pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki oleju 1-2 krople aromatu waniliowego 2 średnie marchewki, obrane, utarte na tarce Sernik: 500 g półtłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie lub przeciśniętego przez praskę 2/3 szklanki cukru pudru 2 jajka 1-2 krople aromatu waniliowego 1/2 szklanki śmietany 36% CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI(...)cynamon i gałkę muszkatołową. Wlewamy olej i aromat, miksujemy przez chwilę, aż składniki się połączą. Dodajemy utartą marchewkę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na bok. 3. W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier puder, jajka, aromat waniliowy i śmietanę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 4. Do przygotowanej tortownicy wykładamy 2/3 ciasta marchewkowego, wyrównujemy. Teraz wykładamy 1/2 masy serowej, wyrównujemy. Wykładamy resztę ciasta
My Culinary ArtByły dzisiaj na śniadanie, były pyszne. Gdybyście chcieli je zrobić z twarogu z kostki to trzeba go zmiksować za pomocą blendera. Są tak samo dobre. Sprawdziłam Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtka, serek, miód, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia wymieszać na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do masy(...)średnim ogniu. Jak już będą wystarczająco przesmażone to odwracamy na drugą stronę. Teraz już smażyć krócej. Podawać placuszki posypane cukrem lub polane sosem klonowym. Smacznego Thermomix , jeśli zrobicie z twarogu z kostki to miksować 1 minutę obroty 5 – nałożyć motylek, dodać białka, szczyptę soli. Ubijać czas 3 minuty, obroty 3,5, wyjąć ubite białka do miseczki – do naczynia
Kuchnia Pokoleńwcale tak łatwo. Skoro jednak ciasteczka tam trafiły , jak i omlet z owocami ( nagłówek strony) tzn że z moją twórczością nie jest źle. :) Masa serowa. 0,5 kg twarogu półtłustego szklanka śmietany 18% 3 jajka cukier według uznania 2 łyżki manny łyżka budyniu łyżka soku z cytryny łyżka skórki -//- -//- Masa makowa masa makowa HELIO 2 jabłka(...)drugie dajemy wprost do masy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą makową ( na raty) i taką masę równo rozkładamy na biszkoptach. Jeżeli mamy twaróg z kostki trzeba go zmielić dwa razy, a następnie dodajemy: śmietanę, sok i skórkę z cytryny (zastąpią aromat). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka z cukrem ucieramy do białości, dodajemy
Dieta moja pasjaszklanka wody gazowanej szklanka mleka 2 szklanki mąki jajko 1/2 łyżeczki proszku łyżka cukru waniliowego szczypta soli tłuszcz do przecierania patelni 3/4 łyżki kakao Nadzienie: 0,5 kg twarogu półtłustego łyżka soku z pomarańczy łyżka otartej skórki z pomarańczy cukier ( u mnie brzozowy) do smaku Jajko, mleko, wodę i cukier z solą mieszamy za pomocą miotełki. Dodajemy partiami przesianą(...)Ilość i gęstość zależy od nas. Jak się jedna strona podpiecze, obracamy na drugą i dosmażamy, aż do wyczerpania składników. Tak właśnie zachowuje się za rzadkie ciemne ciasto. Do twarogu dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, to będzie taki naturalny zapach, wyrabiamy widelcem. Słodzimy według własnych upodobań smakowych. Smarujemy jeszcze ciepłe naleśniki, rolujemy i gotowe. Nic wielkiego, ale musicie
Dieta moja pasjadente, zgodnie z zaleceniami producenta. Naczynie smarujemy masłem i obficie wysypujemy wiórkami. Ja użyłam serka z wiadra ( nie mylić z masą cukierniczą vel piekarniczą) można też użyć twarogu półtłustego, ale ten trzeba zmielić lub przetrzeć przez sito. Do serka dodajemy jajka, cytrynę, śmietanę i cukier, chwilę mieszamy, do połączenia się składników. Nie polecam długo miksowania takie masy nie lubię(...)trzeba je odsączyć z płynu i dodajemy mąkę. Na spód formy wykładamy 1/4 masy serowej, na niej układamy makaron, przykrywamy znów masą z sera, Później idzie warstwa jagód, znów twaróg , makaron i całość zakrywamy masą. Pieczemy 50 - 60 minut w 180 stopniach. Po 30 minutach uchylamy lekko piekarnik, a po następnych 30 wyciągamy babkę. Dajemy jej jeszcze kolejne 30 minut
Dieta moja pasjaSkładniki spód: 300g. mąki 200g. masła/margaryny 100g. cukru pudru Składniki masa serowa: 500g. twarogu sernikowego 500g. dyni hokkaido (pieczona lub gotowana na parze) 250g. cukru 5szt. jajek 110g. mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny pół laski wanilii i cukier do smaku (lub cukier waniliowy) tortownica 24cm. Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię(...)grubych oczkach tarki i wyłożyć do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuć widelcem i podpiec na rumiano złoty kolor. Do utartych żółtek dodać purre z dyni i twaróg, miksować dalej do uzyskania jednolitego koloru i konsystencji. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić białka i dodać je do masy serowej, delikatnie połączyć mieszając już łyżką. Przelać masę
Lubię to gotujęWszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową lub ceramiczną nalewać małe porcje ciasta i smażyć bardzo cienkie naleśniki. twarożek z bakaliami: 250 g chudego twarogu 1 łyżeczka cukru z wanilią 100 ml słodkiej śmietanki 2 plastry ananasa z puszki 2 łyżki namoczonych wcześniej rodzynek 1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka uprażonych na patelni(...)płatków migdałowych 1 łyżka uprażonych na patelni wiórków kokosowych Twaróg rozgnieść widelcem,wymieszać ze śmietanką,dodać pokrojone w kosteczkę ananasy i bakalie. Wymieszać i gotowym twarożkiem nadziewać naleśniki
Kolorowa kuchnia Elkisprawą dyni,która go tak pięknie ubarwiła. biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku masa serowa: 500 g mielonego twarogu 250 g puree z dyni 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1/4 szkl. mleka 2 jajka 2 budynie śmietankowe ponadto: 4 kostki czekolady deserowej Białka ubić(...)piec 30 minut. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć biszkopt. W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści,dodać twaróg i puree,wymieszać dokładnie i zagotować. W miseczce zmieszać mleko z jajkami i budyniem,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać
Kolorowa kuchnia Elkismakiem naprawdę może zaintrygować. Jest lekka, zielona, chrupiąca i bardzo, bardzo wiosenna! No to jak, spróbujecie? ;) Szparagowe smarowidło z orzechami Potrzebujesz: 500g zielonych szparagów 50g orzechów laskowych 100g twarogu półtłustego 200g śmietany 18% sok z cytryny sól pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Szparagi umyj i odetnij im twarde końcówki. 2. Warzywa ugotuj. ( ja dotowałam na parze) 3. W miseczce rozdrobnij twaróg
Kuchnia w Słońcu Skąpanajestem fanką mega słodkich deserów – ten jest bardzo przyjemny, lekko słodki, półwytrawny i bardzo satysfakcjonujący. Połączenie koziego twarożku z figami, jogurtem i twarogiem z mleka krowiego było bardzo trafionym kulinarnym eksperymentem. Dwa opakowania świeżych fig, z czym by je zjeść… Ser kozi to pierwsze skojarzenie, trafione bez pudła, bo z dodatkiem płynnego lawendowego miodu to dla mnie duet perfekcyjny(...)całość przez olej i miód zacznie się lekko ze sobą zlepiać. Rozkładamy po 2 łyżki mieszanki do naczyń, lekko dociskamy. Po schłodzeniu masa znacząco stężeje. W sporej misce mieszamy twaróg z kozim serem i jogurtem greckim – im gęstszy tym lepszy, nie kupujcie i nie używajcie tutaj rzadkiego. Dodajemy skórkę startą z cytryny, sok z cytryny, aromat waniliowy i dosładzamy
Karo in the Kitchendelikatne placuszki z sera twarogowego, jajek i mąki. Wyśmienite z cukrem pudrem lub dżemem czy kwaśną śmietaną ale jeśli w lodówce pustki - równie dobrze smakują same. składniki: 1/2 kg twarogu 2 jajka 3/4 szklanki mąki 6 łyżek cukru cukier waniliowy olej do smażenia wykonanie: Twaróg wkładam do miski i rozdrabniam widelcem, dodaję jajka, mąkę i cukry. Mieszam i ugniatam widelcem
babka w formieSkładniki na jedną dużą porcję/dwie małe: 100 g twarogu półtłustego 3 płaskie łyżki płatków górskich owsianych (ok. 30 g) 1 płaska łyżka mąki owsianej lub innej (w celu uzyskania mąki można po prostu zmielić płatki) (ok. 10 g) 1 jajko rozmiar L 3 łyżki mleka 2% (ok. 30 g) 1/2 banana (ok. 60 g - waga bez skórki(...)smażenia (ok. 1/2 łyżeczki) Polewa czekoladowa: 1 płaska łyżeczka kakao, 2 łyżki mleka 2%, dowolny słodzik 1. Jajko roztrzepałam z cynamonem. Dodałam płatki i mąkę, a następnie mleko i twaróg. Banana zmiażdżyłam przy użyciu widelca. Połączyłam wszystko przy użyciu trzepaczki/miksera. Na końcu dodałam sodę oczyszczoną. 2. Na małej patelni (moja na średnicę 18 cm) rozpuściłam olej
Vroblewska-fitlifealbo lunch do pracy. Składniki: Na naleśniki: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki orkiszowej 1 i 2/3 szklanki mleka jajko łyżka oleju szczypta soli Na farsz: 250 g twarogu półtłustego 100 g kaszy gryczanej 2 garście rukoli 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Składniki na naleśniki ubijamy i odstawiamy na ok 20 minut. Następnie smażymy(...)cienkie naleśniki.Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i studzimy. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy kaszę gryczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Na naleśnikach układamy rukolę, rozsmarowujemy łyżkę farszu i zwijamy ruloniki
e-PrzepisyKulinarnefrancuskiego można użyć ciasto drożdżowe, jednak co tu ukrywać z ciastem francuskim jest szybciej i mniej roboty. Decyzja należy do was:-) Smacznego życzę moi drodzy czytelnicy. Składniki: 1/2 kg twarogu ok. 4 dużych ziemniaków 1 cebula 3 krótkie laski kiełbasy lub ok. 200 g wędzonego boczku 3 jajka 100 g żółtego sera opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Cebulę i kiełbasę (lub boczek) pokroić w drobną kostkę, po czym usmażyć na patelni. Ziemniaki ugotować, następnie zmielić z twarogiem maszynką do mięsa na drobnym sicie. Ziemniaki z serem wymieszać z cebulą, kiełbasą i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę do pieczenia, następnie wlać na nie masę ziemniaczano serową. Całość posypać drobno startym
IMPRESJA SMAKUłyżka mleka 2% (ok. 10 g) opcjonalnie: 1 łyżeczka ostropestu plamistego lub innych ziaren/otrąb 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego (ok. 10 g) 50 g twarogu chudego 1 łyżka jogurtu naturalnego (ok. 15 g) 2 łyżeczki dżemu wiśniowego 100% niskosłodzonego (ok. 30 g) Jajko roztrzepać z mlekiem i dużą ilością cynamonu (opcjonalnie z ostropestem). Namoczyć(...)chlebki i usmażyć na małym ogniu na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Twaróg rozgnieść widelcem z jogurtem. Na gotowe chlebki wyłożyć twarożek i dżem. SMACZNEGO! Wartość odżywcza*: 382 kcal 18,7 g białka 15,7 g tłuszczów (w tym 9,9 g tłuszczy nasyconych) 44,3 g węglowodanów ogółem 2,3 g błonnika
Vroblewska-fitlife