ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:126/234)

Zielone ciasto cytrynowe z kiwi 117

wiosnę. Która już niestety minęła. I na którą znowu czekamy :) Składniki na ciasto: 220 g mąki pszennej 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 120 ml mleka 150 g cukru sok i skórka otarta z dwóch cytryn zielony barwnik spożywczy W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasny i puszysty krem. Następnie jedno po drugim(...)połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodajemy do całości barwnik spożywczy i mieszamy do uzyskania koloru. Blachę (22x25 cm) smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa kremowa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki

Marder&Marder Manufacture
Tebirkes - duńskie bułeczki maślane 202

formowania) ok. 100 g masła do posmarowania ciasta (roztopiłam w garnczku, bardzo krótko trzymając na płycie) Nadzienie serowe o smaku lemon- lub clementinen curd opakowanie serka typu Philadelphia lub Mój Ulubiony szczypta soli 1 łyżka masła 1 żółtko 2-3 łyżki cukru 3 łyżki clementinen curd  W szklanej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtko, miksujemy dokładnie, następnie dodajemy(...)mleku i dodajemy mąkę. Całość mieszamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę pod przykryciem, aby zaczął fermentować.  Po tym czasie rozczyn mieszamy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto, dosypując ewentualnie mąkę gdyby ciasto było zbyt luźne i klejące. Zagniecione ciasto zostawiamy na ok. 10 min,do wypoczęcia. 2. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, układamy dłuższym bokiem

Kuchnia Prezydentowej
Sernik łaciaty 310

nich ciasto. Trzymajcie się dokładnie ilości (zwłaszcza mąki) to ciasto się bardzo szybko ugniecie. Następnie włóżcie je w folię i schowajcie do lodówki na czas robienia masy serowej.Składniki na masę serową:1 kg sera białego (z wiaderka)20 dag masła30 dag cukru6 jajek2 budynie waniliowearomat waniliowySposób przyrządzenia masy serowej:Ucieramy wszystkie składniki w mikserze, najpierw masło, cukier i żółtka

upichcic
Słodkie Środy - Leśny mech z owocami granatu 321

cotygodniowym cyklu "słodkie środy" chciałyśmy zaprosić Was na coś innego niż zwykle. Mianowicie na słodkie ciasto, którego jednym z podstawowych składników jest warzywo. Szpinakowe ciasto robi furorę w mojej rodzinie jak i w kręgu przyjaciół i znajomych. Niejedna osoba nie uwierzyła, że w słodkich wypiekach można "przemycić" szpinak :) Sami oceńcie jak wygląda i koniecznie skuście się by je przygotować ... będziecie(...)PRZYGOTOWANIE: Szpinak przekładamy na sito i dokładnie odsączamy. Do miski wbijamy jajka, ucieramy je dodając cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy mąkę krupczatkę oraz przesianą mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej i mieszamy.  Na koniec dodajemy szpinak i całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik królewski 147

przepyszny więc jest godny polecenia. ciasto: 300 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 125 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem i proszkiem. Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtka,śmietanę i kakao. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć(...)cukrem,dodawać stopniowo twaróg i ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,delikatnie wymieszać z budyniem. Śmietankę również ubić. Do masy twarogowej dodać ubitą śmietanę,delikatnie wymieszać łopatką,dodać ubite białka,ponownie wymieszać. Na koniec dodać do masy aromat migdałowy. Blaszkę(25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,zetrzeć na tarce połowę zamrożonego ciasta na dno blaszki. Wyłożyć masę

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową 228

lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto wyjmujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię (np. spodem szklanki), następnuie gęsto nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 20 minut. Upieczone odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę do przygotowania kropek łamiemy(...)przestudzenia. Szykujemy masę serową. Twaróg z serkiem mascarpone ucieramy blenderem, dodajemy stopniowo cukier, śmietanę, esencję migdałową, a następnie po jednym – jajka – cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy budyń i miksujemy, aż się połączy z masą serową. Odlewamy 1 miarkę (250 ml) masy. Boki tortownicy z ciastem wykładamy przyciętymi paskami papieru do pieczenia. Ponieważ sernik będzie pieczony

mojewypiekiinietylko
Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) czyli Niedzielne Śniadanie odc.56 211

wanilia lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 40 g mąki pszennej ciasto: 50 g drożdży 45 g cukru 250 ml mleka 550 g maki pszennej 1 opakowanie cukru z wanilią spora szczypta soli 2 żółtka 2 białka 70 g masła, rozpuszczone Składniki masy serowej łączymy w misce i ucieramy. Drożdże przekładamy do miseczki. Zasypujemy połowa cukru, rozcieramy i łączymy z ciepłym(...)ściereczką i zostawiamy na 15 minut by drożdże ruszyły. Gdy rozczyn wyrośnie całość mieszamy z cukrem waniliowym i solą. Zagniatamy dodając żółtka, na koniec dodajemy masło. Wyrabiamy aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie dobrze odchodzić od ręki. Ciasto posypujemy lekko mąką, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułka paryska ekspresowa 139

kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy utożsamiana z bagietką, która jest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej bagietki, jednak jej ciasto jest po wypieku o wiele bardziej mięsiste. (inf. z Wikipedii) U nas w domu na takie podłużne pszenne bułki mówiło Bułka paryska lub baton, jest ona lekka, puszysta, z chrupiącą(...)ciepłe, a nie gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże,  2 łyżki masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto kruche z brzoskwiniami 141

jajku i mleko cały czas ucierać na koniec dodać mąkę wymieszaną z                                                                 proszkiem do pieczenia wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem(...)paseczki układać na cieście ciasto włożyć do piekarnika                                                                                         na 170 stopni 45 - 50 minut - dżem ogrzać

W królestwie smaków Beaty
Co można zrobić z mrożonych malin? Sernikobrownie z malinami 329

świeżymi) Maliny, godzinę wcześniej, odstawiłam na sitko do rozmrożenia. Układając je na końcu na cieście nie były w 100% rozmrożone, ale w niczym to nie przeszkadzało. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Zaczęłam od masy czekoladowej. Czekoladę rozpuszczałam w garnuszku z grubym dnem, w tym czasie ucierałam miękkie masło z cukrem pudrem. Gdy masło było już jaśniejsze niż na początku dodawałam(...)jest ją rozsmarować. Polecam nakładać ciemną masę w niewielkich ilościach i niewielkich odstępach, a na końcu połączyć je delikatnie szpatułką. W niewielkich odstępach układamy maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Ciasta nie trzymamy w lodówce, żeby brownie nie stwardniało. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 330 kcal. Mąż dopadł się do aparatu, bo stwierdził

Relaxtime
Szybkie pączki serowe z powidłami 151

trwa do 5 marca), więc pora na kolejne karnawałowe słodkości. Jeszcze w ”śnieżnym klimacie” – szybkie pączki serowe z powidłami. To dobra alternatywa dla tych, którym z ciastem drożdżowym „nie po drodze”. Składniki na 17 szt.: - 500 g twarogu śmietankowego mielonego - 2 szklanki mąki tortowej * - 4 jajka (L) - 3 łyżki cukru (dałam domowy waniliowy) - 3 łyżki jogurtu greckiego(...)pojemności 250 ml Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy twaróg, alkohol i wodę różaną (niewiele, bo ma bardzo intensywny smak i zapach) – miksujemy. Dodajemy jogurt – ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto będzie lepkie i takie ma być. W szerokim rondlu nagrzewamy olej

mojewypiekiinietylko
Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami 1272

wszystkich zapracowanych, szybkie,  pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z pysznym kremem mascarpone, połączonym z brzoskwiniami i galaretką. Do ciasta użyłam biszkoptów, dzięki którym torcik przygotujemy w naprawdę szybkim tempie.  Składniki (tortownica 24 cm): krem: mascarpone 500 g, śmietanka 36% 400 ml, cukier puder 10 łyżek, olejek śmietankowy kilka kropel, dodatkowo: biszkopty podłużne 26 szt, herbata gorzka(...)ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, olejek śmietankowy oraz mascarpone i ucieramy mikserem do połączenia składników. Połowę kremu nakładamy na biszkopty i równomiernie rozsmarowujemy. Na kremie układamy pozostałe biszkopty, które również nasączamy herbatą. Następnie nakładamy pozostały krem. Brzoskwinie odcedzamy z syropu, kroimy na mniejsze części i układamy na cieście. Dwie galaretki rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody. Gdy galaretki zaczną

kulinarne odsłony pati
Ciasto ucierane z wiśniami 134

wiśni Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło ucieramy z cukrem. Do masła dodajemy co jakiś czas po jednym żółtku, łyżce śmietany, kilka łyżek mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Cały czas mieszamy, do końca wszystkich składników. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta, szpatułką delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę (30x25 cm), na wierzchu układamy

R'n'G Kitchen
Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem 310

ajerkoniakiem, dużą ilością płatków migdałowych i wiórków kokosowych. Świetne na uczczenie długiego weekendu. Aromatyczne, intensywne w smaku, na puszystym biszkopcie, z dużą ilością kremu, porządne ciasto na rodzinne przyjęcie. Ciasto radzę wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem, będzie się lepiej kroiło i krem będzie miękki. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji).     Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem(...)stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika

Mała Cukierenka
MINIBABECZKI MARCEPANOWO - POMARAŃCZOWE DO KOSZYCZKA 113

stada zwierząt domowych. C hrzan zawsze był starym ludowym znamieniem wszelkiej siły i fizycznej krzepy. C iasto to symbol umiejętności i doskonałości - zapewne głównie jako popis domowych gospodyń. Ciasto reprezentowane było głównie przez wielkanocne baby, a jej nie udany wypiek był wielką kompromitacją.  Poza tym winien to być zawsze wypiek własny, domowy, a nie kupiony w ciastkami(...)Masło utrzeć z cukrem do białości. Wbijać kolejno po jednym jajku, dokładnie ucierać po każdym dodaniu. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, zmiksować. Dodać marcepan i również zmiksować. Na koniec dodać suche składniki i dokładnie wymieszać do połączenia. Mini foremki do babeczek wysmarować masłem i uzupełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym

Kuchnia w opałach