ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:121/234)

Ciasto buraczane z żurawiną i orzechami 198

klik ), a dzisiaj zapraszam Was na nieco inne, ale równie pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość. Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu Moje Gotowanie nr 9/2016. Składniki: 50 g posiekanych orzechów włoskich(...)przyprawy do piernika 15 dag ugotowanych buraków, startych na drobnych oczkach Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając wlewamy olej a następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie dodajemy buraki a na samym końcu żurawinę i orzechy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

My simple kitchen
Sernik na kruchym spodzie 352

mąki 12 dkg masła 7 dkg cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na początek siekamy nożem a potem szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło. 1,5 kg sera białego 30 dkg cukru 20 dkg margaryny bakalie 6-7 jaj 1 łyżka mąki pszennej(...)szczyptą soli – na bardzo sztywną pianę. W dużej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy powoli po jednym żółtku. Później po kolei dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami zmielony ser. Gdy otrzymamy gładką masę delikatnie musimy wmieszać pianę z białek. Wylewamy masę serową na kruche ciasto. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. godzinę

kuchcikownia
Drożdżowy placek z jeżynami 186

następnego dnia będzie tak samo smaczne! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 kostka masła (lub 200 g margaryny) 100 g drożdży 2 jajka 0,5 szklanki jeżyn Składniki na kruszonkę   W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia

Ciastkozercy
czekoladowa niedziela #1 - ciasto "czekoladowa pokusa" 264

Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. Czekoladę grubo siekamy. Jajka ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę. Wszystkie sypkie składniki mieszamy w jednej misce po czym dodajemy je do ubitych jajek i ostrożnie mieszamy. Wlewamy wodę i masło, mieszamy. Formę o wymiarach 18x18cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto, posypujemy je czekoladą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy

chili & sugar
Biszkopty w kształcie grzybków 176

łyżka soku z pomarańczy starta gorzka czekolada Białka jaj oddzielam od żółtek. Nastawiam mikser z białkami i solą na wolne obroty do uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki wciaż mieszając.Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany.Ciasto przekładam do silikonowej(...)Ciastka posypuję po wierzchu czekoladą.  Foremki wkladam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut. Wkładam naraz dwie foremki, wyciągam ciastka i czynność powtarzam do wyczerpania ciasta

prawdziwe jedzenie
Szybkie ciasto czekoladowe 244

żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Wymieszaj ją delikatnie z z gotową już masą. Przelej do przygotowanej formy o średnicy 28 cm. Nagrzej piekarnik 250 stopni i piec ciasto tylko i wyłącznie 10 minut :) Sprawdź patyczkiem. Podczas pieczenia ciasta

Anioły w kuchni
Keks + film 169

przygotowania tego ciasta jest banalnie prosty nie może się nie udać . składniki na formę na keks                           ciasto 250g masła 1 szklanka cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia bakalii 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii ( rodzynek, skórki(...)łyżki soku z cytryny przepis Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę stopniowo dodając cukier kryształ a następnie cukier waniliowy. Cały czas ucierając dodajemy również żółtka oddzielone od białek, makę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem . Do miski przekładamy bakalie: rodzynki muszą być sparzone, orzechy oraz skórkę

Smakowite Dania
PANI WALEWSKA / PYCHOTKA 393

Ciasto kuszące słodyczą przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi.  ki   (forma35x20 cm) Ciasto 15 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik  dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta(...)inny ulubiony aromat 250 g masła PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować  dżemem porzeczkowym . Beza Z białek ubić sztywną piane, pod koniec ubijania dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Sztywną pianę z białek wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika

RAROSSA
PANI WALEWSKA 676

dokładnie wymieszać. Sztywną pianę z białek wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 C. gotowe ciasto dokładnie wystudzi a następnie przeciąć na dwie równe części.     Krem Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną(...)puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. Pierwszą części ciasto posmarować kremem i nakryć drugą. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Schłodzone ciasto

RAROSSA
Karotki - ciasteczka marchewkowe z orzechami 215

Bardzo lubię różne marchewkowe specjały, które przyrządzałam już na wiele różnych sposobów na przykład w postaci ciasta , wuzetki , tortu , czy pancakes . Teraz przyszedł czas na marchewkowe ciasteczka, przypominające trochę pieguski. Marchewka doskonale smakuje z orzechami, zwłaszcza włoskimi. By podkreślić ich smak, uprażyłam je na patelni przed dodaniem do ciasteczek.   Składniki: 250g miękkiej margaryny 3 jajka 1 ½ szklanki cukru(...)chwilę prażymy mieszając. Uprażone orzechy przesypujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sól, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Na koniec dodajemy startą marchewkę i prażone orzechy. Całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasta formujemy łyżeczką nieduże ciasteczka na papierze pergaminie, pozostawiając między nimi dość spore odstępy, by podczas

Smakowy Raj
Tort tęczowy 232

barwniki spożywcze* żelki do dekoracji Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy stopniowo na przemian z mlekiem. Miksujemy na najniższych obrotach i niezbyt długo, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto dzielimy na 6 równych części i przekładamy

na moim stole...
Ciasto z bananami i galaretką bez pieczenia 1508

mamy zbyt wiele czasu na to, by przygotować coś słodkiego. Wtedy zawsze sprawdzają się ciasta na zimno. Dziś mam dla Was przepis na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto z masą budyniową i bananami pokryte galaretką. Składniki:  350g herbatników,  4 szklanki mleka,  120g budyniu śmietankowego (użyłam Master Cook) ,  200g masła,  szklanka cukru(...)galaretkę w 3 szklankach wrzątku i ostudzić.  Miękkie masło utrzeć, w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu.  1/3 kremu wylać na ciastka, rozłożyć plasterki banana i przykryć kolejną warstwą ciastek. Ponownie wylać 1/3 masy, rozłożyć plastry banana i przykryć warstwą herbatników. Wylać resztę ciasta i ułożyć pozostałe plastry banana. Zalać tężejącą galaretką.  Wstawić na całą

Z miłości do słodkości
Maślane biedronki 207

temperaturze pokojowej umieszczamy w misce i ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dosypujemy cukier i dodajemy jajka, jedno po drugim. Dalej ucierając dorzucamy wanilię. Wyłączamy mikser. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy mleko. Całość mieszamy dokładnie szpatułką. Sylikonowe formy* smarujemy lekko masłem, wykładamy ciastem (do 2/3 wysokości) i pieczemy w temperaturze 190 stopni

Kolizje Smaków
Cynamonowa rolada drożdżowa 232

Składniki: Ciasto: 1/4 kostki drożdży 1/2 szkl cukru szklanka mleka cukier waniliowy 2 łyżki masła 2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka Nadzienie: 200g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru kieliszek miodu pitnego pół szklanki płatków migdałowych 2 białka pół opakowania cynamonu  Przygotowanie: drożdże ucieramy z cukrem, mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym. do ciepłego mleka dodajemy drożdże z cukrem mąkę

Luźna Kuchnia
Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami 508

natłuścić i posypać tartą bułką, następnie przelać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w brzoskwiniowym soku , następnie lekko podgrzać i rozpuścić ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem, następnie porcjami dodawać ser z wiaderka. Cały czas ucierać, na końcu dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje