Pasztet robiłam wielokrotnie. Tym razem postanowiłam dodać do przepisu żurawinę. Pasztet wyszedł wyjątkowo dobry z nutą słodyczy. Składniki: 30 dag wątróbki z kurczaka (w tym przypadku
tojestpyszne.blogspot.comDawno tutaj nie było nic dietetycznego prawda? Sięgnęłam więc do montignaca i postanowiłam zrobić coś lekkiego, niekoniecznie estetycznie apetycznego, ale uwierzcie mi ta wątróbka jest pyszna
Bernika - moj kulinarny pamietnikcebuli, pomidorów ze skórki rewelacja! Jak kroi? Nie potrzeba piłki do pomidora. Kroi wszystkie warzywa i owoce, no tak do tego jest stworzony :) Robi o wiele więcej, przecina torebki z przyprawami, tak idealnie jak widzicie kucharzy w TV w programach z lokowaniem przypraw :) Świetnie się nim usuwa jelitka krewetek tygrysich, z jego pomocą szybko i sprawnie oczyścimy wątróbki drobiowe. Idę
Blondynka GotujeDawno nie jadłam wątróbki, a została mi z pasztetu , który robiłam jakiś czas temu. Wtedy tę resztkę zamroziłam i zupełnie o niej zapomniałam. Dzisiaj sobie przypomniałam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwątróbki drobiowej • 2 szalotki • 2 ząbki czosnku • 2 gałązki tymianku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego • 100 ml winiaku lub brandy • 1/3 szklanki czerwonego wina • 100 g masła • 2 łyżki masła klarowanego Galaretka jabłkowa • 4 łyżki jabłek prażonych ze słoika • 3/4 szklanki wina czerwonego • sól, pieprz, cukier brązowy do smaku • 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: • Wątróbkę pokroić drobno, szalotkę(...)czosnek w kostkę. • Cebulę i czosnek zeszklić na maśle klarowanym, dodać wątróbkę i delikatnie razem dusić. • Dodać drobne listki tymianku, wlać winiak i podpalić, flambirować lekko potrząsając patelnią. • Dolać wino i dusić do odparowania, wystudzić. • Przełożyć do blendera, zmiksować na gładką masę, powoli dodając po kawałku masła. • Gotową masę przetrzeć
To co kochamrodzajów mięsa, pasztet drobiowy , oraz pasztet jarski z jajkiem . Dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z kurczaka z żurawinami. Łatwy do zrobienia, bez kłopotu. Wspaniały, wyrazisty w smaku i ...jakże go nie zrobić, kiedy tak bardzo smakuje Składniki: ok. 1300 g ćwiartek z kurczaka (4 szt.) 200 g filetów z udek kurczaka 200 g wątróbek z kurczaka(...)boczku wędzonego 3 średnie cebule 2 duże marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera 150 g suszonej żurawiny kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej 1 łyżka oliwy (brak na zdjęciu) Wykonanie: Mięso i boczek umyłam i włożyłam do dużego garnka. Dodałam oczyszczone i umyte warzywa. Na wierzchu rozsypałam przyprawy
Kuchnia u KrysiStarte ziemniaki pozostawiamy w pojemniku na 10 minut, po czym odciskamy nadmiar soku. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, a jajko rozmącamy widelcem. Do startych ziemniaków dodajemy cebulę i jajko, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Placki ziemniaczane smażymy na bardzo dobrze rozgrzanym oleju na patelni teflonowej. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik(...)żeby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Podajemy najlepiej zaraz po usmażeniu, wedle uznania z solą lub cukrem, z kwaśną śmietaną lub z gulaszem. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Wątróbka drobiowa z jabłkiem Przepis na domowe frytki Pikantne Skrzydełka KFC Artykuł Placki ziemniaczane – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuzombiastycznym wspomnieniem niewątpliwie będzie domowa kaszanka i wątróbka , więc chyba starczy jak na jedno dzieciństwo – nie ma co dokładać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 por – gruby , tylko jasna część 6-7 dużych ziemniaków 3 łodygi selera naciowego 1 korzeń pietruszki 2 łyżki masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku sól , pieprz(...)smaku szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2-3 szklanki bulionu ( drobiowego , cielęcego lub warzywnego ) pęczek koperku Wszystkie warzywa , czosnek, obieramy i kroimy w małe kawałki . Wrzucamy do garnka , zalewamy bulionem – jedną szklanką , dodajemy masło i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając około 20 minut . Po tym czasie wszystko blendujemy, na gładką masę . Dolewamy kolejną szklankę bulionu , mieszamy jeśli
Ogrodnik w podróżyZgodnie z moją teorią, że organizm pobudza naszą ochotę na produkty, które mogą mu dostarczyć składników, których mu brakuje... mnie ostatnio ewidentnie brakuje żelaza. Szpinak mogłabym
PichceniomaniaGulasz z wątróbki to pyszny, prosty i tani obiad. A do tego zdrowy - bo wątróbka, mimo, że nie jest uwielbiana przez wszystkich jest bombą witamin
Walijskie PichcenieCzym bardziej urozmaicone tym lepiej.Składniki:- ok.1200-1300g mięs różnych rodzajów*- 100-200g usmażonej wątroby drobiowej (u mnie indyczej)- 200g boczku wędzonego- 5 jaj (osobno białka i żółtka)- 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku- 1 duża bułka (u mnie orkiszowa domowego wypieku)- 2 średnie cebule- 2-3 ząbki czosnku (duże)- 600-700g pieczarek- ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej(...)mniejsze kawałki i mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa (wątróbkę także , ja miałam już usmażoną i zamrożoną, gdy mamy surową należy ją podsmażyć. Możemy ją usmażyć razem z cebulą i czosnkiem). Mielimy dwukrotnie także wędzony boczek (nie parzyłam go ani nie podsmażałam) oraz usmażone wcześniej cebulę oraz czosnek.Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki podsmażamy na małej ilości tłuszczu i następnie
Smaczne Zdroweprzed smakiem tej drobiowej. Taką też dziś polecam.SKŁADNIKI40 dag. wątróbki drobiowej 1 jabłko1 cebula1 łyżka olejusól,pieprz do smaku WYKONANIEWątróbkę dobrze płuczemy i chwilę trzymamy na durszlaku,żeby ociekła z wody.Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na patelni, do momentu, aż trochę zmięknie.Dodajemy wątróbkę, nakrywamy i dusimy ok 15 min, przyprawiamy do smaku solą(...)pieprzem.Wrzucamy pokrojone w małe kawałki jabłko i jeszcze dusimy dalej po przykryciem ,aż jabłkodokładnie zmięknie i połączy się z cebulą.Podajemy z ziemniaczkami i surówką SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyszparagi. Obsmażyć. Dorzucić jabłka, cebulę i porwane na kawałki suszone pomidory. Posypać majerankiem. Obsmażyć. Wlać wino i odparować. Dolać pół szklanki wody i dusić, by jabłka skruszały. Dodać wątróbkę, by ją podgrzać. Doprawić solą i pieprzem. A tuż przed wyłączeniem gazu dodać jeszcze rozdrobnioną świeżą miętę. Jeśli woda z gotowania sorgo wyparuje wcześniej niż przygotowaliśmy wątróbkę i szparagi, pozostawić(...)garnku pod przykryciem. ----------- Podobne: Sałatka z wątróbką Sorgo z marchewką i roladą drobiową Sałatka z wątróbką
Weekendy w domu i ogrodziedrobiowych wątróbekszklanka mleka3 jajka na twardo (najlepiej same żółtka)ok. 2 łyżki majonezuduża cebulaolej do smażenia1 łyżka musztardyszczypta gałki muszkatołowej albo szczypta kuminu1 ząbek czosnkunatka pietruszkisól i pieprz do smakudo dekoracji i smaku: prażone ziarna słonecznika i dyni. kilka kromek białego pieczywa Wątróbki zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 15 minut. Możemy też wykorzystać wątróbkę usmażoną obiadu. Następnie mielimy razem(...)jajkami i tartym czosnkiem. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Do pasty dodajemy majonez, usmażoną cebulę, drobno posiekaną natkę i doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową albo kuminem. Smarujemy tosty pastą i ozdabiamy świeżymi ziołami i prażonymi na suchej patelni ziarnami dyni i słonecznika. Tym razem życzę po włosku: buon appetito! Pasta wątróbkowa
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na 3 osoby:500 g wątróbki drobiowej70 g mąki 3 cebuleOlej do smażeniaSól, pieprzDodatki:Kapusta kiszona z marchewkąPieczywoPrzepis:Wątróbkę obmywamy i dokładnie obtaczamy w
Emcia Pichci