warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:68/434)

Pyszne i szybkie kanapeczki na ciepło 1793

gościły u nas takie kanapeczki. Smakowały i znikały bardzo szybko. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu. Wystarczy kilka ulubionych składników, które wszyscy lubią: posmarowany chlebek, warzywa i kiełbasa. Do tego ser żółty. I całość w piekarniku przez 20 minut...  To co? Skuszeni? Cały przepis po kliknięciu w przycisk na dole:  Pyszne i szybkie kanapeczki na ciepło 1 opakowanie chleba

Gotuję Testuję
szybki ratatuj w towarzystwie ciasta francuskiego z dodatkami 172

części. Parówki i ser przekroić na pół. Na każdym cieście francuskim ułożyć kiełbaskę i plaster sera. Posypać bazylią i dodać odstawione wcześniej warzywa. Zawinąć ciasto i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 15 minut. Podawać z ketchupem oraz ratatujem. Smacznego

Trufelkowo
Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) 120

czasu do czasu mieszając. Na koniec do sosu dodajemy   po 1 żółtku, stale ubijając trzepaczką. Sosem zalewamy roladki. Na sosie układamy pozostałe warzywa. Roladki z dorsza zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczone roladki dekorujemy koperkiem i plastrami cytryny. **** PREPARAZIONE Spuntate i fagiolini. Tagliate le carote a bastoncini. Cuocete le verdure al dente

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka z cukinii 153

czasie  siekamy drobno natkę pietruszki, a pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Wykładamy je na podpieczone warzywa posypujemy startym serem i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Schab po cygańsku 273

Cebulę i por drobno pokroić. Wszystko wymieszać. Mięso wyjąć  każdy kotlet posmarować grubo musztardą. Do naczynia do zapiekania włożyć połowę warzyw, kotlety i warzywa. Polać bulionem, skropić olejem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dusić około 1 godziny, zdjąć pokrywę z naczynia i piec około 7 minut. Podawać na gorąco schab po cygańsku

O kuchni z uczuciem
Mini frittaty z ziemniakami i papryką 268

szkoły na drugie śniadanie. Mini frittaty są wdzięcznym polem do popisu bo wystarczy roztrzepać jajka i dodać do nich drobno pokrojone dodatki - zioła, warzywa, wędlinę i co tylko chcecie. Potem kilkanaście minut w piekarniku i można zajadać. Zróbcie takie frittaty koniecznie a zobaczycie, że Wasi domownicy będą bardzo zadowoleni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Jajeczne muffinki z bazylią i boczkiem 101

boczku to użyjcie dwóch, tak aby ścianki były w pełni nimi wyłożone. Do tak przygotowanej formy za pomocą łyżki wazowej wlewamy wymieszane zioła i warzywa z jajkiem i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W między czasie możecie poczytać np. Czy cheat meal rujnuję Twoją dietę ? Serwujmy nasze jajeczne muffinki ciepłe posypane zieloną cebulką

PaleoLife
Królik po myśliwsku 141

obficie solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec podlewamy winem. Brytfannę szczelnie przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Pieczemy przez 90 minut. Królika podajemy na ciepło z warzywami, sosem i ziemniakami – gotowanymi i polanymi masłem lub na nim podsmażonymi. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia portugalska Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia portugalska

Kulinarna Pokusa
Kurczak na warzywach 490

Ziemniaki i marchewkę kroimy w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oleju i rozprowadzamy po całej powierzchni, następnie wkładamy ziemniaki i marchew. Na warzywach układamy skrzydełka wraz z marynatą. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę

e-PrzepisyKulinarne
Warzywny pasztet z selera i pietruszki bez jajek 190

dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy startą pietruszkę, seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut, aż zmiękną. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Do misy blendera wrzucamy duszone warzywa, ugotowaną kaszę, orzechy, sos sojowy i przyprawy. Całość miksujemy na gładko i przelewamy do keksówki - u mnie 21 x 11 x 7 cm. Pieczemy 40 minut

Be Fit Be Strong
Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi 119

wymieszaj w salaterce z oliwą. Dynię obierz i umyj, a następnie pokrój na cieniutkie plasterki za pomocą największych oczek tarki, mandoliny lub obieraczki do warzyw. Orzechy posiekaj, a rukolę umyj i osusz. Pieczenie Rozgrzej piekarnik do 280°C . Ciasto podziel na 4 równe porcje . Każdą rozwałkuj na średnicę ok. 30 cm na posypanym mąką blacie. Placki posmaruj serem wymieszanym

Food Square
KETCHUP DOMOWY 178

zgęstnieć. W międzyczasie zajęłam się papryką. Można jej nie dodawać do ketchupu. Ale dała fajny smak i mnie osobiście smakowało połączenie tych dwóch warzyw.   Opaliłam ja nad gazem. Można ją również zgrillować w piekarniku. Obrałam ją ze skórki. Polecam włożyć paprykę na 10 minut do pudełka plastikowego  lub po prostu do torebki foliowej. Gorąca papryka odparuje wodę

potrawyregionalne
Pieczony kurczak z masłem czosnkowym 167

świeżego kurczaka masło czosnkowe - przepis tutaj -> klik 2 małe cebule por 1 marchewkę 1 pietruszkę - korzeń oliwę z oliwek 250 ml wody Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Obrane warzywa umieszczamy w środku kurczaka. Przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym nacieramy piersi z kurczaka pod skórą . Resztkę masła rozprowadzamy równomiernie po całym kurczaku i dokładnie wmasowujemy. Polewamy kurczaka

Kolejny blog o gotowaniu
Pulled beef w czekoladzie na grzankach podane z Koźlakiem 145

tymianek do dekoracji piwo typu Koźlak do podania Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wołowinę również kroimy na mniejsze części lecz niezbyt małe. Warzywa i mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na 20 minut by lekko się skarmelizowały. Następnie wyciągamy naczynia i dodajemy pozostałe składniki: cynamon, anyż, ziele angielskie, jałowiec i liście

Mango Papaja
Krem pomidorowo-paprykowy 144

pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paprykę przekroić na pół, pozbawić pestek. Razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą umieścić w piekarniku, Piec przez 30 min. Odstawić do wystygnięcia i obrać. Warzywa przełożyć do garnka i zmiksować z bulionem. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki

Moja Galeria Smaku
Spaghetti pełnoziarniste z pieczonym bakłażanem i pomidorami 168

blasze wyłożonej pergaminem ułóż umyte pomidory, przeciętego wzdłuż bakłażana i czosnek przecięty w pół, wszystko skrop oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 30-40 minut, aż warzywa będą mięciutkie. Warzywa obierz ze skórki, a czosnek wyciśnij. Na patelni usmaż mięso dodaj posiekaną drobno cebulę, i upieczone warzywa, pastę, i bazylię. Wszystko smaż na małym

Niezły Młynek
Tradycyjny hamburger 220

Duuuużo lepszy niż ten z fast foodów :) soczyste mięso, jędrne warzywa... nic więcej nie potrzeba. No może... domowe frytki z piekarnika! Ale o tym później ;) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 jajko 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe) 4 plasterki boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory

Piąty grzech główny
Szybka zapiekanka z mieszanką chińską. Smak zakochania z przepisu Teściowej 380

bądź maśle. Doprawiamy przyprawami orientalnymi. Miękkie warzywa podlewamy odrobiną wody z gotowania makaronu. Dodajemy mięso. Mieszamy. W wysmarowanym naczyniu układamy kolejno warstwy: makaronu i warzyw z mięsem. Każdą warstwę posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 10 minut pieczenia posypujemy wierzch ostatnią warstwą żółtego sera. Kiedy ser się rozpuści zapiekanka gotowa. Podajemy

Kuchnia po mojemu
OBIAD ROBOTNIKA #3: HALIBUT PIECZONY Z ZIEMINIAKAMI, KALAFIOREM, SELEREM I SOSEM MIODOWO-CZOSNKOWYM 182

razem z listkami bazylii. Sos robimy z kilku łyżek oliwy, łyżki miodu, pieprzu i pokrojonego w kosteczkę czosnku. Polewamy nim rybę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 100 minut, aż warzywa będą miękkie. Na drugi dzień idziemy do rybaka/marynarza i opowiadamy, jak bardzo nam smakowało

GRUBY WAŁEK
Lekki, wegański pasztet warzywny z suszonymi pomidorami 148

farsz warstwami. Po ułożeniu pierwszej warstwy układamy pomidorki i przykrywamy reszta farszu. Część pomidorków można zostawić na wierzch. Na wierzchu możemy też ułożyć inne warzywa takie jak czerwona czy biała cebula. 6) Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1,5-2 h. Najlepiej sprawdzać regularnie czy pasztet się zbyt nie przypieka (moje cebulki się trochę zbyt przypiekły

Pełna Lodówka
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 149

popieprzyć do smaku. Wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego lub do kilku naczyń na casaroli. Jajka rozbełtać ze śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa. Na wierzch pokruszyć dużą ilość sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30 minut.Sos paprykowy:3 czerwone papryki1 ostra papryczka1 cebula2 ząbki czosnku200 ml pasty pomidorowej1 łyżeczka musztardy (dałem Dijon)oliwa

Food Square
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 173

trochę serka aby nadać mu lepszy smak i kremową konsystencję. Szpinak ma odparować. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (główkę-dwie) i odrobinę domowej mieszanki suszonych warzyw. Studzimy.3. Łososia wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Oczywiście najpierw dajemy na niego roztopione masło i zawijamy w folię aluminiową. /Jeśli rybka nie należy do największych - czas w piekarniku zmniejszamy

Wypisz Wymaluj
Fritata. 335

ostygną. Jajka łączymy z mlekiem (dokładnie mieszamy), dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Następnie w naczyniach do zapiekania układamy warzywa z wędliną i zalewamy mieszaniną jaj. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do lekkiego zrumienienia ok 20 min.Podajemy gorące z ulubionym sosem i np. kromką świeżego pieczywa. Smacznego

Malinowe Pocałunki
Faszerowane warzywa 232

posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy jeszcze oprószyć papryką. Podlewamy warzywa niewielką ilością wody.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Pstrąg pieczony 147

Powstałą mieszanką nafaszerowałam ryby. Pstrągi ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam delikatnie oliwą i posypałam solą, pieprzem i skórką cytryny. Piekłam około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawałam z domowymi frytkami i warzywami z patelni

Kulinarny Pamiętnik
Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem 170

oliwy  Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.  Na oliwie, na patelni odpowiedniej do wstawienia do piekarnika, podsmażamy cukinię z czosnkiem i różyczkami kalafiora.  Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i sól, roztrzepujemy jajka widelcem. Gdy warzywa będą al dente dodajemy suszoną bazylię oraz ostrą paprykę i sól do smaku, mieszamy.  Wlewamy masę jajeczną, czekamy

Moja smaczna kuchnia
Pizza hawajska 215

tradycja: niedzielny obiad = pizza :) Dziś proponuję hawajską. To jedna z moich ulubionych kompozycji. Bardzo lubię ananasa w daniach niesłodkich. W połączeniu z kurczakiem, sosem, warzywami czy właśnie pizzą. Pizza hawajska Pyszna, chrupiąca, prosto z piekarnika Pizza hawajska to zazwyczaj szynka i ananas. Ja proponuję wzbogacić ją o duszone pieczarki z cebulką. Przepis na moje sprawdzone ciasto do pizzy oraz prosty

Ratunku obiad
Placuszki cukiniowe z sosem pomidorowo-paprykowy 142

zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody.2. Mąkę wymieszać z jajkami. Powoli dodawać mleko i oliwę z oliwek, ciągle mieszając.3. Do masy dodać starte warzywa i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem.4. Piekarnik nagrzać do 190C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta, formując placki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut.Składniki

Pasja Smaku
Hiszpańska tortilla z chorizo 147

warzyw i chorizo dodać oliwki, szczypiorek, ziemniaki i ser - wymieszać. Śmietanę wymieszać z jajkami i doprawić do smaku. Wlać do miski z warzywami i wymieszać. Wylać na patelnię (którą można wstawić do piekarnika) i smażyć ok. 4 minut, a zetnie się spód. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C i wstawić do niego podpieczoną tortillę. Piec, aż do całkowitego ścięcia, czyli

Pasja Smaku
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym 239

czasie gdy w naszej kuchni trwał remont  i do dyspozycji mieliśmy tylko piekarnik i kuchenkę turystyczną na jeden palnik, często przygotowywaliśmy dania w piekarniku. Wypróbowaliśmy  wiele przepisów, ale nie wszystkie nam smakowały. Ten przypadł nam do gustu.  Dziś gdy już kuchnia opadła z kurzu i wszystko jest piękne i błyszczące postanowiliśmy  powrócić do tego przepisu. Składniki(...)kroimy w talarki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso mielone wymieszane z 3 łyżkami oliwy. Przykrywamy je ziemniakami na które wykładamy pozostałe warzywa. Całość polewamy pozostałą  oliwą  ziołową. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180' C. Po 15 minutach zdejmujemy przykrycie i posypujemy startym serem i zapiekamy przez jeszcze 10 minut.Smacznego

cookpl
Kurczak pieczony z dynią i ziemniakami 126

Jesień, pełno kolorowych warzyw na straganach, aż ciężko nie pokusić się na jakiś wyjątkowy składnik. U mnie tym razem króluje dynia. Danie proste do przygotowania, nie trzeba stać przy garach, Wszystko mieszamy razem, wrzucamy do piekarnika, czekamy i jemy. Bo w kuchni najprostsze rozwiązania są najlepsze. Smacznego!   Składniki: 4 pałki z kurczaka 300 g dyni 4 średnie ziemniaki(...)dodajemy do niego przyprawy i oliwę i marynujemy min. 30 minut. Po tym czasie do blaszki wykładamy warzywa, na warzywach układamy kurczaka i całość polewamy przyprawami z oliwą, w których marynował się kurczak. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Podajemy z ulubioną surówką (u mnie kapusta pekińska

psgotujemy
Paszteciki z tuńczykiem, warzywami i mascarpone 154

maku Cebulę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy na maśle. Gdy się zeszklą zestawiamy z ognia i dodajemy osączonego tuńczyka, ugotowane warzywa pokrojone w kosteczkę oraz mascarpone, posiekaną natkę i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy ciasto. Drożdże kruszymy i mieszamy ze śmietaną aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy, siekamy z masłem i przyprawami

Mienta blog
tortilla z kurczakiem 321

zawijamy pomagając sobie w tym celu podłożoną pod nią folią aluminiową, a następnie jeśli chcemy to zapiekamy ją w grillu elektrycznym lub w piekarniku. Polecam przygotowywanie tego dania zwłaszcza w lecie gdy mamy tanie i smaczne warzywa. *Na podanym zdjęciu jest trochę za dużo składników i musiałem wyjeść trochę pomidora żeby dało się ją zamknąć. Koszt

Tanie przepisy studenckie
Bourguignon z kurczaka 341

dodatkiem 2 chochel sosu, który powstaje z potrawy. Próbowałam obie kombinację.Sposób przygotowania:Nagrzać piekarnik do 150 stopni. W żaroodpornym naczyniu obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć i zostawić na później.Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek. Smażyć 4 minuty do podsmażenia.Do warzyw dodać ponownie kurczaka, posypać mąką i smażyć wszystko przez 2 minuty, mieszając.Wlać wino

W kuchni wieczorem
Cannelloni z mięsem mielonym, a'la zapiekanka. 184

kostkach - dałam dwie), sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 4 duże plastry sera żółtego. Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 230stopni. Papryki oczyścić, położyć na blaszkę skórką do góry i włożyć do piekarnika na ok.20min. Gdy skórka zacznie nabierać ciemne bąble wyciągnąć i włożyć do garnka, przykryć szczelnie pokrywką. Po ostudzeniu obrać ze skórki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać i razem(...)zmiękła - wymieszać. Następnie nadziać makaron ( nie ugotowany) mięsem.   Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę przygotowanych warzyw. Poukładać nadziany makaron. Na wierzch wylać resztę warzyw. Przykryć pokrywą od naczynia żaroodpornego lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190stopni. Po godzinie wyciągnąć, położyć na wierzch ser żółty. Jeszcze przez chwilę piec, do roztopienia sera. Smacznego

W kuchni u Moniki
Polędwiczka w sosie z sera gorgonzola 125

tego celu oleju, ale moim zdaniem, polędwiczka smażona na maśle jest smaczniejsza. Przekładamy do lekko natłuszczonej formy, obok układamy warzywa – u mnie są to pokrojone w ósemki pomidory – bez skóry i pestek, oraz ząbki czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg), na ok. 30 minut. Gdyby się za mocno przypiekała od góry, można przykryć folią aluminiową(...)podgrzewając sos do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści, a całość zgęstnieje. Sposób podania: Wyjmujemy mięso z piekarnika i kroimy je na grube plastry. Teraz solimy. Układamy na półmisku, polewając częścią sosu. Resztę sosu podajemy na stół oddzielnie. Półmisek dekorujemy upieczonymi warzywami. Potrawa świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami ( tu przepis ) i sałatą. Przepis znalazłam kilka lat temu u Bajaderki

Patchwork
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 141

Pyszny krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego ( przepis tutaj ) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze(...)pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając gałązkę do dekoracji). Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej

Moja Delicja
Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie 148

Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3h). W międzyczasie możemy przygotować resztę ;) Warzywa mrożone gotujemy na parze przez 20 minut. Dzięki gotowaniu na parze, warzywa nie tracą smaku, koloru i wartości odżywczych! Wyglądają i smakują wyśmienicie :) I potrzeba im naprawdę niewiele przypraw: szczypta soli, pieprzu, 2 łyżeczki imbiru i sok z połowy z cytryny. Przygotowanie(...)łyżce oleju kokosowego. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, wg czasu podanego na opakowaniu - al dente około 8 minut. Następnie cedzimy. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. i przygotowujemy danie do ostatecznie upieczenia :) Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warzywa oraz część mięsa i makaronu. Obsypujemy startym serem żółtym i zalewamy częścią sosu. Następnie układamy pozostałe mięso oraz makaron. Zalewamy pozostałym sosem

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sabji z ziemniaków i dyni oraz "Na ścieżkach złudzeń" 139

łyżeczki kozieradki łyżeczka kurkumy łyżeczka imbiru pół łyżeczki ostrej papryki w proszku natka kolendry Dynię i ziemniaki oczyścić i ewentualnie obrać. Podzielić warzywa na duże kawałki. Ułożyć na blasze i polać olejem. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Kolendrę utłuc w moździerzu na proszek. W garnku z grubym dnem podgrzać łyżkę oleju i podgrzać

Weekendy w domu i ogrodzie
Pęczak z pieczonymi warzywami po włosku 182

papierowego ręcznika osuszyć z wody i nadmiaru soli, dodać do naczynia. Całość polać olejem, posypać mielonymi przyprawami/suszonymi ziołami i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C, piec około 20 – 25 minut, w trakcie pieczenia przynajmniej raz warzywa przemieszać. Pomidorki przekroić, cukinię pokroić w niedużą kostkę, dodać do piekących się warzyw, wymieszać, odrobinę posolić; piec dalsze 10 – 15 minut

Even Better Food
Cukinia z mięsnym farszem 171

smażymy około 10-15 minut.Gdy farsz jest gotowy, nadziewamy nim cukinie, które umieszczamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu z pokrywą.Cukinie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, warzywa przykrywamy kapelusikami i pieczemy już bez szklanej pokrywy

Kulinarne przygody Gatity
Grillowanie – porady 222

zasadniczo wykorzystaniem tradycyjnych grilli ogrodowych i grillowaniem na świeżym powietrzu. Oczywiście wiele z tych porad ma zastosowanie również do grilli elektrycznych, w tym używanych w domu, a nawet piekarników z funkcją grilla. Jakkolwiek nie aspirujemy do roli autorytatywnego i niepodważalnego poradnika dla grillowiczów, to jednak prezentujemy nasze długoletnie i sprawdzone w różnych warunkach doświadczenia. Oczywiście to tylko pewne wytyczne(...)grillowanych produktów da się nieraz ocenić już na podstawie tego jak w danym momencie wyglądają – dotyczy to zwłaszcza większości warzyw. W przypadku mięsa najczęściej stosujemy wykałaczkę lub szpikulec, którym nakłuwamy grillowany produkt. Podobnie jak w przypadku mięsa przygotowywanego w piekarniku, powinno być ono miękkie, ale soczyste, tj. powinien wypływać z niego przezroczysty płyn. Jeśli jest krwisty, to znaczy że mięso

Kulinarna Pokusa
Pieczony omlet ze szparagami i warzywami 123

razem mieszamy.  Do formy ( u mnie ceramiczna ) wlewamy naszą mieszankę i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok. 20-35 minut aż góra naszego omletu się zarumieni.  Podajemy gorące.      Pieczony omlet ze szparagami i warzywami

Kuchnia na wzgórzu
Pieczony kurczak w warzywnym kuskusie 114

dania możecie też wykorzystać piersi z kurczaka albo mix (uwaga: piersi upieką się dużo szybciej). Mięso doprawiłam i upiekłam w piekarniku polewając od czasu do czasu sosem żeby nie było suche. Całość podałam z kaszą kuskus wymieszaną z świeżymi warzywami i podprażonymi ziarnami słonecznika. Pycha

Milion Smaków