mąka tortowa 10 dag, masło lub margaryna 10 dag miękką palmę ucierać z cukrem w robocie z 10 minut następnie dodawać po jednym jajku "L" co 2 minuty następnie powoli dosypywać mąkę z proszkiem i wanilią w proszku zmieloną jeszcze wyrabiać wszystko z 2 minuty na cieście gęsto ułożyć opłukane i osuszone truskawki, duże przekroić na pół z podanych składników
W Mojej Kuchni Lubięaromat waniliowy 6 śliwek Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie miksujemy - tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonego naczynia. Na wierzch układamy umyty, osuszone i pokrojone na połówki śliwki do góry wierzchem. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestalubi powracać do smaków z dzieciństwa i nie ma chyba osoby, której nie smakowałyby babcine pierogi czy zwykły ucierany placek z owocami. I nawet jeśli od czasu do czasu zdarzy mi się opublikować wpis na bardziej pracochłonny wypiek ( bo zazwyczaj ciasta wpinają się w tę kategorię), to zapewniam, że ich wykonanie nie jest kosmicznie trudne i nie trzeba wynająć armii
My simple kitchennagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote), Po upieczeniu zdejmujemy,pieczemy następne. KREM: 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 2% 120 g cukru 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka sok z 1/2 cytryny WYKONANIE: Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, W ganku gotujemy mleko, dodajemy cukier(...)czas miksujemy lub ucieramy, na jednolitą masę, Na koniec dodajemy sok z cytryny. POLEWA: 100 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka wody ok. 60 g orzechów włoskich posiekanych. WYKONANIE: Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając, gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy posiekanymi orzechami
Kuchnia Beatyszklanki cukru pudru barwniki w proszku (opcjonalnie) perełki cukrowe Kwiatuszki z Lukru do Dekoracji Ciast i Deserów - Sposób przygotowania: Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty (gdy będzie zbyt rzadki kwiatuszki się rozpłyną, gdy zbyt gęsty(...)można zdjąć z folii i przełożyć do szczelnego, suchego pojemnika. Cukrowe perełki możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. Moje posty
Słodka Stronaplasterki, następnie skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę i podczas ucierania wbijać jajka. 2 pozostałe jabłka obrać, zetrzeć, dodać do masy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ciasta udekorować plastrami jabłek i czarnych jagód. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna Kuchniazdecydowanie królują wypieki sezonowe, szczególnie z jabłkami lub/i orzechami. Dziś podrzucam Wam przepis na szarlotkę ucieraną. Przepis mam ze starych wycinek z gazet z przepisami. Polecam serdecznie! Składniki (blaszka 26x34cm): 1 kg - 1,5 kg jabłek (szara reneta) cynamon 250 g masła / margaryny 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)masło utrzeć na puch z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku, a następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników. 4. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka. Do pozostałej części ciasta dodać śmietanę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
Kuchnia domowa AniDzisiejszy tydzień nie mogę zapisać do udanych, kontuzja kostki sprawiła, ze utknęłam na sofie. Oczywiście pierwszą myślą było: " i jak ja teraz będę ćwiczyć?!" myślę
ciastkarnia na kruchym spodziesłodkiego, lepiej sięgnijmy właśnie po takie zdrowe przekąski, które oprócz zaspokojenia naszego podniebienia, dostarczą nam witamin i minerałów. Pamiętajmy tylko – jeden kawałek, nie więcej :) Polecam wszystkim łasuchom. Składniki ciasta: 250 g masła 220 g miodu (płynnego) 4 jaja 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów laskowych Składniki polewy(...)orzechami. Masło ucierać mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodać miód płynny, zmiksować. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku w ostępach około 10 sekundowych. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po 1 łyżce cała przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać do formy. Wygładzić i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do tzw. suchego patyczka przez
Moja Delicjadodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki(...)kakao wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy a drugą zostawiamy białą. dodatkowo: 1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego, słodzonego 3 listki wafli wykonanie ciasta: Biszkopt ciemny smarujemy białą masą budyniową, nakładamy jeden z wafli (docinamy z trzeciego
Domowy Smak Jedzeniasoczystymi brzoskwiniami skąpanymi w cukrowej zalewie. Całość bardzo syta, świąteczna i orzeźwiająca. Polecam! Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 0,5 szklanki cukru kryształu 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem(...)łyżeczki proszku do pieczenia 300 g margaryny Margarynę ucieramy dokładnie z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i po łyżce zmielonego sera, łyżce budyniu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników. Białka miksujemy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. WYKONANIE: ciasto kruche .de ½ masy serowej brzoskwinie ½ masy
Domowe ciastaszczyptą soli oraz cukrem, stopniowo dosypujemy mak, oraz mąkę, dolewamy masło ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy na złoty kolor przez około 45 minut następnie cisto biszkoptowe: jajka wstawiamy na chwilkę do jak najcieplejszej wody z kranu, po czym wbijamy do miski i ucieramy na niskich obrotach miksera na gładką masę, stopniowo dosypując cukier oraz mąkę, wylewamy(...)adwokatem, obie masy delikatnie mieszamy:) galaretkę przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu, po wymieszaniu wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej foremki i wstawiamy do lodówki Upieczone ciasto dzielimy na dwie równe części, przekładamy kremem w biszkopcie wycinamy dziurki kieliszkiem, układamy na samej górze naszego ciasta, dziurki uzupełniamy oczkami z galaretki
Luźna KuchniaPamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, do każdej wciskamy po jednym owocu truskawki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym
Blondynka GotujeZazwyczaj każdy przygotowuje ciasto na naleśniki na oko, tak by konsystencja była półpłynna. Podstawowy przepis na naleśniki zawiera mąkę, jajka, wodę zwykłą lub gazowaną i mleko w różnych proporcjach (mleko pół na pól z wodą zwykłą lub gazowaną lub sama woda). Dziś postanowiłam przetestować przepis na naleśniki wg receptury Michel'a Roux z dodatkiem śmietany kremówki, która została(...)esencji waniliowej/cytrynowej/pomarańczowej (tylko w wersji "na słodko") Przygotowanie Mąkę, cukier (opcjonalnie), sól, jajka dokładnie ucieramy. Dolewamy stopniowo mleko i śmietanę. Odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce. W wersji na słodko dodajemy aromaty. Ja dodałam jeszcze trochę mąki bo ciasto wydawało mi się zbyt rzadkie. Naleśniki smażymy z obu stron na oleju lub maśle na mocno rozgrzanej
coolinarnastrefa.blogspot.com