w muszlach - 230 przepisów (strona:3/16)

Małże zapiekane 163

temu, aż w końcu z różnych źródeł, stworzyłam własną recepturę ;)   Składniki: – ok. 800-1000 g dużych muli (jeśli macie możliwość, można kupić od razu w połówkach muszli) – 100 ml białego wina – 2 łyżki oliwy – sól, pieprz – 5 łyżek masła – 3-4 ząbki czosnku – sok z 1/2 cytryny – 1 papryczka pepperoni(...)tartego parmezanu – 1 szalotka – kilka łyżek bułki tartej – natka pietruszki Wykonanie: Jeśli macie świeże, niemrożone mule, trzeba je porządnie oczyścić (wyszorować, wyrzucić niezamknięte lub z uszkodzonymi muszlami). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy małże, dolewamy wino, wrzucamy 1 pokrojony ząbek czosnku i 1/3 poszatkowanej papryczki. Dusimy kilka minut od czasu do czasu energicznie potrząsając patelnią, aż wszystkie mule

Pociąg Do Kuchni
Conchiglioni z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozarellą. 365

Conchiglioni czyli makaron w kształcie dużych muszli jest wręczo stworzony do wariacji w kuchni :) Można z niego wyczarować pyszne i efektowne dania. Uwielbiam nadziewać go przeróżnymi pysznościami ( kurczak, dynia, sery, mięso mielone, bakłażan, kurki i wiele wiele innych), a później zapiekać w jeszcze pyszniejszych sosach. Dziś przedstawiam wersję z kurczakiem, szuszonymi pomidorami i mozarellą z aromatycznym pomidorowym sosem. Śmiało możecie(...)zaserwować takie danie gościom, będą zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem potrawy :) SKŁADNIKI ( 20 muszli) 20 dużych makaronowych muszli ( conchiglioni) 1 podwójna pierś z kurczaka 10 suszonych pomidorów + dwie łyżki oliwy z pomidorów 1 duża kula mozarelli ( najlepiej bez zalewy) 250 passaty pomidorowej oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazyli 1 łyżeczka cukru

DefinicjaSmaku
Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami 191

Przyznaje, że muszle makaronowe są dla mnie bardzo niewdzięczne do sfotografowania i stanowią problematyczne danie w tym zakresie. Gdy podaje je w sosie wyglądają nieapetycznie i trudno wyróżnić ich kształt, a gdy same wyglądają na zeschnięte. Mimo wszystko przedstawiam Wam ten przepis bo jest godny uwagi. Danie jest proste, smaczne, w sam raz na obiad, nie tylko piątkowy. Ja urozmaiciłam(...)dziś danie dodając dwa rodzaje sera: fetę i mozarellę, ale jeśli akurat nie macie w domu mozarelli to można ja pominąć i muszle też będą smakowały dobrze. Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami SKŁADNIKI: 16 dużych muszli makaronowych sól, pieprz 400 g świeżego szpinaku 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 270 g sera feta  opcjonalnie 100 g sera

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Nadziewane muszle na zimno 147

Jedna z przekąsek z naszej pierwszej parapetówki. Muszle zostały zjedzone wszystkie. Troszkę z nimi jest pracy, ale pusty talerz po nich, wynagradza wszystkie męki ;) Muszle można nadziać czym tylko dusza zapragnie, na ciepło lub na zimno. Tym razem na zimno, jako idealna przekąska na parapetówkę. Przepis znalazłam tutaj . 'muszle nadziane' Składniki: - 20szt dużych muszli - 5-6 pieczarek - 1 duża cebula(...)jajek rozm. "L" - 1 łyżka masła - 4 ogórki konserwowe - 2-3 łyżki majonezu - 1 ząbek czosnku - S&P - ew. rzodkiewki Muszle ugotować na miękko, ale uważać, żeby się nie rozwalały (u mnie zajęło to ok 20min, o 7 więcej niż było napisane na opakowaniu). Muszle odcedzić i przestudzić. Jajka ugotować na twardo. Oddzielić żółtka od białek. Białka i ogórki

CookYourself
Makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem | Czaniecki 139

Wczoraj na fb i instagram "wrzuciłam zdjęcie mojego obiadu. Pytałam się czy chcecie przepis - odpowiedź była jednoznaczna - "tak". Zatem mówicie i macie.   Muszle z kurczakiem i szpinakiem wyszły zupełnie przez przypadek. Jak to w kuchni często bywa. Cieszy mnie taki przypadek - bo obiad był przepyszny! Wszystko ze sobą świetnie się komponowało i co tu dużo mówić - przepis powtórzę(...)weekend ;)  Do przepisu wykorzystałam makaron muszle, które dostałam od firmy Czaniecki . I nie to, żebym przysładzała firmie, ale uważam, że są to najlepsze makarony obecne na polskim rynku :) 'makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem' Składniki: * farsz do muszli: - 1 duża pierś z kurczaka (lub dwie mniejsze) - pół opakowania mrożonego szpinaku w liściach - 1-2 łyżki śmietany

CookYourself
Spaghetti z Mulami z Chili, Czosnkiem i Pietruszką 141

Spaghetti z mulami.. Od zawsze chciałam spróbować przyrządzić mule razem z muszlami. Wydawało mi się takie ekscytujące jak w garnku muszle obijają się o ścianki i  pod wpływem ciepła otwierają się niczym rozkwitające kwiaty. Więc kiedy wpadłam na świeże mule w sklepie nie było opcji, że ich nie kupię. Nie powstrzymał mnie mój przyjaciel Leń. Bo kiedy wdrapałam(...)Zgadnij co dziś na obiad? ALEX: Co? JA: Spaghetti z mulami ALEX: Z czym? JA: Z mulami!  ALEX: A co to? JA: No te małże w czarnych muszlach. ALEX: Ostrygi? JA: Nie! Małże! ALEX: Aha JA: Będziesz jadł? ALEX: Nie wiem. Ha! I co? I dosłownie ożarliśmy się strasznie! Zjedliśmy 1 kg muli w winie z makaronem spaghetti. Masakra

Blondynka Gotuje
MULE PO MARYNARSKU 185

czuje niepokój, związany głównie z przygotowaniem. Jak się okazuje, te owoce morza to bardzo przyjazne stworzonka, trzeba tylko znać kilka podstawowych zasad. Mule są zdatne do jedzenia, gdy ich muszle są zamknięte. Gdy są otwarte, oznacza to, że mule zdechły, a tym samym zaczęły produkować bardzo niebezpieczne toksyny, które powodują silne zatrucia. Jeśli muszle są otwarte, można sprawdzić, czy czasem(...)żyje. Wystarczy energicznie i odważnie uderzyć muszlą o blat stołu. Zamykanie się muszli daje nam sygnał, że mul wciąż żyje, więc jest zdatny do spożycia. To samo w przypadku, gdy muszle zamykają się i otwierają naprzemiennie. Gotowanie - zaledwie 5-7 minut, po wrzuceniu do bulgoczącej potrawy. Dłuższa obróbka termiczna powoduje, że mięso, które normalnie jest delikatne, stwardnieje i stanie się

W kuchni Karmel-itki
Conchiglioni z dynią w sosie kurkowym. 195

Kolejna propozycja podania makaronowych muszli, tym razem już nieco jesienna, bo z dodatkiem dyni i grzybów. Nadzienie dzięki dodatkowi ricotty jest kremowe i delikatne, a śmietanowo- winny sos kurkowy ma w sobie dużo pieprzu, dzięki czemu smaki się równoważą i idealnie uzupełniają tworząc wspaniałe danie. SKŁADNIKI ( 20 sztuk) 20 makaronowych muszli 500g dyni ( przed obraniem) 250g ricotty 100 ml śmietanki(...)Wrzucić gałązki tymianku, wlać smietankę i dalej dusić.  3. Dodać ricottę, oraz doprawić całość do smaku solą, gałką muszkatałową i białym pieprzem. Powinniśmy uzyskać zwarte nadzienie do naszych muszli. 4. Muszle obgotować w osolonej wodzie ok. 8-10 minut, aby były al dente. 5. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić posiekaną drobn cebulkę oraz czosnek. Dodać dobrze oczyszczone kurki

DefinicjaSmaku
Małże - mule 112

mięso bogate jest w sole mineralne, żelazo, witaminy A, B, C, D i białko. Spożywać można jedynie świeże małże. Po czym poznać, że są świeże? Najważniejszym wskaźnikiem jest zamknięta muszla małży. Może się jednak zdarzyć, że muszla lekko się otworzy (stan taki nazywa się potocznie „omdleniem”). Aby sprawdzić czy małża żyje należy delikatnie rzucić nią, np. o blat kuchenny. Jeśli(...)muszla zamknie się, oznacza to, że żyje i można ją bez obawy przyrządzić. Po otwarciu opakowania z małżami powinien unosić się przyjemny zapach morza. Pod wpływem wysokiej temperatury podczas gotowania, małże powinny się otworzyć. Jeśli któraś małża nie otworzyła się należy ją wyrzucić. ”* Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz

królestwo garów
Muszle nadziewane mięsem 177

Kolejna propozycja na obiad. Tym razem muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym z sosem pomidorowym. Danie można porównać do spaghetti bolognese tyle, że nie ma tu spaghetti tylko muszle. Moje dzieciaki uwielbiają takie jedzonko. Składniki:     400g mielonego mięsa     1 duża cebula     2 ząbki czosnku     puszka pomidorów krojonych(...)łyżki posiekanej świeżej bazylii     około 300g makaronu muszle    150g sera mozzarella    2 łyżki masła    2 łyżki mąki    1,5 szklanki zimnego mleka    sól    pieprz    szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie:   Makaron ugotować al dente.   Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać

Amatorka kuchenna
Nadziewane muszle makaronowe 291

dawna chodził za mną taki makaron. Miałam rozmrożone mięso mielone, muszle kupiłam już jakiś czas temu i czekały, aż je wykorzystam. Ponieważ mięsa było mało, to ugotowałam tylko 5 muszelek. I to było w sam raz na jedną porcję :) Składniki: 5 dużych muszli makaronowych ok. 100-150 gramów mięsa mielonego (tyle mniej więcej mi zostało) 2 plastry sera żółtego(...)mała cebula lub kawałek białej części pora 2 nieduże pieczarki pieprz Zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy muszle. Gotujemy al dente, czyli na półtwaro. Ja gotowałam troszkę za długo bo 12 minut i jedna muszla mi pękła. Proponuję gotować ok. 8 minut i po tym czasie sprawdzić Gdy makaron się gotuje, obieramy i myjemy pieczarki, kroimy w kosteczkę Cebulę również obieramy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 159

dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży pieprz.Zachowując podstawowe zasady gotowania muli, potrawa zawsze się uda. Po pierwsze świeże mule! Jeśli przed gotowaniem jakieś muszle są otwarte i mimo postukania nimi o blat lub deskę nie chcą się zamknąć - wyrzucić, są zepsute. Jeśli po ugotowaniu jakieś muszlę się nie otworzyły - wyrzucić, są zepsute(...)Przygotowanie:Mule odsączyć w cedzaku z wody morskiej, włożyć do zlewu, zalać wodą, namoczyć na 5-10 minut. Usunąć ewentualne zabrudzenia, wypłukać, przełożyć do cedzaka. Wyrzucić wszystkie otwarte muszle (postukaj otwartą muszlą o deskę, jeśli się nie zamknie wyrzuć).Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plastry, natkę pietruszki posiekać razem z łodyżkami, z cytryny wycisnąć sok.W szerokim garnku

SzczyptaSmaQ
Muszle faszerowane kurczakiem i cukinią 594

Muszle makaronowe nadziewane cukinią i filetem z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym, całość posypana serem żółtym. Te dane na pewno zachwyci Waszych gości. Składniki na 3 porcje: przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku 18 sztuk muszli makaronowych 1 cukinia 1 filet z kurczaka 1/2 cebuli 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz 1 łyżka posiekanej pietruszki, plus do posypania(...)upieczeniu 100 g żółtego sera, startego 1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić. 2. Cukinię, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. 3. Dodać cebulę i cukinię. Smażyć przez 5 minut. Dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z połową sera żółtego

Moja Galeria Smaku
Muszle nadziewane i zapiekane 554

Troszkę się ochłodziło. Hura!! Wreszcie można uruchomić piekarnik i piec. Zrobiłam muszle makaronowe nadziewane, upiekłam pyszne ciasto. Taka energia  do pracy po urlopie. Mam nadzieję, że mnie ona długo nie opuści. Składniki: 250 g muszli makaronowych średnich 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka pomidorów 50 g sera żółtego 1 ząbek czosnku(...)łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz Muszle makaronowe obgotować w lekko  posolonej wodzie. Muszą być al dente ( lekko twarde). Odcedzić na sicie i przestudzić. Pomidory zmiksować, dodać 1/4 szklanki wody,doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i wlać na spód naczynia do zapiekania. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła, dodać do mięsa

O kuchni z uczuciem
Muszle faszerowane bakłażanem i kurczakiem 180

Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem, filetem z kurczaka i gorgonzolą zapiekane w sosie pomidorowym. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. To dane na pewno zachwyci Waszych gości. Składniki na 2 porcje: przepis z Kwestii Smaku 16 sztuk muszli makaronowych 1 bakłażan 1 filet z kurczaka 1/2 cebuli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego estragonu 1/2 łyżeczki suszonego(...)oregano szczypta ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka posiekanej pietruszki 100 g sera gorgonzola 1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić. 2. Bakłażana, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. 3. Dodać bakłażana. Doprawić solą, pieprzem, estragonem, ostrą papryką i oregano. Smażyć przez 2 minuty. Dodać cebulę

Moja Galeria Smaku
Conchiglione z kurczakiem, zieloną papryką i oliwkami 161

wreszcie udało się zrobić muszle makaronowe, do tej pory podziwiane u Oli! Szkoda, że tak długo dawałam się namawiać, zamiast od razu pójść, kupić i zrobić. Szkoda, bo omijało mnie bardzo smaczne, wyjątkowe danie.  Wyjątkowe, bo muszle makaronowe można nadziewać chyba wszystkim, co macie w lodówce, nie potrzebujecie nawet sera - tworzycie farsz z czego tylko chcecie a składniki wymieszać(...)jajkiem.  Te ze zdjęć to pierwsze, jakie zrobiłam. Zapamiętam właśnie ich smak na długo, może też Wam posmakuje tak, jak mnie. ;) Składniki: ok. 150 g makaronu conchiglione (duże muszle) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała pierś kurczaka 1/2 zielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych bez pestek

Kuchnia Prezydentowej
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem 201

Muszle nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami, doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,firmy SKWORCU , które miałam przyjemność testować, całość ukryta pod delikatnym beszamelem jest doskonałym daniem na obiad!  Składniki 26 sztuk conchiglioni 1 duży por 1/2 cukinii 1 czerwona papryka 3 łyżki oliwy 1/2 kg łopatki wieprzowej 200 ml rosołu(...)cukinię,trzymać cały czas na wolnym ogniu. Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów i doprawić przyprawami mięso do smaku,posolić. Wymieszać, zestawić z ognia. Muszle ugotować all dente w osolonym wrzątku ułożyć na desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały. Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna. Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło dodać mąkę

Wanilia i Kardamon
Nadziewane muszle 139

Chodził za mną przepis na nadziewane muszle z makaronu. Taki duży makaron nadziewany szpinakiem i serem. Niestety przepisy jakie przeglądałam wymagały składników jakich akurat nie posiadałam w swojej lodówce, więc postanowiłam zrobić zapiekankę z tego co mam, a podstawy miałam: makaron, szpinak i pomidory. W lodówce jeszcze znalazłam... Dla 4 osób Potrzebujemy: 450g mrożonego szpinaku - liście 1 pierś z kurczaka(...)ząbki czosnku 1 cebula 2 puszki pomidorów makaron duże muszle ( kupiłam w Sieci34) 1/2 kostki fety bazylia chilli ocet balsamiczny ser żółty do zapiekania S&P Pierś kurczaka gotujemy. Szpinak rozmrażamy (można na patelni), podsmażamy z solą i czosnkiem. Studzimy i drobno siekamy. Pierś z kurczaka po ugotowaniu również drobno siekamy. Szpinak i kurczak lądują w misce. Dodajemy fete

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Muszle makaronowe zapiekane z kurczakiem i papryką 6002

warto poświęcić pół godzinki na przygotowanie (kolejne pół godziny zajmie pieczenie). Jest pyszne, zawiera minimalną ilość tłuszczu, chude mięso z piersi kurczaka i aromatyczne warzywa. Duże makaronowe muszle nadziałam mieszanką mielonego mięsa, papryki, selera naciowego, zanurzyłam w pomidorowym sosie i posypałam kawałkami mozarelli. Wyszło pysznie. Musicie spróbować!     Składniki: 250 g makaronowych muszli - ok 30 szt. (można użyć(...)posiekanej natki pietruszki pół kulki mozarelli   na sos: 2-3 szklanki passaty pomidorowej gałązka selera naciowego ząbek czosnku łyżeczka oliwy z oliwek sól łyżeczka oregano   Przygotowanie: Muszle makaronowe gotować 7 minut w osolonej wodzie. Powinny lekko zmięknąć, łatwiej je będzie nadziać. Paprykę, chili i gałązkę selera naciowego i ząbek czosnku posiekać w drobne kawałki. Podsmażyć krótko

Kulinarne Inspiracje
Conchiglioni rigati z wołowiną i serem 190

Zetrzyj ser żółty na małych oczkach, wmieszaj w mięso. Ugotuj conchiglioni rigati al dente w osolonej wodzie. Ale nie do zupełnej miękkości. Odcedz i przelej zimną wodą. Rozłóż każdą muszlę na ściereczkę do oschnięcia. Nakąłdaj masę mięsno-serową do każdej muszli. Brytfannę i naczynie do zapiekania  wysmarowałam dokładnie masłem. Poukładałam ciasno muszle na dnie. Posypałam natką pietruszki i ..odłożyłam(...)chłodne miejsce ,bo muszle były mi potrzebne...na drugi dzień. Na godzinę przed podaniem przygotowałam sos pomidorowy z soku pomidorowego , soli i pieprzu. Zalałam muszle delikatnie i posypalam je serem żółtym. Nie zapomnijcie o  skropieniu oliwą z oliwek przed zapiekaniem ! Nałożyłam pokrywki i włożyłam do piekranika na minimum 30 minut. Smakują wybornie. To jest danie eleganckie, proste do wykonania

Z Kuchni Do Kuchni
Muszle makaronowe z kurczakiem, bakłażanem i kremowym serkiem 325

fanką makaronów. Często przyrządzam makaron w formie zapiekanki, która świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem wychodzi pysznie(...)składników mojego farszu. Dzięki różnym wariantom smakowym serka można pokombinować z różnymi rodzajami farszu i-jestem pewna-zawsze będzie pysznie :) Składniki na porcję dla 2 osób: Makaron: 24 duże muszle makaronowe Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, aby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się

Zawsze głodna!
Mule z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym 127

nazwa fancuskich "les molues", bo tak nad Sekwaną nazywa się omułki jadalne - małże występujące w morzach półkuli północnej. Omułki występują też w Bałtyku, acz w skarlałej postaci. Przeciętna długość muszli omułka to 3-5 cm, ale zdarzają się większe. Muszla jest ciemna, prawie czarna, o lekko zaostrzonym końcu. Kupując omułki nigdy nie mamy pewności, czy wszystkie przeżyły transport(...)sprawdzić, te, które są otwarte, należy lekko ścisnąć lub postukać. Żywy małż zamknie muszlę. Jeśli tak się nie stanie, lepiej ją wyrzućmy. Podobnie należy postąpić z tymi muszlami, które nie otworzą się podczas gotowania. Swoje mule przygotowałem z dodatkami typowymi dla kuchni... tajskiej - z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, liśćmi limonki i pastą curry. Składniki (dla 2 osób): 1 kg świeżych

W SMAK
Muszle z mięsnym nadzieniem 339

Bardzo lubimy makarony i często się u Nas pojawiają w różnych postaciach. Dziś ponownie muszle makaronowe z farszem mięsnym na pikantną nutę i zapieczone z żółtym serem. Takie danie może nie wygląda zbyt elegancko na talerzu ale jest pyszne. Muszle z mięsnym nadzieniem SKŁADNIKI: 20 sztuk dużych muszli makaronowych 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)dodajemy do mięsa. Dodajemy pastę paprykową, mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Sos z puszki mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem mięsnym i układamy w naczyniu.     Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim z wierzchu muszle. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muszle z truskawkami zapiekane w budyniu kokosowym 176

Truskawki nadziane w makaronowe muszle i zapiekane w budyniu kokosowym, obsypane migdałami i cynamonem- coś pysznego, mówię Wam! :) Budyń zrobiony jest od podstaw, na mleku kokosowym i z dodatkiem żółtek oraz wzbogacony aromatycznymi przyprawami: wanilia, anyż oraz kardamon.  Jeżeli jednak nie macie chęci na kokosowy smak, to zróbcie budyń na zwykłym mleku lub- w wersji dla leniuchów- zaserwujcie(...)kupnym budyniem. Smaczny, o ciekawym smaku, sycący i... uroczy deser, który warto przygotować :) * muszle- 150 g * truskawki- 6-7 sztuk * mleko kokosowe- 500 ml * żółtka- 5 szt. * skrobia ziemniaczana- 3 czubate łyżki * cukier waniliowy- 2 łyżki (+1 łyżka cukru trzcinowego) * anyż- 1 łyżeczka * kardamon- 1/4 łyżeczki * cynamon- do posypania * migdały- do posypania Muszle ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić

Kraina Miodem Płynąca