ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:120/234)

Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 547

wszystkim zapominalskim, którzy zapomnieli wyjąć jajka wcześniej, żeby przed dodaniem ich do ciasta wbić je najpierw do ciepłego (nie gorącego!) mleka, pozostawić na chwilkę, aż temperatura się wyrówna i wtedy wlać jajko razem z mlekiem. Gorzej, jeśli jajka trzeba najpierw utrzeć z cukrem, ale wtedy podczas ucierania jajka nam się trochę ocieplą. Drożdże.  Ja najczęściej używam drożdży świeżych, choć(...)Staram się drożdży nie mrozić, bo jednak nie chcą później tak chętnie rosnąc jak przed mrożeniem, za to zapach alkoholu jest bardziej wyczuwalny i przez to obniża walory smakowe ciasta. A teraz wyciąg z notatek mojej babci. Na ciasto podstawowe składające się jedynie z mąki, płynu, drożdży i soli stosuje się 20 g świeżych drożdży na każdy kilogram mąki. Jeżeli

Rozpustne gotowanie
Pizza Karinki 240

łyżki masła -10 dkg salami -15 dkg startego żółtego sera -kilka pikantnych papryczek -sos do pizzy Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 wody, czubatą łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałą wodę, sól, łyżkę oleju, pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, na końcu dodajemy masło, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie papryczki bez nasion kroimy na drobno. Ciasto

Maminek kulinarny
Kolakakor – szwedzkie karmelowe ciasteczka 178

mąki pszennej 1 łyżka golden syrupu lub płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem mikserem na białą masę.  Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy ciasto jak na kruszonkę.  Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy rulonik o długości

bistro mama
Miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe 222

odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Masło rozpuszczamy na ogniu i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy z pozostałą porcją cukru pudru na puszystą masę. Do jajek dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto (można mikserem z hakami do ciasta drożdżowego) przez ok 8 minut. Polecam wyrabianie mikserem, gdyż jest wygodniej zwłaszcza

KasiekGotuje
Ciastka imbirowe (świąteczne) 270

następnie odmierzyłam 1/3 szklanki drobnego cukru białego i 2 łyżki brązowego ( łącznie około 1/2 szklanki) - stopniowo dodawałam do ucieranej masy - wsypywałam po łyżce cały czas miksując. Dodałam małe jajko i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Na koniec wsypałam odstawione, przesiane składniki - zmiksowałam. Ciasto wyszło miękkie, bardzo fajne i łatwe do formowania - jak ciastolina playdoh.  Na duży talerz wsypałam brązowy cukier

apetytnapieczenie
przepis na Ciastka czekoladowe z orzechami i żurawiną czyli Słodki Czwartek odc.81 181

posiekanych orzechów włoskich, czekolady białej i mlecznej (u mnie deserowa) 100 g suszonej żurawiny szczypta soli Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę z sodą, kakao i jajko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę oraz żurawiny i sól. Mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Ciastka rosną więc zachowujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pączki ptysiowe 172

papier do pieczenia. Pączki delikatnie wkładamy do rozgrzanego oleju, papierem do góry, po czym delikatnie odrywamy papier od ciasta. Gniazdek nie należy smażyć zbyt gęsto, bo rozrastają się w trakcie pieczenia. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Lukier Cukier puder ucieramy z łyżeczką ciepłej wody do uzyskania gęstego lukru, którym polewamy usmażone pączki.   Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowe mini serniczki z melonową nutą w 20 minut. 205

masę. Przekładamy do kokilek. Pieczemy w 200 stopniach 15 minut. 20 gram twarogu łączymy ze startym melonem i ucieramy ze szczyptą cukru waniliowego. Po wyjęciu ciastka smarujemy je z góry serkiem z melonem i układamy na górę truskawkę. Podajemy na ciepło. Ciasto z zewnątrz powinno być chrupiące z miękkim i delikatnym środkiem. Smacznego

BaRepas
Rolada z czerwoną pianką 154

piekarnika i przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier. Zwróćmy uwagę aby nasze czerwone kropki były ułożone na ścierce.  Ciasto rolujemy razem ze ścierką i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie robimy masę: 1 opakowanie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Jogurt ucieramy z tężejącą i wystudzoną galaretką  oraz 2 łyżkami cukru pudru. Masę odstawiamy aby stężała. Drugą galaretkę również

Amatorka kuchenna
Pomarańczowe ciasteczka z galaretką 1296

cukrem, solą, sokiem i skórką z pomarańczy oraz jajkami - ucierać, aż cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta.Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę - wyrobić ciasto.Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na min. 2,5-3 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 3mm i wykrawać ciastka gwiazdki

kolorowotorcikowo
Ciastka pieguski 190

białko, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli, 50 g czekoladowych kropelek, 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych. Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy białko, mąkę, sodę i szczyptę soli. Miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy kropelki czekoladowe i posiekane orzechy. Odrywamy kawałkami ciasto i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Układamy kuleczki z ciasta

Aga w kuchni
Kluski serowe 324

Kaszę mannę zalewamy na pół godziny mlekiem Ser mielimy, dodajemy do niego miękkie masło i kolejno żółtka, kaszę - ucieramy na jednolitą, gładką masę Białka ubijamy na pianę i dodajemy do całości - mieszamy, solimy Jeśli masa będzie zbyt miękka dodajmy mąkę, by ciasto się nie rozleciało podczas gotowania ( można zrobić próbę rzucając jedną kluskę na wrzątek ) W garnku gotujemy posoloną wodę

Proste Potrawy
Amerykańskie mega czekoladowe ciacha 200

łyżeczki soli Wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy 220 g gorzkiej czekolady razem z masłem. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy do niej stopioną czekoladę, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy. Dodajemy 150 g pokruszonej czekolady. Ciasto nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, 50 g czekolady dekorujemy ciastka. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez

Blondynka Gotuje
Mini babeczki wielkanocne ;) 442

czekolada kolorowe groszki ( u mnie Smarties) dwa małe opakowania tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Wykonanie:Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Masło roztapiamy, studzimy i dodajemy do ciasta. Mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy z ciastem. Foremki natłuszczamy, wysypujemy

Czerwona Porzeczka
Pączki 194

Obliczono, że w czasie ogólnopolskiego szaleństwa pączkowego, przeciętny Kowalski spożywa 2,5 tego cudu, co daje 100 milionów pączków zjedzonych w ciągu jednego dnia. Nieźle. Początkowo pączki wyrabiano z ciasta chlebowego i okraszano je słoniną i cebulą, popijając wódką. Dla mnie bomba, o niebo to wolę niż różę i lukier! Dopiero XVIII wiek przyniósł pączki w wersji słodkiej oraz faworki(...)Zaczyn urośnie. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier waniliowy. Jajka i żółtko ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą, jasną pianę. Do miski z mąką wlewamy zaczyn drożdżowy i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubitą masę z jajek. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie albo ręcznie, albo hakiem do ciasta jak mamy robota kuchennego. Może zdarzyć się tak, że ciasto będzie

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania