200g owoców cyklantery (achocha, dziki ogórek) 200 g mięsa mielonego z udek kurczaka 1 małe jajko sól pieprz pół małej cebuli natka pietruszki 2 pomidory 1 papryka kawałek cukinii ok 100 g 1 cebula sól pieprz zioła i przyprawy (według upodobań) ja daję hyzop, kurdybanek, majeranek, oregano. Cyklanterę przecinamy wzdłuż i wyjmujemy gniazda nasienne. Mięso mieszamy z posiekaną cebulką jajkiem(...)przykryciem ok 15 min. w razie potrzeby podlewamy ok pół szkl wody. Doprawiamy do smaku i układamy nadziane owoce cyklantery. Przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 15 min. Podajemy z ryżem
Gotowanie jest łatwewodzie z dodatkiem cukru. Gotować ok 5min. Przelać zimną wodą i obrać z łupinek, ale nie jest to koniecznością. Oczyszczone części kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Mogą to być udka, podudzia, skrzydełka – to co lubimy. Rozgrzać olej na patelni i osmażyć kurczaka na rumiano z każdej strony. Przełożyć do brytfanki, w której będzie się dusić mięso. Na patelnię wlać(...)ogień i wlać mleczko kokosowe. Dusić, aż wszystko będzie miękkie, a sos marchewkowy zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na końcu dodać ugotowany bób. Podawać z ziemniakami albo ryżem. Smacznego :) Kategoria: Obiad , WYTRAWNIE Tagged: bób , kurczak , marchewka , mleczko kokosowe , pomidory
https:KKuchniaMniamCześć dziś kurczak w sosie musztardowo-miodowym z pieczarkami. Kurczak jest aromatyczny i niewysuszony. Pieczarki idealnie komponują się z sosem. Składniki: 5 sztuk udek kurczaka (ja przedzieliłam na dwie części) kilka sztuk pieczarek 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego curry kurkuma imbir 1 cebula czerwona 1 szklanka wody Przygotowanie Cebulę pokroić w niewielka kostkę(...)czasie myjemy pieczarki i możemy je przedzielić na pół, ale nie jest to konieczne. 15 min przed końcem pieczenia wkładamy pieczarki do kurczaka. Kurczak świetnie pasuje do ryżu. Smacznego
Panda i jej światwczorajszego obiadu, więc unikniemy w ten sposób marnowania jedzenia. Kurczak jalfrezi - proporcje na 3-4 osoby około 600 g pozbawionego skóry i kości mięsa z kurczaka (filetów lub udek) albo mięso drobiowe, które zostało z np. z gotowania rosołu. 1 duża cebula drobno posiekana 2 zielone papryczki chili 2 zielone lub czerwone słodkie papryki średniej wielkości, oczyszczone z nasion(...)łyżek jogurtu naturalnego 1 -2 łyżki masła ghee lub oleju do smażenia sól, duża szczypta cukru i duża szczypta cynamonu do smaku natka kolendry lub pietruszki do dekoracji ryż basmati lub czerwony ryż Przepis na curry jalfrezi z kurczaka Mięso obieramy ze skóry, kroimy w średniej wielkości kostkę, około 3x3 cm (albo używamy ugotowanego wcześniej mięsa).i oprószamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataamatorów mięsa na słodko. Składniki 500 g filetów z udka kurczaka 2 łyżki oleju arachidowego 1 puszka ananasa 1 marchew 1 cebula 1 strąk zielonej papryki 1 por 300 ml bulionu drobiowego 1 łyżka trawy cytrynowej 2 liście kaffiru 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego 1 łyżka sosu sojowego cytrusowego 1 łyżka cukru palmowego 1 łyżka mąki kukurydzianej 70 ml zimnej wody(...)zalewą, trawę cytrynową, pieprz, kaffir, cukier, bulion drobiowy i dusimy pod przykryciem 20 minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do całości i dokładnie rozprowadzamy. Zagotowujemy. Podajemy z ryżem
R'n'G Kitchenboczniakami. Prostota i smak w jednym. Polecamy! Czas: 1 godzina Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Robienie pęczotto weszło nam w krew. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów(...)pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakami i kurczakiem Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany
Niedzielny kucharzłyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka chilli w proszku 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru (opcjonalnie) 500g piersi z kurczaka (lub wyfiletowanych udek) 100-150ml wody 2 lyzki śmietany 2 lyzki świeżej kolendry 1 zielone chilli (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie : W misce dokładnie wymieszać jogurt, koncentrat pomidorowy, chatney z mango, przyprawę(...)plasterki chilli (opcjonalnie, w zależności od tego jak ostre danie chcemy uzyskać), świeżą kolendrę i śmietanę. Zamieszać, gotować na niewielkim ogniu jeszcze 2-3 minuty i natychmiast podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego
Codzienne Gotowaniełyżek soli. Odstawiamy w chłodne miejsce. Odsączamy udka z solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki. Posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Na wierzchu - na udka i pomiędzy nie - układamy pokrojone w drobne kawałki masło. Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka(...)Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać mięso i dodatki, np. ziemniaki lub ryż
Kolorowy PrzepisownikMięso - główny składnik obiadu. Czasami jest to pierś z kurczaka, czasami jakieś udko - ale jedno jest pewne do mięsa musi być jakiś sos. Ja od dawna, dawna robię między innymi sos paprykowo -marchewkowy (ulubiony mojego męża). Delikatny, aromatyczny a przede wszystkim łatwy do zrobienia. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. Składniki: Papryka - czerwona, zielona, żółta (na dwie osoby wystarczy(...)warzywa zrobią się miękkie. 3. Dodajemy śmietanę, zagęszczamy mąką - według uznania. 4. Doprawiamy - ja daję pieprz zwykły i ziołowy, odrobinę lubczyku oraz paprykę słodką. Sos najlepiej smakuje z ryżem albo kaszą
My World by Dagmara Rekziół prowansalskich 1 łyżeczka soli, pieprz Jak zrobić potrawkę z kurczaka i chorizo w wolnowarze: Wolnowar włączyć na HIGH. Drobno posiekaną cebulę i czosnek wrzucić na dno wolnowara. Udka z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i tłuszczu, pokroioć na mniejsze kawałki i wrzucić do wolnowara. Chorizo pokroić na półplasterki grubości około 0,5cm i dodać do kurczaka. Paprykę(...)będzie za rzadki, można go nieco odparować pozostawiając włączony wolnowar, ale ze zdjętą pokrywką, lub zagęścić go tradycyjnie mąką ziemniaczaną. Potrawkę z kurczaka podawać z ulubionym pieczywem, ryżem lub kaszą kuskus. Potrawka z kurczaka i chorizo przygotowana tradycyjnie w garnku: W dużym rondlu rozgrzać olej do smażenia - przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w plasterki chorizo
Codzienne Gotowaniecząbru w proszku pół łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki tymianku suszonego cytryna 1-2 łyżki mąki (można zagęścić bezglutenową) łyżka masła 2 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Udka ugotować wcześniej w wodzie jak na rosół. Gotować ok. 1,5 h. Mięso wyjąć z rosołu, przestudzić lekko, obrać i posiekać na nieco mniejsze kawałki. Marchewkę i seler naciowy pokroić(...)zmiękną ( uważać, aby się nie rozgotowały). Na koniec doprawiamy całość do smaku odrobiną soku z cytryny i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. PROPOZYCJA PODANIA Danie podawać z młodymi ziemniaczkami, bądź ryżem. Dla urozmaicenia można dodać do tego ulubioną surówkę
Calzonella.compóźniej ją przykryć i włożyć do piekarnika, to super wszystko możemy zrobić w 1 naczyniu. Jeżeli nie mamy, to bierzemy dużą patelnie, rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka, kładąc udka skórą do dołu. Usmażone kawałki przekładamy miski. Kroimy cebulę i wrzucamy na patelnię, na której smażył się kurczak, dodajemy tymianek, podsmaż chwilę, wlej wino i zakołysz patelnią. Czas na czosnek(...)mocno błyszczącą stroną do potrawy). Wkładamy do piekarnika na 30 - 40 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i zostawiamy jeszcze na 10 min. aby się zrumienił. Podajemy z ryżem, ziemniakami, sałatką. A co z upieczonymi ząbkami czosnku? No cóż są całkiem smaczne, faktycznie znika gdzieś nieprzyjemny ostry smak. Można wrzucić kilka ząbków do puree z ziemniaków lub przygotować zupę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/się z Wami. Tym razem będzie to prosta, a jakże pożywna i smakowita sałatka. Doskonała do zdrowego najedzenia się. Składniki: 1 torebka pęczaku jęczmiennego 2 plastry ananasa świeżego 1 udko kurczaka wędzonego 2 suszone pomidory 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej szczypta curry szczypta papryki wędzonej szczypta pieprzu cytrynowego 1/2 kostki rosołowej drobiowej Przygotowanie: Pęczak gotujemy na bulionie drobiowym(...)dnia, jak smaki się przegryzą. Nie potrzeba do niej żadnych dodatków, żeby się najeść. Lekko słodkawa, z pikantną nutką dzięki curry i pieprzowi cytrynowemu. Pęczaku użyłam z premedytacją zamiast ryżu ze względu na wysoką zawartość błonnika. Eksperyment wypalił i pęczak okazał się wdzięczną bazą do sałatki. Smaczna, prosta i gdyby nie ten majonez - całkiem zdrowa
Kuchnia po mojemuleniwych przygotowanie tej potrawy można przerwać w połowie – czyli zrobić tylko potrawkę z kurczaka z warzywami i nie zapiekać jej dalej – można ją podać potem np z ryżem. kub zjeść bez dodatków bo sama w sobie jest pełnym daniem ( mięso, warzywa, ziemniaki i sos:) . Z kolei patent na ciasteczka można wykorzystać w innych daniach, zapiekankach i gulaszach. Potrawka(...)mąki 1 litr rosołu (z drobiu albo wywar warzywny) 1 łyżka oliwy 2 podwójne piersi z kurczaka wolnego wybiegu (to tyle mięsa co w jednej piersi przemysłowego kurczaka) 3 udka z kurczaka z wolnego wybiegu 200 g mrożonego groszku 3 łyżki śmietany łyżka soku z cytryny sól pieprz ciasteczka: 150 g mąki ⅓ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
Cooking for Emilycytryny. Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu. kaczka Kaczkę wyjąć z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowania Z kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek odciąć ostrym nożem a najlepiej tasakiem końcówki kości. Skórę na piersiach delikatnie ponacinać. Pozostała część kaczki wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar. Gorącą marynatę przelać(...)który wytopił się podczas pieczenia. Miksować . Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny. Doprawić do smaku. Kaczkę przybrać świeżą kolendrą, podawać z ryżem lub chińskim makaronem, sos podać w osobnej miseczce. Śliwki i powstały sos po pieczeniu kaczki przekładamy do miski blendera, miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę marynaty
Stare Gary