w muszlach - 230 przepisów (strona:6/16)

Jak Przygotować Małże Nowozelandzkie w Winie 138

wspomniałam na początku małże miałam mrożone, więc wyciągnęłam je z zamrażarki wieczorem. Rozmrażałam je w lodówce, bo małże powinno się rozmrażać powoli.Małże opłukałam pod bieżącą zimną wodą, a muszle porządnie oskrobałam nożykiem, bo paznokci szkoda. Po co? Bo na muszlach były różne narośla i jakieś takie wąsy, nitki, nie ważne, muszle musiałam mieć czyściutkie. Pietruszkę opłukałam i posiekałam. Czosnek

Blondynka Gotuje
Zapiekane muszle makaronowe z farszem. 117

Składniki: 250g makaronu w kształcie dużych muszli, 380g piersi z kurczaka, 300g pieczarek, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 200g świeżego szpinaku (może być również mrożony), 1 łyżka masła, olej, 1 łyżka śmietany 18%, 3-4 ząbki czosnku, 3 ogórki konserwowe, 320g startego sera żółtego, 2 łyżki majonezu, 500g przecieru pomidorowego z kartonu, sól, pieprz. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić(...)szpinak wrzącą wodą, Posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła i wyciśniętymi ząbkami czosnku do momentu odparowania wody. Zdjąć z ognia i wymieszać z łyżką śmietany. Na dno makaronowych muszli nałożyć wcześniej przygotowany szpinak. Pozostałą część makaronu napełnić wcześniej przygotowanym farszem. Majonez wymieszać z przecierem pomidorowym i zalać muszle z farszem. Postarać się by makaron był dokładnie sosem przykryty - inaczej

W kuchni u Moniki
Małże w pomidorach z makaronem soba 138

gryczanego soba (dostępny w Lidlu) Przygotowanie: Małże umyć w zimnej wodzie, wyczyścić z wszelkich narośli i glonów. Myć i czyścić małże gdy są zamknięte, jeśli są pootwierane to postukać muszlą w blat stołu i się zamkną. Wyrzucić te, które mają pęknięte muszle, gdyż mogą być martwe. Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać oliwę, rozgrzać ją, dodać drobno posiekaną cebulę(...)gotować z 5 - 6 minut. Następnie dodać małże, przykryć, gotować nie dłużej niż 6 minut, co pewien czas potrząsając garnkiem, aby małże równo się ugotowały. Małże będą gotowe, gdy muszle się otworzą. Nie otwarte małże wyrzucić, są nieświeże i można takimi się zatruć. Makaron soba przygotować według przepisu na opakowaniu.  Małże podawać z makaronem soba, polanym sosem pomidorowym

Kuchcik gotuje
MUSZLE FASZEROWANE TUNCZYKIEM I KUSKUSEM 204

proponuje taką z kuskusem. Szybko się ją przygotowuje a jest na prawdę smaczna.Bez zbędnych sosów czy dipów, żeby było lekko. Dla urozmaicenia tę prostą przekąskę podałam w 3 kolorowych muszlach : ze szpinakiem, z pomidorami i z kurkumą. Palce lizać! Składniki:   puszka tuńczyka w oleju roślinnym 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 10 zielonych oliwek 1 ogórek wąż(...)OGÓRKI MAŁOSOLNE sól,pieprz do smaku 3/4 szklanki kaszy kuskus Kupiec 15 sztuk makaronu duże muszle Wykonanie:   Kaszę zalewamy wrzącą osoloną wodą, odstawiamy aż pochłonie cały płyn, studzimy, mieszamy.Paprykę oraz cebulę drobno kroimy w  kosteczkę. Oliwki kroimy na mniejsze kawałeczki, ogórki w drobną kostkę. Tuńczyka osączamy. Do salaterki przekładamy pokrojone warzywa, tuńczyka, kaszę, wszystko razem mieszamy, doprawiamy

Z Majeczką w kuchni
Conchiglie z łososiem 140

Muszle w sosie pomidorowym proponuję na kolację Składniki 250 g muszli conchiglie 400 g fileta z łososia 3 pomidory z puszki 1/2 szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g tartego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazylią Przygotowanie Szafran zaparzyłem(...)kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie. Dodałem pokrojone pomidory , posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka minut. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle napełnione nadzieniem z łososia.  Posypałem obficie parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C., aż cały ser się rozpuścił

R'n'G Kitchen
Muszle z łososiem i sosem pieprzowym 207

polując na promocje wypatrzyłam bardzo ładne brzuszki z łososia. W mojej głowie niemal od razu pojawił się pomysł na pyszne danie, dlatego bez ociągania je kupiłam. Do tego makaron muszle, śmietana, trochę pieprzu i powstało pyszne i bardzo sycące danie. Pewnie większość z Was stwierdzi w tym punkcie, że powinnam kupić po prostu kawałek wędzonego fileta, bo brzuszki śmierdzą tranem(...)Dlatego zapraszam do lektury, a może i Wy się skusicie :) Potrzebne nam: - 500g wędzonych brzuszków łososiowych - duży kubełek śmietany 18% - 5 łyżeczek zielonego pieprzu w ziarnach - trochę soli - makaron muszle (ok. 18 sztuk) - przyprawa do ryb - szczypta mielonego czarnego pieprzu - pieprz cytrynowy - plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z tuńczykiem, kaparami w muszlach 144

Składniki:   makaron duże muszle   1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę   1 słoiczek tuńczyka w sosie własnym, odsączonego   1 jajko ugotowane na twardo drobno posiekane   1 cebula dymka, bardzo drobno pokrojona   1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej   2 łyżki opłukanych kaparów   1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki   sól, pieprz czarny do smaku(...)majonez glassa sojowa do dekoracji Wykonanie: Makaron duże muszle ugotować według przepisu ma opakowaniu. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatką napełniać muszle. Podawać schłodzone, delikatnie polane glassą sojową PONTI

Malinowe Pocałunki
Spaghetti z małżami - mulami 90

białego wytrawnego wina, 100 ml przecieru pomidorowego, 1 -2 pomidory, 1/2 pęczka zielonej pietruszki lub kolendry, oliwa, szczypta cukru Małże dokładnie oczyścić - w yszorować szczoteczką, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szalotkę posiekać, poddusić na oliwie razem z czosnkiem, trawą cytrynową oraz szczyptą cukru. Wlać wino oraz przecier pomidorowy, dusić(...)zgęstnieje. Wrzucić małże, gotować pod przykryciem 6 minut, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Zamknięte muszle wyrzucić. Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Do sosu dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory oraz spaghetti. Dokładnie wymieszać. Makaron wyjąć na talerz, na wierzchu ułożyć mule. Posypać natką pietruszki lub kolendrą.   zastawa

królestwo garów
Faszerowane muszle makaronowe 142

smaki farszu, który lepszy? Faszerowane makaronowe muszle:  czerwoną cebulą duszoną w białym winie z fetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym(...)masło, dodać rozmrożony szpinak i mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć tartym parmezanem i od razu podawać. Smacznego

MarciochaKucharzy
Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią 201

Przed nowym rokiem trzeba zużyć wszystkie pootwierane paczki makaronowe. Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie(...)Następnie dodać pokrojoną cukinię i oliwki. Wszystko razem wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym

MarciochaKucharzy
Muszle makaronowe ze szpinakiem 117

Muszle makaronowe, faszerowane szpinakiem,  zapiekane z mozzarellą w sosie pomidorowym Nadzienie szpinak  ricotta sól pieprz czosnek jajko Sos  pomidory w puszce czosnek sól pieprz Ponad to makaronowe muszle  mozzarella Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy chwilę aż zmięknie. Pomidory gotujemy i doprawiamy do smaku. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego.  Do gorącego szpinaku dodajemy ser ricotta(...)czosnek oraz przyprawy. Na koniec wbijamy jedno jajko i energicznie mieszamy. Następnie przekładamy nasz farsz do rękawa cukierniczego i faszerujemy nim muszle makaronowe. Tak przygotowane, układamy na sosie pomidorowym (nie topimy tylko lekko zanurzamy). Na wierzch kruszymy ser mozzarella i całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15/20 minut. Smacznego

KuukBuuk
Małże z lubczykiem i chili 137

chili (posiekanej) 6 gazłązek lubczyku (+ opcjonalnie kilka do dekoracji) ½ pęczka posiekanej natki pietruszki 150 ml białego wina 100 ml śmietanki 30% szczypta soli morskiej Świeże małże powinny mieć zamknięte muszle. Jeżeli są otwarte należy postukać skorupką o blat lub lekko je ścisnąć. Te, które się zamkną są żywe, czyli świeże. Czasami trzeba chwilę poczekać lub postukać drugi raz. Jeżeli muszle(...)pomimo stukania się nie zamkną, nie nadają się do jedzenia i mogą wywołać zatrucie. Małże z uszkodzonymi muszlami również należy wyrzucić. Przebrane małże wyszorować, nożem zeskrobać wszystkie narośla, oderwać wiszące nitki ("brody"). Opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. Szalotkę i czosnek obrać, posiekać. Masło roztopić w szerokim rondlu, dodać szalotkę, czosnek i chili, oprószyć solą. Poddusić, nie rumieniąc. Dodać

Pełny talerz
Conchiglione z mięsem pod serową kołderką 196

Ostatnio coraz częściej nachodzi mnie ochota na makaron. Mąż mój uwielbia taki makaron domowej roboty jak pamiętamy z dzieciństwa,  jednak dzisiaj zapraszam Was na conchiglione czyli duże muszle, które nafaszerowałam pysznym nadzieniem i zapiekłam pod kołderką z mozzarelli :)  Conchiglione z mięsem pod serową kołderką SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150-200 g makaronu conchiglioni 1 cebula biała(...)paprykę oraz pomidory i sos chili - wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez około 7 - 8 minut. Następnie dodajemy kukurydzę, mieszamy i wyłączamy grzanie. Formę do zapiekania smarujemy masłem, muszle faszerujemy mięsnym farszem i układamy w formie. Na wierzch muszli ścieramy mozzarellę. Zapiekamy przez około 20 - 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Włoska uczta- Coperture della pasta ripieni di tacchino. 124

porcini, olive, farina di riso 1 jajko 1 płaska łyżeczka Aglio & Peperoncino- Italian Seasoning for pasta with garlic, chili, onions, basil, oregano, parsley Dodatkowo: Suszone pomidory makaron muszle do faszerowania tarty ser Gran Biragahi Danie zrobiłam w tych dwóch wariantach ponieważ wiem, że moje dziecko będzie miało ochotę na mięsne kuleczki jak i muszelki. jako, że danie jest(...)patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Smażymy ciągle mieszając patelnią, tak aby mięso z wierzchu stało się lekko chrupiące.  Drugą porcję dodajemy do makaronu typu muszle, które są przeznaczone do faszerowania. nafaszerowane muszle makaronowe umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. dodajemy na blaszkę kilka suszonych pomidorów. Pieczemy około 30 minut (200 stopni, opcja góra

ClauditteMissCooking
Conchiglioni szpinakowo serowe ze słodką nutą balsamiczną 124

każdej postaci i w każdym rodzaju. Do tej pory nie przedstawiałam Wam przepisu na makaron conchiglioni.... a co takiego kryje się pod tą piękną, dźwięczną nazwą? Są to poprostu muszle, stworzone idealnie do nadziewania. Tym razem muszle zostały przeze mnie nadziane szpinakiem i słonym serem feta. Smak potrawy wzbogacają dwa sosy. Jeden pomidorowy z czosnkiem i odrobiną masła, drugi balsamiczny(...)wart jest jego przygotowania. Gotujemy ok 10 minut - aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy odrobinę soli i pieprzu.  5.  W naczynie żaroodporne wylewamy 3/4 naszego sosu pomidorowego. Muszle nadziewamy szpinakiem i układamy na sosie pomidorowym. Następnie polewamy resztą sosu pomidorowego. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30 minut.  6. Danie wykładamy na talerze, dekorujemy serem feta

Mój Smak na Życie

Proponowane wyszukiwania