Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm bądź 2 kokilki- 2 serniki o średnicy około 11-13 cm) 450-500 g Twaróg dwukrotnie mielony (bądź twaróg mielony z wiaderka) 40-60 g cukru pudru- do smaku 3-4 czubate łyżki peanut butter (masła orzechowego - z orzechów ziemnych) 1 łyżka soku z cytryny 4-5 czubatych łyżek kajmaku(...)wykładać spód tortownicy bądź kokilek. Delikatnie przycisnąć. 3. Włożyć do zamrażalnika na 10-15 min. Po czym posmarować masą kajmakową 4. Przygotować masę serową: Zmieszać mikserem na małych obrotach: twaróg, masło orzechowe, sok z cytryny, cukier puder. 5. Gotową masę nakładać na warstwę kajmakową. 6. Rozpuścić czekoladę deserową w garnuszku z małą ilością mleka. Jeszcze ciepłą czekoladę nałożyć na wierzch
KreatywnePinyDoskonała alternatywa dla tradycyjnych kanapek z wędliną. Pachnąca pasta z ogórkiem i twarogiem to moja wiosenna propozycja. Polecam , smakuje pysznie. składniki na 2 porcje 25 dag twarogu 3 łyżki śmietany średniej wielkości ogórek 3 łyżki posiekanej zieleniny ( koperek lub szczypiorek ) ząbek czosnku sól pieprz czarny przepis Ogórek i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek można przecisną przez praskę(...)Zieleninę drobno siekamy. Twaróg rozdrabniamy, dodajemy śmietanę i mieszamy, wrzucamy pokrojonego ogórka , ząbek czosnku i zieleninę, doprawiamy solą i pieprzem , dokładnie mieszamy . Pastę podajemy z pieczywem
Smakowite Daniapolane sokiem owocowym, można je również serwować z owocami sezonowymi. składniki na około 15 sztuk 150 g ryżu 3 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 350 g półtłustego twarogu 5-6 łyżek mąki pszennej olej do smażenia sok owocowy przepis Do garnka z mlekiem wsypujemy ryż i gotujemy go na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż ryż(...)Następnie do miski przekładamy oddzielone od białek, żółtka i ucieramy je z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy wystudzony ryż i całość razem łączymy. Do drugiej miski przeciskamy przez praskę twaróg i dodajemy do niego ryż z żółtkami, wszystko starannie mieszamy. W wysokim naczyniu na sztywno ubijamy białka, do ubitych białek dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy a następnie łączymy
Smakowite Daniaciągu całego roku. Fajny pomysł dla gości, jak i na co dzień. Jednak najlepsza będzie latem, kiedy mamy świeże, pyszne i pachnące warzywa. Składniki: 0,5 kg twarogu tłustego 50 ml śmietany 18% 100 g zielonego ogórka 5-7 rzodkiewek 50 g żółtego sera 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich sól, pieprz do smaku 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody(...)szynki konserwowej w plasterkach Przygotowanie: Twaróg zmiksować w blenderze. Przełożyć do miski dodać śmietanę, startą na dużych oczkach rzodkiewkę, ogórki pokrojone w drobną kostkę (bez skórki), żółty ser pokrojony w kostkę i zioła dalmatyńskie. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę wlać do twarogu i wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą i plasterkami szynki. Przełożyć
Ala piecze i gotujelubianym ciastem jest sernik. Mogę go jeść pod każdą postacią: na zimno, pieczony i moim nowym odkryciem jest gotowany! Coś innego od wszystkich, a smakuje jak pozostałe. :) Składniki: 100g twarogu półtłustego 3 łyżki mleka 1 łyżeczka budyniu śmietankowego 1 jajko słodzidło Sposób przygotowania: W garnku mieszamy rozgnieciony twaróg i jajko. W szklance mieszamy mleko z budyniem(...)rozpuszczenia. W garnku podgrzewamy twaróg i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy rozpuszczony budyń z mlekiem i mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy słodzidło (cukier, stewia, dżem itd.) Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Truskawkowa Fiestajako dodatek do jakiegoś apetycznego kawałka mięsa. Zobacz również inne wersje na ---- > pierogi leniwe i kopytka . Pierogi leniwe ze szpinakiem - przepis: ok. 600 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 2 ząbki czosnku łyżeczka soli opcjonalnie do podania: oliwa i parmezan Pierogi leniwe ze szpinakiem - jak zrobić(...)Szpinak ułożyć na sicie i rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody. Ziemniaki ugotować, po ugotowaniu rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę, wystudzić. Twaróg rozgnieść widelcem lub również przecisnąć przez praskę. Czosnek poszatkować na drobne kawałki. Twaróg wymieszać z ziemniakami, dodać szpinak, jajka, sól oraz czosnek. Po trochu dodawać mąki i zagniatać elastyczne ciasto. Jeśli się mocno lepi, dosypać
Moje Qulinariamąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 70g masła 100ml mleka (w temperaturze pokojowej) 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 250g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce) 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka 2 – 3 łyżki cukru 2 żółtka Skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy Lukier: ¾ szklanki cukru pudru(...)dołek. Masło rozpuszczamy, wlewamy do dołka z mąki, po czym dodajemy pozostałą połowę mleka, jajka i wyrośnięte drożdże. Całość razem mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy otarta skórkę z cytryny. Twaróg można również przygotować blenderem, wystarczy
Smakowy RajMałpowy sernik (czyli ciasto dla informatyków i nie tylko :) powstał on przypadkiem, gdy okazało się, że w lodówce mam niewykorzystany twaróg, któremu nie mogłam pozwolić się zepsuć ;) przepis oczywiście powstał na miejscu :) Ciasto: 100g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 jajko 2 szklanki mąki Masa serowa: ½ kg twarogu homogenizowanego(...)czekolady Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem, kakao, proszkiem do pieczenia i mąką. Gotową masą wyklejamy spód i boki wysmarowanej tłuszczem blaszki do tarty o średnicy 28cm. Twaróg, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy razem mikserem. Gdy dobrze się połączą dodajemy budyń. Osobno ubijamy na sztywną pianę białka i całość razem łączymy, delikatnie mieszając łyżka. Czekoladę rozpuszczamy
Smakowy RajJedne z moich ulubionych ciasteczek. Proste w zrobieniu, a do tego bardzo pyszne. Chyba nie ma zawodnika, który by przeszedł koło takiego ciasteczka obojętnie :) gorąco polecam :) Ciasteczka: 300g twarogu* 300g mąki ( +/- 1 szklanka mąki do podsypania) 300g margaryny lub masła 82% 500g twardej marmolady np. z róży Około 1 szklanka cukru pudru do posypania Miękką margarynę, twaróg i mąkę wyrabiamy(...)półkoperty lub koperty i układamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C. Gorące ciasteczka układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. *Jeśli użyjemy twarogu homogenizowanego, które z reguły są dość płynne, wówczas musimy dodać więcej mąki. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google
Smakowy Rajniż tradycyjny. Uwielbiam połączenie czekolady z bananami, a w powiązaniu z smakiem sernika i kruchym ciastem czekoladowym to po prostu bajka! A wszystko zaczęło się, gdy znalazłam w lodówce twaróg i banany :) Ciasto: 125g margaryny 2/3 szklanki cukru 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki 1 czubata łyżka kakao Masa serowa: 1kg twarogu 1 ½ szklanki cukru 5 jajek(...)kakao 6 łyżek masy serowej Miękką margarynę ucieramy z cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia, mąką i kakao. Wszystko wyrabiamy na gładką masę, a następnie wylepiamy nią blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, budyniem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym delikatnie mieszamy łyżką z pozostałą masą. Banany miksujemy na koktajl, a następnie dodajemy do nich
Smakowy Rajdolewamy do niego wody, tak by było około 800ml i zagotowujemy. Następnie wsypujemy galaretki i żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gotową galaretkę odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa: 1kg twarogu waniliowego (lub ser homogenizowany wymieszany z 2 łyżeczkami cukru waniliowego) 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy na około(...)minut, by stężała. Następnie kubek wkładamy do garnuszka ze wrzątkiem i mieszamy tak długo, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Gdy będzie płynna dodajemy po łyżce twarogu i mieszamy. Po dodaniu 3 – 4 łyżek, gdy masa będzie płynna, przelewamy ją do osobnego naczynia i mieszamy z resztą twarogu. Na pierwszy biszkopt wylewamy 2/3 masy serowej, po czym przykrywamy go drugim biszkoptem
Smakowy Rajpancakes. Mam już całkiem spory zbiór przepisów, ale ciągle próbuje coś nowego. Tym razem stwierdziłam, że skoro były już serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić drożdżowe racuszki z twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec je bez dodatku oleju. Zachęcam również do przejrzenia mojego zbioru z przepisami(...)placuszki :) Składniki: 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 1 szklanka letniego mleka 25 dag twarogu półtłustego w kostce 1/3 szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy ½ łyżeczki soli 2 jajka 3 łyżki oleju 3 szklanki mąki Dodatkowo: Olej do smażenia Cukier puder do posypania Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki mleka z dodatkiem cukru, po czym pozostawiamy do wyrośnięcia. Twaróg miażdżymy widelcem
Smakowy Rajwięc gorąco polecam :) Spód: 125g margaryny (1/2 kostki) ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki Masa serowa: 70 dag twarogu 6 jaj 25 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 duży cukier waniliowy 125g margaryny (1/2 kostki) Bakalie (ilość wg uznania) np. rodzynki(...)mąkę. Gotowym ciastem wylepiamy średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm jeśli wolicie wyższe lub szerszej jeśli ciasto ma być niższe), wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem pergaminem. Twaróg mielimy, jeśli nie jest homogenizowany. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka i stopniowo twaróg, ciągle ucierając. Gdy masa jest dobrze utarta
Smakowy Rajszczerze, że serniczek wyszedł świetnie :) Ciasto kruche (kruszonka): 150g masła 82% 2 żółtka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Szczypta soli 1 ½ szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego (najlepiej twardego w kostce) 50g masła 82% 1 szklanka cukru 5 jajek 2 białka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: 200g krówek Wszystkie składniki na ciasto zagnieść(...)ręcznie na jednolitą masę. Średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm – może być mniejsza), wysmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć na nią większą częścią ciasta. Resztę kruszonki odstawiamy do lodówki. Twaróg i masło dwukrotnie przeciskamy przez praskę (lub mielimy maszynką do mięsa), po czym dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka i suchy budyń. Całość mieszamy razem drewnianą łyżką. Białka ubijamy ze szczyptą
Smakowy Rajbardziej wilgotne od tradycyjnych, co miało na celu utrzymanie ich świeżości na dłużej. W konsystencji i smaku pączki są bardzo podobne, a niewtajemniczeni w ogóle nie wiedzieli, że zawierają twaróg. W każdym razie wyszły pyszne :) Składniki: 400g mąki (+ około ½ szklanki do podsypania) 2 jajka 250g twarogu półtłustego lub tłustego ( w kostce) 75g masła 70g cukru 30g drożdży (+ 1 łyżeczka cukru(...)Ewentualnie skórka pomarańczowa Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka lub wody Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, do chwili gdy się rozpuszczą, następnie dodajemy mleko i pozostawiamy do wyrośnięcia. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do misy, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, jajka, rozpuszczone masło, wódkę, sól i drożdżowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy drewniana łyżką lub widelcem
Smakowy Raj