zdecydowanie hinduskim smakiem :) PS Trudno mi dzisiaj zebrać myśli, bo zaopiekowaliśmy się zabłąkaną panienką yorkiem i to jest dopiero zamieszanie w domu! ;) Składniki: 1/2 kg filetów z udek kurczaka (lub piersi) 1 puszka krojonych pomidorów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki brązowego(...)bulionetką (bulionem). Gotować na niewielkim ogniu, mieszając i przewracając kawałki kurczaka kilka razy, aż mięso będzie gotowe - do 15 minut. Podawać posypane obficie natką kolendry lub pietruszki, z dodatkiem ryżu lub pieczywa, z naturalnym jogurtem w osobnej miseczce
zadanie-gotowaniesosem tzatziki. Kurczak w stylu Chilindron przepis z książki "Kulinaria Europy" z moimi modyfikacjami na 4-6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: 1 kg kurczaka, ja użyłam udek i pałek 80 g szynki Serrano 5 czerwonych papryk 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczku natki pietruszki 2 pomidory 5 łyżek oliwy 1/4 l. wytrawnego czerwonego wina opcjonalnie(...)pieprzem, dolej czerwone wino i duś pod przykryciem przez ok. 1 godz., od czasu do czasu mieszając. Gotowego kurczaka posyp natką pietruszki i podawaj z chlebem, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Pasuje tu oczywiście czerwone wino. Smacznego:) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaOdrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól Pieprz Przygotowanie: Kaczkę myjemy i osumaszamy. Następnie rozrabiamy ją na 2 pierście, 2 skrzydełka i 2 udka. A z korpusu gotujemy bulion. Skórę pierści nadcinamy w klatką ( Uwaga : ale nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Robimy marynatę: czosnek czyścimy i miażdżymy nożem lub za pomocą praski. Następnie(...)wlewamy mąkę kukurydzianą rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Gotujemy do zgęstnienia przez ok. 20 sekund i odstawiamy do przestygnięcia. Sos solimy i pieprzymy. Kaczkę podajemy na wielkim talerzu z ryżem kolorowym lub ziemniakami, wszystko polewamy sosem i odrobiną oliwy z oliwek
Kuchnia ŁukaszaCzęsto zostają mi kawałki gotowanego kurczaka - a to skrzydełka, a to kawałek udka. Kiedyś obierałam je i zbierałam na pierogi ( teraz też tak robię ) , ale okazuje się, że te porcje zupełnie starczają nam na jeden obiad. Podpowiadam tym którym takie małe ilości też wystarczą lub innym którzy musieli by zwiększyć ilość ( np. po ugotowaniu zupy na skrzydełkach). Czas : 15 minut(...)gorącym smażyć skrzydełka z obu stron. * Ponieważ był jeszcze przedtem rosół zdecydowałam , że podam usmażone kawałki kurczaka tylko z mocno schłodzonym arbuzem i garstką sałaty bez dodatków typu ryż czy ziemniaki. I muszę stwierdzić , że było to dobry pomysł. Polecam jako gorącą przekąskę
Buniabaje w kuchnidania. Potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna, choć dość ostra, lecz jej ostrość można regulować poprzez ilość dodanej pasty curry. Polecam! Składniki : 500g piersi z kurczaka lub wyfiletowanych udek 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 średnia cebula drobno posiekana 2 - 3 kolorowe papryki (użyłam czerwonych) pokrojone w kostkę 2-3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę kawałek świeżego imbiru startego(...)pomidory, dodać kolendrę, jeżeli sos jest zbyt gęsty dolać niewielką ilość wody. Przykryć i gotować kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone. Podawać przybrane kolendrą z ryżem lub chlebkiem nan. Smacznego
Codzienne Gotowaniesię nie ma domowej, można nie dokładać) 2 średnie cebule 50-100ml gęstego jogurtu lub śmietany 18% Sól, pieprz, papryka ostra i słodka – do smaku. Przygotowanie: Udka z kurczaka obrać ze skóry i podsmażyć z obu stron na oleju kokosowym bądź oliwie, aż mięsko ładnie się zarumieni. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażamy(...)mnie to było około 40 minut, ale wszystko zależy od wielkości ognia pod patelnią ;) Sos ma sobie łagodnie pyrkać, na pewno odparuje. Ja podałam te pyszności z ryżem brązowym i fasolką szparagową. Mniam! :D Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćsmaczne danie, które robi się dosłownie w kilka chwil. Spróbujcie koniecznie! Stir-fry z kurczakiem, tofu i brokułami Czas całkowity 20 minut/y Wielkość porcji 2 Składniki 300g mięsa z udek kurczaka 200g różyczek brokułów 180g tofu 1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki sosu Sriracha(...)łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstały sos wlewamy do patelni i gotujemy kilka minut do jego zgęstnienia. Nasz stir-fry najlepiej podawać z ryżem lub makaronem (sojowym lub ryżowym). Gotowe! 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/stir-fry-kurczakiem-tofu-brokulami/ Artykuł Stir-fry z kurczakiem, tofu i brokułami pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchniobiedzie , kurczak po japońsku ,w polskim domu… Schabowy na pewno się obraził , widziałam jak wychodził Ha , ha ..ale wróci , na pewno , zawsze wraca chrupany …. Składniki : 1 kg udek z kurczaka lub pałek ( lub innych części z kością ) 1 jajko 3 łyżki wody szklanka mąki pół, kostki masła sól do smaku 1 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżeczka mielonego imbiru(...)odpowiedniego kolorku i lepkości ) , uważając ,żeby z wierzchu się nie przypalił . Jak skończy się marynata , polewamy kurczaka , tym co wytrąci się podczas pieczenia , na blaszce . Podajemy na gorąco z ryżem lub innym dodatkiem, w oryginale z sosem sojowym, podanym z surowym żółtkiem ( widać na zdjęciu ) Kurczak , naprawdę wychodzi pyszny , wcale nie kwaśny , ani zbyt słodki , jakim cudem , jest zachowana doskonała
Ogrodnik w podróżyobecność ketchupu. Mnie to danie bardzo smakuje, jest słodko-kwaśne i lekko ostre, takie jaka powinna być dobra "chińszczyzna". Polecam! Składniki : 2 piersi z kurczaka lub 4 wyfiletowane udka z kurczaka sól i biały pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej olej z orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku 3 suszone papryczki chili 1 łyżka wina ryżowego (Shaohsing) 1 czerwona(...)zagotować. Gotować jeszcze przez kilka minut do czasu aż kurczak będzie usmażony, a sos zgęstnieje i będzie lekko kleisty. Dodać dymkę, smażyć jeszcze przez minutę i natychmiast podawać z ryżem. Smacznego
Codzienne GotowanieSkładniki: 1 kg filetów udźca kurczaka 45 dag morzonej marchewki mini 45 dag mrożonych brokułów 1/2 czerwonej papryki Marynata: 1/4 szklanki sosu sojowego 3 łyżki miodu
Qchnia po prostuzrobieniu udek z kurczaka w porterze pozostaly mi kostki i kawalki grzbietów,które musiałam odciąć i zużyć.Tak powstał lekki rosołek na resztkach z kurczaka.W ten sam sposób zużywam kosci i skóre i indyka.Indyczy jest jeszcze bardziej esencjonalny.Gorący rosoł,mocno rozgrzewający idealny na zimne dni,czyli właśnie na teraz - na powitanie 1-go dnia zimnej jesieni.Pierwszy dzień(...)płycie kuchenki.Dolożyc do rosołu gotować mięso do miekkości na bardzo małym ogniu,około 1 godziny po ugotowaniu doprawić do smaku sola i ewentualnie odrobina pieprzu.Podawać z makaronem,ryżem lub kostką z kaszy manny posypujac zieloną pietruszką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wieczory. Curry z kurczaka po jamajsku Składniki: 3-4 ząbki czosnku kawałek imbiru (ok. 3 cm) 1-2 papryczki chilli sok z 1 cytryny 500-600g wyfiletowanych udek z kurczaka 3 łyżki jamajskiej przyprawy curry (ewentualnie przyprawy curry ze sklepu, ale smak będzie inny) 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 300g ziemniaków(...)uchylić pokrywkę i powoli gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie, od czasu do czasu mieszać. Pod koniec gotowania ewentualnie doprawić solą i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem, a najlepiej z ryżem z czerwoną fasolą . Smacznego
Codzienne Gotowaniepomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla przepis z książki Łatwa kuchni śródziemnomorska Claudia Roden na 4 porcje Składniki: 1 kurczak, pokrojony w ćwiartki ( ja wykorzystałam 0,5 kg udek i 0,5 kg piersi z kurczaka ) 3 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)przez kilka sekund migdały, po czym dodaj do nich ziarna sezamu. Ogrzewaj na małym ogniu, aż uzyskają lekko złocisty kolor. Posyp nimi kurczaka. Podawaj na gorąco, z kuskusem, ryżem, albo chlebem. Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie. Szafran można
Chilli Czosnek i OliwaMięso z kurczaka ze względu na swoją dostępność oraz cenę jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Wykorzystujemy go nie tylko do przygotowania obiadów, ale możemy stworzyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!słodkiej, mielonej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu 1 duży pomidor 1 łyżka przecieru pomidorowego (ewentualnie) 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła olej rzepakowy sól cukier świeża kolendra do posypania Udka należy wytrybować, usuwając wszystkie kości, chrząstki i większość ścięgien. Można również zdjąć skórę i nie używać jej. Ja zdjęłam skórę i zostawiłam ją. Wytrybowane mięso pokroić na mniejsze kawałki(...)jest za gęsty. Doprawić dwoma szczyptami cukru i ewentualnie solą. Jeśli sos będzie za słodki lub za mało pomidorowy można dodać koncentrat pomidorowy Podawać z ryżem basmati, posypane świeżą kolendrą. Smacznego
Ze smakiem bez glutenu