Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg, sól peklowa 2 płaskie łyżeczki, woda 100 ml, pieprz kolorowy ziarnisty Royal Brand 1 łyżka, kolendra cała Royal Brand 1 łyżka
W Mojej Kuchni Lubiękupić? www.crazyshop.pl Gilotyna do kiełbasy Gilotyna do kiełbasy to świetny gadżet kuchenny i ciekawy prezent na tegoroczną gwiazdkę. Wyposażona jest w znakomite ostrze, które łatwo i przyjemnie pokroi wędliny, sery oraz warzywa. Gilotyna będzie super wyglądać na stole, a każdy gość będzie mógł własnoręcznie pokroić to, na co właśnie ma ochotę. Gilotyna wykonana jest z naturalnego i antyseptycznego drewna(...)rzymskim mają wyjątkowy smak i aromat. Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim dania są zdrowe i lekkie, a mięsa kruche i soczyste. W takim garnku można piec różne mięsa, ryby, domowe chleby, warzywa, a nawet risotto i lasagne. Garnek wykonano z naturalnej porowatej gliny, którą wydobywa się ręcznie. Cena: 79,99 zł Gdzie kupić? www.aledobre.pl Zestaw miodów Pyszny
My Chcemy JeśćJeśli poszukujecie przepisu na szybką przekąskę na domową imprezę, to jesteście w dobrym miejscu. Nie ma szybszej przystawki niż tortille z szynką. Przygotujecie je w oka mgnieniu, między prysznicem a malowaniem rzęs ;) Tortille nadziewać możecie także kurczakiem, łososiem lub pastami wszelakimi. Jednak ta najszybsza i każdemu smakująca wersja to: serek śmietankowy, szynka i ogórek. Przekąska z tortilli sprawdza się(...)tortillę, ciasno zwijając. Tak zwiniętą tortillę odłożyć na kilka minut. Następnie kroić pod skosem na nieduże kawałki. Układać na talerzyku przybranym listkami rukoli. Tortille możemy nadziewać także: cienko krojonymi wędlinami świeżymi warzywami łososiem kurczakiem pastami warzywnymi, np z ciecierzycy pastami rybnymi innymi pastami suszonymi pomidorami różnymi serami i serkami liśćmi sałat Smacznego
kolorowotorcikowosłodkie. Wytrawne smarujemy keczupem. i równomiernie układamy dodatki wedle uznania. U mnie: porcja nr 1: pieczarki z cebulą, wędlina, ser żółty. Porcja nr 2: odrobina samej cebuli, ananas, wędlina ser żółty. Słodka porcja to ciasto wysmarowane budyniem, obłożone brzoskwiniami, a po zawinięciu i pokrojeniu oprószone cukrem zwykłym lub trzcinowym. Pozostaje zawinąć ścisło każdą porcję ciasta w roladkę i pokroić(...)nich będzie pyszne. Smakują tak samo dobrze na zimno jak i na ciepło, na słodko jak i na słono. To już zależy od upodobań. Szklanka soku 100% oraz domowy sos czosnkowy dopełnią wartość i smak takiego śniadania. Polecam Przepis na to fantastyczne ciasto, z którego można czynić cuda odkryła moja Teściowa na stronie Wielkie Żarcie , gdzie zapraszam po oryginał troszkę
Kuchnia po mojemupieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki, cebulę, pomidory, oliwki, wędlinę i sery, formuję ją zaś różnie, moja pizza jest ma różną postać. Zgodnie z zasadami pizzę robi się z mąki pszennej z drożdżami, wody, soli, cukru oraz oliwy z oliwek(...)rollsy, paluchy, mini itp. ale wszystkie są pyszne i na drożdżowym cieście. Pizza caprese – mini pizza z pomidorami i serem mozzarella to idealna przekąska, Ciasto do pizzy posmarowałam domową pastą paprykową, ale może to być też sos pomidorowy, czy zwykły ketchup. Aby placki pizzy były równe wykroiłam je przed upieczeniem specjalna foremką. Paluchy a’la pizza to drożdżowy wypiek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNagroda w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów” Mogę zaświadczyć że ich dereń jest doskonały i zasługuje na wszystkie nagrody. Dereń idealnie nadaje się jako dodatek do przekąsek: słoniny, wędlin, zimnych mięs. Jeżeli ktoś ma dostęp do derenia, to może przygotować fałszywe oliwki według przepisu odtworzonego przez pana dr Naryza Pióreckiego - dyrektora arboretum w Bolestraszycach. Fałszywe oliwki zostały zarejestrowane jako(...)książki „Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI – XVIII" pod redakcją Jarosława Dumanowskiego. **panna apteczkowa w możniejszych domach wydawała produkty kucharzom, smażyła konfitury, przyrządzała nalewki i domowe lekarstwa, piekła pierniki i z zbierała zioła lecznicze
królestwo garówWszystkie produkty, z których kucharze tworzą potrawy, można kupić na miejscu, a dostawcami są rzemieślnicy z wielopokoleniową tradycją. Ta koncepcja bardzo przypadła mi do gustu. Cenię sobie nieskomplikowaną domową kuchnię, którą można się najeść. Wyszukane potrawy kuchni molekularnej nigdy nie robiły na mnie wrażenia. Myśląc o Mercato, od razu przypomniałam sobie lekcję gotowania w Toskanii , która miała miejsce(...)włosku. W tle grała klimatyczna włoska muzyka. Menu jest takie jakie lubię, czyli krótkie. Mamy tu dobre na lunch kanapki i sałatki, proste zupy i makarony, deski serów i wędlin umożliwiające poznanie oferty delikatesów. Zadowoleni będą również miłośnicy ryb i owoców morza. W karcie jest kilka propozycji, które wypróbował mój Mąż. Znajdzie się nawet coś dla wegan (penne al pomodoro
Chilli Czosnek i OliwaProsta sałatka z czerwoną cebulką Sałatka , to słowo , zawsze wróży pyszną kolację " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżybatoniki musli PRZEPIS TUTAJ Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i orzechami PRZEPIS TUTAJ Kulki mocy czyli bakaliowe ciasteczka bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Nocna owsianka z owocami PRZEPIS TUTAJ Domowe słodycze – jeżeli chcemy dać dziecku do szkoły coś słodkiego na deser, dobrze aby były to słodycze wykonane w domu, a najlepiej przy pomocy „małych rączek”. Wówczas wiemy(...)razowego, bułeczki, tosty, bagietki, chałki itp. Aby takie śniadania nie znudziło się dziecku, dobrze jest żeby były zmienne i różnorodne. Możemy zmieniać rodzaj pieczywa oraz obkład np. różnego rodzaju wędlinę, żółte sery, białe serki, sery topione, dżemy, powidła itp. Kanapki z serami i wędlinami warto też urozmaicać poprzez dodanie kolorowych warzyw np. sałaty, ogórków, pomidora, papryki itp. Świeże bułeczki możemy
Blog z ApetytemLubimy pasty do pieczywa, kombinuję ze smakami. Pastę z awokado i makreli, zrobiłam jakiś czas temu, tak nam zasmakowała że są częste powtórki. Doskonała
Takie tam pichcenieNie należę do osób, które często wypiekają chleby. Jednak coraz częściej skłaniam się w ich stronę. Uwielbiam świeżutkie pieczywo. Ciepłe pieczywo. To ono sprawia, że
Poezja Smaków - blog kulinarnyZamiast wędliny proponuję prostą i pyszną pastę pieczarkową.Jest bardzo wyrazista i grzybowa w smaku,a ponieważ przygotowujemy ją własnoręcznie jest całkowicie wolna od konserwantów,wypełniaczy i polepszaczy smaku.Nie zawiera również nadmiaru soli.Zapach smażonych pieczarek zapowiada niezłą ucztę.Wielbiciele grzybowych smaków bedą zachwyceni.Składniki:300-400 g pieczarek2 ząbki czosnku5 łyżek oliwy,oleju5 g suszonyh podgrzybków lub prawdziwków2 łyżeczki suszonego(...)bardzo drobno na mączkędo podsmażonych pieczarek dodać przyprawy,creme fraiche,masło,zmielone grzybki i zmiksować przy pomocy blenderapastę pieczarkową podawać schłodzoną i posypaną drobno posiekaną zieloną pietruszką z domowym,chrupiacym pieczywemUwagi:świetnie smakuje podana na plasterkach przypieczonej bagietki w piekarnikuźródło: Essen&Trinken für jedenTag Heft 6/2014
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chleb do październikowej Piekarni Amber wybrała Małgosia z A kacjowego bloga . Napisała, że uważa ten chleb za ... prosty i wdzięczny wypiek... W pełni się z
Codziennik KuchennyDomowa pizza Ponieważ nasze dzieciaki jak pewnie i większość dzieci uwielbiają pizzę to czasami robimy ją po prostu w domu. Uważam, że jest zdrowsza ale kto wie jak jest naprawdę?? Wolę myśleć w ten sposób :))) Jest to troszkę czasochłonne ale teraz jest taka deszczowa pogoda, że to sama przyjemność, jak dla mnie, coś ugotować. To danie daje możliwość wykazania się(...)wyrabiania ( ok. 40 dkg) Sos pomidorowy: - pomidory w puszce - koncentrat pomidorowy - 4 ząbki czosnku - bazylia, oregano, majeranek - troszkę ketchupu - sól, cukier i pieprz do smaku Dodatki: ( Ja dałam) - pieczarki - wędlinę - tuńczyk - kukurydza - ser żółty Przygotowanie: Najpierw ciasto drożdżowe. Z łyżki mąki, cukru, połowy mleka i drożdży robię rozczyn i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłym miejscu przykryte
Tanio smacznie i prostoTargi z jedzeniem w Barcelonie, czyli polecam dobre miejsca W Barcelonie spędziliśmy nie tak dawno kilka dni, głównym celem było włóczenie się po mieście. A co
Kuchnia na wzgórzu