Karnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :)Sałatki:Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem
Kuchnia domowa AniDuże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie.Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować(...)zamrażarnika, gdyż po rozmrożeniu zachowują swój smak i delikatność miąższu. Uwaga! Bułki nie są kotoodporne, po pierwszym wypieku, w trakcie stygnięcia, przeszedł po nich domowy kot, zostawiając piękne wgniecenia :)Składniki (na 10 bułek a 80 g):380 g przesianej mąki pszennej typ 550185 g letniej wody10 g drożdży świeżych50 g mleka pełnego w proszku40 g roztopionego masła (lub oliwy
Grahamka, weka i kajzerkaChrzan z warzywami - kuchnia podkarpacka Kuchnię podkarpacką cenię za proste składniki i znajome smaki, które nieodmiennie kojarzą się z domowym ciepłem i rodzinnymi spotkaniami. Dobre składniki i umiejętne połączenie smaków sprawiają, że chętnie wracamy do dań, które znamy od dzieciństwa. Ale w kuchni regionalnej nie brak smacznych potraw, które zaskakują swoją pomysłowością. I taki właśnie jest chrzan z warzywami(...)według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Trzebownisku. Chrzan z jajkiem znamy wszyscy. Lubimy go za wyrazisty smak i za to, że dobrze komponuje się z chlebem i wędlinami. Może nas jednak zaskoczyć swoim smakiem, kiedy do znanych składników dodamy gotowaną marchewkę i pietruszkę. Chrzan z warzywami jest delikatniejszy i nieco słodszy, ale nadal pasuje do jajek, wędlin
Trzeci talerzjakości. Syrop, w którym znajdują się owoce powstaje w wyniku połączenia naturalnego soku owocowego z cukrem, a naturalnym konserwantem jest minimalny dodatek alkoholu. Dla zapewnienia trwałości konfitury są pasteryzowane domowym sposobem. Ich konfitury to typowe smaki Polski, które doskonale łączą tradycję przetworów naszej babci z nowoczesnym wyglądem i dbałością o najwyższą jakość. Przetwory owocowe polecają w szczególności do herbaty(...)jako dodatek do potraw, np. pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu oraz do wypieku ciast i dekoracji deserów. Przekąski sprawdzają się idealnie jako przystawki i służą jako pyszny dodatek do mięs, wędlin, ryb i serów oraz sporządzania sosów. Są również wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych, warzywnych i rybnych. Syropy z najlepszych polskich owoców oraz aromatycznych przypraw i ziół są wspaniałym dodatkiem
Sama słodycz i szczypta chiliPrzystawka – szybkie tortille jest w sam raz na każde przyjęcie – szybka, prosta i łatwa do wykonania. Jak się sprężymy to uwiniemy się z nią
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chyba nie muszę nikomu przypominać, że zapach świeżego pieczywa jest bardzo przyjemny i o każdej gospodyni dobrze świadczy kiedy dom pachnie chlebem lub bułkami. Domowa, ciepła bułeczka na śniadanie to marzenie wielu osób. Większość musi po nie biec do piekarni lub sklepu, ale Wy możecie upiec takie pyszne bułeczki sami. Ja wiem, że tak codziennie to nikt(...)samemu, ale może skusicie się na taki wypiek w sobotę? Dzięki dodatkowi majonezu bułki zachowują świeżość przez 3 dni. I są bardzo smaczne. Nadają się do kanapek, zarówno z wędliną, serem jak i słodkim dżemem. Mnie bardzo smakują z masłem jabłkowym i przepis na nie już wkrótce pojawi się na blogu. Piekliście już ten bardzo łatwy chleb i smaczny
Smaczna PyzaBułeczki gąsieniczki z parówkami czyli hot dogi inaczej - przepis nadesłany przez Stokrotkę (blog To i owo Stokrotki) A oto linki do nadesłanych przepisów: Rolada jarmużowa z tuńczykiem Hot dog domowym sposobem Ptysie z pastą z groszku Minikanapki - ponadczasowe przękąski Zakrętasy z indykiem, serem i papryką Kanapki Na Imprezę z Łososiem Papad Paluszki Grissini z Szynką Szwarcwaldzką i Rukolą Bułeczki gąsieniczki(...)krakersach Chrupiący kurczak Trójkąciki z mięsa w waflu Imprezowe przekąski na krakersach Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy MUSZLE MAKARONOWE faszerowane serkiem i suszonymi pomidorami PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ- deska wędlin i serów Francuskie rollsy z szynką serrano Wiatraczki ze szpinakiem Mini Corn dogi Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek
Weekendy w domu i ogrodziePikanta pasta chili na zimę. Miałam nie robić już przetworów na zimę, ale dostałam papryczki chili, z których już w tym roku przygotowałam pyszny domowy sos sweet chili oraz pastę ze słodkiej papryki i papryczek chili. Nie chciałam się powtarzać i zrobiłam diabelnie ostrą pastę, czyli przeciwieństwo do sweet chili sauce. Pikanta pasta chili z pomidorami i odrobiną oliwy(...)idealna pasta dla amatorów ostrych dodatków do potraw, już odrobina tej pasty paprykowej nadaje ostrości daniom. Taka pikantna pasta będzie świetnym dodatkiem do zimnego mięsa pieczonego, gotowanego schabu, wędlin, żółtego sera, czy jajek ugotowanych na twardo. Jak przygotować pikantną pastę z chili i pomidorów do słoików na zimę? Składniki na 3 słoiczki (200 ml): około 250 g papryczek chili
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzygotowanie domowej kiełbasy nie jest trudne, nie jest to może szczyt kunsztu wędliniarskiego, ale taka kiełbasa jest w 100 % naturalna. Wyrób jest bez sztucznych dodatków poprawiających smak i wygląd, zawiera mięso, a nie wypełniacze o smaku mięsa. Taka kiełbasa jest bardzo aromatyczna i dodatek gorczycy sprawia, że w smaku przypomina nieco palcówkę. Kiełbasa nie jest wędzona tylko parzona, dlatego jest(...)zdrowsza i lekkostrawna. Do przygotowania takiego mięsa potrzebna jest osłonka poliamidowa do wędlin poddawanych gotowaniu (dostępna w sklepach wędliniarskich stacjonarnych lub internetowych), aby cały smak i aromat był w kiełbasie. Jeśli chodzi o akcesoria, to już wszystko i teraz tylko pozostaje zakupić świeże mięso. W składzie mojej kiełbasy jest mielona łopatka i mięso z indyka (można kupić takie skrawki gulaszowe
Kuchcik gotujestrączków Składniki • 50 dag fasoli jasia • 30 dag boczku wędzonego parzonego • 30 dag kiełbasy • 1 słoik musu pomidorowego lub koncentrat pomidorowy • 2 łyżki papryki słodkiej • 1 cebula • sól • pieprz • domowa kostka rosołowa (przepis w mojej kolekcji )można dodać inne przyprawy • 1 czubata łyżka mąki • majeranek • olej • masło Sposób przygotowania 1. • Fasolę namoczyć w wodzie najlepiej na noc na drugi(...)kiełbasę pokroić w kostkę Na dużą patelnię dać kilka łyżek oleju podsmażyć boczek dodać kiełbasę i cebulkę smażyć aż cebula się zrumieni 3. • Do ugotowanej fasoli dodać przysmażoną wędlinę z patelni dodać mus pomidorowy majeranek i przyprawy i kostkę 4. • Na patelnię po smażeniu wędliny dodać masło i czubatą łyżkę mąki zrobić zasmażkę rozprowadzić z wywarem wymieszać
W królestwie smaków BeatyDzięki uprzejmości firmy Duda mam możliwość posmakowania przepysznych wędlin, bez polepszaczy i z dużą zawartością mięsa, co nie często spotykamy na sklepowych półkach. Niestety. Dziś zrobiłam przepyszną sałatkę z kabanosami wołowo drobiowymi. Kabanosy te są idealnie słone, kruche i przede wszystkim smaczne. Do przyrządzenia sałatki potrzebujemy: 250 g makaronu, u mnie muszelki 4jajeczne z Pol-Mak 2 laski kabanosa wołowo(...)drobiowego Duda 4 jaja ugotowane na twardo 1 cebula pół czerwonej papryki pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki domowego majonezu sól i pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. Jaja, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, a kabanosa w talarki o grubości około 0.5 cm. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do reszty składników. Następnie do makaronu, kabanosów
MamaOskarkaŚniadanie rodem ze świąt: biały boczek i ogórek kiszony Innym elementem tradycyjnego świątecznego śniadania jest biały boczek. W naszym przypadku również własnego domowego babcinego wyrobu. Idealnym połączeniem było by gdyby boczek pochodził od dziadków Olivki ze strony mamy, a potem był upieczony przez babcie z drugiej strony, czyli moją mamę według starego rodzinnego przepisu. Własna hodowla ma duże zalety(...)tucznych i antybiotyków w mięsie, które potem zjadamy - i sami tyjemy... Drugi pozytywny aspekt boczku to fakt, że nie można go napompować chemikaliami jak szynkę i wiele innych wędlin. Trochę na temat tłuszczu bo to kontrowersyjna sprawa. Patrząc z perspektywy odchudzania, tłuszcz zwierzęcy nie stoi najwyżej w rankingu jako przyczyna przybierania na wadze. Ma wiele swoich zastosowań
Dieta Rozdzielna i ZdrowieJuż jutro nadejdzie czas, na święceni pokarmów. W naszych koszyczkach zagoszczą jajka, wędliny, pieczywo, chrzan... i oczywiście nie może zabraknąć mini babeczki. Każdy element wielkanocnej święconki, ma swoje znaczenie: Chleb to dobrobyt i pomyślność. J ajko jest dowodem odradzającego się życia, symbolem zwycięstwa nad śmiercią. S ól to minerał życiodajny, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła. W ędlina zapewnia zdrowie(...)płodność, a także dostatek. S er jest symbolem zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody, a przede wszystkim stanowi gwarancję rozwoju stada zwierząt domowych. C hrzan zawsze był starym ludowym znamieniem wszelkiej siły i fizycznej krzepy. C iasto to symbol umiejętności i doskonałości - zapewne głównie jako popis domowych gospodyń. Ciasto reprezentowane było głównie przez wielkanocne baby
Kuchnia w opałach