warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:71/434)

Jesienne pieczone warzywa 114

pietruszki Wykonanie: Bakłażany i cukinie płuczemy i wycieramy do sucha. Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w grubą kostkę. Cukinię kroimy na ćwiartki. Warzywa smarujemy oliwą, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.  W międzyczasie gotujemy na parze fasolkę szparagową. Fasolka powinna zostać al dente. Moją fasolkę

Kulinarne przygody Gatity
Frittata z młodymi ziemniakami, kurkami i brokułem 139

kurki mieszamy w misce , przyprawiają pieprzem, solą, rozmarynem, ostrą papryką . W małej miseczce mieszamy jajka z olejem kokosowym (1 ł y żka oleju), warzywa przekładamy do wysmarowanego naczynia i polewamy jajkiem.  Frittatę zapiekamy w piekarniku przez 25 min w 180 st. Przed podaniem posypujemy migdało wym parmezanem

Łycha smaków
FRITTATA Z WARZYWAMI 124

papryką. Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę.  Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na dno naczynia wyłożyć podsmażone warzywa i zalać masą jajeczną. Na wierzch układamy plastry sera. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i wstawiamy do niego naczynie na 30-40 minut. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Zapiekane ziemniaczane puree z warzywami. 178

Prosta zapiekanka ziemniaczana , kiedy już tradycyjne ziemniaczki z wody wam się znudzą .Warzywa dowolne ,ulubione . Ale czy jest coś lepszego od kalafiora z piekarnika? Składniki: 1kg ziemniaków 100 g sera żółtego ,tarty 2 łyżki masła sól ,pieprz ulubione ziarna ,słonecznik ,orzechy ,dynia kalafior ,kilka różyczek brokuł ,kilka różyczek Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości . Zdejmujemy skórkę i przeciskamy przez praskę

Ladylaura.
ziemniaki z warzywami i serami i piersią kurczaka... 140

minut mieszając, na koniec dodac kucharka, pieprz i wymieszać do naczynia żaroodpornego wsypać wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach, obrane i pokrojone w talarki, dodać warzywa z patelni i delikatnie wymiesszać na wierzchu rozsypać zmiksowane sery, piekarnik elektryczny rozgrzac do 200 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec około 35 minut, następnie na termoobiegu z 5 minut, podawać można z maslanką

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka ziemniaczana na porowej pierzynce 123

będziemy zapiekać, wcześniej smarujemy jego ścianki masłem. Teraz na pierzynce z pora układamy dachówkowo cieniutko pokrojone plasterki obranych SUROWYCH ziemniaków oraz cukinię. Tak przygotowane warzywa zalewamy mlekiem, w którym należy "rozkłócić" jajka i sos sojowy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i umieszczamy w nim odkrytą zapiekankę na 35-40 min. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startą mozzarellą i 5 minut

I tu będę miała takie te
Kolorowa tarta z sosem pomidorowym 135

papryką. Ciasto francuskie rozwinąć, wylepić nim dno naczynia do zapiekania lub tortownicę ok. 24 cm. Brzegi odciąć. Na spód wyłożyć sos, na to układać warzywa według naszej fantazji. Wierzch posypać oregano i majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok 30-40 minut

Czerwień i błękit
Kurczak miodowo- musztardowy w piwie 125

oliwy z oliwek Cebulę kroję w piórka a marchew w plastry. W misce mieszam musztardę, miód, piwo, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Udka, warzywa i marynatę umieszczam w rękawie do pieczenia a następnie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Udka piekę przez godzinę w rękawie, następnie wyciągam je z piekarnika oraz z rękawa i przekładam do naczynia żaroodpornego

Mango Papaja
Chrupiące piersi kurze 228

piekarnika do 180 C i piec 30-35 minut. W połowie czasu przewrócić na drugą stronę. Można je również piec ułożonych na raszkach w piekarniki, wtedy już masełko nie będzie potrzebne. Podawać z surówką z warzywami, to było pychotka Dzięki Madziunia za pomysł

Kuchnia Pokoleń
Kurczak pieczony z warzywami 260

kurczaka. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę w sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed końcem pieczenia

e-PrzepisyKulinarne
Domowa przyprawa grzybowa 156

kapelusze kani 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1/2 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Kanie kroimy w paski, układamy na suszarce do warzyw i suszymy przez 3 godziny. Grzyby możemy też wysuszyć w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Suche grzyby przekładamy do blendera, dodajemy przyprawy i mielimy bardzo drobno. Przyprawę przesypujemy do czystego suchego słoiczka i dokładnie zakręcamy

Kulinarne przygody Gatity
Suflet z brokułów 93

jako dodatek do obiadu czy składniki dań na bazie makaronu, ciekawym pomysłem jest przygotowanie sufletu czyli puszystej, delikatnej masy jajecznej z dodatkiem tego cudownego warzywa. Zwróćcie tylko uwagę, żeby pod żadnym pozorem nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia bo suflet może opaść. Idealnym dodatkiem do tego dania będzie wyrazisty w smaku sos, np. chilli

Milion Smaków
Co zrobić z kokosem? Szybkie domowe mleko kokosowe i wiórki. 213

nożem lub łyżeczką. Prawdopodobnie białą część trzeba będzie obrać z brązowej osłonki (warstwa pod twardą skorupą). Można to zrobić nożem lub obierakiem do warzyw. 4. Zrób wiórki - kokosa zetrzyj na tarce i wysusz w piekarniku (jeśli planujesz zrobić mleko kokosowe, nie musisz suszyć wiórków).   JAK ZROBIĆ MLEKO KOKOSOWE? Potrzebne będą: 200 g świeżych wiórków kokosowych Wrząca woda - w zależności

Powiedz dietom nie
Pide z cukinią i fetą 162

godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Przygotuj składniki na wierzch pide. Cukinie pokrój w podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Polej oliwą i wymieszaj. Ser feta drobno pokrusz.  Wstaw do piekarnika blachę lub kamień do pizzy i nagrzej piekarnik do 240-250 stopni C. Ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj kulę, a następnie rozwałkuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotleciki z kalafiora, soczewicy i batata 178

pieprz do smaku Podziel kalafiora na różyczki, skrop oliwą i upiecz w piekarniku al dente (180ºC 20 minut). Nakłuj batata widelcem i piecz w piekarniku przez 40 minut. Możesz zacząć piec razem z kalafiorem. Ostudzone warzywa wymieszaj z ugotowaną soczewicą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczypiorkiem, kolendrą, migdałami i jajkami. Dopraw farsz solą i uformuj 8 kotlecików. Obtocz w “migdałowej

codojedzenia