imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto
karmelowywdrażaniu wiedzy w działanie, od razu skoczyłem do kuchni po kanapkę z cebulą. W kolejnej wersji dodatkowo dodałem chrzan, który przylepiłem do cebuli za pomocą musztardy - tworząc sos chrzanowo-musztardowy. Kanapki z cebulą - wersja 1 chleb masło plastry cebuli grube na 5 mm sól Kanapki z cebulą - wersja 2 tak jak wyżej - dodatkowo: chrzan musztarda Chrzan i musztardę możemy
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePyszna sałatka na bazie burków ze śledziem i grzybami marynowanymi z sosem śmietanowo-musztardowym.Od kilku lat gości na moim świątecznym stole,moja rodzina zajada się nią ze smakiem. Składniki: 8 filetów śledziowych 8 buraków 4 ziemniaki 4 marchewki 4 jabłka 1 seler 8 ogórków kiszonych 1 cebula 1 słoik grzybów marynowanych sok z cytryny Sos: 2 szklanki śmietany
Bajeczna Kuchniaparę lisci sałaty/garść mix sałat ok 150 g truskawek 30 g sera pleśniowego Sos miodowo-musztardowy: 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 płaska łyżeczka oleju rzepakowego woda Do szklanki wlewamy miód, musztardę i olej, dokładnie mieszamy. Jeżeli dressing jest zbyt gęsty, wlewamy odrobinę wody. Sałatę posypujemy pokrojonymi na ćwiartki truskawkami, pokrojonym w kosteczke serem pleśniowym
Atlas Smakówgarść roszponki ok 100 g półtłustego twarogu łyżka pestek dyni 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Sos miodowo-musztardowy 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 płaska łyżeczka oleju rzepakowego woda Pestki dyni i orzechy prażymy na suchej patelni. Do szklanki wlewamy miód, musztardę i olej, dokładnie mieszamy. Jeżeli dressing jest zbyt gęsty, wlewamy odrobinę wody. Sałatę posypujemy pokruszonym twarogiem
Atlas Smakówświetny pomysł na przystawkę, zagryzkę do wódki, czy dodatek do kanapki. Zimą, kiedy wzrasta nasze zapotrzebowanie na tłuszcze, smakuje zdecydowanie najlepiej. Ja gravlaxa podaję zwykle w towarzystwie sosu miodowo-musztardowego lub chrzanowego. Łosoś smakuje wtedy wprost wyśmienicie! * SKŁADNIKI Gravlax: 500 g surowego łososia 1 szklanka gruboziarnistej soli morskiej 2 łyżki cukru 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach 1 burak
Food Squaresię u nas na obiad bardzo często. Czasem z kaszy, czasem ze strączków, a czasem po prostu ziemniaczane :) Tym razem w wersji z fetą i szpinakiem, podane z sosem cytrynowo-musztardowym. Polecam :) ok 1,2 kg ziemniaków 250 mrożonego rozdrobnionego szpinaku 150 g sera feta pół cebuli ząbek czosnku łyżka soku z cytryny łyżeczka skórki startej z cytryny łyżeczka musztardy
Mienta blogsię u nas na obiad bardzo często. Czasem z kaszy, czasem ze strączków, a czasem po prostu ziemniaczane :) Tym razem w wersji z fetą i szpinakiem, podane z sosem cytrynowo-musztardowym. Polecam :) ok 1,2 kg ziemniaków 250 mrożonego rozdrobnionego szpinaku 150 g sera feta pół cebuli ząbek czosnku łyżka soku z cytryny łyżeczka skórki startej z cytryny łyżeczka musztardy
Mienta blogLekkie danie na obiad albo kolację. Sos miodowo-musztardowy świetnie zwieńcza całość potrawySkładniki na 2 porcje:pół opakowania makaronu z mąki razowej3 garści świeżego szpinakupół małej cukiniipół kostki sera typu bałkańskiego albo feta3 łyżki ziaren słonecznikakilka pomidorków koktajlowychpół papryki czerwonej 1 duża cebula1 łyżka masłazioła prowansalskiesól, pieprzolejskładniki na sos:2 łyżki miodu1 łyżka musztardy3 łyżki oliwy
Bon Appetit MałgorzatyAromatyczny filet z kurczaka w słodko-ostrej marynacie z dodatkiem orzechowej nuty, podany na dzikim ryżu z bardzo wyrazistym sosem bazyliowo-musztardowym to świetny pomysł na pełnowartościowy, łączący wiele smaków obiad. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 125g dzikiego ryżu Marynata: 40g orzeszków ziemnych solonych 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny skórka starta
Szalona Kuchnia EwelinyAromatyczny filet z kurczaka w słodko-ostrej marynacie z dodatkiem orzechowej nuty, podany na dzikim ryżu z bardzo wyrazistym sosem bazyliowo-musztardowym to świetny pomysł na pełnowartościowy, łączący wiele smaków obiad. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 125g dzikiego ryżu Marynata: 40g orzeszków ziemnych solonych 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny skórka starta
Szalona Kuchnia Ewelinykurczakiem, polecam Wam także: – pikantne skrzydełka z kurczaka – jak idealnie usmażyć kurczaka – sataye z kurczaka – kurczak na butelce piwa – szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym – kurczak z kwiatami cukinii – przepis na kurczaka z KFC – kurczak z mozzarellą i suszonymi pomidorami – szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami – kotlet schabowy orientalne(...)minut Składniki: – 12-15 skrzydełek z kurczaka – pół łyżeczki soli – pół łyżeczki pieprzu – 4 ząbki czosnku – 6 łyżek syropu klonowego – 4 łyżki sosu sojowego jasnego (o obniżonej zawartości soli) – 2 cm korzenia imbiru – pół łyżeczki płatków chilli – 2 łyżeczki sezamu – cebula dymka do podania Przygotowanie: Czosnek i imbir zetrzyj
nietylkopasta.plSzynka, midowo-musztardowa z czosnkiem niedźwiedzim Uwielbiam soczystą wieprzowinkę z chrupiąca skórką …ostro słodkawy smaczek marynaty..;) Dzieciaki z początku bardzo sceptycznie podeszły do kawałka mięcha , jakim była przed obróbka szynka . Nie kojarzył im się apetycznie , jak zobaczyli co wytargałam z zamrażarki , mój Starszy, tylko skomentował „co mamy dzisiaj niedobrego na obiad ” . Ręce opadają , na szczęście jak wyciągałam(...)musztardy delikatesowej lub miodowej 4 łyżki miodu ( ja użyłam z mniszka , może być też pszczeli ) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego Sos miodowo-musztardowy : 2 łyżki musztardy słodkiej ( np bawarskiej lub innej ) 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 3 łyżki miodu 1,5 szklanki wywaru po pieczeniu szynki ( bez tłuszczu ,trzeba go zebrać
Ogrodnik w podróżyPyszna i lekka sałatka do obiadu lub do grilla. składniki: 1 nieduża główka sałaty lodowej 2 długie świeże ogórki 2 czerwone papryki 250 g sera sałatkowego lub fety sos koperkowo-musztardowy 10 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki musztardy kremskiej 2-3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz do smaku Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ogórki(...)niedużą kostkę. Papryki oczyścić z nasion i również pokroić w niedużą kostkę. Ser sałatkowy też pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać. Przygotować sos. Mieszam w rozdrabniaczu aby koperek się trochę zmiksował. Do rozdrabniacza wlać olej. Dodać koperek, musztardę i sok z cytryny oraz trochę soli i pieprzu. Krótko zmiksować aby nie powstał nam majonez
Monia miesza i gotujedogi) * poszatkowana młoda kapusta- 2 szklanki * marchewka- 1 mała * oliwa z oliwek- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * cukier- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz, świeży koper- do smaku Sos majonezowo-musztardowy: * majonez- 2 czubate łyżka * musztarda- 1 łyżeczka * sok z cytryny- 1/2 łyżeczki * syrop z agawy- 1/2 łyżeczki (ew. miód) Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na czas przygotowania bułki(...)tartą marchewką, oliwą, sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i koprem. Bułkę przekroić wzdłuż (pozostawiając jedną krawędź nieprzeciętą) i zgrillować na patelni grillowej/piekarniku/tosterze. Kiełbaskę również zgrillować. W międzyczasie przygotować sos, czyli należy połączyć wszystkie składniki. Ścianki wewnątrz bułki wysmarować cienką warstwą sosu, wyłożyć kapustą, nań położyć kiełbaskę i polać sosem. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca