udka na ryżu - 569 przepisów (strona:18/38)

Kurczak pieczony w glazurze 266

piekłam kurczaka o wadze 1,5 kg. Kurczak doskonale smakuje na ciepło, z ziemniakami, frytkami czy ryżem i surówką, jak i na zimno - do kanapek. Majonez w warzywach można zastąpić oliwą lub olejem. Zamiast kurczaka, w glazurze można upiec np. same udka. Ostrą paprykę w glazurze można zastąpić słodką, a ciemny sos sojowy - jasnym. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zupa wiosenna 196

pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się na zupę 6 sporych ziemniaków 9-składnikowa mrożona mieszanka "zupa wiosenna" 6 łyżek makaronu orzo (w kształcie ryżu) 4 łyżki śmietany  18% sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy

Kulinarne przygody Gatity
Potrawka orientalna z gotowanym mięsem 183

Orientalny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu Składniki ugotowane udka z kurczaka 2 szt pieczarki 3-4 szt papryka czerwona 1/2 szt cebula dymka 2 szt

czarrna od kuchni
Kurczak pieczony na ryżu 196

cebule 2 szklanki ryżu zalewa 6 szklanek wody (1,5 l) 6 łyżek keczupu łagodnego lub piekantnego, dałam domowy keczup z cukinii 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 3 duże zabki czosnku 2 łyżki suszu warzywnego Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć

Monia miesza i gotuje
ZŁOCISTY KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO KECZUPOWYM 99

Złociste kurczaki, a kto ich nie lubi? Złoty jesienny kolor, kiszona kapusta i ryż. Dziś przedstawiam błyskawiczny przepis na pyszny posiłek. Dodatkową cechą tego dania jest to, że nie musimy brudzić wielu naczyń. Wystarczy tylko jedno! Składniki: 2 duże udka z kurczaka 400ml gęstej śmietanki 12% 400ml keczupu 1 łyżeczka papryki w proszku sól, pieprz do smaku Udka uprzednio należy

Słodki Zakątek
Chicken Kapama - kurczak w ziołach na sposób śródziemnomorski. 241

czosnek, a podajemy z plasterkami cytryny, posypane tartym serem i posiekaną natką pietruszki. Można tutaj wykorzystać udka, skrzydełka, ale najlepiej jest postawić na filet piersi, bo można podać ten naturalnie gęsty sos także do makaronów. To apetyczne danie jednak fajnie pasuje do ryżu - wtedy mamy całkiem niskokaloryczny (około 300 kcal porcja), ale sycący obiad, do którego chętnie powrócimy. Chicken Kapama

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drobiowa zupa curry 132

Pysznie rozgrzewająca. Lekko orientalna, delikatna.  Składniki 2 łyżki masła 400 g filetów z udka kurczaka (bez skóry) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy curry 1,2 l bulionu drobiowego 100 g ryżu 2 łyżki słodkiej śmietany sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło rozpuszczamy

R'n'G Kitchen
Kurczak z czosnkiem, chili i limonką i obłędnie chrupiącą skórką 241

przywarło podczas smażenia. Dodać bulion, sok i skórkę z limonki, miód. Dobrze wymieszać. Do sosu włożyć udka skórą do góry. Piec na środkowej półce bez przykrycia przez ok. 35 minut. Przed podaniem posypać zieleniną i obłożyć plasterkami /cząstkami limonki. Podawać z ryżem lub kaszą, chociaż i tak na koniec przyda się kawałek bagietki do maczania w sosie. Smacznego! Porady

Pełny talerz
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 424

następny raz. Kiełbasę pokrójcie w plasterki. Odmroźcie krewetki – najszybciej wkładając każdą z osobna pod bieżącą wodę, chłodną, żeby spłukać warstewkę lodu i nie wymaczać mięsa – oderwijcie ogonki.   Udka kurczaka oczyśćcie, zalejcie w osobnym garnku 2 litrami zimnej wody. Dodajcie do garnka poćwiartowaną cebulę, 2 pozostałe gałązki selera naciowego, 2 liście laurowe, obrane i przekrojone na pół marchew i pietruszkę(...)jakim ugotujecie ryż. Podajemy gumbo na białym ryżu. Po nowoorleańsku – z kawałkiem pszennej bułki i zimnym piwem albo kieliszkiem wina Chardonnay lub Pinot Grigo. Zaraz chyba włączę na powtórkę pierwszy sezon serialu „True Detective'”, żeby zatopić się w ciężki klimat dusznych bagien i jeszcze mocniej poczuć Luizjanę… SKŁADNIKI 2 udka z kurczaka (około 700g) 250g mrożonych gotowanych krewetek

Karo in the Kitchen
Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną 114

dodaję cukru. Kasze są zdrowe i bardzo syte, to doskonała alternatywa nudnych ziemniaków, makaronu czy ryżu. Moja ulubiona to kasza gryczana, jęczmienna i kuskus.   Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną / 1 porcja Składniki: 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 porcja z kurczaka ( filet, podudzie, udko, ćwiartka) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 3 łyżki oleju rzepakowego

Moja smaczna kuchnia
SAŁATKA OBIADOWA Z KASZĄ BULGUR 188

bank rosół, ziemniaki z mizerią i udkiem z kurczaka ale, to w moim jak ja to nazywam prawdziwym domu.  W warszawskim raczej nie robię takich obiadów, wiecznie coś muszę zmajstrować, zamieszać w garach. Także tak :-) Kasza bulgur, ostatnio moja ulubiona - odkrycie roku bez kitu. Na internetach piszą, że przypomina w smaku ryż. Absolutnie się z tym nie zgadzam(...)naprawdę jest bardzo sycąca. Może być dodatkiem do mięs ale może być również składnikiem sałatki i dzisiaj przygotowałam taką a'la obiadową.  Składniki: 250 g mięsa z udka kurczaka bez skóry  słoik suszonych pomidorów w zalewie  1 malutka papryczka jalapeno  szklanka ugotowanej kaszy  bulgur  50 ml białego wina pół limonki 1 świeży ogórek

pieprzny smaczek
Kebab z kurczaka z granatem 142

ryżem jako tradycyjny obiad. Kebab z kurczaka z granatem to kolejne pyszne danie kuchni arabskiej . Marynata do kurczaka sprawia, że jest on aromatyczny, lekko pikantny, delikatnie kwaskowy, jednym słowem - pyszny. Nieodzownym dodatkiem do tego dania jest sałatka z cebuli i granatu, która świetnie komponuje się z kurczakiem. Polecam! Kebab z kurczaka z granatem Składniki:  500g wyfiletowanych udek z kurczaka(...)łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę skórka otarta z 1 cytryny i sok z połowy cytryny sól, pieprz jogurt grecki do podania (opcjonalnie) tortilla lub ryż do podania Sałatka z granatem pół granatu 2 małe czerwone cebule 0,5 łyżeczki sumaku Jak zrobić kebab z kurczaka z granatem? Oliwę czosnek wyciśnięty przez praskę i przyprawy - paprykę

Codzienne Gotowanie
Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem 317

Wykonanie: Udka umyć, osuszyć. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, podsmażyć kurczaka z obu stron. Wyłożyć udka na talerz. Cebulę obrać, posiekać w kostkę. Czosnek obrać, posiekać drobno. Natkę pietruszki również posiekać (4 posiekane gałązki wrzucić potem do sosu, a resztą natki oprószyć danie na sam koniec). Boczek(...)koniec posypać wierzch dania resztą boczku i natki pietruszki. Podawać np. z ryżem lub kaszą. Smacznego! Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej oraz Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
kurczak marynowany masłem czosnkowym,przyprawami pieczony z cukinią podany z ryżem z parowara czyli Pudliszki – pomidorowe 131

łyżeczki, przyprawa do zup - do smaku DODATKI: ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym skórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła czosnkowego do środka kurczaka włożyć młode gałązki naci selera i wykałaczkami spiąć otwór, udka związać razem przyprawy oprócz w płynie wszystkie wymieszać(...)włożyć 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki i zamieszać - nie trzeba zagotowywać sosu, taki jest dobry do wkładu na parę włożyć młode obrane buraczki, fasolkę szparagową, na to położyć woreczek ryżu, przykryć pokrywką i gotować z 35 minut, ryż przełożyć do miseczki i wymieszać z posiekanym tymiankiem................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Menu na tydzień: Coś gorącego na chłodną jesień 353

Środa: Kurczak pod parmezanem Klasyk włosko-amerykańskiej kuchni. Wspaniałe dania główne z dodatkiem ryżu, makaronu lub kaszy. Łatwe do zrobienia i wychodzi zawsze! Możecie użyć dowolnego rodzaju mięsa: schabowego, albo cielęciny. W przypadku kurczaka też panuje dowolność i możecie sięgnąć po filety z piersi albo udek. Udka są najlepsze! Czwartek: Chowder z pieczonych batatów Chowder co do zasady jest zupą

Niedzielny kucharz