udka na ryżu - 569 przepisów (strona:18/38)

kurczak marynowany masłem czosnkowym,przyprawami pieczony z cukinią podany z ryżem z parowara czyli Pudliszki – pomidorowe 165

łyżeczki, przyprawa do zup - do smaku DODATKI: ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym skórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła czosnkowego do środka kurczaka włożyć młode gałązki naci selera i wykałaczkami spiąć otwór, udka związać razem przyprawy oprócz w płynie wszystkie wymieszać(...)włożyć 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki i zamieszać - nie trzeba zagotowywać sosu, taki jest dobry do wkładu na parę włożyć młode obrane buraczki, fasolkę szparagową, na to położyć woreczek ryżu, przykryć pokrywką i gotować z 35 minut, ryż przełożyć do miseczki i wymieszać z posiekanym tymiankiem................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Menu na tydzień: Coś gorącego na chłodną jesień 391

Środa: Kurczak pod parmezanem Klasyk włosko-amerykańskiej kuchni. Wspaniałe dania główne z dodatkiem ryżu, makaronu lub kaszy. Łatwe do zrobienia i wychodzi zawsze! Możecie użyć dowolnego rodzaju mięsa: schabowego, albo cielęciny. W przypadku kurczaka też panuje dowolność i możecie sięgnąć po filety z piersi albo udek. Udka są najlepsze! Czwartek: Chowder z pieczonych batatów Chowder co do zasady jest zupą

Niedzielny kucharz
Kurczak pieczony w warzywach 156

stron na złoto). W naczyniu żaroodpornym układamy połowę warzyw, na nie wykładamy udka kurczaka a następnie pozostałe warzywa. Przykrywamy w pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem można zdjąć przykrywkę, aby kurczak nabrał chrupiącej skórki. Podajemy z kaszami, ryżem bądź ziemniakami. Kurczak pieczony w warzywach SMACZNEGO

peggiwkuchni
Królik w sosie chrzanowym z koperkiem, kaszą gryczaną i słodką marchewką 143

sposób. Królik w sosie chrzanowym z koperkiem, kaszą gryczaną i słodką marchewką Zakupioną tuszę królika podzieliłem na kilka części - oddzieliłem przednią cześć (tzw. łapy), comber (środkową) oraz skoki (potocznie udka) od reszty (korpus), którą zostawiam na jakiś wywar / rosół. Na gorącej patelni obsmażam części królika (uprzednio posypane delikatnie solą) na złoty kolor z każdej strony. Następnie podlewam to ok. szklanką(...)lubią zielone ; ) Danie można podać z ulubioną kaszą, ziemniakami, ryżem itd. Można także (po uduszeniu) oddzielić mięso od kości i dodać bezpośrednio do sosu, który następnie zmieszamy z makaronem typu fettuccine albo pappardelle w towarzystwie zielonych oliwek i ostrej papryczki chilli. PS Mimo iż na talerzu pojawiło się tylko udko, to uwierzcie - zjadłem i comber, i przednią łapkę

Right Behind The Kitchen
Czerwone curry z kurczaka i mango 187

kurczakiem, mleczkiem kokosowym i mango.  Słodko - pikantna rozkosz dla podniebienia. Inspirowane przepisem Roberta Makłowicza. Jeśli lubicie tajską kuchnię - koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie :) SKŁADNIKI 500 g mięsa z udek kurczaka (mogą być też piersi) 2 szt. dojrzałego mango 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry 3 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 kłącze trawki(...)gdyby nie była dostępna  można ominąć) 1-2 czerwone papryczki chili 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1 limonki świeża kolendra 2-3 woreczki ryżu jaśminowego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy pastę curry i gotujemy na małym ogniu, aż pasta się rozpuści. Dodajemy posiekany drobno czosnek

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak Zagrodowy - co z ciebie za typ 147

Zagrodowego, możemy przygotować wszystko - od doskonałego rosołu, filetów, galaretek i legumin po pieczone udka i wiele innych pyszności. Podczas warsztatów przygotowaliśmy dania opracowane przez Macieja Nowickiego rosół polski z pielmieniami, kurczak na dyni w kminie i kolendrze skrzydełka z agrestem i anyżem zapiekanka z kurczaka z ryżem Już za kilka dni będę mogła zaprosić Was do skorzystania z tych przepisów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z pęczakiem, kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi 225

tych którzy jeszcze nie próbowali szczerze polecam. Pęczak można porównać do miksu ryżu z kaszą:-) Przynajmniej mi tak się kojarzy. Sałatkę można zabrać na II śniadanie do pracy lub potraktować jako danie obiadowe... pełna dowolność... Składniki: 4 garście pęczaku ok. 200 g pomidorków koktajlowych 3 udka z kurczaka (obrane ze skóry, i wytrybowane z kości) 1 słoik konserwowych pieczarek

IMPRESJA SMAKU
Stir fry z kaczką i mango 160

Smaku . Składniki na 2 porcje: mięso z pieczonej kaczki (dałam mięso z 2 udek, może być również pierś) 1/2 mango 1 mała marchewka 1 por (tylko biała część) 2 ząbki czosnku kawałek imbiru (ok.1-2 cm) 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego) 1/4 papryczki chilli 100 g ryżu jaśminowego, ugotowanego natka pietruszki podprażony sezam  Sos śliwkowy: 3 łyżki powideł śliwkowych

Moja Galeria Smaku
Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym 618

przyprawy i cukier. Powstały sos dokładnie wymieszać i wylać go równomiernie na udka. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika i piec przez ok. 60 minut, do miękkości mięsa. Gdy góra sosu zaczęłaby się przypalać, przemieszać ją. Gotowe danie posypać natką i podawać na ciepło, np. z kaszą, ryżem lub ziemniakami

Simply Food
Środa: Kurczak pod parmezanem 307

laurowy. Na dno żaroodpornego naczynia wylej warstwę sosu. Wyłóż na niego udka. Posyp kurczaka połową parmezanu. Przykryj kolejną warstwą sosu. Znowu posyp resztą parmezanu i kawałkami porwanej na małe cząstki mozzarelą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut aż wierzch się ładnie zrumieni. Podawaj z ryżem, makaronem i świeżą sałatą. Artykuł Środa: Kurczak pod parmezanem pochodzi z serwisu

Niedzielny kucharz
szybkowar-uda kurczaka w sosie pieczarkowo-porowo-pietruszkowym... 201

ogniu gotować 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wyjąć udka na talerz, wywar przelać do rondla, makę wymieszać z wodą i śmietaną, wlać do wywaru mieszając doprowadzić do zagotowania i zagęszczenia sosu wsypać natkę pietruszki i dodać przyprawę w płynie do smaku podać z ziemniakami, ryżem lub z czym się lubi.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak po marokańsku 164

ziemniaków, kasz czy ryżu a dodatki wedle własnych upodobań. Ja podałam smażone ogórki świeże [ klik ] Kurczak po marokańsku.                Składniki: 2 uda z kurczaka 2 łyżki przyprawy marokańskiej kasza kuskus wedle uznania olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki sosu ostrygowego Udka umyłam i osuszyłam a potem przekroiłam

Moje Małe Czarowanie
7 pomysłów na tani obiad 447

nawet dwa. Odcinam filety, nogi, a tuszki wykorzystuję na zupę. Udka z kurczaka piekę lub smażę. Z filetów przyrządzam roladki, sosy lub burgery. Moje dzieci bardzo lubią krokiety. 2,5 kilograma mięsa z kurczaka starczy na długo dla 4 osób. Poza tym kurczak pasuje z większością dodatków. Ryż, kasza, pieczone ziemniaki czy makaron świetnie pasują do kurczaka. Oprócz kurczaka jemy

codojedzenia
Zupa pomidorowa 158

ziele i marchewkę.Gotować , aż mięso będzie dobre, następnie wyjąć udka i obrać z kości, pokroić na kawałki .   Dolać sok pomidorowy i zblendowane pomidory. Całość doprawić pieprzem, słodką i ostrą papryką, i gotować jeszcze przez ok 10 minut, dodać pokrojone mięsko, śmietanę  i ugotowany osobno makaron lub ryż

Moje domowe kucharzenie