ciastek. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciastka Świąteczne z Bakaliami Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 230g miękkiego masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 320g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki suchego maku 70g żurawiny (można(...)dać posiekane orzechy) 1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. 2. Następnie dodać jajko, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodać wszystkie bakalie i ciasto zagnieść rękoma, patrz FILM . 3. Z ciasta uformować taki walec/wałeczek, patrz FILM i przełożyć
Mała Cukierenkazimą, wybór padł na Żurawinowo-jabłkowe ciasto z tego przepisu, w którym podmieniłam jedynie rodzaj żurawiny :) Ja wypróbowałam ze świeżą i według mnie był to strzał w 10! Ciasto jest naprawdę super, takie idealne do ciepłej sezonowej herbaty. Jeżeli chcecie mnie wesprzeć i polubić moją propozycję podaję link do zdjęcia na FB. Jeżeli o coś zapytać zachęcam(...)szklanki świeżej żurawiny1/2 szklanki orzechów włoskich grubo posiekanychSposób przygotowania:Na sam początek masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian ze śmietaną.Kolejnym krokiem jest dorzucenie do ciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy
Słodkie Przyjemnościformy bułka tarta do obsypania formy Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy zóltka, nadal ucieramy. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek. Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto
Z Majeczką w kuchniciasto marchewkowe będzie stałym gościem waszego domu. Składniki: 150 g obranej marchwi 150 g obranych jabłek 200 g masła 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 3 jajka 225 g mąki pszennej 50 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Masło ucieramy(...)Ciągle ucierając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami. Ucieramy jeszcze krótką chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Mieszamy delikatnie łyżką. Formę o średnicy 20 cm natłuszczamy, posypujemy mąką i wlewamy do niej ciasto. Wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około
Made By Mom And SonBiałko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem. Do żółtka z cukrem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i aromat śmietankowy. Miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajmy białka i dokładnie mieszamy szpatułką. W oddzielnym naczyniu wsypujemy cukier, mąkę i olej. Dokładnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie kruche. Do natłuszczonego naczynia lub blaszki przelewamy masę
Truskawkowa Fiestaczasu na schładzanie ciasta to ciasteczka można upiec od razu, również będą smaczne. Inspiracja z gazety Bake From Scratch Holiday Cookies. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne Świąteczne Ciastka Owsiane Składniki na około 30 sztuk: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze(...)około 170-200g białej czekolady kolorowa posypka cukrowa Ciasto: 1. Płatki owsiane przełożyć do blendera i krótko zmiksować, żeby tylko troszkę je rozdrobnić. Przesypać je do miski, dodać mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól i wymieszać łyżką. 2. Do drugiej miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym
Mała CukierenkaCiasto marchwiowe jest bardzo znane ! To takie jesienne ciasto :) Bardzo długo nie mogłam się przekonać do niego, przekonać się by wreszcie wypróbować przepis z mojego zeszytu :) w końcu nadszedł ten dzień ! I szczerze - żałuję, że wcześniej nie wypróbowałam przepisu. Ciasto jest bardzo wilgotne, dzięki marchwi, aromatyczne, dzięki cynamonowi i ma w sobie chrupiące orzeszki ! Idealne :D Składniki(...)szkl. biała czekolada 100 gram orzeszki do posypania masło 1 łyżka Metoda: Cukier ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Orzeszki posiekać i wraz z marchewką dodać do ciasta. Wymieszać. Tortownicę o średnicy 25 cm. wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto i wstawić
Kuchnia Paulettesjuż Szarlotką MamySzarlotką z czekoladąKrólewską szarlotką z bitą śmietanąi taką Ucieraną na maślance.Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam!Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne!SKŁADNIKI:( blacha 28×24 cm )CIASTO:* mąka – 3 szklanki* margaryna – 250 g* cukier
Ostra na Słodkomanny. Mi osobiście bardzo smakowały, ja manną mogła by jeść codziennie. Uwielbiam ją. A oto przepis. Po ostatniej notce nie będę się tak rozpisywać :).Składniki: (ok. 20 bułeczek)Ciasto:3 szklanki mąkiszklanka mleka25 g drożdżyjajko (rozmącone)4 łyżki masła (rozpuszczonego i lekko schłodzonego)5 łyżek cukruszczypta soli3 łyżki letniej wodyżółtko do wysmarowania bułeczekMasa:300 g serka waniliowego z laską(...)Wszystko wymieszać, i dokładnie zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić, aż porządnie wyrośnie.Masa:Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy porcjami na przemian serek, z kaszą manną. Oraz wystudzone masło. Mieszamy wszystko dokładnie. Jeżeli masa będzie za rzadka dodać jeszcze łyżkę kaszy.Nasze wyrośnięte ciasto, dzielimy na mniejsze porcję (odrywając po kawałku i tworząc kółka). Każde kółko, rozpłaszczamy, w środku robimy
Moje pyszne gotowanie600g marmolady 5-8 tabliczek czekolady* (można dać różne czekolady, ja mieszam gorzkie i deserowe) Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie miód, śmietanę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mąkę. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Masę ciastową przekładamy do średniej wielkości blaszki, wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut
Smakowy Rajkoniecznie TEN WPIS . To vademecum pieczenia ciasteczek tak, by były naprawdę pierwsza klasa – żeby zachowały kształt, chrupkość i formę. Po lekturze jesteście gotowi, więc zabieramy się do pracy. To ciasto to sama przyjemność, poczujecie to zaraz w dłoniach :) Odważamy wszystkie składniki. Mąkę przesiewamy z solą. Masło do tych ciastek musi być miękkie – miękkie, a to w wypadku masła znaczy plastyczne(...)wychodzi też w dłoniach, najpierw w głębokiej misce, potem na stolnicy. Masło ucieramy z cukrem, tylko do połączenia żeby go nie napowietrzać. Do masła z cukrem wbijamy jajko, dodajemy oba aromaty (uwielbiam te dwa z Wiltona, które pokazałam na zdjęciu – nie zmieniają lepkości i koloru ciasta) i miksujemy do dokładnego połączenia – tylko tyle, nie potrzebujemy puszystej masy. Puszyste znaczy
Karo in the Kitchenmąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce mikserem na średnich obrotach ucieramy masło z cukrem, aż powstanie jasna kremowa masa do której dodamy jajko - ciągle ucierając. Do kremowej masy dodajemy stopniowo mieszankę mączną, aż połączymy wszystkie produkty w maślane ciasto. Ciasto formujemy w małe kulki (najlepiej proporcje ustalimy biorąc czubatą
Niezły MłynekBardzo wilgotne ciasto czekoladowe, któremu charakteru i wyrazu nadaje suszona, podwędzana śliwka- suska sechlońska. Ma ona mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórę w kolorze od ciemnigranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa(...)odstawiamy do ostudzenia. Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajko, cały czas ucieramy. Dodajemy mąkę z sodą i proszkiem, mieszamy łyżką, następnie dodajemy śliwki wraz z zalewą, a na koniec roztopioną i ostudzoną czekoladę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy 40-45 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę- roztapiamy czekoladę z łyżką
Smakowity Blog KulinarnyKażdy z nas uwielbia ciasta z owocami, ja również. Korzystajmy z okazji, że targowiska i sklepy są pełne soczystych, słodkich owoców sezonowych i przygotowujmy domowe wypieki z ich wykorzystaniem. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne przekładane ciasto z winogronami i galaretką. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju(...)gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. Na końcu do masy wlewam alkohol oraz dodaję startą na tarce o małych oczkach czekoladę. Ucieram. 4. Na biszkopt ciemny wykładam połowę masy. Wyrównuję. Masę przykrywam biszkoptem makowym. Na biszkopt makowy wykładam drugą część
Tradycyjna kuchnia Kasijajka szybkozagniatam ciasto. Pozostałym masłem smaruję formę na tartę o średnicy 28 cm,wylepiam ją rozwałkowanym ciastem, delikatnie dociskając brzegi.Przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia i przyciskamy grochemlub fasolą (suche). Piekę 10 min w temp. 200°C. Odstawiam na bok.Jajka na krem ucieram z cukrem na dość jasną, lekko płynną masę.Mieszam kremówkę i szklankę soku pomarańczowego(...)ponownie wkładam do piekarnika i podpiekam tak długo, aż piankizyskają piękną, lekko brązową barwę.Najlepiej smakuje na ciepło.Aby ułatwić sobie życie i nie męczyć się z krojeniem całego ciasta(pianki się strasznie ciągną i kleją do noża), lepiej pokroić tartę przedułożeniem pianek i zapiekać w pojedynczych kawałkach.* Jeśli chcemy sztywniejsza masę pomarańczową, dodajemy 3 paczki budyniu,dla mnie jednak
W kuchni Karmel-itki