Składniki: -3,5 szklanki mąki -220 ml ciepłego mleka -4 dkg drożdży -2 łyżki cukru -4 jajka -5 dkg masła -szczypta soli -wanilia -cynamon -dżemik morelowy -25 dkg twarogu -3 łyżki cukru do twarogu -łyżka mąki ziemniaczanej -brązowy cukier do posypania Drożdże ucieramy z cukrem, dolewamy 1/3 mleka, wsypujemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dolewamy(...)żółtka i jedno całe jajko, dosypujemy pozostałą mąkę, wstępnie wyrabiamy ciasto, wlewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy masę twarogową. Twaróg gnieciemy widelcem, dosypujemy cukier, dodajemy białko, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na podłużny placek. Na 1/3 placka rozsmarowujemy dżem, zakładamy
Maminek kulinarnyKulinaria . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 200 g ciasteczek Oreo 60 g roztopionego masła Składniki na masę serową: 5 suszonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki 1 kg tłustego twarogu 200 g śmietany 36% 100 g powideł śliwkowych 4 jajka 100 g drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii Dodatkowo: 100 g śmietany 36% wymieszanej(...)miksujemy jeszcze przez chwilę. Tak przygotowaną masą wyklejamy dokładnie spód formy, pomagamy sobie łyżką. Wkładamy do zamrażarki na czas pozostałych przygotowań. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Twaróg mielimy w maszynce do mięsa, przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub miksujemy blenderem. W dużej misce umieszczamy przygotowany twaróg, śmietanę, powidła, jajka, cukier, mąkę i ziarenka z laski wanilii. Miksujemy
My Culinary Artjest po prostu rozsmarowany na chlebie, ale tym razem oszalały z radości. Tekst "nie baw się jedzeniem" w tej sytuacji byłby całkiem nie na miejscu;) Składniki: 100 g twarogu półtłustego miękkiego 50-60 g łososia wędzonego na ciepło (może być także makrela) 2 kromki chleba żytniego kiełki lucerny rzodkiewka cienki szczypiorek ziarenka pieprzu kilka pomidorków koktajlowych pieprz mielony opcjonalnie(...)koperek pieprz mielony Przygotowanie: Twaróg rozgniatamy z łososiem na gładką masę - najlepiej za pomocą widelca. Doprawiamy mielonym pieprzem, ewentualnie solą - ale bez przesady, ponieważ ryba jest dość słona. Na talerzu układamy kromkę chleba. Twaróg dzielimy na 2-4 porcje, z każdej formujemy w dłoniach kulkę, a następnie spłaszczając z jednej strony łezkę. Układamy na chlebie. W wąską część wkładamy ziarenka
Kulinarne Inspiracjezimno na oryginalnym i pysznym, słonawym spodzie wykonanym ze… słonych paluszków :) Będzie nim zachwyceni! Gwarantuję! Spód pachnie pięknie, przywodząc na myśl chrupiące maślane ciasteczka (lekko słone) :) Masa wykonana z twarogu i gęstego greckiego jogurtu jest lekka i kremowa (w przepisie żelatyny jest tylko tyle, aby „związała” masę, a nie bardzo ją usztywniła). Do masy galaretkowej dodałam owoce, które dojrzewają latem(...)borówki i jagody, w dowolnych proporcjach. Składniki: Spód: 3/4 szklanki rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru 2 szklanki (ok. 200 g) rozgniecionych paluszków lub precelków Masa serowo-jogurtowa: 350 g twarogu na serniki 350 ml jogurtu greckiego 1 szklanka cukru 3 łyżeczki żelatyny (czubate) Galaretka z owocami: 350 g czereśni 100 g wiśni 100 g malin 2 galaretki malinowe (może być
MyCookBook.plWspaniałe połączenie delikatnego, miękkiego spodu z dodatkiem twarogu z budyniową masą, kwaśnym agrestem i cudownie kruchą, pachnącą wanilią i cynamonem, kruszonką. Ciasto jest proste w wykonaniu i doskonale pasuje do popołudniowej herbaty :) Składniki: Ciasto twarogowo-olejowe: 150 g mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g chudego twarogu (może być sernikowy) 50 ml mleka 50 ml oleju(...)masła (lub margaryny) Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto twarogowo-olejowe: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy twaróg, mleko, olej, cukier waniliowy, ekstrakt i sól. Wyrabiamy najlepiej przy pomocy miksera przez ok. 1 minutę, do uzyskania gładkiego ciasta. Na blacie podsypanym mąką formujemy z ciasta kulę i odstawiamy
MyCookBook.plTradycyjne knedle, to knedle ze śliwkami, ja lubię knedle z twarogiem. Podaje je z bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem. Obie wersje bardzo smaczne. Składniki na nadzienie: 250 g twarogu w kostce cukier na ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana mąka zwykła Sposób przygotowania 1. Twaróg podusić i doprawić do smaku cukrem, uformować kulki 2. Ugotować
Darcia w kuchnizależności na jaką pastę mamy ochotę, takie składniki do niej dodajemy. Ta pasta jest z wędzoną makrelą, twarogiem i jabłkiem, ale jeżeli ktoś nie lubi takiego połączenia jabłko może zastąpić np. cebulką. Składniki: 1 makrela wędzona kostka twarogu 200 gram 1/2 jabłka sól, pieprz olej Sposób wykonania: Makrelę rozdrobnić, wyciągnąć ości dodać twaróg. Zmiksować. Jabłko pokroić w drobniutką
Darcia w kuchnilodówce od kilku dni zalegał twaróg, aż żal było go nie wykorzystać, więc wykonałam szybkie i proste serniczki z odżywką białkową. :) Składniki: 500g twarogu półtłustego 2 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 miarka odżywki białkowej WPC 80 szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka miodu 5 łyżek mleka aromat śmietankowy Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy pokruszony twaróg, następnie dodajemy
Truskawkowa FiestaKtóż z nas nie lubi pierogów. Moje ulubione to oczywiście ruskie oraz z kiszoną kapustą. A dzisiaj na blogu pierogi jaglane z twarogiem i dodatkiem oscypka. Smacznego! Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 300 g półtłustego twarogu 150 g oscypka(...)bardzo małym ogniu pod przykryciem 20 minut (kasza musi wchłonąć całą wodę i być miękka). Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Twaróg rozdrobnić widelcem. Ser zetrzeć na grubej tarce. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną i cebulkę. Wymieszać i dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać
Czerwień i błękitdużo gorzkości Powstało cudo które może nie prezentuje się na zdjęciu za dobrze jednak jego smak oszałamia. SERNIK CZEKOLADOWY ok 1.5 h tortownica 22 cm Składniki 1 kg twarogu (u mnie Krasnystaw z wiaderka) 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% (u mnie Goplana) 1 tabliczka czekolady mlecznej (Milka) 3 jajka 2 i 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ(...)białka + 1/2 szklanki cukru Kruchy spód według tego przepisu Do działa!!! Zagniatamy kruche ciasto i wykładamy nim spód formy. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Ucieramy twaróg z cukrem i wanilią. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do twarogu. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy kakao. Do masy serowej dodajemy czekoladę połączoną ze śmietanką - mieszamy do uzyskania jednolitej
sierotka maRysia w kuchniKoniecznie wypróbujcie ten przepis bo sarnyky są przepyszne. Delikatne placuszki, coś w stylu rodzimych racuchów, wykonane z twarogu, jajek i mąki. Idealne na kolację, śniadanie lub jako słodka przekąska. Super sprawdzą się jako deser dla dzieci. Genialne Przeczytać możecie o nich jak i o innych potrawach kuchni ukraińskiej w pierwszym numerze Magazynu Aromat (klik) w napisanym przeze mnie artykule(...)tylko dla barszczu...". Zapraszam! Sarnyky Składniki: 500 g miękkiego twarogu 100 g cukru 2 jajka 4 czubate łyżki mąki (możliwe, że będzie potrzebne troszkę więcej) mały cukier wanilinowy masło i olej do smażenia Do dzieła!!! Twaróg, cukier, cukier waniliowy i jajka dobrze mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy połowę mąki i ponownie mieszamy aż składniki połączą się nam na gładkie
sierotka maRysia w kuchnisklepie z polskimi produktami zobaczyłam twaróg, od razu wiedziałam, co z nim zrobię. Jedzenie pierogów to dla mnie istne święto, z powodu braku odpowiednich produktów, czy nieczęstych wizyt w Polsce. Nawet nie wiecie jak Wam zazdroszczę głodomorki, że macie tyle pierogarni! Jednak jak każdy z nas wie, najlepsze pierogi, to te domowe. Najlepiej jeśli ulepi je mama, albo babcia(...)obdarować sąsiadów i znajomych. Składniki na ok.40 sztuk: Ciasto: 300 g mąki przennej plus do posypania 200 ml wrzącej wody 20 g masła 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g twarogu (u mnie był chudy) 450 g ziemniaków 2 średnie cebule 1 szczypta cukru 1 łyżka masła 1 łyżka oleju do smażenia sól i pieprz 200 g wędzonego boczku Wykonanie: Ciasto
Smakuj życie!Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto jest wilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa. 1 kg twarogu sernikowego 300 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 100 g orzechów włoskich 30 g świeżych drożdży 25 ml mleka Kilka kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed przygotowaniem(...)sernika pamiętamy o wcześniejszym wyjęciu z lodówki masła, twarogu, jajek i drożdży. Orzechy mielimy na drobny pył. Żółtka oddzielamy od białek. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kolejno dodajemy żółtka. Drożdże rozcieramy z mlekiem. Dodajemy do jajek. Następnie kolejno dodajemy twaróg, orzechy i kilka kropel olejku. Białka ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie mieszamy
VioletoweKucharzenieczasie wyciągamy gruszki i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie osączamy je ręczniczkiem papierowym i odcinamy delikatnie spody aby równo stały. składniki na masę serową: 750 g twarogu 250 g serka mascarpone 200 g cukru 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 21/2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 4 jajka 200 g gorzkiej czekolady wykonanie: Twaróg mielimy 3 razy. Czekoladę(...)roztapiamy w kąpieli wodnej. Twaróg miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem. Następnie dodajemy czekoladę i miksujemy. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy. Na końcu dodajemy wymieszane mąki z kakao i miksujemy. Gotową masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wciskamy gruszki. Pieczemy w 170 st. C przez 15 min., następnie zmniejszamy temperaturę do 130 st. C i pieczemy jeszcze
Domowy Smak Jedzeniapełni kasza jęczmienna perłowa. Polski odpowiednik orzotto o dźwięcznej nazwie kaszotto obił mi się o uszy parę razy, ale zaczarował dopiero wtedy, gdy kaszotto z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem przygotowała moja teściowa :) Kasza jest na tyle uniwersalna, że znajduje zastosowanie w każdej kuchni - od słodkich deserów (co już wkrótce) do ogrzewających dań głównych i pasztetów. Dodatkowo, mam bardzo ważny(...)naczyń krwionośnych bardzo mu się przyda :) Włoskie orzotto - polskie kaszotto Składniki ok. 100g kaszy (u mnie pęczak, gdyż perłowej nie dostałam :( ) ok. 10 dużych pomidorów suszonych w oleju kostka twarogu wędzonego dymem naturalnym 1 cebula 2 średnie marchewki ok. 150g pieczarek 2-4 łyżki śmietany 18% natka pietruszki 2-3 ząbki czosnku przyprawy: lubczyk, pieprz opcjonalnie: oliwki (dla tych
VegUlka