Pieczony omlet ze szparagami i warzywami 187razem mieszamy. Do formy ( u mnie ceramiczna ) wlewamy naszą mieszankę i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok. 20-35 minut aż góra naszego omletu się zarumieni. Podajemy gorące. Pieczony omlet ze szparagami i warzywami
Kuchnia na wzgórzu
Pieczony kurczak w warzywnym kuskusie 190dania możecie też wykorzystać piersi z kurczaka albo mix (uwaga: piersi upieką się dużo szybciej). Mięso doprawiłam i upiekłam w piekarniku polewając od czasu do czasu sosem żeby nie było suche. Całość podałam z kaszą kuskus wymieszaną z świeżymi warzywami i podprażonymi ziarnami słonecznika. Pycha
Milion Smaków
Pieczony dorsz na papryce i pomidorkach koktajlowych 208pieczenia. Dodajemy pomidorki koktajlowe ( w całośći, nie kroimy ich). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i wkładamy do piekarnika na 15 minut, temperatura 200 stopni. Po tym czasi wyjmujemy warzywa, układamy na nich filety i pieczemy 10 min. Można podawać z makaronem, kaszą lub grzankami. Ja wybrałam opcję z pełnoziarnistym spaghetti wymieszanym z pesto
DefinicjaSmaku
Zupa z pieczonej dyni z warzywami 193proszku - kumin, sól i pieprz do smaku - 1 litr wywary warzywnego W dobrej jakości przyprawy zaopatrzcie się na www.Skworcu.com.pl 1. Warzywa zostawiamy w łupinach, kroimy na połówki lub na ćwiartki i układamy na blaszce. Pieczemy je w piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 200 C, pod koniec włączam grzałkę z góry aby ładnie je przyrumienić. 2. Wywar
Apetyczna babeczka
Polędwiczka faszerowana warzywami 188wieprzowiny, solą, pieprzem i nacieramy pozostałym olejem. Polędwiczkę wstawiamy na godzinę do lodówki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ziemniaki które zostały nam z mieszanki warzyw możemy upiec razem z polędwiczką. Polędwiczkę podajemy polaną sosem z zielonym pieprzem
Bajeczna Kuchnia
Szparagi w dwóch odsłonach 204Sezon szparagowy uważam za otwarty. Oto moja propozycja na dzisiejszy obiad. W szynce trochę przetrzymałam w piekarniku i nie polecam powtarzać tego błędu. Obrać białe szparagi, najlepiej obieraczką do warzyw, lub obłamać zielone w miejscu gdzie zaczyna się miękka skórka. Obgotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie lub ugotować na parze ok 3-5 minut Wrzucić na roztopione
Jemy Pijemy
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 248jest to typowa frytkownica ani piekarnik. Jest to wielofunkcyjna, kompaktowa maszyna, która oferuje trzy możliwości obróbki termicznej: smażenie beztłuszczowe, pieczenie i grillowanie. Na pierwszy ogień poszły frytki - zarówno z ziemniaków jak i selera. Te pierwsze smażyły się trochę krócej, bo około 16 minut. Z kolei drugie (jako że seler jest bardzo twardym warzywem) ok. 20 minut(...)głównie ze względów praktycznych. No bo komu chciałoby się odpalać piekarnik dwa razy dziennie i czekać, aż się nagrzeje? Nie wspominając już o tym, że Purifry przygotowuje znacznie smaczniejsze jedzenie niż ten pierwszy, a w dodatku jest o wiele szybszy. Chęć na omlet, gorące sandwiche, dwuporcjowe ciastko albo szybkie warzywa na kolację? Żaden problem - Purifry przygotuje w mig każde danie
Poranek na słodko
Zapiekanka gyros po mojemu 276aluminiowa, ale można też bez przykrycia. Po tym czasie posypać serem żółtym i zostawić całość w piekarniku na ok 5 minut żeby ser się rozpuścił a całość "odpoczęła". Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć je warstwowo: 1) Ryż z majonezem i keczupem 2) Warzywa 3) Mięso 4) Ryż z majonezem i keczupem 5) Ser żółty Uwaga: Nam zapiekanka najbardziej
Kto ugości moich gości?
Dietetyczna tarta z kurczakiem, brokułem i serem Comte 705grillowej po 3 minuty z każdej strony. Brokuł gotujemy w nieosolonej wodzie przez 10 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, układamy w formie do pieczenia tarty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 minut. Wcześniej ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Po tym czasie wyciągamy upieczone ciasto i układamy na nim na przemian brokuł z kurczakiem pokrojonym(...)naturalnym, solą, pieprzem i majerankiem. Taką mieszanką zalewamy brokuł i kurczaka na cieście. Wszystko posypujemy startym serem (ser można również "zetrzeć" skrobakiem do warzyw, powstaną bardzo cienkie plasterki sera, które idealnie pokryją tartę). Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Mango Papaja
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 192miseczki, polać oliwą , posolić i popieprzyć, dodać szparagowe główki, wymieszać. Ułożyć szparagi i cebulkę na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st na 15 minut, w połowie obracając, aby warzywa zmiękły i nieco się przyrumieniły. Można też cebulę poddusić na patelni i po chwili dodać szparagowe główki. Szparagi pokrojone w plasterki razem z pokrojona(...)pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C , na 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiekać tarty przez kolejne 10 minut już bez obciążenia.Wypełnić tarty
Stare Gary
Hot dog z resztek 203majonez i ketchup wymieszać razem w takich samych proporcjach. Bułki przekroić na pół i podgrzać w mocno nagrzanym piekarniku. Mięso podgrzać w mikrofalówce lub w inny sposób. Na bułkę rozłożyć rozdrobione mięso, na to ser, warzywa i sos. Przykryć drugą częścią bułki, wbić w środek drewniany patyczek lub specjalne końcówki do hot dogów. Serwować natychmiast. Smacznego
Kuchnia Pokoleń
KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE 2297solą, pieprzem i paprykami. Na drugi dzień z butelki odlewamy pól szkl piwa, nadziewamy na nią naszego kurczaka. Ustawiamy w piekarniku na najnioższej półce. Pieczemy godzinę. Kurczak dzięki takiej metodzie pieczenia jest niezwykle soczysty, podajemy z miksem warzyw na patelnię. NIE OBAWIAJMY SIĘ SMAKU, KURCZAK NIE PRZECHODZI JEGO SMAKIEM. JEŚLI NIE LUBIMY PIWA WOGLE, MOŻEMY DO BUTELKI WLAĆ NP BULION
Z Majeczką w kuchni
Piersi kurze w przyprawie gyros i kefirze 565oregano. Do piekarnika wstawić blaszkę wlać do niej wody, tyle żeby dno było przykryte. Mięso położyć na raszkach i wstawić do blaszki. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec mięsko 15-20 minut. Podawać z warzywami gotowanymi na parze Można usmażyć mięsko na patelni grillowej. Smacznego
Kuchnia Pokoleń
Nowe warzywo na polskim rynku – Kalerosse 263marca, czyli w okresie największego zapotrzebowania naszego organizmu na te składniki. Doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Warzywo jest pyszne i zdrowe, p olecam je szczególnie dzieciom, osobom dbającym o swój organizm i lubiącym zdrowe odżywianie. Zapraszam wkrótce
Kuchcik gotuje
Zupa krem z pieczonego kalafiora 251Uwielbiam kalafiora pod wszelką postacią... więc oto i kolejna odsłona dania z tego genialnego warzywa. Zupa z pieczonego kalafiora Składniki: 1 duży kalafior 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżeczka nasion kuminu 1 litr wywaru warzywnego 1/2 szklanki mleka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Do dzieła!!! Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy(...)blaszki razem z nieobranym z łupinki czosnkiem i grubo pokrojoną cebulą (wystarczy podzielić ją na ósemki). Całość spryskujemy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 25 minut. Kumin prażymy na suchej patelni. Kiedy warzywa zmiękną wkładamy je do garnka, czosnek wyciskamy z łupiny, dodajemy kumin i zalewamy wodą. Czekamy aż całość się zagotuje. Gotujemy 15 minut
sierotka maRysia w kuchni