Przeważnie w parowarze z mięs robię pierś z kurczaka i schab. Dziś postanowiłem zrobić dla odmiany karkówkę :) Podałem ją z kaszą jaglaną z owocami :) W moim
Parowar FacetaCześć :) Dzisiaj mój Mąż serwuje obiadek :) PS: to ciasto dyniowe jest strzałem w dziesiątkę :) PPS : polubcie Pora... na FB KLIK :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćZawsze staramy się zachęcać do jedzenia warzyw i popierać te słowa przepisami, które powinny zasmakować nawet zatwardziałym mięsożercom. Nie inaczej jest i tym razem – proponujemy chrupiące placki z cukinii, które nie rozpadają się na patelni i posiadają mięsną wkładkę w postaci kurczaka, aby nie było smutno mięsnym amatorom. Lekka wersja obiadu, z której szkoda nie skorzystać w okresie lata
Nerds Kitchenłyżeczka tymianku 1 łyżeczka szałwii 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon. Gotujemy do miękkości, następnie rozdrabniamy. W garnku zagotowujemy około 2 litry wody, na wrzątek wrzucamy warzywa z mrożonek oraz startą na grubych oczkach marchewkę, gotujemy do miękkości warzyw, przyprawiamy, dodajemy kawałki mięsa (wielkość kawałków dowolna
Kolorowy Przepisownikmakaron penne + seler + marchewka Makaron nie podszedł za bardzo, reszta mniamuśna. 30 marchewka + pietruszka + seler Wszystko przepyszne :) 31 ziemniak + kurczak + ogórek Ogórek absolutnym hitem jest! Ale i kurczaczek spoko. Natomiast ziemniakiem nadal gardzi :) Jak widać na początku królowały warzywa, owoce pojawiły się dopiero w następnym miesiącu razem ze zbożami. Przepisy na warzywa dla takiego malutkiego człowieka nie są specjalnie skomplikowane
Przepysznik - BLW i nie tylkoUwielbiam zapach tego dania rozchodzący się po kuchni. Mięso pieczone w ten sposób jest bardzo kruche, a warzywa stanowią doskonały dodatek, pieczony czosnek staje się mniej ostry i dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki: 4 podudzia kurczaka 200 g pomidorków koktajlowych 1 mała główka czosnku 2 czerwone cebule 3 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 duża szczypta słodkiej papryki
Piąty grzech głównyPrzepis spisany wyłacznie do powoływania sie na niego przy kolejnych przepisach. Na tak przygotowanym wywarze przyrządzam większość zup. Składniki: kawałek kurczaka ( porcja rosołowa, udko, dwa skrzydełka, pierś itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny
Atlas Smakówbyliśmy w Krakowie i ciocia poczęstowała nas dokładnie takim samym rosołem i aż rozpłynęłam się ze szczęścia! Jest aromatyczny, pełen warzyw i po prostu pyszny!!! Postanowiłam go przyrządzić i wszystkich do tego zachęcam :-) Składniki na rosół po krakowsku 1 kurczak (1,5-1,8 kg) kawałek wołowiny (nie musi być duży, byle by był chudy) 4 spore marchewki 2 pietruszki
Rozpustne gotowanienudne, ani kojarzyć się wyłącznie ze schabowym z kapustą. Tym razem użyjemy mięsa drobiowego – najlepiej filetu z indyka, choć teoretycznie kurczak też nie jest całkiem wykluczony. Będzie smacznie, kolorowo i w klimacie dużo bliższym kuchni śródziemnomorskiej. Kotlety drobiowe z warzywami 2015-01-15 15:19:26 Kotlety z indyka w ziołowej panierce podane z podduszanymi warzywami w klimacie śródziemnomorskim. Smacznie
Kulinarna PokusaOryginalne danie włoskie jest z wieprzowiny, najbardziej popularna piccata w USA jest z kurczaka. Dziś prezentuję wersję z wołowiny - plastry jak na stek odpowiednio podsmażone, potem podduszone z jabłkiem i serwowane z warzywami polane wytworzonym wcześniej sosem. Wyszło rewelacyjnie
Milion Smakówkroimy w kostkę. Szparagi kroimy w ok. 5cm kawałki. Pozostawiamy kilka do dekoracji. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy mięso z kurczaka, szparagi oraz posiekaną szałwię. Pomidora i czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i układamy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy z obu stron. Pomidory i czosnek układamy na risotto. Pozostałe szparagi przesmażamy chwileczkę
Pyry na Gazulubionych ziołach. U mnie tym razem świeży tymianek i czosnek. Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na pół i razem z kurczakiem smażyć ok. 10 min na małym ogniu. Bób wcześniej ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki, połączyć z warzywami i mięsem.Dołożyć serek mascarpone i topiony. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić przyprawami i 1/3 papryczki chilli pokrojoną w drobniutką kosteczkę
pieprzny smaczekdrugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw. Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy by się zupa zagotowała
Smaki EdytyTemperatura za oknem trochę spadła, więc pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej(...)Gotujemy około 30 minut. Kapustę pokrojoną na kawałki podsmażamy na oliwie w innym garnku, po 10 minutach dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię, smażymy kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki, a zupę miksujemy. Koperek siekamy i wsypujemy
Kulinarne przygody Gatityktóry jest specjalnie dla nich zabijany i oprawiany. Brzmi drastycznie, ale jest przejawem ich dbałości o świeżość składników. My możemy wykorzystać całego kurczaka pokrojonego na ćwiartki lub też nogi kurczaka , które znacznie lepiej zniosą długie duszenie niż piersi. Ważne, aby użyć mięso ze skórą i kośćmi - tylko wtedy uzyskamy autentyczny smak i wygląd dania. Gotowy tażin ma ciekawy, złożony(...)łatwo odchodzi od kości. Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz. P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów: tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem . Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami
Chilli Czosnek i OliwaGęsta, rozgrzewająca. Lekko kwaskowa, ale delikatna. Właściwie kremowa, ale z kawałkami warzyw. Jedyna w swoim rodzaju. Zupa ogórkowa, tak naprawdę nie tylko na zimę/ Składniki: – około 0,5 kg szyi z indyka – 1 kg żołądków z kurczaka/ indyka (mięso można też zastąpić żeberkami wieprzowymi, jak w Kapuśniaku , ale zupa będzie wtedy tłustsza) – 1 seler(...)kwaśnej) – sól, pieprz – natka pietruszki Wykonanie: Mięso zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę – składniki powinny być w całości przykryte wodą. Zagotować (w czasie gotowonia zdejmować szumowiny). Gdy warzywa będą dość miękkie – wyjąć je i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ziemniaki ugotować osobno. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach, na patelni rozgrzać masło, podsmażyć starte ogórki i dodać
Pociąg Do Kuchni