Kapary to nic innego jak marynowane lub solone pączki kwiatu (lub owoce) kapara ciernistego, rośliny występującej między innymi w klimacie śródziemnomorskim. Mają zdecydowany, lekko pikantny, porównywany do musztardowego, smak. Zastosowanie znajdują do sosów na zimno, sałatek, jako dodatek do mięs, wędlin, jajek. Zawierają antyoksydanty (antyutleniacze), które zapobiegają się starzeniu organizmu i działają antynowotworowo. Wspierają właściwe funkcjonowanie układu krążenia i układu
Codzienna kuchnia niecodziennawykałaczki do szaszłyków najlepiej na metalowe (zdj.4) Następnie opiekamy nad gazem tak by troszkę się poprzepalało zdj. nr.5,6 Ostawiamy żeby odpoczęło i zabieramy się za sos. Sos składniki: 2 łyżki oleju musztardowego,może być zwykły 1 łyżka pasty czosnkowej 1 czerwona cebula zmiksowana 5 łyżek świeżej kolendry drobno posiekanej 3-4 łyżki proszku z nerkowca (jeśli nie możemy kupić
Viola cooks with passionnadziewać w całości, tworząc smakowite smażone, pieczone lub duszone potrawy. Z polędwicy możemy przyrządzić wiele ciekawych dań z różnymi dodatkami, a także podawać ją w rozmaitych pysznych sosach (np. orzechowym, śmietanowo-musztardowym, pieprzowym) w towarzystwie ziemniaków, makaronów (rurki, wstążki) lub pysznych kasz. My pokażemy Wam polędwiczkę wieprzową w nieco niecodziennej panierce :) Do smacznego! Artykuł Polędwiczka wieprzowa – będzie smacznie pochodzi
Ciasna Kuchniaspód wyłożyć farsz, a wierzch posypać żółtym serem. Piec ok. 45 minut ww. temperaturze 190-200oC. Tartę podawać ciepłą z czerwonym barszczem do picia lub polaną sosem na bazie jogurtu, np. musztardowym, chrzanowym lub czosnkowym
Czerwień i błękitmieszając, aż pietruszka zmięknie. Następnie przekładamy blachę na najwyższy poziom piekarnika i podpiekamy jeszcze przez kilka minut, aż frytki się przyrumienią. Gotowe frytki świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym lub miodowo-musztardowym :) Przepis dodaję do akcji
Zawsze głodna!Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie, Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym, Szynka pieczona z żurawiną. Tym razem postanowiłam ją podać z grzybami. A lubicie rydze? U nas właśnie pojawiły się rydze, a Piotrek jako wytrawny grzybiarz trochę ich nazbierał. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! Trzeba umieć zbierać rydze, nie wszędzie występują, u nas rosną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie, Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym, Szynka pieczona z żurawiną. Z kaszy kuskus robiłam nawet kluski do gulaszu. Przygotowywałam też lekką sałatkę warzywną z kuskus. Lubię kaszę kuskus wykorzystywać, gdyż wymaga krótkiej obróbki. A lubicie rydze? Piotrek je z zapałem zbiera, gdyż jest wytrawnym grzybiarzem. Wg mnie rydze obok borowików
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJak chcecie to mnie za tę parówkę w sałatce ukamienujcie;) Mimo, że parówki mają wielu przeciwników, to te jem niezmiennie odkąd pamiętam. Kiedyś te parówki produkowano
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli kilka lat temu ktoś zapytałby mnie czy lubię sałatki śledziowe, odpowiedziałabym, że nie. Nie byłaby to wprawdzie kompletna odpowiedź, bowiem w tamtym czasie po prostu
Smaki Na TalerzuSałatka na bazie grillowanej piersi kurczaka z miksem letnich warzyw: sałatą, fasolką szparagową i grillowaną cukinią. Dopełnieniem całości jest przepyszny sos cezara o wyrazistym parmezanowo-musztardowym smaku. Podajemy z świeżą bagietką lub grzankami
Milion SmakówDo tego dania użyłam wątróbek drobiowych, ale bardzo często korzystam z wątróbki wieprzowej. Przyznam , że drobiowe są o wiele delikatniejsze w smaku i bardziej miękkie. Polecam
Bea(u)ty kitchenprzetestować stek. Po jakimś czasie zamieniliśmy się bo okazało się, że bardziej smakują nam potrawy wybrane przez współbiesiadnika. Mięso zostało potraktowane jak trzeba, żeberka otrzymały zarówno sos BBQ, jak i miodowo-musztardowy, do tego frytki i znów świetna Coleslaw. W obróbce karkówki można było wyczuć marynatę, a słodko-ostre dodatki w postaci grillowanego ananasa oraz wasabi dopełniały danie
Pasja SmakuPulpety to wdzięczny obiad, zwłaszcza te gotowane a nie smażone. :-) Są zdrowe, lekkie, smaczne. Możemy dowolnie kombinować z sosami, ja wybrałam dziś klasyczny, koperkowo-miodowo-musztardowy. Najlepiej smakują podane z kaszą lub ziemniakami. Pulpety: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sos: 1 pęczek koperku 3 łyżeczki ostrej musztardy
Szefowa kuchniwykonaniu no i smaczne. Składniki: Placek tortilli sałata Kawałek pieczonej piersi z kurczaka ( warto wykorzystać pieczonego kurczaka z obiadu ) Papryka konserwowa Pikle z ogórków ( musztardowe ) Kiełki 1 łyżka czerwonej fasoli z puszki Sos: 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka majonezu light 1 łyżeczka musztardy Mała cebulka ( drobno pokrojona ) Sól Pieprz Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy sos, doprawiamy go solą i pieprzem
Smaki Ewynaprawdę często i jak do tej pory nam się nie znudził, bo przygotowuję go na wiele sposobów. Przepis na kurczaka: Kurczak po hiszpańsku Kurczak w miodowo - musztardowej skorupce Kurczak w pesto Kurczak w sosie z suszonych pomidorów Kurczak w sosie koperkowym Kurczak luzowany Wiecie jaki jest mój ulubiony sposób na kurczaka ? A właściwie ulubiony i najszybszy! Kurczak z grilla
MamaOskarka