w muszlach - 230 przepisów (strona:9/16)

Muszle ze szpinakiem i trzema serami 118

Składniki: 12 muszli makaronowych, 3 szalotki, łyżka oliwy z oliwek, 25 dag szpinaku, 2 łyżki twarożku ricotta, 10 dag fety, pół, 12 dag mozarelli, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz. Sos: 50 dag przecieru pomidorowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru. Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojone(...)doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy sos. Podgrzewamy przecier pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę cukru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy najpierw do połowy szpinakiem, następnie dopełniamy je masą serową. Kładziemy je delikatnie do naczynia z sosem. Połowę mozarelli trzemy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika

Pobite gary Barbary
"Dbam o zdrowie" z potrawami z owoców morza! 171

pierwszy miałam w rękach modne przegrzebki, znane mi dotąd tylko z programów kulinarnych z Gordonem Ramsay'em. Odkryłam również jakimi wdzięcznymi obiektami fotograficznymi są frutti di mare , szczególnie czarne muszle muli i wielobarwne muszle sercówek.  Nie miałam dużo czasu, dlatego początkowo mocno się wystraszyłam. Czy zdążę zrobić zdjęcia, przecież mam niemowlę pod opieką? Ale takiej okazji nie mogłam zmarnować

Chilli Czosnek i Oliwa
Mule w białym winie na ostro 188

chilli 300 ml białego słodkiego wina pęczek świeżej pietruszki sól i pieprz do smaku Przydatne składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Mule należy dobrze umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Otwarte muszlę należy delikatnie obstukać, np o blat stołu - jeżeli się nie zamkną należy je wyrzucić, wyrzucić również trzeba muszle uszkodzone.  W garnku należy rozpuścić masło i podsmażyć

Niezły Młynek
MUSZLE NADZIEWANE BUDYNIEM CYTRYNOWYM I OWOCAMI 144

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, letnie danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem! Makaronowe muszle nadziewane pysznym, domowym budyniem cytrynowym i owocami – u mnie borówki, kawałki soczystych brzoskwiń , ananasa i bananów . Takie danie jest fantastycznym pomysłem na słodki podwieczorek albo słodki obiad dla dzieciaków. Gwarantuję , że talerze będą opróżnione do zera! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * muszle

Ostra na Słodko
Makaron z twarogiem i rodzynkami 125

czekać. To smak wolności. U mnie w nieco innej, bardziej eleganckiej odsłonie, choć zamysł jest ten sam - do zjedzenia tego dania nie będziecie potrzebowali widelców! Potrzebne nam: - 12 dużych muszli makaronowych - opakowanie drobno zmielonego twarogu półtłustego - pół małego kubeczka śmietany 12% - 2 łyżki cukru waniliowego - 1,5 garści rodzynek Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym hartujemy(...)zimnej wodzie. Wykładamy na talerze. Twaróg mieszamy ze śmietaną, rodzynkami i cukrem. Powstałą masą napełniamy muszle. Najlepiej smakują, gdy przed podaniem wstawi się je na chwilę do lodówki, zwłaszcza w upalne

W poszukiwaniu inspiracji
Wyniki 155

pomidory suszone, pokrojone pomidorki cherry, rukolę, pokrojone oliwki. Dodajemy pesto, szczyptę soli i pieprzu i mieszamy. Układamy na talerzach i posypujemy startym serem kozim. Smacznego Oraz MARTA za Pełnoziarniste muszle makaronowe z orzeszkami pini Składniki: -150g razowych, dużych muszli makaronowych -pół szklanki mrozonego zielonego groszku -50g orzeszków pini -mrożona fasolka szparagowa -szparagi -nać pietruszki -parmezan -olej kokosowy -sól

Z Kuchni Do Kuchni
Kluski z makiem 289

makiem. Składniki: 200 g maku  50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, skórka cytrynowa- najlepiej kandyzowana, migdały) opcjonalnie ekstrakt cytrynowy, waniliowy lub alkohol makaronowe muszle - conchiglione kropla oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Masło zagotować z miodem dodać rozdrobnione bakalie, ekstrakt/alkohol i  gotować jeszcze na wolnym ogniu ok. 2 minut. Dodać mak i  całość dokładnie wymieszać(...)Makaron conchiglione ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego- przestudzić. Muszle napełniamy farszem i od razu serwujemy. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
„paella” z małżami, chorizo i kurczakiem 149

łyżka oliwy, sól, pieprz, Kurczaka umyć, osuszyć, pociąć na mniejsze kawałki, osolić, oprószyć pieprzem i odstawić na pół godziny. Małże dokładnie oczyścić - w yszorować szczoteczką, usunąć wąsy. wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Cebulę pokroić

królestwo garów
Zuppa di cozze – zupa z małży 121

sól, pieprz, Cozza – omułek jadalny. Zuppa di cozze – zupa z małży, pochodzi z Neapolu. Tradycyjnie podawana w Wielki Czwartek. Mule wyszorować szczoteczką, wyciągnąć wąsy/brodę. Wyrzucić wszystkie otwarte muszle, nie zamykające się po postukaniu w blat. Namoczyć w zimnej wodzie, lepiej się wypłuczą. Pora posiekać w półplasterki. Czosnek, chili i kolendrę posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło(...)minuty. Dodać pomidory i wlać 250 ml wody. Gotować pod przykryciem 20 minut. Do garnka wrzucić małże, gotować pod przykryciem 5 minut, potrząsając garnkiem w trakcie gotowania. Zamknięte muszle wyrzucić. 1/2 małży wyjąć i wydobyć z nich mięso. Wrzucić je do zupy. Doprawić zupę sola i pieprzem. Podawać z grzankami z bagietki. * pomidory z puszki, ponieważ już nie sezon

królestwo garów
Małże zapiekane pod ciastem francuskim 129

cytrynowa, 3 listki limonki, 400 ml soku pomidorowego, 200 ml wina białego półwytrawnego, sól, cukier, pietruszka lub kolendra, opakowanie ciasta francuskiego, 1 białko. Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Szalotkę

królestwo garów
Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka 151

duże mięsiste pomidory albo trzy mniejsze 1 - 2 papryczki chilii natka kolendry sos sojowy do smaku sól i pieprz wg uznania oliwa do smażenia kilka liści sałaty do dekoracji muszle do tacos lub placki do tortilli Wołowinę kroimy na maleńkie kawałki (im cieńsze paski tym lepiej), podsmażamy na patelni, a potem podduszamy do miękkości. Ja czasami dodaje sosu sojowego(...)duszenia, fajny smak potem wychodzi.  Cebulę, pomidora, papryczki chili i cilantro (liście kolendry) siekamy na drobno. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy cebulę, kolendrę i pomidor zmieszany z chili. Muszle do tacos podgrzewamy na suchej patelni. Ładujemy do tacos w/w składniki w ilości, która nam odpowiada.  Ja dodatkowo skrapiam sobie wszystko jeszcze sokiem z cytryny oraz hot chili sauce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz w muszelkach z sałatą 126

szynki dowolną mieszanka przypraw 1 cebula tłuszcz do smażenia listek laurowy szklanka wody łyżka mąki łyżkę sosu ostrygowego sól i pieprz do smaku 20 sztuk makaronu - duże muszle Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę przyprawiamy i wrzucamy do rondla na rozgrzany tłuszcz smażymy przez 20 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę podlewany wodą wkładamy listek laurowy i dusimy aż mięso będzie(...)łączymy z mięsem przyprawiamy solą i świeżo z mielonym pieprzem.  Gotujemy muszelki według przepisu na opakowaniu wykładamy na ściereczkę. Na talerzu układamy sałatę i przyprawiamy według podanej kolejności muszle makaronu układamy obok sałaty napełniając bardzo gorącym gulaszem Składniki na sałatę: kilka liści sałaty lodowej i kolorowej drobno porwanej 1 cebula czerwona pokrojona w półksiężyce łodygę selera naciowego pokrojonego

kgwjanczewo
Mule w sosie pomidorowym 204

jeść mule raz, czy dwa, ale nigdy nie przygotowywałam ich sama w domu. Ostatnio trafiłam na dobrą ofertę i możliwość zakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwarte muszle, pomidorowy sos, makaron i kieliszek białego wina... Jednak najwięcej roboty jest z odpowiednim przygotowaniem muli do obróbki termicznej. Należy się do tego przyłożyć, jeśli nie chcemy małych rewolucji żołądkowych(...)białego wina sól, pieprz zioła prowansalskie szczypta chili 2 łyżki oleju Wykonanie: Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie muli. Najpierw należy je opłukać po zimną (nigdy ciepłą!) bieżącą wodą. Uszkodzone muszle należy wyrzucić, otwartymi trzeba lekko uderzyć o blat - jeśli się zamknął to znaczy, że są świeże, jeśli się nie zamykają to trzeba je wyrzucić. Następnie za pomocą nożyka starannie oczyścić mule

Pasja Smaku
Mule w białym winie z szafranem 143

Mule", czyli omułki jadalne, to małże występujące w morzach na półkuli północnej. Długość muszli omułka to mniej więcej 3-5 cm. Jest ona ciemna, prawie czarna, o lekko zaostrzonym końcu. Omułki przygotowuje się żywe, by uniknąć zatrucia. Aby mieć pewność, że przeżyły transport, wszystkie, które są otwarte, należy lekko ścisnąć lub postukać. Żywy małż zamknie muszlę. Jeśli tak się

W SMAK
Conchas - meksykańskie słodkie bułki 1117

najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty został wzór na podobieństwo wzoru na muszlach. Stąd nazwa, bo „concha” [ˈkoᶇ.ʧ̑a] to po hiszpańsku muszla właśnie. W Meksyku conchas można kupić praktycznie na każdym rogu. Można je zjeść w eleganckich rastauracjach, takich jak Restaurante San Ángel

Grahamka, weka i kajzerka
Zapiekane muszle makaronowe z wołowiną, grzybami, ricottą i cukinią 270

prawdziwkami, tartą cukinią, wymieszane z serkiem ricotta. Zapiekłam je w sosie pomidorowym. Danie najlepiej podać z lekką surówką lub sałatą z winegretem. Składniki: ok. 1/2 opakowanie makaronu muszle 250 g mielonej wołowiny 200 g mrożonych borowików (w sezonie najlepiej użyć świeżych) 250 g ricotty 1 młoda cukinia 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka włoskich ziół 2 łyżki(...)dente w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Odcedzić, delikatnie zahartować zimną wodą i odcedzić. Nadziewać farszem mięsnym. Sos wylać na blachę lub naczynie do zapiekania. Na sosie ułożyć nadziane muszle makaronowe i zapiekać 30 minut w temperaturze 180 o C Wierzch można przykryć folią aluminiową by makaron nie wysechł

Czerwień i błękit
Mule po marynarsku 224

wyśmienite. Zawsze należy kupować mule zamknięte, otwarte nie nadają się do spożycia. Mule gotuję na dużej, głębokiej patelni, na dużym ogniu, pod przykryciem, przez około 5-6 minut, aż muszle się otworzą. Gdy mule się otworzą należy zdjąć patelnię z ognia. Mule, których muszle się nie otworzyły w trakcie gotowania, niestety trzeba wyrzucić. Przepis na Mule po marynarsku jest znany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MUSZLE NADZIEWANE WARZYWAMI 110

już minęło 6 lat. Teraz żegna się z koleżankami, umówiły się na pizzę. A ja dzisiaj z braku czasu i obfitości wrażeń proponuję szybki obiadek. SKŁADNIKI: 10 dużych muszli (Conchiglioni) 3 plastry szynki Szwarcwaldzkiej 1/2 strąka papryki żółtej 1/2 strąka papryki czerwonej 1/2 cukinii kilka małych różyczek kalafiora 2 garści świeżego szpinaku 5 pomidorków koktajlowych 5 suszonych pomidorów 2 ząbki(...)pokrojone w kostkę warzywa (papryki, cukinię, kalafior), delikatnie poddusić. Dodać pozostałe składniki, doprawić pieprzem i sola oraz czosnkiem przeciśniętym przez prasę. Dusić, aż szpinak odparuje. Tak przygotowanym farszem, wypełnić muszle i posypać grana padano. Podawać na ciepło

Kuchnia w opałach
Rybne curry z małżami podane z chlebkiem naan / Fish curry with mussels served with naan breads 148

spore cebulekora cynamonuliść  cynamonu4 łyżki oleju sezamowegoszklanka bulionu warzywnegoszklanka mleka kokosowego1/2 kg filetu z łososia10 małż (muli)sok z połowy limonkiPRZYGOTOWANIE Zaczęłam od starannego oczyszczenia muli. Każdą muszle dokładnie wyszorowałam szczoteczką pod bieżąca wodą. Następnie usunęłam wąsy, którymi muszle były przytwierdzone do podłoża. Łososia umyłam, osuszyłam i pokroiłam na mniej więcej równe kawałki.W głębokiej patelni rozgrzałam olej

Magiczna kuchnia Darii
Magdalenki 109

napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (…) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując(...)chwili, w której wypiłem pierwszą łyżeczkę herbaty (…). I nagle wspomnienie zjawiło mi się. Ten smak to była magdalenka cioci Leonii.(…)”Magdalenki, u mnie pieczone w muszlach po małżach św. Jakuba, ale można też w specjalnych foremkach.Składniki:- 6 jaj                                                             - 30 dag mąki tortowej- 30 dag drobnego cukru do wypieków- 25 dag masła- 2 płaskie łyżeczki proszku

mojewypiekiinietylko
Muszle z mięsną niespodzianką na pesto z bazylii 150

komponują. Makarony dzieci moje uwielbiają i swoje smaki mają. Ja staram się łączyć je z warzywami, z delikatnym mięsem i lekkimi sosami.Składniki:na 4 porcje20 szt. makaronu Czaniecki Muszla z pomidorem, szpinakiem i kurkumą,1/2 polędwiczki wieprzowej,30 g serka śmietankowego,3 garści listków świeżej bazylii, ziarenka kapary,10 pomidorów suszonych,1 ząbek czosnku,sok z ½ cytryny(...)Między kulkami skręcamy folię. Mięso gotujemy na parze ok. 15-20 min. Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie na al dente i odcedzamy.Makaron układamy na pesto, do środka każdej muszli wkładamy kuleczki przekrojone na połowę lub w całości. Dodajemy pomidory suszone pokrojone na paski, kapary,  a całość ozdabiamy jak najmniejszymi listkami świeżej bazylii i posypujemy czarnym sezamem. Smacznego :)Czanieckie

Moniki Smakołyki
Magdalenki 155

napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując(...)pozostaje Wam nic innego jak je upiec i zaczerpnąć radość z tego przepełnionego melancholią dnia; obiecuję na pewno stanie się lepszy :).Magdalenki zwyczajowo piecze się w formie przypominającej muszlę Świętego Jakuba, jednak możecie z powodzeniem użyć innej.Składniki:3 jajka150 g cukru200 g mąki pszennej100 g rozpuszczonego masła50 ml mleka2 łyżki esencji z kwiatu pomarańczy lub wyciśniętego soku z owocuskórka

Food Square
MAKARONOWE MUSZELKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 3984

różni się od nas diametralnie. Choć smaki mamy zupełnie inne, gdzie każdy całkowicie inaczej jada w rodzinnym domu, na polu kulinarnej bitwy pozostajemy całkowicie zgodni. No, może prawie całkowicie.MUSZLE MAKARONOWE NADZIEWANE SZPINAKIEM I FETĄ.4 porcjeok. 20-25 mniejszych muszli makaronowych żytnich450g mrożonego szpinaku150-200g sera typu feta1 mała cebula 2-3 ząbki czosnkupieprz świeżo mielonygałka muszkatołowasłodka mielona

W kuchni Karmel-itki
gulasz z biodrówki z mieszanym makaronem po seczuańsku... 151

dusić do miękkości mięsa mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie wody i wlać do sosu mieszając - do smaku doprawić przyprawą w płynie z mieszanki makaronu po seczuańsku odłożyłam duże muszle i resztę wykorzystałam do obiadu - muszle też wykorzystam jako nadziewane.... makaron ugotować w osolonej wodzie z 15 minut i wylać na sito podać gulasz z makaronem na syty, smaczny obiad...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makarony 185

Faszerowane muszle Faszerowane muszle kaszą Kokardki z brokułami Lazania z sosem bolońskim i szpinakiem Lazania ze szpinakiem Makaron w sosie pomidorowym Makaron wegetariański Makaron z łososiem Makaron z kurkami Makaron z borowikami Makaron z łososiem i cukinią Makaron z pesto Makaron z rukolą i szpinakiem Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z tuńczykiem Pappardelle z brokułami Pappardelle ze szpinakiem

Aga w kuchni
Małże Amandes po francusku 958

gotowane w białym winie, bądź gotowane na parze. Pamiętajmy, że gotowane dłużej niż max. 5 minut staja się gumowe. Sygnałem, że małże są już gotowe są otwarte muszle. Te zamknięte należy wyrzucić, ponieważ są nieświeże, a przecież nie chcemy się nabawić niestrawności żołądka, prawda?. Pamiętajmy jeszcze, że jeżeli małże od razu po kupieniu są w opakowaniu otwarte, a jeszcze(...)zostały nawet umyte, to należy je też wyrzucić bo są martwe i nieświeże. Może się też tak stać, że jak dostaną tlenu  uchylą delikatnie swoje muszle. Wtedy należy delikatnie stuknąć nimi o blat, powinny się zamknąć, ale nie przejmujmy się tym jeśli się tak nie stanie. Najważniejsze jest, aby po kupieniu były wszystkie zamknięte, a po ugotowaniu wszystkie otwarte

Zainspiruj się kuchnią
Mule 184

ponieważ bardzo szybko się psują. Trzeba je najpierw dokładnie oczyścić nożem i umyć. Do gotowania nadają się tylko takie, które są szczelnie zamknięte. Jeśli mule są otwarte, należy stuknąć muszlą kilka razy o stół i zaczekać minutę. Jak się zamknie, to znaczy, że jest ok. Jeśli nie – należy takie mule wyrzucić. Wyrzucamy też takie, które mają popękane muszle. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
UFO na moim talerzu czyli dischi volanti z klopsikami na ostro :) 177

Dischi volanti po włosku a u nas... muszla nr 40. Nie znam włoskiego, ale coś mi nie pasowało z tą muszlą. Z ciekawości sprawdziłam i rzeczywiście: D. V. znaczy latający talerz...  Makaron z klopsikami i warzywami na ostro.Składniki:na klopsiki:mięso mielone ok. 300 g;cebula pokrojona w drobną kostkę;jajko;2 łyżki bułki tartej;sól, pieprz, chili

Miksturownik
PAELLA MARINARA. 171

odstawiamy,by owoce same doszły pod wpływem temperatury.  fot.: Karmel-itka. PAELLA MARINARA. / danie hiszpańskie; / ok. 400g mieszanki owoców morza (np. blanszowanych i mrożonych) 10 małży w muszlach 10 krewetek w pancerzach z głową 10 dużych obranych krewetek Black Tiger po 1/2 zielonej i czerwonej papryki 1 duża cebula 2-3 duże pomidory 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku(...)szklanki wytrawnego białego wina 200 g ryżu do paelli, np. bomba 1 - 1,5 litra bulionu sól, pieprz, nitki szafranu natka pietruszki olej do smażenia Mrożone owoce rozmrażam. Muszle małży czyszczę szorstką gąbką, odrywam bisiory (wypustki ciała małży). Z krewetek w pancerzach i Black Tiger usuwam ciemne jelita ciągnące się wzdłuż tułowia żyjątka. Papryki i cebulę kroję w niewielką kostkę

W kuchni Karmel-itki
Mule -proste i szybkie do zrobienia 143

WINEM I SOKIEM Z CYTRYNY,DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM,I DUSIMY TAK OK 15 MIN,AŻ WINO ODPARUJE,POSYPUJEMY NATKĄ PIETRUSZKI,NAJLEPIEJ PODAWAĆ Z PIECZYWEM CZOSNKOWYM (JAK SIĘ JAKAŚ MUSZLA NIE OTWORZY -TO WYRZUCAMY-NIE JEMY) SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Carne de porco à Alentejana czyli wieprzowina na sposób z Alentejo 198

pochodzi z Alentejo tylko z leżącego na południu Portugalii Algarve. Użyłam do gotowania małży chirlas. Są to małże 2 - 4 centymetrowe w kolorze kremowym ( małże ) i szarawym ( muszle ), używane przeważnie do ryżu na sypko albo do hiszpańskiej paelli. Polecam danie bo jest znakomitym połączeniem małży i mięsa wieprzowego. Carne de porco à Alentejana czyli wieprzowina na sposób z Alenejo. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Propozycje na sylwestra (2) 217

sylwestrowy stół. Zrobiłam zatem drugie takie zestawienie, może komuś jeszcze coś wpadnie w oko :) 1. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim  Kliknij tu po przepis. 2. Nadziewane sałatką muszle makaronowe  Kliknij tu po przepis. 3. Bułki "ślimaki"  Kliknij tu po przepis. 4. Jajka faszerowane  Kliknij tu po przepis. 5. Sałatka z tortellini  Kliknij

W kuchni u Moniki
Makaron castellane z pesto sycylijskim i krewetkami 175

przygotowania tego dania zainspirował mnie... kształt makaronu castellane. Przypomina mi muszle, które można znaleźć w Morzu Śródziemnym. Od razu wiedziałam, że dodam do nich owoce morza. Do tego najlepsze na świecie domowe pesto sycylijskie. Ja robię je zawsze z przepisu Jamiego Olivera, choć jego wersja różni się nieco od tradycyjnego sycylijskiego sosu. Zamiast suszonych pomidorów są w nim słodkie

Kulinarne Inspiracje
Makaron z boczkiem w sosie 148

Dzisiaj szybki obiad, ale bardzo dobry. Lubię makaron , bo można z niego wyczarować cuda. Ostatnio robiłam muszle zapiekane (przepis) , a dzisiaj makaron z boczkiem w sosie. Oczywiście makaron możecie wybrać inny ja zrobiłam świderki, bo taki znalazłam w mojej magicznej szafce. Składniki: 400 g makaronu świderki 200 g pieczarek 1 duża cebula 150 g boczku 1 szklanka śmietany (dałam

O kuchni z uczuciem
Moules Marinieres/Mule w białym winie 132

które są otwarte i nie zamykają się po jednokrotnym naciśnięciu. Wkładamy je do dużego garnka wraz z cebulą, czosnkiem oraz winem. Gotujemy całość 3-4 minut. Wyrzucamy te muszle, które się nie otworzyły. Przyprawiamy solą i pieprzem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 190

narzucającego się smaku soi (jak zresztą wszystkie produkty z tej linii), podobnie jak bazyliowe fajnie komponuje się z makaronami (można np. w formie przekąski nafaszerować taką pastą duże muszle conchiglioni); - tofu naturalne - w większym opakowaniu, niż tradycyjnego produktu (250g), z soi z upraw ekologicznych, z certyfikatem NON GMO; również delikatniejsze w smaku, więc dobra baza do kręcenia słodkich serków albo

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Groszkowe risotto z przegrzebkami 162

pory słyszałam wiele dobrego o muszlach św. Jakuba zwanych inaczej przegrzebkami ale nie miałam możliwości ich spróbowania. Tym razem udało mi się zakupić mrożone i choć pewnie to nie to samo co świeże przyznam że były warte swojej ceny bo tanie to one nie są. Mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Obrabiać należy je bardzo krótko bo po dłuższej obróbce

Moje Małe Czarowanie
Jajecznica z krewetkami na muszlach 121

Jajecznica z krewetkami na muszlach Składniki: 2 osoby 3 jajka szczypta pieprzu cytrynowego sól 1 łyżka  masła Lurpak lekko solone dymka kilka krewetek baby plaster wędzonego łososia koperek połówka pomidora Przygotowanie: 1. Rozgrzej patelnię wrzuć krewetki i pokrojoną w plasterki dymkę, podsmaż na maśle, dodaj pomidora. 2. Wbij jajka, dopraw solą i cytrynowym pieprzem

AZgotuj!
Magdalenki biszkoptowe ciasteczka 119

napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując

AZgotuj!
Cztery dni w Wenecji mój punkt widzenia 220

plaże w przewodniku chyba nie widziała plaż bałtyckich ;) Może szerokie są, ale najpiękniejsze na pewno nie. Piasek szarobury, przy brzegu  trzeba poruszać się w butach ochronnych, bo potłuczone muszle mogą się wbić w stopy. Dość szeroki pas muszlowego piasku do brzegu. Niemniej jednak to bardzo piękna wyspa ze specyficznym klimatem. Bardzo dobre restauracje, pyszne świeże ryby i ceny niższe

AZgotuj!
Makaron ze szpinakiem i bryndzą 194

oscypkiem, z domowym sosem pomidorowym. Jak nie macie bryndzy i oscypka to może być feta tudzież biały ser i parmezan lub dobry, ostry ser żółty. Potrzebujemy: opakowanie makaronu duże muszle około 3 kg pomidorów dobrej jakości jedną czerwoną paprykę 2 cebule 5 ząbków czosnku (lub mniej, jeśli ktoś nie lubi) szklankę bulionu drobiowego 3 pęczki świeżego szpinaku lub dwa opakowania

ladykitchen
Mule w białym winie 215

muli miseczkę z wodą – do płukania rąk. Popularne jest robienie ze skorupki po pustej małży szczypiec lub łyżeczki, którą wyjmuje się pozostałe sztuki. Małże można wyjmować z muszli także widelcem. Skorupki są oczywiście niejadalne – zjada się tylko środek. Pamiętajcie, że rarytasem jest sos jaki wytworzył się z małży i wina – aby wykorzystać cały, warto maczać

Poezja smaku
Magdalenki pomarańczowe 140

małe prążkowane ciasteczka wyglądające jakby były upieczone w muszli, wypiekane nad Sekwaną tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, swoją wielką sławę zawdzięczają znakomitemu francuskiemu pisarzowi Marcelowi Proustowi, który w powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” nadał im iście magiczną moc opisując doznania jakie wywołał u niego smak zamoczonej w herbacie magdalenki. Jak pisze stało się z nim coś niezwykłego gdy łyk

Wiem co jem
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami 223

przez folię rozwałkować) . Śliwki umyć i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski, posypać cukrem i delikatnie wymieszać. Następnie ułożyć je na rozwałkowanym cieście zaczynając od środka w kształt przypominający muszlę ślimaka, zostawiając 5 cm margines. Zawinąć brzegi ciasta na śliwki tworząc zgrabny krążek. Wierzch ciasta posmarować wodą i posypać cukrem. Ciasto wraz z papierem przenieść na blachę z piekarnika. Piec

Domowa Cookierenka Agi
Rustykalna tarta (galette) z cukinią 170

papierem przenieść na blachę z piekarnika. Na cieście rozsmarować ziołowy serek pozostawiając ok. 5 cm margines. Na serku ułożyć cukinię pokrojoną w plastry zaczynając od środka w kształt przypominający muszlę ślimaka. Cukinię posypać ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Zawinąć brzegi ciasta na cukinię tworząc zgrabny krążek. Wierzch ciasta posmarować wodą. Piec przez ok. 45 min. Po wyjęciu ciasta z piekarnika

Domowa Cookierenka Agi
Przedwieczny posiłek a'la Lovecraft, czyli wpis z przymrużeniem oka ;) FHTAGN! 123

oraz śmietanę i wszystko dobrze mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Na talerz wykładamy kolejno: glony (szpinak) i dzieci Cthulhu (makaron z parówkami), a całość posypujemy mrocznymi muszlami zagłady i zielonym groszkiem. Tak oto powstaje makaron z sosem szpinakowym, w wersji "co morze wyrzuciło na brzeg". ;) Podawać szybko, a jeść jeszcze szybciej, zanim posiłek wydostanie się z talerzy

Kuchenna Kontrrewolucya
Przepis na… – Zuppa di cozze 255

łatwe w przyrządzeniu, a olśniewające śródziemnomorskim smakiem. Wspaniałe jako przystawka, ale i jako główne danie spożywane z przypieczonym pieczywem maczanym w oliwie. 3 ząbki czosnku 1 kg małży w muszlach 1 mała cebula 700 g pomidorów 200 ml wytrawnego, białego wina oliwa estragon pietruszka sól pieprz W rondlu szklimy czosnek, cebulę i dodajemy oczyszczone małże. Kilka minut smażymy. Dodajemy pomidory

Bon Ton Italia
Nadziewane muszle makaronowe 201

szczęście ucierpiał tylko samochód. Jak na razie pogoda super ale podobno jutro ma być chłodniej i to dobrze bo osobiście nie lubię upałów. A tymczasem zapraszam Was do lektury. Muszle podane na talerzu Diament Gold Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Muszle szpinakowe 147

pleśniowym i ricottą. Tak przygotowana masa nie potrzebuje już wielu dodatków. Jeżeli chcecie przygotować obiad, który nie tylko będzie smaczny i zdrowy ale również będzie cieszył oko przygotujcie makaron muszle nadziewany pyszną masą szpinakowo-serową z dodatkiem pomidorowego sosu. Dodatkowym atutem tego dania jest możliwość przygotowania do wcześniej - przed podaniem wystarczy włożyć do piekarnika i chwilę zapiekać

Milion Smaków
Konkurs urodzinowy z Doradcą smaku-wyniki 86

albo dwie Wrzuć fasolę to się wie Gdy już wszystko jest mięciutkie Weź muszelki wsyp w miseczkę dorzuć farsz by było cieplutkie dorzuć ser i stwórz kołderkę zanim wtrząchniesz muszli setkę:) Dziewczyny podeślijcie mi proszę swoje dane na mail twins.ala@wp.pl w tytule "konkurs z DS" Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Jak pokroić biszkopt 128

pochodzi ze strony www. Redcoon.pl ) Upiekłam biszkopt i po upływie kilku godzin zabrałam się za jego cięcie. Wyjęłam z opakowania obręcz, nóż i magiczną podkładkę (przypominająca z wyglądu jakby muszlę). Biszkopt wyjęłam z tortownicy ułożyłam na blacie i zapięłam na nim obręcz (pasuje do tortownicy 26 i 28 cm). Za pomocą ząbkowanej strony noża dołączonego w zestawie przystąpiłam do wykrawania

Wielki apetyt
Makaronowe muszle z ziołowym farszem i pomidorami 177

ząbek czosnku, oliwę, podprażone orzeszki piniowe i zmiksuj całość do uzyskania pesto. Na koniec dorzuć pokruszone tofu i zmiksuj całość na kremową pastę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą.  Muszle nadziewaj zielonym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym wyłożonym połową sosu pomidorowego. Drugą połową sosu polej wierzch muszelek. Zapiekaj przez 30 minut.  2-3 porcje

Roślinna - blog wegański
Chile to nie tylko wino 128

bardzo rozdrobiona) oraz łosoś. Marynować 6 – 12 godzin (co 2 godziny mieszając). Danie proste i dobre. Przegrzebki zapiekane w czosnkowej oliwie z oliwek z zielonym sosem pebre . Muszle Św. Jakuba otworzyć, oczyścić, wyjąć, wykroić białe mięso. Marynata: oliwa extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka wędzona. Do tego wino Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna kwasowość, tropikalne aromaty

królestwo garów
Cannelloni z kaszą gryczaną, serem korycińskim i grzybami 175

Dodaj do kaszy i grzybów. Następnie dodaj ziaren Ziołowo Mi. Wymieszaj. Posyp wszystko pieprzem ziołowym i ponownie ładnie wymieszaj, powstanie masa elastyczna i przyjemna, w sam raz do nadziewania muszli, rurek oraz nawet do pierogów. Przygotuj brytfannę do zapiekania u mnie brytfanna Toscana , o której pisałam  TUTAJ Wysmaruj ją masłem. Każdą rurkę nadziewaj farszem.Wywar z grzybów zagotuj, dodaj śmietany

Z Kuchni Do Kuchni
Hiszpańska Paella z małżami 193

dzisiejsza jest z delikatnymi mulami jakimi są małże chirlas oraz z grillowanymi małżami - omułkami. Chirlas czyli małże małe ok. 2-4 cm w kolorze kremowym ( małże ) i szarawym ( muszla ) przeważnie używane do potraw z ryżem na sypko lub do paelli. Efekt znakomity, polecam gorąco. Paellę robi sie szybko tylko ryż do przygotownia musi być taki sam jak do risotta

Moje Małe Czarowanie
Makaron z beszamelem i szpinakiem 169

robiony w trzech garnkach jednocześnie....sos, makaron i szpinak. Dużo mycia, ale warto , bo danie smaczne, estetyczne i......niedrogie, co u mnie ostatnio bardzo ważne. Składniki: 200 g makaronu muszle 1 łyżeczka oliwy 250 g mrożonego szpinaku 2 jajka 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1  pomidor sól do smaku Beszamel: 1 łyżka maki 1 łyżka masła około

Gosia gotuje
Łazanki z kiszoną kapustą, łopatką i pieczarkami 205

zrobić w wersji wegetariańskiej bez mięsa, bo też smakują wybornie, ja jednak wybrałam połaczenie smaków mięsa, grzybów i kapusty...było bardzo smacznie. Składniki: 300 g makarou ( u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej  300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku olej do smażenia

Gosia gotuje
Makaron z łopatką, kapustą i pieczarkami 192

zapraszam na pyszny makaron duszony z kiszon ą kapustą, karczkiem i pieczarkami. Można  go zrobić  również w wersji wegetariańskiej pomijajac mięso. Składniki: 300 g makarou, u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej  300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 pęczka

Gosia gotuje
Dania z makaronem 156

dań. MAKARON ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA MAKARON Z BROKUŁAMI I KURCZAKIEM SOS CARBONARE Z MAKARONEM MAKARON WEDŁUG OKRASY SPAGHETTI BOLOGNESE MAKARON Z TUŃCZYKIEM TAGLIATELLA Z SOSEM GRZYBOWYM MAKARON MUSZLE ZE SZPINAKIEM SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Wspomagane odchudzanie? Część 2 136

słuchać zaleceń lekarza prowadzącego oraz stosować jednocześnie dietę i ćwiczenia fizyczne. Werdykt – przed użyciem należy skonsultować się z lekarzem, stosowanie preparatu powinno być przemyślane. Chityna –  substancja izolowana z muszli skorupiaków. Z chityny otrzymuje się chitosan. Wg producentów zmniejsza apetyt i wchłanianie tłuszczów oraz cukrów. Wyniki badań nie wykazują jednak jej istotnego wpływu na masę ciała. Werdykt? Brak  skuteczności

Powiedz dietom nie
Małże w sosie pomidorowym 201

pokrojone w niedużą kostkę i chwilę smażymy. 3. Dodajemy oczyszczone mule, chwilkę smażymy, po czym podlewamy patelnię winem. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 minut (do czasu, aż wszystkie muszle się otworzą). 4. Odkrywamy pokrywkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. 5. Na koniec zagęszczamy sos łyżką zimnego masła. Podajemy z chrupiącą, ciepłą bagietką, ćwiartką cytryny

W kuchni Katie
Mule po marynarsku 159

drobno pokroić. W głębokim garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać białe wino i natkę. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mule i dusić pod przykryciem około 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą.  Podczas duszenia potrząsnąć garnkiem, aby wymieszać mule. Te które się nie otworzą wyrzucić. Doprawić ewentualnie pieprzem, przełożyć do dużego głębokiego talerza i podawać

wyzwania kuchenne
Obiad wegetariański- gnocchi sardi z pulpetami w sosie pomidorowym 168

tylko z dodatkiem np.oliwy i parmezanu, gdyż ma lekko orzechowy smak. Ja podałam go w nieco bogatej formie. Użyłam wegetariańskiego gotowego dania ze słoika.  Pulpety! Składniki gnocchi sardi muszle rodzinnej wytwórni makaronów   Fabijańscy pulpety w sosie pomidorowym  Primavika Ugotuj muszelki al dente, nie przesadz z gotowaniem, maja być nieco twardawe. Odcedz, przemiszaj delikatnie z oliwą z oliwek

Z Kuchni Do Kuchni
Muszle zapiekane z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 177

Dziś tak po prostu, zwykły obiad.Muszle, tuńczyk, suszone pomidory, czarne oliwki, marynowany czosnek, sos pomidorowy i trochę żółtego sera. Sprzątanie lodówki :)Czy przepis jest w ogóle

bistro mama
Pieczarki faszerowane 159

krążku czerwonej papryki. Łyżką do lodów (wygodniej) wypełniłam przygotowanym farszem, posypałam pozostałym serem, ozdobiłam krążkami czerwonej cebuli. Pozostało mi farszu jeszcze na 2 pieczarki, więc nałożyłam go do muszli po przegrzebkach i przygotowałam, jak wyżej. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temp 180°C przez ok. 15 minut.Pieczarki faszerowane, to danie  tak bajecznie kolorowe, że do ozdoby wystarczy listek sałaty. Smacznego

mojewypiekiinietylko
Małże w pomidorach z natką pietruszki 152

doprawiamy pieprzem i odrobiną cukru. Dusimy na dużym ogniu przez ok 2-3 minuty. Dodajemy mule, podlewamy białym winem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut (potrząsając garnkiem) aż muszle się otworzą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i trzymamy jeszcze pod przykryciem ok. 1 minuty. Mule wraz z sosem wykładamy na talerz, my jedliśmy je z bagietką, ale doskonale będą smakować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczna zupa rybna 392

zwykłej białej)600 g filetów ryby o białym mięsie (np. dorsza), pokrojonych na 4 cm kawałki8 krewetek tygrysich, usunięty pancerz i jelito (surowych lub mrożonych)16 małży w muszlach (surowych lub mrożonych)posiekana natka pietruszki do posypania zupysól, pieprz do smakuoliwaPrzygotowanie:Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem. Wrzuć na nią cebulę, czosnek i łodygi selera i smaż chwilę

Chilli Czosnek i Oliwa
MULE W BIAŁYM WINIE I POMIDORACH 171

bagietki)- natka pietruszki lub liście bazylii do posypania- chili, oregano lub tymianek (dowolnie)- nie trzebaMule umyć pod bieżącą wodą, zeskrobać narośla i oberwać bisiory, wyglądające jak broda. Uszkodzone muszle wyrzucić. Otwarte gdy nie zamkną się pod wpływem wody lub gdy postukamy nimi o blat również wyrzucamy.W dużej, głębokiej patelni zeszklić na oliwie pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę i czosnek, wlać

Smaczne Zdrowe
SURÓWKA W MAKARONIE 239

stole nie może zabraknąć przeróżnych przekąsek, przystawek i surówek. Podanie surówki w makaronie to świetny pomysł na odmianę na Naszym stole, a do tego smacznie.Składniki:20 dużych muszli-makaronpęczek szczypiorku1 dymkapeczek rzodkiewekpół ogórka węża1/3 kapustki pekinki górnej części1 zielona paprykagarść kiełek rzodkiewki2 łyżki octu balsamicznego3 łyżki oliwy z oliwekpieprz,sół-do smakułyżka oleju-do gotowania makaronuWykonanie:Paprykę,dymkę kroimy

Z Majeczką w kuchni
Małże, mule, omułki - czyli co skrywa czarna muszelka 236

ostryg jeszcze się nie przekonałam, ale to zapewne tylko kwestia czasu.Dziś kilka słów o mulach, zwanych również małżami lub omułkami. To takie małe mięczaki ukrywające się w czarnej muszli na dnie morza. Są ważnym elementem ekosystemów wodnych, ponieważ filtrują wodę z nadmiaru zanieczyszczeń organicznych. Stanowią pożywienie dla wielu skorupiaków, ryb i ssaków (np. morsów i fok). A także ludzi

W kuchni Katie
Olej słonecznikowy jako lek 143

początku jest gęsty, ale w miarę ssania zmienia się jego konsystencja i kolor.Staje się rzadki i w barwie przypomina mleko. Po zakończeniu ssania pozostałości oleju należy wypluć do muszli i dokładnie spłukać, gdyż ciecz ta jest chorobotwórcza.Dokładnie wypłukać usta i umyć zęby.CO TO DAJE ?Jednym z pierwszych zauważalnych skutków leczenia jest ustąpienie krwawienia dziąseł, oraz oczyszczenie i wybielenie

Pasje Jolki
Risotto z małżami (risotto di vongole) 148

Dzisiaj danie dla miłośników owoców morza i kuchni włoskiej. Małże (mule, omułki) wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, najważniejsze to ich nie przegotować, bo zrobią

Oryginalny smak
C... Conchiglioni nadziewane 337

przypalić!), dodajemy mrożony szpinak, 2-3 łyżki jogurtu, trochę pieprzu i soli. Łososia i fetę kroimy w kostki. Gdy wszystko będzie pyszne i gotowe, wypełniamy kolejno muszle naszymi farszami. Mięsną wersję posypujemy serem, a szpinakowe muszelki ozdabiamy kawałkiem łososia i fety. W temperaturze ok. 180'C zostawiamy je na ok. 20min.Można posypać koperkiem. O dziwo, mięsożerca bardziej zajadał się

Kitchens Alphabet
Makaron z dynią, orzechami, szynką parmeńską oraz prostą sałatką z oliwkami 166

Składniki (na dwie porcje): 100 gram makaronu pełnoziarnistego, u mnie muszle 5 plasterków szynki parmeńskiej 5-6 orzechów włoskich 150-200 gram dyni, upieczonej łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 50 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski, Comte garść sałaty- u mnie mix sałat z roszponką 10 czarnych oliwek Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie orzechy

Mango Papaja
Nadziane Ziemniaki 134

ilości wody podgotować do całkowitej miękkości... Następnie ziemniaki najlepiej widelcem bardzo drobno rozcieramy i dodajemy do pora papryki i oliwek...doprawiamy do smaku...Pierś kroimy w cieniutkie paseczki podsmażamy...Muszle z ziemniaków napełniamy naprzemiennie piersią z kurczaka i farszem. Pieczemy w piekarniku 150- 180 st.  około

NaKońcuJęzyka
Dla dzieci - Ślimaki 174

można sięgnąć po gotowy produkt) Banana obieramy i przekrajamy na dwie części. Na jeden talerzyk ścieramy czekoladę, a na drugi wysypujemy kakao. Obtaczamy banany. Wkładamy goździki jako oczy. Robimy muszle przy pomocy bitej śmietany. Tego ślimaka, który był obtoczony w czekoladzie dodatkowo posypujemy z wierzchu. ( jakimś cudem udało mi się zrobić zdjęcia, zanim synek się do nich dorwał

Kolizje Smaków
Włochy, czyli mule a'la marinara 258

Cała trudność i żmudne przygotowanie tego dania sprowadza się do przygotowania muli - dalej danie robi się już prawie samo. Mule należy dokładnie umyć i pozbyć się resztek wodorostów - każdą muszlę należy dokładnie obejrzeć i oderwać wystające "wąsy". Następnym krokiem jest posegregowanie muli - do ugotowania nadają się tylko mule, które są żywe. Oddzielenie małż żywych od martwych jest pracochłonne, lecz dość

Wyprawy kulinarne
Ślimak szpinakowy w cieście serowym 281

lodówki, wałkujemy i wykrajamy paski. Na każdy nakładamy farsz i zawijamy w rurkę. Układamy w formie do tarty rozpoczynając od brzegów. Kolejne kawałki dołączamy do poprzednich i zawijamy jak muszla ślimaka do środka formy. Po wyłożeniu całej formy pieczemy 40 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Podajemy koniecznie na ciepło

Kolizje Smaków
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 171

łyżeczki płatków) 3 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i rozdrobnione 80 g czarnych oliwek, wydrylowanych 340 g orecchiette, czyli muszelek, mój makaron nazywał się lumaconi (czyli duże "muszle ślimaka":)) gruboziarnista sól morska do gotowania makaronu 1 szklanka świeżo startego sera pecorino 1 szklanka świeżych okruchów chleba, obsmażonych w 1/4 szklanki oliwy extra virgin Przygotowanie: Oczyść kalafiora i umieść całą główkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z łososiem i brokułami 166

najpiękniejszy makaron, który przygotowałam. Ale był smaczny i chyba to się liczy najbardziej. Łosoś z puszki i ugotowane na parze brokuły stworzyły fajny duet. Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszle 1/2 świeżego brokuła 2 pomidory 1/2 cebuli 1 puszka łososia w kawałkach 1 łyżka oleju Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.  Brokuł podzielić na różyczki i ugotować

Pasja Smaku
Sałatka z grillowanym kurczakiem (light) 371

nowej mieszanki Kotanyi Pomidoro. Mieszanka ta składa się z suszonych pomidorów, czosnku, cebuli, pietruszki, soli jodowanej oraz włoskich ziół: bazylii, oregano. Gościła już ta mieszanka w kuchni, gdy przygotowywałam muszle faszerowane. Mieszanka nadała kurczakowi charakterystyczny pomidorowo-ziołowy smak, jednak trzeba uważać z ilością, gdyż przyprawa ma pikantny smak. Sałatka z grillowanym kurczakiem 1/2 piersi z kurczaka 1 płaska łyżka Pomidoro

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z makaronem, ośmiorniczkami i zielonym groszkiem! 200

Sałatkę robiłam dla mojego K., który uwielbia wszystkie sałatki z dodatkiem majonezu i makaronu, czyli te których ja unikam jak ognia ;-).  Sałatkę przygotowałam z włoskiego makaronu w kształcie muszli, które wyglądem nawiązują do smaku sałatki, składnikiem nadającym wyrazisty aromat i smak, są ośmiorniczki. Dodałam również niezastąpiony do sałatek -zielony groszek i ekologiczne jajka.  Sałatka wyszła extra! Szczerze polecam

SMYKWKUCHNI
Wyniki konkursu z Lubellą 153

zarówno na makaron wytrawny, jak i słodki. Od czytania Waszych pomysłów robię się głodna. I chyba oto chodziło.  W kategorii "słodkiej" zwyciężyła: Natalie i jej przepis na Nadziewane muszle Conchiglioni malinową ricottą z sosem kokosowym z białą czekoladą W kategorii "słonej" najbardziej zachwycił mnie przepis:   Aronii na spaghetti z serem i pieczonymi burakami w sosie orzechowym Dziewczyny bardzo

Pasja Smaku
Menu sylwestrowe - propozycje 297

kuchni czeskiej będzie na pewno.  A oto kilka przepisów wśród którym może znajdziecie coś dla siebie: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką Pieczone pierożki z wytrawnym farszem  Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym Jajka faszerowane z łososiem  Ruloniki z szynki faszerowane masą jajeczną   Chińskie pierożki Roladki z wędzonego łososia Dipy do mięs, dań

Pasja Smaku
Obiad. Przepisy na obiad. Co na obiad? 368

główne. DANIA Z KURCZAKA DANIA Z WIEPRZOWINY DANIA Z WOŁOWINY DANIA RYBNE DANIA Z MAKARONEM DANIA Z RYŻEM   Roladki schabowe z serem Cheddar Panierowany kotlet schabowy z mozzarelląConchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym Post Obiad. Przepisy na obiad. Co na obiad? pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje