pieczony Wieprzowy kark, oraz wykonane z niego wyroby, to artykuły wielce cenione

Miód i pieprz
Galantyna czyli gotowane mięso z warzywami. 90

Takie coś to ratunek dla osób lubiących pewne wyroby garmażeryjne, jednak unikają ich z obawy że mogą trafić na takie niespodzianki jak kawałek z sierścią. Ja

Dieta moja pasja
Pizza z patelni z tuńczykiem i pomidorami 141

Wiem, wiem...prawdziwa pizza nie może być z patelni...ale jak się bardzo chce i żeby szybko było to i pizze można przysposobić. Trzeba znać tylko

kawawszklance
Pizzerinki ze szpinakiem 269

W majowym Gotowaniu za głosowanie wybraliście pizzerinki ze szpinakiem. Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam dziś swoją wersję pizzerek, które świetnie nadadzą się na wiosenne

Fabryka pomysłów
domowa kiełbasa podpiekana we własnej wędzarni 151

kiełbasa podpiekana Trzask łamanego w pół pęta wędzonej kiełbasy, jest prawdziwą muzyką dla uszu, wszystkich amatorów domowych wyrobów. Do uzyskania owego efektu, należy pod koniec wędzenia nasz specjał podpiec ( jeszcze w wędzarni). Oczywiście, nie mówimy tu o podniesieniu temperatury tak wysoko  i na tak długo ( lub obie(...)zadymiamy i nie zamykamy wędzarni).  Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit.  Niestety,  zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem. Następnie podnosimy temperaturę w wędzarni, do 65-70 stopni na, 40-50 minut. Później zmniejszamy temperaturę, do 50-60 stopni i wędzimy przez dalsze

Miód i pieprz
własna wędzona kiełbasa paprykowa 221

nastaniem jesiennej aury, przychodzi również czas na domowe wędzonki ( przynajmniej tak dzieje się w moim domu)  Dlatego dziś chcę podzielić się przepisem na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy innych potrawek. O ile oczywiście zdążę ją dodać i kiełbasa wcześniej(...)zadymiamy i nie zamykamy wędzarni).  Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit.  Niestety,  zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem.   Następnie zamykamy wędzarnię podnosimy temperaturę  do 45-55 stopni    i wędzimy nasze kiełbasy przez dalsze trzy, cztery godziny

Miód i pieprz
Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU 116

Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU Jabłek w tym roku wszędzie pod dostatkiem. Jest ich pełno w każdym sadzie, jak i na straganach. Przepisy na

Kuchnia na wzgórzu
wędliny z Ejszeryszek 135

regionalne smaki, produkty i ludzi, którzy je wytwarzają. W znacznym stopniu nam się to udało. Odwiedziliśmy producentów produktów wpisanych na listę produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa: między innymi wędlin z Ejszeryszek, makowca z Ejszeryszek, mrowiska, sękacza, oraz posiadających ekskluzywny znak Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) jako jeden z dziewięciu polskich produktów Miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny. Ejszeryszki, to jak sądzę światowy(...)wszystko dopieścić, przypilnować nie spieszyć się. I to widać i czuć. Oczywiście nie mogło obyć się bez degustacji. Z zakładu przeszliśmy do znajdującego się nieopodal domu i już w domowej kuchni spróbowaliśmy wszystkich wyrobów. I teraz trzeba by napisać jak nam smakowało. Moglibyśmy tu napisać o smakach, aromatach, teksturze i takich tam innych, ale powiem tak - było pysznie, „normalnie” wszystko

królestwo garów
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 121

Święta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę

Ciastka - domowe słodkości
No i… Klops 154

Danie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla

mojewypiekiinietylko
Chleb pszenny, drożdżowy, na kwasie z kiszonych ogórków 188

Składniki: 400 g mąki pszennej (u mnie typ 450); 250 ml kwasu z kiszonych ogórków; 20 g świeżych drożdży; 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do

Gospodyni Miejska
Targi Turystyczne "WYPOCZYNEK" i Toruński Festiwal Smaków 120

prostu pyszna. Nie tylko my doceniliśmy produkty Olchowego Dymku. W roku 2017 na festiwalu Smaku w Grucznie wątrobiana wędzona zdobyła tytuł Smak Roku w kategorii Przetwory mięsne i wędliny. Możemy potwierdzić ten werdykt. Wątrobiana kupiona, zjedzona, była doskonała. Tylko było jej zdecydowanie za mało. Wyróżnienia otrzymali; Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za musztardę kcyńską chrzanową. Produkowana jest dwa razy w roku przed(...)Gastronomiczno-Hotelarskich z Torunia. Brawo młodzież. Uczestnicy konkursu przygotowywali pierogi według przepisów ze starych książek kucharskich. Przed licznie zgromadzoną publicznością wystąpił z pokazem Karol Okrasa.  Pokazał, jak w domowych warunkach można wędzić. Oczywiście pokaz nie udałby się tak doskonale, gdyby nie moja pomoc ;) Gieno Mientkiewicz opowiadał oczywiście o polskich serach. Grzegorz Łapanowski opowiadał O kuchni Społecznie zaangażowanej i wyzwaniach

królestwo garów
Niedźwiedzie pesto 147

Czosnek niedźwiedzi ( Allium ursinum ), inaczej czosnek cygański lub cebula czarownic, to roślina, której właściwości odkryli już starożytni Germanie. Traktowali oni czosnek niedźwiedzi jako uniwersalny lek. Starogermańska

mojewypiekiinietylko