ząbek czosnku garść makaronu ( obojętnie jakich tu są nitki) 1 łyżka majeranku sól, pieprz przyprawy maly jogurt Wykonanie Warzywa umyć i pokroić w kostkę . Boczek i filet w paski . Na rozgrzaną patelnie wrzucam boczek ,mieszam , gdy jest zrumieniony dodaje kurczaka , chwilkę podsmażam . Przekładam do garnka z osoloną wodą . Na tłuszcz wytopiony z boczki wrzucam cebule i czosnek podsmazam
Eli GotowanieMixta to połączenie w potrawie mięsa kurczaka i owoców morza. Robi się dłuższą chwilę, ale warto poświęcić jej każdą minutę! Paella to proste, wieśniacze danie. Ryż w Hiszpanii nigdy nie był drogi i stanowił przez to świetną podstawę taniej, szybkiej i co najważniejsze sytej kuchni. Bazą do paelli jest przesmażona i podduszona mieszanka warzyw, przypraw i mięsa zwana ‘sofrito(...)patelnię i obsmażamy kawałki kurczaka. Gdy kurczak się podsmaży, wrzucamy paprykę i zielony groszek. Dusimy razem całość. Dodajemy pokrojone pomidory wraz z ich sokiem i pokrojony czosnek. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu. Przyprawiamy oboma rodzajami wędzonej papryki, delikatnie pieprzem. Nie solimy – bulion jest już słony. Podduszone warzywa i mięso zalewamy bulionem ( nie wlewajcie od razu
Karo in the Kitchenduże lub 3 mniejsze banany- cebula- por (biała część)- 0,5 sporej lub 1 mała pierś z kurczaka- zielony ogórek- cytryna- 2 kostki bulionu warzywnego- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego- po łyżce mąki, sproszkowanego imbiru i przyprawy curry- cukierPrzepis: Warzywa i banany umyć. Cebulę i por pokroić w pół-krążki. Ogórek pokroić w plasterki lub słupki. Cytrynę wyszorować
W poszukiwaniu inspiracjisycące, pełnowartościowe danie. Ma wszystko, co powinien zawierać dobry obiad - makaron, czyli węglowodany, warzywa i chude mięso. Do tego zdrowe tłuszcze w postaci pestek słonecznika i oliwy. To świetny pomysł na obiad do pracy. Składniki na dwie porcje: 1 pierś kurczaka (pojedyncza) 1 szklanka makaronu penne rigate Barilla 6 suszonych pomidorów w oliwie lub oleju
Kulinarne Inspiracjeobierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, posól, posyp kardamonem. Na plaster- prostokąt z piersi kurczaka posyp świeże zioła, kosteczki z dyni, skrop obficie sokiem z cytryny można dodać ewentualnie świeży imbir. Dopraw solą. Zroluj w roladę. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Warzywa: plaster lub plastry dyni polane miodem ( w zależności ile chcesz podać ;-) ), figę (natnij nożem na krzyż
SMYKWKUCHNIdodawana jest do niej kukurydza, ale ja dziś zrobiłam ją w wersji bez tego warzywa. Prosto, łatwo i przyjemnie, a przede wszystkim smacznie :-). A jeśli lubicie klasyki to może i klasyczna sałatka jarzynowa przypadnie Wam do gustu ? Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem Składniki: 50 g suchego ryżu 1 mała pierś z kurczaka 5 plastrów
Kulinarne przygody Gatityziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili Do garnka wrzucamy kaczkę i kurczaka i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza). Jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie
Kuchenne WariacjeDzisiaj mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad. Pomidorki, bazylia, mozzarella, kurczak i razowy makaron komponują się idealnie. Sos jest bardzo dobry, mocno i prawdziwie pomidorowy, nie zawiera żadnej chemii a tylko dodatek ziół i świeżych warzyw (w przeciwieństwie do tych puszkowanych sosów- dostępnych w sklepie). Jego przygotowanie jest banalnie proste, i naprawdę zajmie Wam tylko chwilkę
Krakowskie smaki Aniskórki 3 pomidory malinowe 5-6 pomidorów suszonych sól, pieprz 1 łyżeczka pasty paprykowej dowolny makaron PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, pora, sól, pieprz i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron. Pomidory z puszki przekładamy do miseczki, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki pomidory
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigarnku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę drobno pokrojoną. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurczaka i dusimy. Jak kurczak się lekko zrumieni dodajemy troszkę wody żeby się nie przypalił. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną na zapałki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki, ananasa pokrojonego na kawałki oraz sos. Na koniec całość doprawiamy. Makaron ryżowy
Kuchenne Wariacjetrudno sobie odmówić, kiedy jest dobrze zrobiony, ręką mistrza M. W czasie przygotowywania warzyw zauważyłam też pewną kolorystyczną prawidłowość, co sprawiło, że obiad z meksykańskiego przeobraził się w jamajsko-meksykańsko-grecki. Już bez zbędnego gadania, oto przepis: Meksykańska tortilla 6 tortilli podwójna pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 ogórka 2 pomidory cebula czerwona cebula(...)puszka kukurydzy oliwki 20 dag sera żółtego ostra papryka, słodka papryka, pieprz cayenne, sól, pieprz Kurczaka dokładnie umyć i pokroić w dość drobną kostkę i dokładnie obsypać przyprawami. Jeśli mamy astronomicznie mało czasu wystarczy przpyrawa do gyrosa. Usmażyć go dokładnie na patelni. Warzywa pokroić i wrzucić do osobnych miseczek. Tortille ułożyć na kratce przykrytej folią aluminiową i podgrzać w piekarniuku
Przepysznik - BLW i nie tylkopietruszkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach por kroimy w drobną kostkę tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut dodajemy krojone pomidory, koncentrat przyprawiamy zupę wg. smaku wrzucamy kurczaka oraz bazylię całość gotujemy jeszcze około 20 minut zupę nalewamy do misek, dekorujemy jogurtem i posiekaną
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPolecam ciekawy sposób na przyrządzenie tradycyjnego kurczaka. Składniki: 40 dag filetów z kurczaka 40 dag rabarbaru 2 łyżki miodu 30 dag marchewki 2 cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka słodkiej śmietany ¼ litra rosołu z kostki ½ łyżeczki imbiru 2 łyżki natki pietruszki curry sól do smaku pieprz Wykonanie: Rabarbar obrać, pokroić na kawałki. Zmieszać z miodem. Oczyścić(...)marchew, pokroić w plasterki, obrać cebulę i pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku łyżkę oliwy, krótko poddusić marchew i cebulę. Warzywa oprószyć curry, dodać rosół i dusić jeszcze około 10 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Filety z kurczaka pokroić w paski, usmażyć na złoty kolor na łyżce oliwy, posypać solą, pieprzem i imbirem. Mięso wyłożyć na talerz, polać
Tradycyjna Kuchniakostkę, przekładamy do woreczka strunowego. Składniki marynaty mieszamy w salaterce – zalewamy mięso, woreczek zamykamy i dokładnie rozprowadzamy marynatę na kurczaku. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie prażymy na suchej patelni orzeszki ziemne na złoty kolor. Następnie szykujemy warzywa oraz sos. Umyte i wydrążone papryki kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w paski, dymkę na ukośne kawałki
mojewypiekiinietylkołyżka oliwy z oliwek np. Monini 1 łyżka słonecznika sól Łyżkę słonecznika prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy według własnego pomysłu, na talerz lub półmisek. Dodajemy oliwki i słonecznik. Całość polewamy oliwą i leciutko solimy. Kurczaka kroimy na cienkie kawałki i pieczemy na oliwie, gdy jest prawie gotowy posypujemy gyrosem i pieczemy jeszcze chwilę
Smakowy Raj