twaróg - 6936 przepisów (strona:81/463)

Babka serowa 136

definicja korzystania z każdej chwili w życiu? :) Na babkę serową natrafiłam w jednej z moich książek z ciastami, jednak sporo go zmodyfikowałam. Niby zwykła babka, ale dzięki dodatkowi tłustego twarogu długo jest świeża i lekko wilgotna. Jeśli lubicie babki, to polecam ją wypróbować :) Składniki: 400 g tłustego twarogu 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 175 g masła 3 jajka

My simple kitchen
Sernik z ajerkoniakiem i krówkami 163

pyszne łatki. Nie wiem czy przyjmie się on na stałe w naszym domu, ale wyszedł smaczny. Spód: 150 g ciasteczek pełnoziarnistych w czekoladzie 70 g masła Sernik: 1 kg twarogu sernikowego 4 średnie jajka 150 ml śmietany 30% 150 ml ajerkoniaku 200 g cukru pudru 250 g twardych krówek Ajerkoniakowa żelka: 200 ml ajerkoniaku 2 pełne łyżeczki żelatyny   Masło(...)roztopionym masłem, mieszamy. Masę ciasteczkową przekładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 24cm, wyrównujemy dociskając łyżką. Krówki kroimy na mniejsze kawałki. W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier puder, jajka oraz śmietanę i ajerkoniak. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód. Dodajemy pokrojone krówki, delikatnie dociskamy je do masy za pomocą łyżki. Pieczemy

Smaki Na Talerzu
Sernik Pascha na Wielkanoc i nie tylko 169

pieluchy tetrowej by odcisnąć całość z serwatki. Ciasto jest gotowe od razu po przyrządzeniu, aczkolwiek najlepiej smakuje chwile wcześniej schłodzone w lodówce. Spróbujcie tej rozkoszy! Składniki: – 750g twarogu (chudego/półtłustego) – 120g śmietanki 30% – 100g rodzynek – 60g ksylitolu – 60g masła w temperaturze pokojowej – 60g suszonych moreli – 40g migdałów – 40g orzechów włoskich(...)wodą i ubijamy w kąpieli wodnej przez ok. 10 minut (całość powinna lekko zgęstnieć). Zdejmujemy z ognia. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i ścieramy jej skórkę na tarce o małych oczkach. Twaróg mielimy 2-3 krotnie, dodajemy masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone w kosteczkę morele i posiekane migdały z orzechami włoskimi oraz aromat, mieszamy. Ostudzoną śmietankę z żółtkami dodajmy do masy twarogowej

Be Fit Be Strong
Pierogi z twarogiem na słodko 145

Dziś na obiad serwuję pierogi z słodkim nadzieniem twarogowym   ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 250 g półtłustego twarogu 2 żółtka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią Twaróg roz gnieść widelcem,dodać żółtka i cuk ier ,utrzeć na gładką masę.  Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik wiedeński 177

polewamy czekoladą. Składniki 175 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru 2-3 łyżki soku z cytryny skórka starta z 1 cytryny 7 jajek (średniej wielkości) 750 g twarogu półtłustego, zmielonego 3 razy 75 g semoliny lub 2 opakowania budyniu śmietankowego Masło utrzeć z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Kolejno wbijać jajka, stopniowo, dokładnie miksując każde poprzednie(...)Dodawać stopniowo twaróg i semolinę (lub budyń). Masę przelać do tortownicy o śr. 28 cm **, wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C przez ok. 1h. Wystudzić (zawsze studzę w delikatnie uchylonym piekarniku, potem stopniowo otwieram go bardziej i w końcu wyciągam na kuchenną kratkę, aż wystudzi się całkowicie). Smakuje dobrze zarówno mocno schłodzony

Słodkie inspiracje
Drożdżówki z białym serem 138

cukru 10 g cukru z wanilią łyżeczka ekstraltu z wanilii szczypta soli 4 szklanki mąki 60 g masła 1/2 szklanki ciepłej wody 1 duże jajko Nadzienie 500 g twarogu 500 g tłustego, śmietankowego serka 8 łyżek cukru łyżka cukru z wanilią Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z resztą składników. Dodatkowo białko do posmarowania Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki

Słodkie inspiracje
Sernik na maślanym spodzie z frużeliną jeżynową 157

Schłodzić w lodówce przez 20 min., w tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa 4 jajka szklanka cukru pudru 100 g miękkiego masła 700 g tłustego twarogu, zmielonego 2-3-krotnie ziarenka z 1 laski wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Jajka ubić z cukrem mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać masło(...)twaróg, ziarenka i mąkę, zmiksować dokładnie. Wylać na przygotowany spód. Piec w temp. 180 st. C przez 30 min. Schłodzić w lodówce. Frużelina 400 g świeżych jeżyn 100 g cukru 1/3 szklanki zimnej wody łyżka mąki ziemniaczanej * Jeżyny wsypać do garnuszka, zasypać cukrem i przykryć garnek pokrywką. Gotować na małym ogniu ok. 10 min, aż jeżyny puszczą sok i lekko

Słodkie inspiracje
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem 157

każdej porze roku. ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól  nadzienie:  250 g świeżego szpinaku 250 g półtłustego twarogu 1 cebula  1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę(...)patelni roztopić masło,dodać drobno posiekaną cebulę,lekko podsmażyć i dodać rozgnieciony czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć przez kilka minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.  Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać ze szpinakiem. Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać

Kolorowa kuchnia Elki
Puszyste naleśniki twarogowe 173

bardzo smakowały i zapewne zagoszczą u nas jeszcze niejeden raz. Świetnym dodatkiem do tych naleśników będzie dżem wiśniowy. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 50 g cukru trzcinowego 250 g twarogu 4 łyżki masła 500 ml maślanki 300 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody do podania dżem np. wiśniowy WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia(...)Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno twaróg, masło i maślankę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, po czym wsypać do składników mokrych i zmiksować do ich połączenia. Patelnię rozgrzać, wlać chochlą porcję ciasta, rozprowadzić go na patelni i zarumienić z obu stron. Naleśniki należy smażyć

Passions hobbies life
Oponki serowe 154

zakończenie karnawału zapraszam na oponki serowe. Robi je się bardzo szybo i równie szybko znikają z talerza. 250 g mąki tortowej 250 g chudego twarogu 2 łyżki cukru z wanilią 2 żółtka 4 łyżki jogurtu greckiego 1 i 1/2 łyżeczki sody olej do smażenia cukier puder do oprószenia Twaróg rozgnieść widelcem,dodać żółtka,jogurt i cukier,wymieszać. Następnie dodać mąkę

Kolorowa kuchnia Elki
z twarogiem 216

Ponieważ wszystko widać na zdjęciach, to nie będę się rozpisywał :)  Ważne żeby się dobrze przygotować, wówczas wszystko idzie "raz dwa trzy" Nie są to klasyczne placki z twarogiem na słodko... :) Dodajemy po prostu oprócz twarogu różne ulubione smaczne produkty :) Naleśniki zawijamy tak jak lubimy i jak lubią je widzieć domownicy :) Oczywiście dla spóźnialskich odgrzewamy i przysmażamy :) Jak widać prezentują

chleba naszego
Twarogowe placuszki śniadaniowe z prozdrowotnym dżemem 141

Wyszło prosto i pysznie, a wcale nie zajęło dużo czasu. Zdrowe, fit śniadanie na słodko, dające energię na cały poranek :) Twarogowe placuszki śniadaniowe z prozdrowotnym dżemem 250 g chudego twarogu 1 łyżka odżywki białkowej truskawkowej 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka mąki kokosowej 3 łyżki mąki orkiszowej  olej kokosowy do smażenia(...)twarożku kremowego słoiczek dżemu prozdrowotnego Łowicz 100% - u mnie dzika róża i rokitnik Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać mąką, odzywkę, sól i jajko. Wymieszać dokładnie i formować nieduże placki o grubości około 0,5 cm (u mnie wyszło dokładnie 12 sztuk). Piec na patelni wysmarowanej cienko olejem kokosowym, z dwóch stron. Gotowe placki posmarować dżemem, układać jeden na drugim. Dodać twarożek

FitKot
Przepyszne ciasteczka z twarogu i jabłek 1161

Przepis ten mam od Martyny koleżanki, zachwalany od kilku lat przez wszystkich. Dzisiaj postanowiłam je zrobić i są cudne. Dzięki za ten przepis. Twaróg ugnieść na gładką masę, dodać masło. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść na gładką masę. Trochę grudek w twarogu może być, podczas pieczenia i tak się rozpuści. Na stolnicy lekko obsypanej mąką rozwałkować ciasto. Następnie wycinać

Kuchnia Pokoleń
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 255

orzeźwia i jak dla mnie stanowi punkt obowiązkowy. Naleśniki: 3 szkl. mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej 1-2 łyżki brązowego cukru + szczypta soli Masa serowa: 250 g twarogu półtłustego 400 g waniliowego serka homogenizowanego 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Masa śmietanowa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody cukier do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy na co najmniej 20 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę lub miksujemy na gładko. Dodajemy serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu, mieszamy. Nakładamy na naleśniki po 1 łyżce masy serowej i zawijamy. Układamy

Smaki Na Talerzu
Sernik z brzoskwiniami 182

przygotowania. Składniki: Składniki na ciasto: 200 g masła 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Składniki na masę serową: 1 kg twarogu (najlepiej mielony dwukrotnie) 125 g masła 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru do wypieków Dodatkowe składniki: 3 puszki brzoskwiń w syropie 5 białek 3/4 szklanki drobnego cukru(...)temperaturze pokojowej. Do miski wrzucamy masło oraz cukier i ucieramy mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo cały czas mieszając dodajemy jajka. Następnie stopniowo również cały czas mieszając dodajemy twaróg i mąkę, do połączenia składników. Brzoskwinie należy odsączyć z syropu i pokroić na 4 części. Głęboką masę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy z zamrażalki

Ciastka i ciasta

Proponowane wyszukiwania