twaróg - 6936 przepisów (strona:72/463)

Serowe placuszki z dynią 183

lodówce zalegało pudełeczko twarogu z którym nie wiedziałam co kompletnie zrobić. Kiedy głód przycisnął i kończył się termin ważności musiałam zużyć opakowanie. W taki sposób powstały delikatne placuszki z nutą dyni. :)Składniki:250g chudego twarogu1 jajko4 łyżki mąki kukurydzianej1 łyżka cukru trzcinowego2 łyżki puree z dyni  Sposób przygotowania:Do miski wbijamy jajko, rozgnieciony twaróg i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy

Truskawkowa Fiesta
CYNAMONOWE PĄCZUSIE SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 204

blogu już od jakiegoś czasu, u mnie zajadają się nimi wszyscy, są przepyszne... :-)  Dzisiaj troszkę zmieniłam smak pączusi, dodałam do nich cynamonu i serek waniliowy zamieniłam na twaróg sernikowy. Wyszły cudnie aromatyczne, wilgotne, po prostu pyszne... :-) Taki pączusiowy przedsmak świąt. Polecam ! Ciasto na bazie mąk orkiszowych: białej z dodatkiem pełnoziarnistej, bez cukru, słodzone i posypywane ksylitolem, smażone na oleju(...)kokosowym, taka w miarę zdrowa pychotka...:-) Z podanych składników wychodzi ok.40 sztuk.Składniki:- 400g twarogu sernikowego z wiaderka- 4 duże jajka "L"- 1 szklanka* mąki orkiszowej białej- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 4 łyżki ksylitolu lub wg uznania (lub cukru)- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżki spirytusu lub np.rumu- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu- mielony ksylitol

Smaczne Zdrowe
Leniwe Pierogi 278

Klasyczne kluseczki przygotowywane z twarogu, mąki i jaj. Dlaczego leniwe, dlaczego pierogi? Można się jedynie domyślać, że wiele pracy z nimi nie ma, nie trzeba je sklejać jak tradycyjne pierogi, stąd leniwe. Jednak nie liczy się nazwa, a smak - więc zachęcam do zrobienia tych niezwykle popularnych w polskich domach kluseczek, które są idealnym pomysłem na szybki obiad.Leniwe Pierogi(...)Składniki:400 g twaroguszklanka mąki2 jajkacukier waniliowymasłocukierLeniwe Pierogi - Sposób przygotowania:Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na pianę. Twaróg przecierami przez tarkę lub sito. Dodajemy cukier waniliowy, żółtka, mąkę i białka. Zarabiamy ciasto, które będzie się kleiło, jednak staramy się nie dosypywać mąki. Na matę lub stolnicę oprószoną mąką wykładamy masą i formujemy z niej długi cienki wałek

Słodka Strona
Twarogowe placuszki z cynamonową gruszką 218

gruszkę, ale w wersji duszonej. Wkładam ją do prawie każdego śniadania. Jest bardzo słodka, a połączona z placuszkami lub  jaglanką  tworzy świetne połączenie. Składniki: 100 g chudego twarogu 1 jajko 30 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki stewii. 1 mała gruszka Cynamon Soda Przygotowanie: Twaróg zblenderować. Rozgrzać patelnię, dolać wody. Gruszkę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i posypać(...)cynamonem. Dusić pod przykryciem i co jakiś czas mieszać. Twaróg połączyć z sodą, mąką, stewią i rozbełtanym jajkiem. Połowę gruszki dodać do ciasta. Smażyć na średnim ogniu przez ok. pół minuty i przewracać. Podawać z drugą połową duszonej gruszki. Całość ma ok. 385 kcal PLACUSZKI NA INSTAGRAMIE

Czarnawisienka
Bułeczki drożdżowe 166

lecimy z tematem. Potrzebne składniki: -10 dkg świeżych drożdży -ok. 1,5 kg mąki pszennej -1 kostka margaryny -3 szklanki ciepłego mleka -cukier -9 jajek -0,8 kg chudego twarogu -sól -olejek zapachowy śmietankowy -3 łyżki mąki ziemniaczanej -świeże śliwki Przygotowujemy rozczyn: Rozcieramy drożdże z 5 łyżkami cukru. Dodajemy 1 szklankę mleka i ok. 6 łyżek mąki. Mieszamy, posypujemy mąką(...)odstawiamy do wyrośnięcia.    Rozczyn rośnie, więc przygotowujemy nadzienie. Ze śliwek usuwamy pestki, dzielimy ś liwki na 4 części (zamiast śliwek może być dżem). Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy ok. 1 szklankę cukru, 3 jajka, 0,5 kostki    stopionej margaryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i kilka kropli zapachu śmietankowego. Solidnie mieszamy mikserem i gotowe.    Rozczyn gotowy

Maminek kulinarny
Sernik z owocami 184

korzystamy z owoców z puszki a np. z surowych jabłek, to musimy je zagotować w syropie jak do babeczek z jabłkami.    Masa twarogowa to: -1 kg twarogu chudego lub półtłustego -5 jajek -1 i 1/3 szklanki cukru -3 łyżki maki ziemniaczanej -10 dkg margaryny -aromat śmietankowy Twaróg mielimy przez maszynkę.    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)sztywna pianę. Dosypujemy 1/3 szklanki cukry i miksujemy.    Do 5 żółtek dodajemy szklankę cukru i miksujemy. Dodajemy twaróg nadal miksując. Dodajemy roztopioną margarynę a następnie mąkę ziemniaczaną.    Oj,oj!  W tym momencie po 20 latach nasz mikser odleciał w niebyt. Jednym słowem mechanizmy utraciły możliwość dalszej pracy. Masę twarogową musieliśmy domiksować ręcznie-łyżką. Należy więc

Maminek kulinarny
Serowe słoneczniki 147

żółtkami i 1 jajkiem, 2 łyżkami śmietany, szczyptą soli i 1 dkg drożdży wymieszanych z łyżką ciepłej wody.    Masa twarogowa do wypełnienia to: -0,5 kg twarogu -0,5 szklanki cukru -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 jajka -5 dkg stopionej margaryny -aromat śmietankowy -5 dkg rodzynek    Twaróg mielimy przez maszynkę. Dodajemy żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, aromat(...)stopioną margarynę.    Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy z twarogiem.    Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy i kroimy na drobne kawałki.     Do masy twarogowej dosypujemy pokrojone rodzynki i mieszamy.    Przygotowujemy foremki, garstkę wiórków kokosowych i roztrzepujemy jedno całe jajko.    Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kółka odpowiednio dopasowane do rozmiaru

Maminek kulinarny
Sernik tradycyjny 210

Święta bez sernika? - to wykluczone! Sernik tradycyjny, przygotowywany przez mamę musi być na świątecznym stole, bo to już jest tradycja.    Składniki: -1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy ) -1 szklanka cukru -4 jajka -5 dkg margaryny lub masła -aromat śmietankowy -2 łyżki maki ziemniaczanej -dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboru Na ciasto(...)cienką warstwę dżemu.    Przygotowujemy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy tyle cukru aby pozostało nam 2 łyżki, które dodamy do ubitych białek. Miksujemy. Dodajemy twaróg i miksujemy. Dodajemy roztopioną margarynę, aromat i miksujemy. Dodajemy 2 łyżki maki ziemniaczanej i oczywiście nadal miksujemy. Ubijamy pianę z białek. Na końcu dodajemy do niej 2 pozostałe łyżki cukru

Maminek kulinarny
Twarożek z rzodkiewką 118

Twarożek z rzodkiewką to idealne smarowidło do pieczywa i wędlin. Składniki: -1/2 kg twarogu -pęczek rzodkiewki -łyżka majonezu -łyżeczka posiekanego koperku -2 ząbki czosnku -przyprawa tzatziki -sól    Twarożek rozcieramy. Dodajemy posiekany koperek. Jeśli twaróg jest zbyt gęsty - można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany.    Rzodkiewkę kroimy w drobniutką kostkę.    Drobniutko siekamy też czosnek(...)Rzodkiewkę i czosnek dodajemy do twarogu. Dokładamy majonez i przyprawę tzatziki oraz sól do smaku. Dokładnie mieszamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Babka twarogowa 162

rumowy Wszystkie składniki skruszamy w palcach na drobniutką kruszonkę. Formę o średnicy ok. 24 cm z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy kruszonką.    Składniki na babkę: -60 dkg twarogu -4 jajka oraz białko od kruszonki -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła -2 łyżki mąki ziemniaczanej -garść rodzynek -aromat śmietankowy     Twaróg mielimy.    Oddzielamy żółtka(...)białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.    Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem.    Dodajemy twaróg i miksujemy. Dodajemy stopione masło, następnie mąkę ziemniaczaną i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką, dodając na końcu rodzynki.    Masę przekładamy do przygotowanej formy, wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy  do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem 137

aromat -na masę twarogową:                                      25 dkg twarogu                                      cukier do smaku(...)jabłek szarlotkowych    Z drożdży, cukru, połowy mleka i połowy szklanki mąki sporządzamy rozczyn. Wlewamy go do miski z trzema szklankami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko i cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąki, aromat i stopione masło. Wszystko mieszamy.    Do ciasta wlewamy pozostałe mleko, dodajemy jajka, sól i aromat. Wstępnie zagniatamy

Maminek kulinarny
Ziemniaki faszerowane z grilla 226

Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu dodatek do grillowanego mięsa. Farsz przypomina nadzienie pierogów ruskich, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można też zastąpić serem feta lub tartym parmezanem. Ziemniaki pieczone są w folii, więc można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Miłego grillowania!   Składniki: 5 średniej wielkości ziemniaków 150 g wędzonego(...)boczku 2 cebule 100 g twarogu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, następnie odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebule. Ostudzone ziemniaki przekrawamy na połowę i łyżeczką ostrożnie wydrążamy środek. Miąższ ziemniaków i twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z boczkiem i cebulą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Pożeraczka świątecznie - pierwsza pascha 155

zobaczyłam paschę chałwową, która spodobała mi się od razu. Bardzo lubię chałwę, a że jeszcze troszkę miałam, postanowiłam wykorzystać ją właśnie teraz. Okazało się jednak, że potrzebny jest mi twaróg... A w Danii kupienie twarogu jest niemożliwe. Sprawę z sernikami obeszłam dość łatwo, piekąc je na serku kremowym, ale pascha na Philadelphii...? Nawet jak dla mnie to zbyt duży fusion(...)Dlatego szukałam dalej. Na szczęście u  Abbry  znalazłam pachę, do której przygotowujemy twaróg własnoręcznie. Idealne rozwiązanie! Czym prędzej kupiłam kwaśną śmietanę, i zabrałam się za gotowanie. Okazuje się, że zagotowanie dwóch litrów mleka trwa. Naprawdę długo. Później idzie już zdecydowanie szybciej - grudki sera pojawiają się niemal od razu po dodaniu masy jajeczno-śmietanowej. Nigdy wcześniej czegoś takiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasta twarogowa z makrelą 252

Pasta twarogowa z makrelą... Kremowa, aromatyczna. O wyraźnym smaku wędzonej makreli. Na bazie twarogu półtłustego. Z dodatkiem majonezu i koperku. Dosmaczona koncentratem pomidorowym. Pyszna do kanapek, krakersów czy innych przekąsek. Polecam!   Składniki: 1 średnia makrela (waga około 250 g); 250 g twarogu półtłustego; 3 łyżki majonezu; 2 łyżki drobno pokrojonego koperku; 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego; Sól; Pieprz.  Sposób(...)przygotowania: Makrelę oczyścić z ości i skóry. Makrelę i twaróg rozgnieść widelcem lub zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę.  Dodać majonez, koperek, koncentrat i wymieszać. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 słoik pasty. Majonez

Gospodyni Miejska
Makaron z białym serem i smażoną śmietaną 352

Makaron z białym serem i smażoną śmietaną... Sprężysty makaron w otoczeniu pokruszonego twarogu. Oprószony smażoną, kwaśną śmietaną. Niezapomniany smak dzieciństwa. Pyszny, szybki i niedrogi.  Smacznego! Składniki: 250 g makaronu penne; 250 g twarogu półtłustego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżka masła; 2 - 3 łyżki białego cukru; Sól. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w lekko

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania