warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:64/434)

C - Pieczony pstrąg w warzywach 148

gałązka tymianek             250 dkg mieszanka warzyw  (mogą być mrożone)           do smaku bułka tarta             1 łyżka oliwa z oliwek Świeżego, wypatroszonego pstrąga myjemy, osuszamy, skrapiamy(...)zyskała na aromacie ziół, można też bezpośrednio przystąpić do pieczenia - wkładając ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, po tym czasie delikatnie rozwijamy folię, rybkę oprószamy bułką tartą i jeszcze 5 - 10 minut zapiekamy bez zamykania folii. Mieszankę warzyw gotujemy w posolonej wodzie około 7 minut.Rybę porcjujemy, odcinamy ogon i głowę, wykładamy na talerz, przekładając poszczególne

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pasztet drobiowy z rosołu 87

smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni na złociutki kolor Składniki

Kulinarne S.O.S.
Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem 159

świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (górna grzałka). Jajka lekko roztrzepujemy widelcem. Dodajemy do nich śmietankę, połowę startego cheddara, rozmrożony groszek oraz drobno posiekane liście bazylii. Przyprawiamy solą i pieprzem. Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Warzywo kroimy w kostkę ok 1×1 cm. Na patelni z metalową rączką(...)masy jajecznej. Mieszamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wlewamy masę jajeczną wraz z warzywami. Smażymy na średnim ogniu nie mieszając przez ok. 4-5 minut. Posypujemy wierzch pozostałym cheddarem, który stworzy chrupiącą skórkę i wstawiamy patelnię do piekarnika. Zapiekamy omlet przez 5 do 10 minut. Gotowe danie kroimy na trójkąty – jak tort. Wpis zawiera lokowanie produktu

Poezja smaku
Spaghetti z tuńczykiem, fetą i warzywami 149

jakoś makaronowo u mnie, jak nie ma to nie ma, ale potem jak zrobię to seria leci ;)) Tym razem spaghetti z tuńczykiem i fetą. Warzywa, czyli kalafiora, cukinię żółtą i suszone pomidory zapiekłam wcześniej w piekarniku. Potem wszystko razem wymieszałam z tuńczykiem, dodałam makaron i fetę i gotowe :) Udanego weekendu Wam życzę :)) Składniki: makaron spaghetti 1/2 kalafiora mała żółta cukinia(...)przepisu na opakowaniu. Do naczynia żaroodpornego dałam troszkę oleju kokosowego i wrzuciłam do niego kalafiora, pokrojoną cukinię i suszone pomidory. Zapiekłam w 180 stopniach jakieś 20 minut. Do upieczonych warzyw dodałam wcześniej ugotowany makaron, wymieszałam. Tuńczyka odsączyłam, fetę pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam do reszty, wymieszałam, doprawiłam solą i młotkowaną kolendrą z pieprzem. Przełożyłam do miseczek i na końcu dodałam

kruche babeczki
Ryba duszona z warzywami i sosem sojowym 187

czosnku). Bułkę pokroić, każdą kromkę wysmarować cienko masełkiem z ziołami. Wszystkie kromki połączyć i całą bagietkę zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10-15minut.      Ja do warzyw dodałam jeszcze zalegające w lodówce resztki warzyw - po małym kawałku cukinii, papryki czerwonej i pora. Posypałam lekko mrożonym koperkiem

Kuchnia Prezydentowej
Kapsalon – wyśmienity fastfood 219

frytki (można również wykorzystać gotowe frytki mrożone). Ziemniaki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli frytki przygotowujemy sami z surowych ziemniaków, skrapiamy je olejem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut, aż nabiorą złotego koloru. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą kebab-gyros i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smażymy(...)foremek aluminiowych wykładamy frytki. Na frytki kładziemy kurczaka, a całość posypujemy startym żółtym serem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 min. do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjmujemy, przykrywamy surówką z warzyw i polewamy sosem czosnkowym. kapsalon Artykuł Kapsalon – wyśmienity fastfood pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Karczek - domowa wędlina na ciepło i na zimno. 136

będziemy je piekli wykładamy plastrami cebuli,  pietruszki i czosnku. Raz dadzą nam dodatkowy smak i aromat, a dwa zapobiegną przywieraniu mięsa do dnia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obsmażone mięso układamy na przygotowanych warzywach,  zalewamy tłuszczem z patelni. Można też patelnię przepłukać wodą i wlać do mięsa. Pieczemy tak po godzinie na każdy kilogram, ale dobrze jest sprawdzić

Dieta moja pasja
kalafiorowo ziemniaczana zapiekanka z podwędzanym boczkiem i serem 409

kalafiora podzielonego na różyczki. Teraz na całość rozkładamy przesmażony boczek i   wkładamy nasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Na pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch zapiekanych warzyw układamy plastry żółtego sera. Wyjmujemy  gorąca danie dzielimy na porcję, nakładamy na talerze i podajemy jako dodatek do mięs, lub samodzielny posiłek

Miód i pieprz
Grilowane Warzywa 129

pieczonego Kurczaka czy innych mięs. Są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo aromatyczne poprzez dodatek ziół. Można je przygotować w piekarniku, na patelni grillowej w domu czy na grillu na Świerzym powietrzu.Grillować można naprawdę wiele warzyw,  ja  użyłem do tego cukinii i bakłażana.Składniki: Cukinia, Bakłażan, Olej z oliwek, Sól i pieprz, Oregano, Tymianek (wy możecie użyć

cookpl
Faszerowane papryki z mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem 214

Faszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Samo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem 168

jeżeli nie założymy kapsla przyprawy mogą zatkać butelkę). Skórę wokół szyjki butelki spinamy wykałaczkami. Zdejmujemy kapsel, wsypujemy do butelki szczyptę soli, aby część piwa wypłynęła na kurczaka. Wstawiamy do piekarnika (najniżej, jak się da) nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 2 godzin (1 godzina na 1 kg mięsa). Po 30 minutach polewamy kurczaka pozostawionym piwem (dzielimy na 3 porcje(...)szaszłyków. Należy robić to bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć. Na 45 minut przed końcem pieczenia na blaszkę z kurczakiem możemy dodać ulubione warzywa (pokrojone, skropione olejem i posypane przyprawami). Po upieczeniu, ostrożnie wyjmujemy blaszkę z piekarnika. Kurczaka na butelce przenosimy na naczynie żaroodporne (butelka z pozostałym piwem jest bardzo gorąca), wyjmujemy wykałaczki (kurczak „siądzie”) i pozostawiamy na 15 minut

mojewypiekiinietylko
Kotlety schabowe pieczone 140

wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu wkładamy schab do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wkładamy naczynie z pokrywką do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy przez ok. 40 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa - mieszankę przekładamy na patelnię z dodatkiem dwóch łyżek oleju, doprawiamy i smażymy do miękkości co jakiś czas mieszając. Płynna marynata szlachecka firmy

Emcia Pichci
Lazania z pomidorami i soczewicą 177

istnieje coś bardziej krzepiącego niż wynurzająca się z piekarnika solidnych rozmiarów brytfanna wypełniona po brzegi makaronową zapiekanką z mnóstwem warzyw i soczewicą? Bardzo lubię tego typu dania, nie tylko ze względu na smak, ale także sposób przygotowania, w wyniku którego powstaje pokaźna porcja umożliwiająca wykarmienie całej rodziny lub - jeżeli gospodarstwo nie liczy zbyt wielu osób - stanowi obiad na kilka(...)czerwonej soczewicy 1 szklanka warzywnego bulionu 1/3 szklanki śmietanki ryżowej lub sojowej sól, pieprz do smaku 12 płatów lazanii  1 średnia cukinia pokrojona w plastry kilka pomidorków koktajlowych Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Papryki przekrój na pół, wyrzuć gniazda nasienne i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Wyjmij i od razu szczelnie

Roślinna - blog wegański
Sałatka z grillowanych warzyw z pieczoną fetą 221

Cukinię wcześniej solimy. Pod koniec dodajemy pomidorki koktajlowe. Fetę odsączamy, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut, aż się lekko zapiecze.  Dodajemy fetę do warzyw i całość doprawiamy jeszcze ziołami. Przepyszna sałatka gotowa:) Sałatkę możemy zrobić również na tradycyjnym griilu - wtedy fetę zawijamy w folię aluminiową. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje