ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:113/234)

Ciasto waniliowe z kakaowymi zawijasami 111

Okazało się,że za chwilę odwiedzą mnie goście.wpadłam do kuchni i zabrałam się za przygoowanie "małego co nie co".Ciasto wyszło pyszne do takiego stopnia,że śmiało mogę polecić je wam jako świąteczny wypiek. Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mleka 2 łyżki domowego cukru waniliowego (ewenualnie kupny wanilinowy(...)łyżka domowego ekstraktu waniliowego 100g masła 1 łyżka dobrego kakao Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i dodajemy do nich ubite na puszystą masę jajka.Delikatnie łączymy dodając suche produkty(wcześniej je dokładnie wymieszałam).Na sam koniec dodaje mleko,cukier waniliowy i ekstrakt.Wszystko delikatnie łącze.Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki.Zostawić tylko 3 łyżki masy i dodać

Wielki apetyt
Ciasto owsiane z jabłkami 142

rana naszła mnie ochota, żeby upiec jakieś ciasto z jabłkami. Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z mąki owsianej i byłam ciekawa jak będzie smakować. I tak własnie powstało moje ciasto owsiane z jabłkami :) Wyszło naprawdę pyszne i wilgotne. A w domu pięknie pachniało jabłkami i cynamonem. Mniam :) Składniki: 2 szklanki mąki owsianej 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka(...)łyżeczki cynamonu 2 jabłka Masło utrzeć z cukrem  (ucierać około 10 minut). Nadal ucierając, dodawać po jednym żółtku. Następnie porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cynamon i jabłka starte na grubej tarce. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić

kuchnia doski
Do popoludniowej herbatki 143

herbatki :-)Babkowe ciasto z Normandiiskladniki: 300g maki + do obtoczenia rodzynek 200g cukru 250g serka ricotta 3 jajka 110g masla 2 jablka 50g rodzynek 2 torebki cukru waniliowego male opakowanie proszku do pieczenia (wychodza 3 lyzeczki) szczypta soli starta skorka z polowy cytryny lub pomaranczy wykonanie:Rodzynki zalewamy wrzatkiem i moczymy przez 30 minut. Nastepnie odsaczamy i osuszamy.Maslo ucieramy z 190g(...)cukru i cukrem waniliowym na gladka mase. Dodajemy po jednym jajku i ciagle ucieramy. Dokladamy ricotte, a nastepnie make wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Na koncu dodajemy obtoczone w mace rodzynki i skorke z cytryny.Tortownice (24cm) wykladamy papierem do pieczenia i napelniamy ciastem.Jablka obieramy, kroimy na cwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Nastepnie kroimy je na plasterki

Przysmaki Karolki
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 205

lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy     Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół. 2. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie

Mała Cukierenka
Niby mały szwedzki torcik... 167

soli do ubijania), stopniowo dodajemy cukier puder a następnie łączymy ze zmielonymi migdałami. Ciasto rozkładamy po równo do obu blaszek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Uwaga- ciasto mocno się napompuje, ale potem straci swoje gabaryty. Ja po wyjęciu chwilkę ostudziłam, okroiłam brzegi, posypałam zwykłym cukrem z wierzchu (jakieś pół łyżeczki), odwróciłam do góry nogami i zdjęłam pergamin(...)ostygnięcia. Pamiętamy, żeby masło nie było już w lodówce. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimy krem jajeczny i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wszystkie składowe gotowe- czas na montaż.  Kładziemy pierwszy blat ciasta (ja swojemu musiałam obciąć rancik, który został z opadnięcia), smarujemy konfiturą, następnie połową kremu. Kładziemy drugi blat

les mirabelles
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 673

garnuszku i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszystą, prawie białą masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Całość miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy śliwki (pozbawione pestki

Emcia Pichci
"Bułeczki twarogowe Mojej Matki" 230

papryka zioła...prowansalskie papryka podsmażona wcześniej cebulka co kto lubi.o. Wykonanie: *rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza* 1. Twaróg ucieramy z jajkiem i solą. 2. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia 3. Wrzucamy do michy ulubione dodatki. 4. Zagniatamy ciasto. 5. Formujemy bułeczki i układamy na papierze do pieczenia w odległości kilku centymetrów(bułeczki sporo urosną) 6.Piecz 20minut

U Fiolki
Drożdżowe babeczki z czekoladą 245

rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajko ucieramy z resztą cukru. Do wyrośniętych drożdży dodajemy: mąkę, jajko z cukrem, przestudzone masło i mieszamy łyżką wtłaczając jak najwięcej powietrza.   Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny, powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Do wyrośniętego

Ciastkozercy
Ciasteczka orzechowe 181

posiekanych orzechów ziemnych Margarynę oraz  Plantę ucieramy z masłem orzechowym, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i cukier dokładnie ucieramy składniki. Następnie dodajemy mleko, sól i mąkę wymieszaną z sodą oraz na końcu orzechy, mieszamy do połączenia się wszystkich składnków.  Ciasto będzie dość kleiste, delikatnie obsypujemy ręce mąką, robimy niewielki kuleczki i spłaszczamy je widelce na wyłożonej papierem do pieczenia

Słodka Kraina Wypieków
Mini serniczki z białą czekoladą 241

Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i wsypujemy proszek budyniowy. Wlewamy śmietanę z czekoladą i starannie mieszamy. Do przygotowanych papilotek nakładamy porcję ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Zostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki z białym serem 172

Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Szykujemy farsz ser, cukier waniliowy, żółtko oraz cukier puder dajemy do miseczki i całość dokładnie ucieramy ja zrobiłem to przy użyciu miksera. Następnie smarujemy naleśnik naszym przygotowanym serem, składamy w trójkąt i smażymy na masełku z każdej

Sprawdzone przepisy kulinarne
Naleśniki bez mleka 329

cukru pół szklanki mąki pół szklanki wody ( może być gazowana) łyżeczka oleju olej do smażenia Ze wszystkich składników ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Jeśli dodamy wody gazowanej lub ubijemy osobno z białek jaj pianę naleśniki będą bardziej puszyste.  Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony

prawdziwe jedzenie
Orzechowiec w wersji light 266

Sobotni wieczór filmowy i reklamówka orzechów do łuskania zmusiły mnie do zrobienia tego ciasta. W jaki sposób? Otóż jak już się przekonałam po kilku latach życia

ciastkarnia na kruchym spodzie
Owsiane ciasto z białą czekoladą i dżemem malinowym 255

przy tym zdrowe. Mimo obecności płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków. W sezonie letnim koniecznie do zrobienia ze świeżymi malinami.  Składniki: na ciasto -100 g mąki tortowej -100 g mąki pszennej pełnoziarnistej -100 g mąki owsianej/drobno zmielonych płatków owsianych -100 g miękkiego masła -100 g cukru pudru -3 duże jaja - 2 łyżeczki proszku(...)mikserem z cukrem i rozpuszczoną czekoladą do uzyskania puszystej masy. Dodawać kolejno jajka i dalej ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Połączyć z masą maślano-jajeczną wraz z mlekiem, cały czas ucierając mikserem.  Formę wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto  wyłożyć, wierzch wyrównać. Rozsmarować na nim warstwę dżemu malinowego i oprószyć wiórkami kokosowymi.  owsiana

Kuchnia Ellie