ciepłe miejsce na 15 minut do urośnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Pozostały cukier ucieramy mikserem z miękkim masłem na gładką masę. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy żółtka i całe jajko oraz sól.Wykładamy na stolnicę, łączymy z mąką i drożdżowym rozczynem. Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto. Odstawiamy je na ok. 1h by wyrosło. Następnie wałkujemy na prostokąt, który smarujemy ubitym
chili & sugarMuffiny podobno wychodzą każdemu. Tak słyszałam. Dlatego wpadłam na pomysł przygotowania jednego z lepszych ciast w formie...babeczek! I wiecie co, nie tylko wyszły, ale smakowały przepysznie! Jeżeli tylko macie ochotę przygotować coś na deser dla bliskich osób, albo dla siebie :) to koniecznie wypróbujcie przepis na Muffiny Brownie. Idealnie sprawdzą się w tak deszczowy dzień jak dziś i jutrzejsze święto(...)masłem. Gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do miski dodajemy cukier i ucieramy. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym jajku i ubijamy.W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dosypujemy do masy czekoladowej.Foremki na muffiny wykładamy papilotkami a następnie przelewamy ciasto do 3/4 wysokości a wierzch posypujemy pokruszoną czekoladą.Pieczemy około 20-25 minut w rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościjeszcze te witaminy zawarte w marchewce… Ciasto samo zdrowie:) Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 2 szklanki startej drobno marchewki (okolo 3-4 marchewki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu orzechy, rodzynki – wg uznania Przygotowanie: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę 2. Do masy(...)delikatnie mieszamy łyżką. 5. Masę przekładamy do tortownicy oprószonej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 40-60 min. (czas zależy od wysokości blaszki – im wyższe ciasto tym dłużej). Po 40 min możecie patyczkiem do szaszłyka sprawdzić czy ciasto już jest gotowe. Jeżeli po wbiciu patyczka i wyjęciu go jest czysty to można wyjmować ciasto. Jeżeli coś
Kulinarna Patilogiacytryn Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę i sok z cytryny nadal ucierając. W oddzielnej misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do utartej masy dodajemy ubite białka. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą bądź kaszą manną. Do formy wlewamy ciasto i pieczemy. Czas pieczenia: 30 minut dół, następnie
Niezły Młynekulubiony typ letniego ciasta u nas w domu. Na początku lata pojawia się w wersji truskawkowej, potem malinowej, a aktualnie króluje wersja ze śliwkami. Nie dość, że łatwe, to jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut, nie licząc pieczenia. Idealne na weekendowe popołudnia. To powstało w ramach współpracy z Kasią i stroną mojeciasto.pl , gdzie(...)wymiarach 25 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kasię ucierać w robocie dodając po łyżce cukru (zwykłego i waniliowego). Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i wymieszać. Powstanie dość gęste ciasto. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Umyte śliwki wypestkować
Sto kolorów kuchnimasła 2 łyżki kakao Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę i posiekać z mąką. Dodać miód, jajka zagnieść ciasto. Podzielić na równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec każdy placek osobno(...)zgęstnieje. Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie, po jednej łyżce dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki. Polewa: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście
NaKońcuJęzykadałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sicie. Żółtka oddzielić(...)śmietanę ze skrobią i jeszcze chwilę delikatnie ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do białek i delikatnie wmieszać do masy serowej (świetnie sprawdza się łopatka silikonowa z długą rączką). I ewentualnie dodać rodzynki (albo inne bakalie jeśli mamy ochotę). Blaszkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować
w mojej kuchniMichałki. Babka dla Michała. Babka Michasia. Babka dla Misia. Babka dla M. Szukając pomysłu na ciasto dla mojego M, który jest wielbicielem babek, nawinęło mi się na myśl ciasto z owymi cukierkami. Oczywiście, jeśli akurat w domu takowych nie posiadacie możecie je zastąpić dowolną tabliczką czekolady. Składniki: 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 350 g mąki 1 cukier(...)dekoracji *cukierki można zastąpić dowolną czekoladą Masło ucieramy na miękki puch. Stopniowo wsypujemy cukier z cukrem waniliowym i miksujemy tak długo, aż kryształki cukru będą słabo wyczuwalne. Następnie dodajemy po jednym jajku. Nie przerywając mieszania wsypujemy partiami mąkę z budyniem oraz proszkiem do pieczenia i dolewamy po trochu mleka. Mieszamy aż ciasto będzie jednolite. Michałki kroimy na mniejsze kawałki
My simple kitchenkakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C , około 25 – 30 minut. Z śliwek odsączamy alkohol, którym będziemy nasączać biszkopt. Każdą śliwkę kroimy na drobniejsze części np. w ćwiartki. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego nutellę i jeszcze chwilę miksujemy(...)nasączamy alkoholem pozostałym ze śliwek, smarujemy kremem ze śliwkami, przykrywamy kolejnym biszkoptem, który smarujemy kremem bez śliwek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan fixem, a następnie ozdabiamy nią ciasto. W wersji szybszej wystarczy rozsmarować ubitą śmietanę po cieście, a w wersji bardziej czasochłonnej, ale może lepiej wyglądającej, wyciskamy śmietanę przy pomocy szprycy. Gotowe ciasto odstawiamy w zimne miejsce
Smakowy Rajprzepisu. Ciasto dla fanów orzechowych smaków, z pyszną praliną, która jest zdecydowanie najsmaczniejsza.Oczywiście bakalie możecie dobrać według własnych upodobań. Ciasto migdałowo-miodowe z suszonymi owocami oraz orzechową pralinąSkładniki:Ciasto:100 g masła w temperaturze pokojowej70 g cukru trzcinowego3 łyżki miodu3 jajka3 łyżki kwaśnej śmietany (18% lub 12%)180 g mąki pszennej80 g zmielonych na mączkę migdałów1/2 łyżeczki cynamonu1(...)osuszamy. Jeśli żurawina jest świeża i miękka możecie pominąć namaczanie.Masło ucieramy z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka, zmielone migdały, cynamon oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę. Pokrojone bakalie oprószamy delikatnie mąką i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy
Mania Gotowaniacynamon i sodę. W makutrze ucieramy jajka z cukrem i olejem do otrzymania gładkiej masy. Do masy jajkowej dodajemy puree z dyni i mieszamy. Dorzucamy kawałki czekolady i znów mieszamy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą mąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy
les mirabellesdokładnie.Mąkę przesiać, delikatnie połączyć z masą jajeczną.Kwadratową tortownicę o bokach około 25x25 cm posmarować tłuszczem, posypać dokłądnie bułką tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać na blachę ciasto biszkoptowe. Piec 15-17 minut w 160 stopniach C.Ugotować budyń.2/3 napoju Alpro zagotować z cukrem.W pozostałej części napoju waniliowego rozprowadzić żółtka i mąkę ziemniaczaną.Do gotującego się napoju(...)Budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia.Przygotować krem budyniowy.UWAGA ! Budyń i masło muszą mięć temperaturę pokojową ! Masło utrzeć, do uzyskania jasnej puszystej masy. Zmniejszając obroty miksera dodawać po łyżce budyniu, ucierać 15-20 sekund i dodawać koleją porcję budyniu.Na biszkopt wyłożyć 2/3 waniliowego kremu budyniowego. Na kremie ułożyć krakersy. Posmarować krakersy kajmakiem waniliowym i przykryć kolejną warstwą krakersów.Na ciastka wyłożyć
kolorowotorcikowomasą orzechową. Teraz więc przepis na miodowe ciasto z orzechami laskowymi. I Madzia przeprasza, bo nie pamięta skąd ten przepis wzięła. Jak to Madzia... :) Na tortownicę 24 cm: Ciasto: 250 g margaryny do pieczenia 220 g płynnego miodu 4 jajka 150 g orzechów laskowych 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 100 g gorzkiej czekolady(...)miodem i ucieramy jeszcze chwilę. Wbijamy jajko, ucieramy, i tak po kolei dodajemy jajka. Jak jedno połączy się z masą to dodajemy kolejne. Mieszamy orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, łączymy z masą maślano-jajeczną dodając po łyżce suche składniki ucierając mikserem na najniższych obrotach. Napełniamy ciastem tortownicę, wyrównujemy wierzch i pieczemy 60 minut w 160 stopniach (do suchego
Marder&Marder ManufactureCiasto biszkoptowe x 2 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy jajecznej przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy .Gładką masę przelewany do formy, pieczemy ok 35 min w 190 stopniach.Temperatura jest dość wysoka więc trzeba zaglądać czy wierzch nie trzeba nakryć folia(...)budyń i wlewamy do gotującego się pozostałego mleka, mieszamy i gotujemy przez minutkę. Masło ucieramy na puch i porcjami dodajemy wystudzoną masę budyniową. Można dodać kieliszek rumu do masy. Przekrojone cisto przekładamy masą czekoladową i bardzo cienką warstwą dżemu lub konfitur (dżem dajemy aby zwilżyć ciasto ). Zdobimy według uznania i upodobań i można wbijać świeczki i śpiewać
Apetyczna babeczkaUstawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. W czasie nagrzewania ogarniemy ciasto. 3. MASŁO + CUKIER + PUREE Z DYNI (3 min) Masło najlepiej wyciągnąć z lodówki na jakąś godzinę przed robieniem ciastek. Gdy będzie już miękkie, wrzucamy je do miski razem z cukrem pudrem i ucieramy trzepaczką na gładką masę. Następnie dodajemy puree z dynii i mieszamy do dokładnego(...)przypraw). Otrzymaną mieszankę wsypujemy partiami do mikstury z dyni, masła i cukru, mieszając łopatką lub łyżką tylko do połączenia składników. 3. NAKŁADANIE I PIECZENIE CIASTEK (3 min + 12 min) Ciasto ma dość luźną konsystencję, więc porcję na jedno ciastko najlepiej nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. My nałożyliśmy porcję płaskiej łyżki na ciastko. Pamiętajcie też o odstępach między
Nerds Kitchen