Wyszło prosto i pysznie, a wcale nie zajęło dużo czasu. Zdrowe, fit śniadanie na słodko, dające energię na cały poranek :) Twarogowe placuszki śniadaniowe z prozdrowotnym dżemem 250 g chudego twarogu 1 łyżka odżywki białkowej truskawkowej 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka mąki kokosowej 3 łyżki mąki orkiszowej olej kokosowy do smażenia(...)twarożku kremowego słoiczek dżemu prozdrowotnego Łowicz 100% - u mnie dzika róża i rokitnik Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać mąką, odzywkę, sól i jajko. Wymieszać dokładnie i formować nieduże placki o grubości około 0,5 cm (u mnie wyszło dokładnie 12 sztuk). Piec na patelni wysmarowanej cienko olejem kokosowym, z dwóch stron. Gotowe placki posmarować dżemem, układać jeden na drugim. Dodać twarożek
FitKotPrzepis ten mam od Martyny koleżanki, zachwalany od kilku lat przez wszystkich. Dzisiaj postanowiłam je zrobić i są cudne. Dzięki za ten przepis. Twaróg ugnieść na gładką masę, dodać masło. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść na gładką masę. Trochę grudek w twarogu może być, podczas pieczenia i tak się rozpuści. Na stolnicy lekko obsypanej mąką rozwałkować ciasto. Następnie wycinać
Kuchnia Pokoleńorzeźwia i jak dla mnie stanowi punkt obowiązkowy. Naleśniki: 3 szkl. mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej 1-2 łyżki brązowego cukru + szczypta soli Masa serowa: 250 g twarogu półtłustego 400 g waniliowego serka homogenizowanego 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Masa śmietanowa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody cukier do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy na co najmniej 20 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę lub miksujemy na gładko. Dodajemy serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu, mieszamy. Nakładamy na naleśniki po 1 łyżce masy serowej i zawijamy. Układamy
Smaki Na Talerzuprzygotowania. Składniki: Składniki na ciasto: 200 g masła 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Składniki na masę serową: 1 kg twarogu (najlepiej mielony dwukrotnie) 125 g masła 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru do wypieków Dodatkowe składniki: 3 puszki brzoskwiń w syropie 5 białek 3/4 szklanki drobnego cukru(...)temperaturze pokojowej. Do miski wrzucamy masło oraz cukier i ucieramy mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo cały czas mieszając dodajemy jajka. Następnie stopniowo również cały czas mieszając dodajemy twaróg i mąkę, do połączenia składników. Brzoskwinie należy odsączyć z syropu i pokroić na 4 części. Głęboką masę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy z zamrażalki
Ciastka i ciastareklamy Michelin. Lepiej wróćmy do oponek. Są naprawdę pyszne. A do tego bez drożdży, wyrabiania, czekania i bicia wałkiem. Skusicie się? Składniki na około 20 sztuk: 250 g półtłustego twarogu 250 g mąki tortowej 3/4 łyżeczki sody 40 g drobnego cukru 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% dodatkowo: olej , smalec lub planta do smażenia(...)Twaróg przecisnąć do miski przez praskę. Do sera przesiać mąkę z sodą. Dodać pozostałe składniki. Krótko wyrobić jednolite ciasto. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Szklanką wykrawać z ciasta kółka. W środku każdego kółka wykroić dziurki (użyłam większej tylki, ale może być kieliszek lub zakrętka). Środki można usmażyć jako mini pączusie lub ponownie zagnieść i wciąć
Pełny talerzsmaku jednak jest taki jak sobie wyobrażałam: lekki i delikatny, więc koniec końców jestem zadowolona:) Składniki na tortownicę o średnicy 21cm (u mnie 18cm) 100g herbatników 60g masła 1kg twarogu z wiaderka 250ml śmietanki 30% 120g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii) 24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny 100ml zimnej(...)masłem. Całość mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno wykładamy jednym arkuszem, boki wyciętym na wysokość tortownicy osobnym paskiem papieru). Twaróg przekładamy do miski, miksujemy razem z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odkładamy. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzewamy ją krótko w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Do lekko przestygniętej dodajemy
Smaki Na Talerzupieczenia 65 g zimnego masła 1/4 szkl cukru Pralina słonecznikowa: 200 g łuskanego słonecznika 1/2 szkl cukru 2 łyżki miodu 80 g masła Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego dwukrotnie 250 g śmietanki kremówki 36% 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki żelatyny w proszku (raczej płaskie, nie z górką) 5 łyżek zimnej wody Na wierzch(...)ciasto wyjąć z formy- może popękać! Masa serowa: Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać przesiany cukier puder, wlać ekstrakt z wanilii oraz dodać zmielony twaróg. Całość krótko zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce lub na małym ogniu i podgrzać, aż żelatyna się rozpuści, przestudzić. Do letniej żelatyny dodać
Nastoletnie Wypiekaniełyżki cukru 3 żółtka 40 g stopionego masła skórka starta z połowy cytryny [ nie dałam] łyżka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli olej do smażenia tłuszcz do blaszki twardy twaróg [ u mnie serek wiejski ziarnisty] powidła śliwkowe [ u mnie dżem malinowy] Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki oraz około 1/2 szkl mleka. Wymieszać,przykryć i odstawić w ciepłe(...)piekarnika, wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku. Przestudzić. Każdy pączek smarować z wierzchu powidłami ,a na powidła wyłożyć twaróg
Moje domowe kucharzeniektóra o niego poprosiła, będzie usatysfakcjonowana. Ogólnie ciasto spełnia jej wymogi w całości i o to chodziło. Ciasto: 220 g ugotowanej fasoli Jaś ( lub puszka ) 2 jajka 100 g twarogu szklanka wiórków kokosowych łyżka mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka sody 4 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) kilka kropli olejku migdałowego łyżka soku z cytryny Polewa: 5 kostek gorzkiej czekolady łyżka(...)kokosowych do wysypania formy Fasolę po ugotowaniu studzimy w wodzie, której była gotowana, inaczej będzie sucha jak wiór. A po zmiksowaniu będzie przypominać trociny. Odsączamy i miksujemy razem z twarogiem i jajkami, aż powstanie gładka, jednolita masa. Następnie dodajemy połowę wiórków i resztę składników, ponownie miksujemy na gładko. Na koniec reszta kokosu i już mieszamy łyżką. Ilość cukru jest zależna
Dieta moja pasjatortowej - 1 szklanka mleka - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej - 2 jajka - szczypta soli - 2 łyżki oleju kokosowego (do ciasta) - olej kokosowy (do smarowania patelni) Składniki na masę serową: - 500g twarogu tłustego - 2 średnie jajka - 3 łyżki cukru - 1 łyżka cukru z wanilią - esencja rumowa lub migdałowa (ja daję trochę jednej i drugiej) Do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie składniki – mleko(...)odstawiamy na 30 minut (mąka napęcznieje). W tym czasie szykujemy masę serową. Umyte jajka wyparzamy wrzątkiem, wbijamy do misy malaksera, dodajemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy twaróg oraz aromat, ponownie miksujemy. Patelnię do smażenia naleśników smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego i dobrze rozgrzewamy (na słabo rozgrzaną patelnię ciasto przywiera). Wlewamy chochelką porcję ciasta, rozprowadzamy równomiernie po całej
mojewypiekiinietylkokubkiem herbaty snuję zimowe plany, zajadając pyszne słodkie "gęsie łapki". Te ciasteczka mają w sobie jakąś moc przyciągania, a raczej wciągania, bo ręka sama sięga po kolejne:) Składniki: 200g twarogu 200g zimnego masła 300g mąki 1 małe jajko szczypta cynamonu lub otarta skórka cytrynowa/pomarańczowa 0,5 szklanki cukru Masło posiekać z mąką, dodać twaróg, jajko, skórkę lub cynamon
Obiad gotowyprezentował się jeszcze bardziej elegancko. Sernik cytrynowy z lemon curd Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) spód: 150 g ciastek digestive 55 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki (38%) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: 200 g kremu cytrynowego(...)formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową, ugnieść na dnie łyżką lub dłońmi. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Piec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić. Twaróg, mascarpone, kremówkę, cukier, jajka, sok oraz skórkę z cytryny krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać masę na przestudzony spód. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProsta pasta na kanapki z ugotowanej ciecierzycy i twarogu z dodatkiem czosnku, odrobiny limonki, oleju sezamowego i świeżej kolendry. To alternatywa dla pasztetów i różnego rodzaju innych smarowideł. Zdrowa, smaczna i bezmięsna. Spróbujcie Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 140 g twarogu 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody 1,5 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka oleju sezamowego
Oryginalny smakżyczenia noworoczne! :) Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru) Spód ( inspiracja ): 25 g mąki ryżowej 20 ml mleka 1 jajko 40 g ksylitolu łyżka przyprawy do piernika 1 kg twarogu (500 g półtłustego i 500 g chudego) 6 jajek 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrolu(lub nieco więcej) 450 ml mleka łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy(...)pianę. Dodać ksylitol, nadal ubijając, a po chwili żółtko. Wymieszać z mlekiem i przesianą z przyprawą mąką. Ciasto przelać do foremki i piec 10-15 minut w 180 stopniach. Twaróg przecisnąć przez praskę lub zblendować, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Wymieszać wszystko przy pomocy miksera. Dodać 2 szklanki mleka i ponownie zmiksować
FitKotminut w temp. 190 stopni C. W tym czasie przygotować nadzienie. nadzienie ok. 250 g świeżego szpinaku 400 g filetów z łososia ząbek czosnku łyżka masła 100 g twarogu chudego czubata łyżka serka chrzanowego czubata łyżka mąki ryżowej 3 jajka odrobina mleka sól, pieprz, czosnek w proszku Na maśle podsmażyć czosnek, dodać wcześniej opłukane liście szpinaku. Podgrzewać na większym ogniu(...)pieprzu. Filety z łososia opłukać, oprószyć solą i pieprzem, następnie upiec lub zgrillować. Łososia najlepiej przygotować wcześniej, przed pieczeniem tarty. Upieczony spód wyjąć i ostudzić. Jajka roztrzepać dodając twaróg, chrzanowy serek, mąkę i odrobinę mleka (masa nie może być zbyt gęsta). Doprawić solą, pieprzem i odrobiną czosnku w proszku. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni
Kuchnia Ellie