wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo(...)łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami
Kulinarne przygody Gatitypotem osaczyłam na sicie. Każdy z podanych głównych składników tj. wątróbkę, cebulę i pieczarki smażyłam oddzielnie. A pokrojony czosnek razem z cebulą. Wątróbkę smażyłam tylko do momentu, aż mięso straciło oznaki surowizny tj, przestało być czerwone. Wątróbkę mieszamy często, by nie stała się twarda, musi pozostać delikatnie krucha. Nie soliłam jej podczas smażenia. Jeśli nie mamy pod ręką ugotowanej(...)spróbujmy dodać bułkę tartą :) Płat ciasta filo miał wielkość 37 x 35 cm. Czas przygotowania około 70 min, z tej ilości składników wyszło mi 20 krokietów. Krokiety z wątróbką drobiową na cieście filo mogą być smaczną alternatywą dla tradycyjnych krokietów czy pasztecików. Robiłam krokiety z pojedynczego płata i z podwójnego, te z podwójnego były bardziej chrupiące
Proste Potrawyobrana -tymianek posiekany świeży -sól, pieprz -cebula posiekana drobno -masło -pół szklanki białego muscatu półsłodkiego Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy odparuje wrzucamy grzyby, przesmażamy około 7 minut, wrzucamy gruszkę i po chwili dodajemy wątróbkę. Solimy, pieprzymy i dodajemy tymianku. Przesmażamy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso: -płat filetu z indyka, rozbijamy do mniej więcej(...)liście -dwa ząbki czosnku w łupinach zgniecione bokiem noża -gruszka w plastry pokrojona -marchewka pokrojona na kilka kawałków -gałązki rozmarynu -kilka pieczarek przekrojonych wzdłuż na ćwiartki -szklanka bulionu drobiowego -3 jajka Rozbite mięso smarujemy farszem z wątróbki, wykładamy jajka. Za pomocą sznurków zawijamy roladę. Na dnie rondla układamy liście poru, na nich umieszczamy mięso. Solimy je z góry i pieprzymy
BaRepasjednego dodam trochę żurawiny uwielbiam ją- po prostu! SKŁADNIKI: 1/2 kg. szynki wieprzowej 1 kg. boczku(raczej tłusty) 1 pierś z kurczaka 1 udko kurczaka 1/2 kg. wątróbki drobiowej kawałek wołowiny(u mnie szponder z rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ząbków czosnku 6-8 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu sól, pieprz(...)jajka gałka muszkatołowa majeranek 1 szkl. wywaru(można więcej) WYKONANIE: mięso pokroić na kawałki( za wyjątkiem wątróbki) gotować razem z warzywami i czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym i solą do miękkości, cebulę posiekać zeszklić na maśle, zmielić z mięsem, następnie mięso odstawić do ostygnięcia, odlać 1 szkl. wywaru, w pozostałęj części zaparzyć wątróbkę
Kuchnia Beatywątróbki nie zjadłam nawet wtedy kiedy mama obiecywała mi lody. Zupa kalafiorowa była jednak z tych dań po które chętnie siegałam. Z dodatkiem makaronu ta lekka ale wyrazista zupa staje się pożywna. Do zupy użyłam świderków Arc Pol. Składniki: 200 g makaronu świderki Arc Pol włoszczyzna 1 kalafior 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 l bulionu drobiowego(...)liść laurowy ziele angielskie sól pieprz 250 ml śmietany 18% koperek Makaron Arc Pol świderki gotujemy al dente. Cebule z włoszczyzny obrać i pokroić w kostkę, posolić. Masło z olejem roztopić na patelni. Cebule zeszklić. Warzywa z włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) obrać, pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć razem. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, przyprawić. Dodać różyczki kalafiora
Kuchnia w oparachSkładniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver2 szalotki / 2 shallotsmasło / butter1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlicszkocka whisky / scotch whiskeyszczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepperszczypta soli / pinch of salt1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon(...)sugarżelatyna / gelatineplasterek pomarańczy / orange slice Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 40 min, ilość: 1 sztuka Wątróbki myjemy i suszymy, a szalotki kroimy. Na patelnię kładziemy kawałek masła, kładziemy szalotki, dodajemy czosnek i tymianek. Smażymy aż cebula zmięknie. Następnie kładziemy wątróbki i wlewamy odrobinę whiskey. Smażymy wątróbki około 10 minut z obu stron. Potem pozostawiamy wątróbki
Projekty ze smakiemPate, to taki szybki pasztet drobiowy. U mnie powstaje na bazie tego, co pozostaje z obiadu. I choć inspiracją był ten przepis , to moja wersja jednak jest inna. Idealne jako dodatek do kanapek, zarówno na co dzień, jak i bardziej wykwintnie, na imprezę (robi furorę), święta(...)Polecam, doprawienie to już rzecz gustu, nasze było lekko słodkawe (ale nie za bardzo), lekko pikantne, idealne i pyszne...mmiam... Wątróbki przed smażeniem warto wymoczyć w mleku lub kefirze, są wówczas delikatniejsze. Składniki: - 200g usmażonych kurzych wątróbek - 70g podsmażonej cebuli (u mnie doprawiona lekko majerankiem, z dodatkiem plastra jabłka) - 75g masła - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - czosnek suszony - chili, sól, pieprz
Smaczne ZdroweCake with chicken liverSkładniki.30 dag wątróbki1 cebula30 dag kapusty czerwonej1/4 główki sałaty lodowej1 łyżka masła1 łyżka bułki tartej1 łyżeczka majerankusól, pieprz1 łyżeczka kminkuCiasto.2 szklanki mąki12
Kulinarny karnet ChristopheraBardzo prosty i szybki w wykonaniu. Smakuje pysznie na bułeczkach i chlebku. Z naszym ogóreczkiem kiszonym to bajeczka. Każdy zrobi taki pasztet, wystarczy 30 minut i
Kuchnia Pokoleńmiękkości. Wystudzić.Resztę cebuli i czosnku posiekać drobno. Podsmażyć na lekko złoty kolor na oleju. Otworzyć puszkę z fasolą, odlać część wody. Fasolę przełożyć do cebuli i czosnku - przesmażyć krótko. Wystudzić.Mięso i fasolę zmielić maszynką do mielenia. Ustawić grubsze sitko, żeby nie zmieliło się na miazgę, powinny być wyczuwalne grudki. Masę przyprawić do smaku(...)plastrami boczku i zapiec w piekarniku. Jest doskonały również jako farsz do pierogów (tak tak) czy to tart :) Polecam :)Mała uwaga. Wybierając wątróbkę do pasztetu kierujcie swoim smakiem. Wątróbka drobiowa jest w swojej strukturze dużo delikatniejsza, jednak ma intensywniejszy smak, więc będzie idealna dla osób lubiących taką właśnie wątróbkę
Codzienna kuchnia niecodziennapomodoro, albo sałatkę panzanellę. Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie i mieszając z pomidorami, cebulą i ogórkami. W Toskanii można też dostać chleb z solą - np. w Lidlu kupowaliśmy bardzo smaczny chleb z Sycylii z dodatkiem oliwek. Bruschetty i crostiniTe nieduże kanapeczki z różnymi(...)Najpopularniejsza jest klasyczna bruschetta al pomodoro (z pomidorem), ale ja gorąco Was zachęcam do spróbowania innych toskańskich specjałów, jak crostini z pastą grzybową, ze słoniną oraz z pastą z wątróbki drobiowej. Więcej o toskańskich kanapeczkach napisałam w tym wpisie. Ser pecorinoBędąc w Toskanii koniecznie musicie odwiedzić miasteczko Pienza, które słynie z produkcji i sprzedaży owczego sera pecorino. Tabliczki "Pecorino
Chilli Czosnek i Oliwarazem jednak urozmaiciłam gulasz marchewką i pieczarką. Wyszedł smaczny tak samo, ale jednak inaczej. Dodam tylko, żeby nie bać się przygotowywać takie danie. Przypomnijmy sobie, jak wcinaliśmy wątróbkę, serduszko z rosołu jako dzieci. Czasami była o nie bitwa. A żołądek? Pychaaaa ! To jest to samo, tylko ugotowane osobno z różnymi dodatkami warzywnymi i przyprawami. Często robię serduszka z kurczaka(...)potem poopowiadam jak ja je przyrządzam. Składniki: * 1 kg serc indyczych * 1 spora marchew * 15 dkg pieczarek * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * majeranek * sól, pieprz, opcjonalnie kostka drobiowa * duża cebula * 1 łyżka mąki * 1 łyżka masła Serduszka a właściwie serca, ponieważ są dość spore, przekrawam na 8 części. Wpierw na pół a potem połówki na 4. Podczas krojenia oczyszczam
Pieprzyć z FantazjąDanie bardzo smaczne, jednak dosyć specyficzne. W smaku serduszka przypominają wątróbkę, w konsystencji natomiast pierś z kurczaka. Od razu uprzedzę, że przygotowanie ich nie każdemu może przyjść łatwo. Pomimo że przygotowywałam w życiu wiele różnych i dziwnych potraw, zrobienie tej kosztowało mnie wiele nerwów. Być może miałam gorszy dzień, ale podeszłam do tego zdecydowanie zbyt emocjonalnie :) Na szczęście zaskakująco dobry(...)smak wynagrodził mi te męki ;) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Sztuka gotowania wg Samiry . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 łyżki oleju 2 duże cebule, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, zgniecione 1 kg serduszek drobiowych 1/2 szklanki białego wina woda lub bulion 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej, bez pestek 3 łyżki serka typu
My Culinary ArtDziś gratka dla miłośników drobiowej wątróbki :-) a kto jej nie lubi będzie miał okazję do spróbowania czy w tej formie przypadkiem nie zacznie u odpowiadać :-) Nam w każdym razie bardzo ten pasztet smakował, zrobiłam go na Wielkanoc i z powodzeniem zastąpił tradycyjny pasztet jaki zawsze robię. Nadaje się zarówno do pokrojenia w plastry, jak i do rozsmarowania na pieczywie. Świetnie(...)komponuje się z pieczonym jabłkiem, żurawiną, ale też z chrzanem czy ogórkiem. Jednym słowem pasztet wszechstronny. Pamiętajcie tylko, by robiąc go, nie szczędzić przypraw :-) SKŁADNIKI 1 kg wątróbki z kurcząt 4 cebule 3 łyżki masła klarowanego 2 jajka suszony majeranek gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta) sól, pieprz woda Wątróbki myjemy i oczyszczamy. Cebule kroimy w półplasterki. Masło rozgrzewamy na patelni
Czary - gary w kuchnijednak dostać. W każdym razie wątróbkę warto jeść bo to źródło żelaza, cynku miedzi czy kwasu foliowego. Smażenie wątróbki wieprzowej nie różni się praktycznie niczym od smażenia wątróbki drobiowej, także należy pamiętać o kilku zasadach: wytrzeć ją z nadmiaru wody, nie solić przed smażeniem (tylko po), aby nie była twarda, smażyć do zrumienienia na jednej stronie, a następnie na drugiej(...)Karkówka z pieczarkami Polędwiczki w kremowym sosie własnym Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami Przepis na wątróbkę wieprzową z cebulką Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 15 minut Składniki 500 g wątróbki wieprzowej mąka do obtaczania wątróbki 2 duże cebule liść laurowy ziele angielskie połowa szklanki wody sól i pieprz olej do smażenia Przepis 1 Wątróbkę dokładnie myjemy
Kuchnia Bazylii