warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:74/434)

Zupa z pieczonych pomidorów, bakłażana i pulpetami z łososia 119

wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej pozostały

Kubki smaku
Francja: Quiche Lorraine 139

prawdziwy mężczyzna nie jada Quiche" :] Jak dla mnie jest co całkiem przyjemny sposób na szybki obiad, w dodatku bardzo rozwijający, ponieważ wskazane jest przy niej eksperymentowanie, dodawanie ulubionych składników, warzyw, mięs, owoców morza, można nawet pokusić się o wariację na temat i przygotowanie Quiche na słodko z owocami. Czego tylko dusza zapragnie! Dziś jednak klasycznie, trzymając się grzecznie przepisu(...)jajeczną (ja dodałam jeszcze troszkę szczypiorku, żeby było kolorowo), wierzch zaś obsypać startym żółtym serkiem. Piec w 170 C przez 30 minut, wyłączyć piekarnik i przy otwartych drzwiczkach przetrzymać jeszcze w środku. Podawać z dowolnymi warzywami bądź surówkami. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pieczony dorsz z warzywami i puree ziemniaczanym czyli przenosimy się na Sycylię 135

bakłażana i całość chwilę smażymy kilka minut. Po tym czasie dodajemy kapary oraz przekrojone na pół oliwki i dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki (bądź świeże) i dusimy warzywa przez 8-10 minut- tak by zachowały swoją jędrność. Możemy doprawić jeszcze szczyptą soli bądź pieprzu. Puree z ziemniaków Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 20-25 minut, następnie odlewamy(...)pieprzem cytrynowym oraz posiekaną natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy dorsza z piekarnika. Jest gotowy. Ostatni szlif... Puree kładziemy na talerze, na nim układamy duszone warzywa i pokrojony na kawałki pieczony filet z dorsza. Możemy udekorować natką pietruszki bądź posypać gruboziarnistym pieprzem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pieczony dorsz z warzywami i puree ziemniaczanym czyli przenosimy się na Sycylię 154

bakłażana i całość chwilę smażymy kilka minut. Po tym czasie dodajemy kapary oraz przekrojone na pół oliwki i dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki (bądź świeże) i dusimy warzywa przez 8-10 minut- tak by zachowały swoją jędrność. Możemy doprawić jeszcze szczyptą soli bądź pieprzu. Puree z ziemniakówZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 20-25 minut, następnie odlewamy wodę(...)pieprzem cytrynowym oraz posiekaną natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy dorsza z piekarnika. Jest gotowy.Ostatni szlif...Puree kładziemy na talerze, na nim układamy duszone warzywa i pokrojony na kawałki pieczony filet z dorsza. Możemy udekorować natką pietruszki bądź posypać gruboziarnistym pieprzem. Gotowe

Mango Papaja
Spiralna tarta z bakłażanem, cukinią i marchewką. 341

tymiankiem i szczyptą soli przez około 2 godziny. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę i podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym  do 200 stopni (termoobieg). Jajka, śmietanę i serek zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu i wylać na ciasto. Paski warzyw ułożyć spiralnie w masie jajecznej tak gęsto, jak się da.  Zapiekać dalej około 25 minut. Pozwolić tarcie odpocząć

zadanie-gotowanie
Dyniowe batoniki z suszonymi owocami 172

Jeszcze nie minął pierwszy tydzień postu, a za mną już chodzi ciasto. Najlepiej taka żółta, drożdżowa baba. Puszysta, na masełku i z dużą ilością jajek. Albo

dolcevitainmykitchen
Babeczki z rozmarynem 172

Babeczki z rozmarynem całkowicie mnie zaskoczyły. Czegoś takiego dobrego już dawno nie jadłam. A przepis jest taki prosty i szybki do zrobienia. Cały sekret leży w

dolcevitainmykitchen
Ziemniaki pieczone po szwedzku. 353

Zapraszam Was dziś po przepis na pieczone w piekarniku ziemniaki, pocięte w poprzek i doprawione tylko odrobiną morskiej soli. Ziemniaki tak przygotowane zostały pierwszy raz w Szwecji, dokładniej w restauracji Hasselback (pod nazwą hasselback też można je spotkać). Jakie są tak przygotowane ziemniaki? Miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz - prawie jak ziemniaki z ogniska :) Są świetnym uzupełnieniem obiadu - pasuje(...)czyli widoczną dla oka. Każdego ziemniaka posmarować tłuszczem (olejem czy oliwą) najlepiej za pomocą sylikonowego pędzelka, spróbować nieco natłuścić ziemniaki także w szparkach. Warzywa posypać solą. Tak przygotowane ziemniaki wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 40 minut jeżeli są to bardzo młode ziemniaki - do 70 minut jeżeli są to stare ziemniaki.  Przed końcem pieczenia (około

Poezja Smaków - blog kulinarny
CUKINIA ZAPIEKANA Z KASZĄ JAGLANĄ 80

marchewkę i pietruszkę (pokrojone w kosteczkę), dodajemy posiekany czosnek i dusimy do czasu, aż warzywa będą dosyć miękkie. Następnie łączymy kaszę z warzywami, dodajemy przyprawy i wykładamy na nasze "łódeczki". Posypujemy pestkami dyni i wkładamy znowu do piekarnika na 15 minut. Podajemy z surówką i awokado. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami 127

drugi dzień ugotuj w lekko osolonej wodzie. Obierz bataty i pokrój w dużą kostkę. Podziel kalafior na różyczki. Przełóż warzywa do żaroodpornej formy, posyp solą, skrop oliwą i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym na 200ºC. Upraż nasiona kminu na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj utarty imbir i wszystkie

codojedzenia
Roladki z cukinii z kremowym serkiem i łososiem 150

Arla Apetina Pesto i Rukola 100 g wędzonego łososia 2 łyżeczki zielonego pesto czarne oliwki rukola oliwa z oliwek Przygotowanie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukinie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. a pomocą nożyka do sera lub obieraczki do warzyw kroimy ją na paski.  Układamy paski cukinii na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy cukinię z dwóch stron oliwą

Taste Therapy
Soczeburger z brokułami 124

dokładnie łyżkę lub rękoma, a następnie formujemy kotleciki o średnicy burgerowej bułki.  5. Smażymy nasze soczeburgery na patelni lub pieczemy w piekarniku (180 stopni) na piękny złoto-brązowy kolor, następnie podajemy z sosem BBQ, musztardą i warzywami. Jemy, jemy i jemy. Nieskromnie pisząc to jedne z lepszych kotletów warzywnych jakie udało nam się stworzyć w domu, a cały czas

Bananowe Pole
NATURalnie pieczone warzywa z jajkiem w koszulce 121

całości). Warzywa posypać Vegetą Natur oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszać, a następnie polać oliwą wymieszaną z miodem i ponownie całość przemieszać. Warzywa przełożyć na sporej wielkości blaszkę do pieczenia, zakryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piec 40 minut, a następnie odkryć i piec 10 minut. W międzyczasie przygotować jajka w koszulkach, czyli każde jajko wbić(...)dodatkiem octu jabłkowego, a kiedy woda zacznie wrzeć, zrobić wir łyżką i delikatnie przełożyć jajko- ważne, każde jajko robimy oddzielnie! Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. Gorące warzywa podawać z jajkiem posypanym sezamem. Smacznego! 😋 #durszlakxvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Kraina Miodem Płynąca
ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 118

leaves 3-4 pepperoncinos . Mięso umyj, włóż do garnka, wsyp łyżkę soli zalej zimną wodą i odstaw na 1-2 godziny. Warzywa obierz, cebulę opiecz nad palnikiem, jeśli nie masz kuchenki gazowej opiecz ją w piekarniku. Gdy mięso się ‚wyleży’ w solance opłucz je i włóż z powrotem do garnka, zalej wodą i zacznij gotować na średnim ogniu. Gdy mięso(...)przestaną wypływać na powierzchnię. Jeśli przy okazji zdejmowania szum rosół radykalnie zmniejszył swoją objętość (w moim przypadku zawsze ;)), zagotuj wodę w czajniku i dolej trochę wrzątku do garnka. Dorzuć warzywa i przyprawy i postaw na najmniejszym możliwym ogniu, żeby rosół delikatnie ‚mrugał’. Gotuj go powoli, kilka godzin, aż rosół osiągnie swój smak. Przelej rosół przez sito do drugiego, mniejszego garnka

Martyna Cooks
Domowy kebab z grillowanym kurczakiem w picie 660

kolejną godzinę. Następnym etapem jest uformowanie ostatecznych chlebków. Każda kulkę z osobna rozwałkowujemy na cienki placek o grubości ok 4-5mm i wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika na ok 15 minut (ciasto powinno samo się rozdzielić, a jeżeli nie to delikatnie je nacinamy). Ważna informacja! Jeżeli chcemy zachować świeżość chlebków na kolejne dni musimy je szczelnie zawinąć(...)grillowanym kurczakiem (jeżeli lubimy żółty ser to również go ścieramy na tarce i dołączamy do kebaba). Możemy jeść w ciepłej picie z zimnymi warzywami i ciepłym kurczakiem, lub wstawić je kebab na 1,5 minuty do piekarnika. Pycha

ChilliJemy